Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 6 februari 2011

Bonen

BeanRoyalBurgundyGisteren schreef ik over kievitsbonen. Op 20 januari zond de RVU in de serie "De wilde keuken" een leuk programma uit over bonen. Wouter Klootwijk presenteert dit programma. Kijk hier voor het programma, je moet zoeken op Wilde keuken, ik kreeg geen filmpje geplaatst. Klootwijk gaat naar Italixc3xab om bijzondere bonen te zoeken, maar komt uiteindelijk weer in Nederland terecht. In Italixc3xab eten ze bijna alleen maar kievitsbonen, begrijp ik, ze heten daar borlotti's, in het Engels heten ze speckled beans. Ik heb op internet kievitsbonen gevonden met de meest fantastische peulen er omheen: knalpaars zijn ze. De foto heb ik bijgevoegd. Klik op de foto voor een vergroting. In Nederland blijken verschillende telers en kwekers te zijn die alle mogelijke bonen kweken en telen. Nederland is hèt bonen-exportland bij uitstek. Witte bonen, bruine bonen, kievitsbonen, citroenbonen, kidneyboon, zwarte boon, paardebonen, noem ze allemaal maar op.
Ik kan alleen maar zeggen: eet vaker bonen. Ze zijn goedkoop en gezond, ze zijn een goede bron van eiwitten, vitaminen en mineralen. Ze bevatten vrijwel geen vet (behalve de sojabonen en de pinda's) en zijn bijvoorbeeld uitstekend voor de stoelgang ;-) Geweldig woord trouwens, waarschijnlijk nog van vòòr de tijd dat we toiletten hadden.
Bonen zijn verkrijgbaar in gedroogde vorm en in pot of blik. Gedroogde bonen moet je weken en vervolgens koken. Ik gebruik altijd de snelkookpan, dan zijn ze snel klaar. Week de bonen tenminste 8 uren en spoel ze daarna af. Ze zijn nu ongeveer 3 keer zo groot geworden. Persoonlijk kan ik daar heel enthousiast van worden. Je begint met een beetje bonen en dan ineens heb je een hele pan vol! Zomaar, van een beetje water! Hoe lang bonen moeten koken, is afhankelijk van hun leeftijd. Hoe ouder hoe langer ze moeten koken. Voeg zout toe aan de gare bonen, want zout vertraagt het kookproces. Ook conserven zijn relatief goedkoop en zeer goed bruikbaar voor voedzame maaltijden. Je kunt er bonenschotels van maken, bonenburgers (klik hier voor een recept van Vrekje), bonensoep. Heerlijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten