zondag 6 februari 2011

Bonen

BeanRoyalBurgundyGisteren schreef ik over kievitsbonen. Op 20 januari zond de RVU in de serie "De wilde keuken" een leuk programma uit over bonen. Wouter Klootwijk presenteert dit programma. Kijk hier voor het programma, je moet zoeken op Wilde keuken, ik kreeg geen filmpje geplaatst. Klootwijk gaat naar Italixc3xab om bijzondere bonen te zoeken, maar komt uiteindelijk weer in Nederland terecht. In Italixc3xab eten ze bijna alleen maar kievitsbonen, begrijp ik, ze heten daar borlotti's, in het Engels heten ze speckled beans. Ik heb op internet kievitsbonen gevonden met de meest fantastische peulen er omheen: knalpaars zijn ze. De foto heb ik bijgevoegd. Klik op de foto voor een vergroting. In Nederland blijken verschillende telers en kwekers te zijn die alle mogelijke bonen kweken en telen. Nederland is hèt bonen-exportland bij uitstek. Witte bonen, bruine bonen, kievitsbonen, citroenbonen, kidneyboon, zwarte boon, paardebonen, noem ze allemaal maar op.
Ik kan alleen maar zeggen: eet vaker bonen. Ze zijn goedkoop en gezond, ze zijn een goede bron van eiwitten, vitaminen en mineralen. Ze bevatten vrijwel geen vet (behalve de sojabonen en de pinda's) en zijn bijvoorbeeld uitstekend voor de stoelgang ;-) Geweldig woord trouwens, waarschijnlijk nog van vòòr de tijd dat we toiletten hadden.
Bonen zijn verkrijgbaar in gedroogde vorm en in pot of blik. Gedroogde bonen moet je weken en vervolgens koken. Ik gebruik altijd de snelkookpan, dan zijn ze snel klaar. Week de bonen tenminste 8 uren en spoel ze daarna af. Ze zijn nu ongeveer 3 keer zo groot geworden. Persoonlijk kan ik daar heel enthousiast van worden. Je begint met een beetje bonen en dan ineens heb je een hele pan vol! Zomaar, van een beetje water! Hoe lang bonen moeten koken, is afhankelijk van hun leeftijd. Hoe ouder hoe langer ze moeten koken. Voeg zout toe aan de gare bonen, want zout vertraagt het kookproces. Ook conserven zijn relatief goedkoop en zeer goed bruikbaar voor voedzame maaltijden. Je kunt er bonenschotels van maken, bonenburgers (klik hier voor een recept van Vrekje), bonensoep. Heerlijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.