Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 27 januari 2012

Dure januari

Het wordt niks met sparen deze maand. Ik heb een klussenvrouw een aantal elektra klussen laten opknappen, dat kostte 100 euro. Ik ben zelf niet goed in het vervangen en repareren van stopcontacten en dergelijke, dus ik ben blij met goed werkende lichtpunten, een vervangen stopcontact en een extra stopcontact. Ook heeft ze geholpen om de tapwatertemperatuur van de douche hoger te maken. We kunnen nu heter douchen. Vooral dochter is daar heel blij mee.
Begin deze maand kocht ik een nieuwe wasmachine: €441,- Ook betaald ik deze maand het jaarabonnement op de krant, 52 zaterdagkranten voor €149,95, zeg maar 150 euro
Twee weken geleden was ik naar de tandarts voor een nieuwe vulling, 114 euro. Gisteren (9 dagen later) moest ik bij dezelfde tandarts acuut een wortelkanaalbehandeling ondergaan aan een hoektand, nog weer 120 euro. De wortelpunt was behoorlijk ontstoken! Op zich ben ik heel blij met de behandeling. Ik had een forse tandpijn en ik was bang dat het alleen maar erger zou worden. Voor 120 euro van mijn pijn af valt dan best mee, vind ik persoonlijk. Ik heb een bescheiden tandartsverzekering, ik krijg maximaal €450,- per jaar vergoed. Ik betaal (met collectiviteitskorting) €202,44 verzekeringspremie per jaar.  De vergoeding lijkt heel mooi, maar het is niet zo mooi als het lijkt, want de verzekeraar hanteert vanaf januari dit jaar maximumprijzen voor iedere verrichting. Volgens mij hanteren ze behoorlijk lage prijzen! Mijn tandarts zit daar bij diverse verrichtingen toch wel wat en soms ruim, boven. Dit betekent dat ik minder uitgekeerd krijg. Een beetje jammer! Dit jaar zal mijn verzekering zeker uit kunnen, want ik moet nog een keer terugkomen voor de volgende wortelkanaalbehandeling aan dezelfde tand. Er komt nog wel wat bij dus, gelukkig niet meer in januari overigens.
Mijn zorgverzekeraar verrekent het verplichte eigen risico, dit jaar 220 euro, met de gedeclareerde rekeningen, dus ik verwacht niet dat ik veel terugkrijg. Mijn eerste bestelling van medicijnen heb ik al weer gedaan en dat kost wel wat voor mij als chronisch zieke. Nou ja, dan heb ik het eigen risico ook weer betaald. 
In totaal komen de extra kosten deze maand op 925 euro. Dat betekent dat ik mijn spaarsaldo moet aanspreken, anders kom ik niet rond van mijn inkomen. Misschien lukt het om in februari of in maart weer wat te sparen!

15 opmerkingen:

 1. Hoi,
  De tandartsrekeningen vallen niet onder je eigen risico hoor. Alleen rekeningen uit de basisverzekering vallen daar onder. Dus dat scheel weer wat ;-) Wat een dure rekening voor een vulling trouwens! Ik moest deze week voor een drievlaksvulling en was 75 euro kwijt. Dat vond ik al duur! Maar ik geloof dat mijn tandarts nog redelijke prijzen hanteerd. Ik moest ook een verstandkies laten trekken en een foto maken van de verstandskies. In totaal was ik daar 134 euro aan kwijt. Mijn verzekering vergoed helaas ook te lage prijzen. Ik moet 43 euro zelf betalen. Valt nog mee, maar toch.
  Anna

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het klopt dat de tandverzekering apart van de basisverzekering is, je moet daar ook apart een premie voor betalen, net als voor de aanvullende verzekering. Maar........ medicijnen vallen wel onder het eigen risico van de basisverzekering. Het eigen risico daarvan verrekent de verzekeraar met de uitbetaling van de vergoeding van de tandartsrekeningen, dan hebben ze dat deel van het eigen risico alvast weer binnen.

   Verwijderen
 2. Hallo Zuinigaan,

  Ook ik moet binnenkort naar de tandarts en ik schrik van de prijzen die jij noemt! Ik neem aan dat dat de prijzen zijn die de tandarts rekent en dat je nog een gedeelte vergoed krijgt van de ziektekostenverzekeraar?

  Bedankt alvast voor je antwoord.

  Met vriendelijke groeten,

  Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Joke, de verzekeraar heeft op de eigen site een lijstje met vergoedingen die zij hanteren. Daar heb ik op gecheckt wat hun prijs is. Bij mijn verzekeraar vind je dat hier: http://www.zilverenkruis.nl/consumenten/vergoedingen/mondzorg/Pages/default.aspx De tandarts zet bij elke verrichting een code en dan kun je precies nakijken hoeveel het scheelt met de vergoeding van de verzekeraar. Voor sommige verrichtingen wordt 100% vergoed (maar dan wel de prijs die zij hanteren) voor sommige verrichtingen wordt 75% vergoed (75% van de verzekeraar prijs). Zo loop ik op de rekening van 120 euro €25,77 mis en op de rekening van 114 euro moet ik 16 euro zelf ophoesten, hoewel de verrichtingen voor 100% verzekerd zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook ik heb al mijn 1e spuiten ontvangen. Deze kosten per 4 weken 1151 euro. Althans in 2010. Mijn eigen risico van 220 euro dient dus ook betaald te worden. Als chronisch zieke moet je inderdaad in de 1e maand hiermee rekening houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. maar 202,44 premie per jaar, pff dat betalen wij hier al in maanden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. eh foutje dat moet dus zijn in 2 maanden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor de tandartsverzekering? Misschien moet je toch op zoek naar een andere tandartsverzekering. Ik vind 202,44 in twee maanden erg veel! Ik betaal €16,87 per maand voor de tandartsverzekering. Zonder de collectiviteitskorting zou ik €19,85 betalen.

   Verwijderen
 7. Mooie Zwaan,
  Heerlijk hé, chronisch ziek zijn. Tenminste enkele personen snappen niet dat je eigen risico al hoog is maar dat je dat bedrag graag op tafel wilt leggen en kunnen zeggen; ik heb niets ! Het is niet alleen het bedrag maar ook nog je ziek, zwak en misselijk voelen wat bij chronisch zieken hoort.
  Diabetes 2 en rompvervetting kreeg ik "als cadeautje" van dertien jaren een hoog prednisongebruik voor een longziekte.
  Ik loop als het ware op luciferhoutjes, heb een vingermaat wat voor een kind gebruikelijk is. Alleen dat middenstuk. Prof. Muskiet vertelde me dat ik blij mocht zijn dat ik leefde. Een geweldig clinicus maar de mensheid denkt; je bent dik en daarom heb je diabetes. Vreet dan ook niet zoveel.
  Jij zult van bovenstaande ook iets herkennen. Maar als chronisch zieke mag je dokken en tegen veroordelingen strijden.
  Sorry, maar ik word hier soms zo moe van.
  Heb jij dat ook????
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het was deze maand wel de wet van Murphy voor jou hè?
  Ik hoop dat februari een fijne meevaller voor je in petto heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Klussenvrouw, dat hoor je niet vaak. Ik ben het in ieder geval niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Balen zeg!! Hopelijk is februari beter voor je :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Meer door minder28 januari 2012 om 01:21

  Misschien een slechte start van dit jaar, gelukkig heb je er nog 11 in het vooruitzicht, jou nu een beetje kennende wordt het jaareinde vast weer excellent.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, ha, dat is ook niet zo moeilijk, ik krijg in december weer een 13e maand, de extra uitgaven van januari kan ik deze maand gewoon bekostigen van de 13e maand die ik vorige maand ontving ;-)

   Verwijderen
 12. Dag zuinigaan!

  wellicht is voor je tandartskosten een overstap naar het UMCG tandheelkunde een idee. Ik ben erg tevreden, een behandeling duurt wel wat langer omdat het door studenten wordt uitgevoerd en het soms 3 keer gecheckt wordt door een docent... maar ik ben veel minder geld kwijt en het ziet er ontzettend goed uit...!!!

  BeantwoordenVerwijderen