Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 28 januari 2012

Besparingstips bij koude

Er wordt een heel koude periode verwacht met 's nachts temperaturen tot - 10. Vanaf de komende avond en nacht hebben we minstens twee weken lang een koude periode, dat zijn nu tenminste de verwachtingen.  Klik hier.

Wat kun je doen om je stookkosten te beperken? Kleed jezelf en je kinderen goed warm aan: (thermo)ondershirt, trui, vest, lange thermo-onderbroek of maillot, dikke sokken. Gebruik als je gauw koude handen hebt handschoenen zonder vingers. Zit niet te lang stil, beweeg. Ga stofzuigen, dweilen, dingen opruimen, doe de afwas, lap de ramen binnen.
Maak een fijne winterwandeling met de hond. Misschien kunnen we over 1,5 week wel schaatsen!

Er wordt dus strenge vorst verwacht. Eigenaren van woningen weten wel dat ze goed moeten zorgen dat leidingen en CV installatie vorstvrij blijven. Maar huurders weten lang niet altijd dat zij voor de schade opdraaien als de leidingen bevriezen.

Ik heb een waarschuwing voor mensen die bezuinigen door heel weinig te stoken. Let op! Als het zo hard vriest kunnen in onverwarmde ruimtes de radiatoren bevriezen. Als het water in de radiatoren bevriest, zet het water uit en kunnen deze radiatoren knappen en stuk vriezen. Als dat gebeurt, ben je verantwoordelijk voor de kosten van de reparaties, ook al ben je huurder. Lekkage zelf geeft ook schade als het weer gaat dooien. Dus bezuinig niet al te hard met deze vorst, want dan bezuinig je niet, maar loop je kans op extra kosten. Ik draai ‘s avonds bij strenge vorst de radiatoren in onverwarmde ruimtes open en laat de thermostaat op 16 graden staan. Dan zijn hier de radiatoren ‘s ochtends lauw en wordt schade voorkomen. Zolang het 's nachts min 5 is, zal het met het vriezen in huis wel meevallen, maar als het harder gaat vriezen, dan zou het zo maar kunnen gebeuren dat je vorstschade hebt.
Probeer te voorkomen dat er veel vocht in huis ontstaat, maar lucht alleen overdag en sluit 's nachts de ramen, zo voorkom je dat er warmte weglekt uit je huis.

Klik hier voor meer info over bevroren waterleidingen en hoe die te voorkomen zijn.

Ook hier staat nuttige informatie.

Binnenkort moet ik de meterstanden doorgeven, daar zit dan nog net de komende koudeperiode in. Het gasverbruik zal hoger zijn dan verwacht. Ik reserveer maar vast wat geld om bij te betalen bij de afrekening.

9 opmerkingen:

 1. Je had toch ook die 375 euro regeling? Ik ook, ik verwacht veel geld terug.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had een aanmeldbonus van 250 euro. Die heb ik in oktober ontvangen, ik verwacht niet nog meer geld terug.

   Verwijderen
 2. Ik hoop dat die koude wat mee gaat vallen. Met mijn longen wordt het anders veel dagen binnen blijven.

  Ik heb ook nog een paar tips:
  Lekker verwarmend eten zoals de stamppotten en maaltijdsoepen, warm drinken, geen salades of rauwkost.

  Leg de gordijnen op de vensterbank. Dan gaat er minder warmte verloren via de ramen.

  Wij hebben een halfopen keuken met een deur naar de tuin. Daar komt veel kou vandaan. Ik heb er een opgerold badlaken tegenaan gelegd zodat er minder kou vandaan komt.

  Kijk waar je thermostaat hangt. Meestal hangt ie naast de deur. Dus steeds als je de deur open doet vangt ie kou en slaat aan. De thermostaat bij de zithoek of op de plek hangen waar je het meest bent is het handigst om de juiste temperatuur te krijgen zonder veel gasverlies.

  Hier moet ik eten uit de garage halen als het hard gaat vriezen. Dus haal voorraad naar binnen. Aardappelen die bevroren zijn geweest, kun je weggooien.

  Groetjes, VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hoop dat het nog mee gaat vallen met de kou! Wij hebben de thermostaat in de kamer en daar zitten op het moment geen deuren in, maar met gordijnen e.d. proberen we de warmte wel meer binnen te houden. En kaarsjes werken ook goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mag ik nog aanvullen "en let op de wind".Muren waar die misschien harde vrieswind op staat, koelen extra af.Leidingen daar vlak bij moet je goed in de gaten houden. Ik had daardoor ooit een bevroren leding. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben een huis uit de jaren '80 en daar zitten de leidingen niet in de muren. We hebben de leidingen niet geïsoleerd dus geven ze nu heel nuttige warmte af. Zo hebben we een luik achter één van de slaapkamers. Daar is een deel van de leidingen geïsoleerd, maar het is daar toch wat warm. Handig want daar liggen spullen die ik niet vochtig wil hebben. Nu staat het luik open om die slaapkamer te verwarmen.

  Ik heb sommige gordijnen in de wintermaanden overdag ook dicht. Ik heb snel last van stralingskou van ramen. Dit voelt een stuk comfortabeler en het scheelt weer gas.

  Groetjes, VeggieMo (die nu soep aan het maken is in de tot hooikist omgebouwde koelbox)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nog een tip. Onze slaapkamer is vrij klein. Vroeg in de avond doen we de gordijnen dicht en de slaapkamerdeur dicht. Vanwege de leiding die erdoor loopt is de ergste kou uit die kamer als we op bed.
  Mocht het echt gaan vriezen dan doe ik daar de verwarming aan. Op dringend advies van de longarts en ik vind het zelf ook lekkerder.

  Komende week moet ik het bed weer verschonen en voor koude zoals die eraan zit te komen heb ik een speciaal dekbedovertrek van flanel.

  Groetjes, VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb jaren een longziekte gehad en de longarts "smeekte" me om alles in huis te verwarmen om mijn longen te sparen. Dat doe ik nog steeds en ik voel me er veel beter bij. En verwarming in de slaapkamers klinkt zo erg maar door de installateurs wordt de slaapkamer altijd vijf graden kouder uitgerekend dan de kamer. En in het voorjaar, zomer en een deel najaar is het al snel 12 graden door de buitenwarmte in de slaapkamer. En ik merk het verschil niet; natuurlijke warmte en verwarmingswarmte. En toen ik er mee begon merkte ik het ook niet aan ons gasverbruik. Je hebt geen "lek"koude meer in huis. En bij behoorlijke vorst laat ik de overgordijnen in de kamers die ik niet gebruik ook dicht. En in de kamer laat ik dan ook de vitrage dicht en de luxaflex naar beneden, maar wel open. Alle kleine beetjes helpen.
  Heb het goed allemaal, het is hier wit.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

  BeantwoordenVerwijderen