maandag 23 januari 2012

Eten voor 20 euro per week


Let op! dit is gepubliceerd in januari 2012 en komt van mijn oude weblog. Ik vermoed dat ik het geschreven heb in 2009 of zo. Inmiddels zijn prijzen van levensmiddelen gestegen.
Ik gebruik voor voeding en drinken etc. gemiddeld 20 euro per persoon per week. Als je dat ook wilt waar moet je dan op letten? 20 euro per week, dat is dus ongeveer €2,86 per dag. Dit is tamelijk weinig, maar ook weer niet superweinig. Het kan best! Het kan zelfs wel met minder!

Wanneer kun je beter niet streven naar 20 euro per week?
Als je geen tijd hebt om te koken
Als je houdt van verse broodjes als ontbijt en lunch
Als je houdt van versgeperste sapjes uit de supermarkt
Als je houdt van grote stukken rundvlees bij de warme maaltijd
Als je houdt van verse pasta, verse vis, bijzondere (=prijzige) vruchten etc
Als je houdt van kant en klare eenpersoons toetjes
Als je een driesterrenkok wilt zijn
Als je houdt van de betere (=duurdere) wijnen bij het eten

Waar moet je op letten als je een budget hebt van 20 euro per persoon per week?
-
Koop van bederfelijke waar goed afgepaste hoeveelheden, zodat je niets - bedorven of beschimmeld - hoeft weg te gooien.

- Koop geen voeding die je niet lekker vindt, die belandt uiteindelijk vaak in de vuilnisbak en dan heb je dus je geld voor niets uitgegeven.

- Vermijd merkartikelen en maak en snijd alles zelf: de pastasaus, de groenten van de hutspot, schil zelf de aardappels, kook zelf je nagerecht etc.

- Gebruik goedkope grondstoffen: koop geen groenten van buiten het seizoen, gebruik diepvriesgroenten. Koop simpele pasta van 69 cent per kilogram en zilvervliesrijst van 97 cent per kilo. Winterwortelen, diepvriesspinazie, kool, uien, zuurkool en diepvriessperziebonen zijn heel goedkoop. Er is groot verschil tussen de verschillende winkels en verschillende merken. Let op aanbiedingen.

- Koop groot in, bij voorkeur tijdens aanbiedingen: bijvoorbeeld 10 kg aardappels voor 1 euro. Als je even rekent, betekent dat dus dat deze aardappels 10 cent per kilo zijn.

- Vlees/vis en aanverwant: word (parttime) vegetariër en eet vaker als alternatief voor vlees een eitje of peulvruchten. Peulvruchten zijn heel eiwitrijk, goedkoop en supergezond. Ik vind zelf bruine bonen, kikkererwten en spliterwten heel lekker, dat laatste in de erwtensoep. Alles zelf voor geweekt en gekookt. Een stuk goedkoper dan entrecote of biefstuk. Als je vlees wilt eten, let op aanbiedingen en afgeprijsde verpakkingen. Halveer in recepten de hoeveelheid vlees en voeg extra groenten toe.

- Koop voordelig brood, bijvoorbeeld 3 broden voor 2 euro bij de Albert Heijn. Een snee brood kost op deze manier nog geen 3 cent per stuk. Vries je voorraad brood in en ontdooi alleen wat je voor de dag nodig hebt. Om het brood te besmeren, gebruik je halvarine van 39 cent, bij dezelfde grootgrutter. Als je dit brood belegt met (dun) jam, pindakaas of chocopasta, heb je boterhammen voor weinig geld. Deze kun je ook meenemen als lunch. Ik neem vaak dubbele boterhammen met plakjes komkommer en een laagje kaas mee als lunch. Gezond, lekker en niet duur. Ontbijten doe ik vaak met een geroosterde boterham met pindakaas of appelstroop. Granen uit dozen zijn als broodmaaltijdvervanger erg duur, een maaltijd met cruesli, cornflakes, gepofte rijst of andere graanontbijten zijn zeer prijzig en lang niet zo gezond als gewone volkoren boterhammen, omdat ze vaak veel te zoet zijn.

- Drink kraanwater, melk, thee, koffie en limonade van limonadesiroop, géén frisdrank, géén wijn, géén bier, alleen bij feestelijke gelegenheden drink je iets anders.

- Koop geen voeding met toegevoegde vitamines. Evenwichtige voeding bevat voldoende vitamines, toegevoegde vitamines heb je niet nodig. Bij voeding met toegevoegde vitamines is vooral het een en ander toegevoegd aan de prijs.

39 opmerkingen:

  1. Goede tips! Wij proberen het ook te doen met €40 per week voor twee personen en er is vaak ook nog wat over. Het is wel opletten en inderdaad meer zelf doen, maar er is ook nog wel ruimte voor af en toe een lekker vers kaascroissantje of wat andere dingen die eerder luxe zijn dan noodzaak.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. inkopen voor 1 persoon is bijna net zo duur als voor 2 personen

      Verwijderen
  2. Grappig! Bij je lijstje,wanneer het niet lukt mis ik biologisch eten. groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik eet voor €30 in de week en probeer nog omlaag te gaan. Ik eet wel graag muesli s'morgens, dus ik koop de ongezoete basismuesli (huismerk) en doe daar zelf geraspte kokos (van de toko, spotgoedkoop) rozijnen en lijnzaad doorheen. Dit eet ik met zelfgemaakt sojayoghurt. Zelf yoghurt maken is trouwens een aanrader, zeker op sojayoghurt bespaar je veel.
    In de winter eet ik graag havermout (van het huismerk, (kost ook niks) met half sojamelk/water. Is gezond, lekker warm en ook goedkoop.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik maak ook zelf yoghurt,kefir yoghurt te koop bij bol.com.bestaat uit 7 culturen gezonder dan gewone yoghurt.

      Verwijderen
  4. De halvarine van de grootgrutter kost al tijden geen 39 cent meer. Tenminste bij ons in het dorp. Ik zag laatst een prijs van om en nabij de 60 cent.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goede tips!
    Ik heb vanaf begin januari 50 euro voor twee volwassenen. Hiervan koop ik voeding, schoonmaak- en verzorginsartikelen. Lukt tot nu toe goed en heb nog over. Ik heb ook een flinke voorraad en koop nu vooral dingen in de aanbieding. Wat niet in de aanbieding is heb ik meestal wel in huis als het houdbaar spul is.
    Nog een tip van mij is om zelf kiemen te gaan maken. Krijg je heel veel vitamines en mineralen voor weinig geld. Ik kiem meestal mungbonen, linzen en zonnebloempitten. Die zijn al niet duur en ik maak het gewoon in plastic vergieten met een bord bovenop en een bord onderop.

    Groetjes, VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zo juist 8 (acht) toetjes gemaakt van:
    70 gram griesmeel (35 ct/500 gram) = 10 ct
    1 liter hv melk = 49 ct
    70 gr. suiker (69 ct/kilo) = 10 ct
    2 eieren (mag, maar hoeft niet) = 40 ct.
    Totaal 1 euro + 9 eurocent met eieren of 69 eurocent!
    Dat is per toetje: 13,6 respectievelijk 8,6 cent.
    Zo gemaakt en lekker!!

    Anne.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Lege Zakken Vrouw: ik koop op aanraden van de diëtiste de laatste tijd dieethalvarine, ik ben inderdaad niet goed op de hoogte van de prijs van de gewone euroshopper halvarine.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. vanmorgen 1200gr.kipfilet voor 3,60 gekocht (helft van de prijs) Daarvan gemaakt: 4 schnitsels, 3 hele dikke filets apart verpakt (hier eten wij met 2 personen van per filet) en een portie nasivlees( voor bij een heel pak rijst) Uitgerekend kunnen wij hier 7x met 2 personen van eten. Is 50 cent per maaltijd. Groenten en aardappels uit de groententuin. Mannetje een toetjes op zijn werk genoeg( Campina)Ik maak trouwens altijd van 1 kipfilet 2 snitsels, misschien ook een bezuinigings tip, even door de paneer, ei en nog een keer paneer en je hebt een volwaardige snitsel. De supermarkten maken hier monsterwinsten op! fijne dag!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. moet je eens naar documentaire.net kijken naar food inc. dan weet waarom het zo goedkoop is.

      Verwijderen
    2. Ik ga me nu idd heeeel schuldig voelen hoor, ik ga er over nadenken.

      Verwijderen
  9. Goede tips, peulvruchten eten wij ook regelmatig ipv vlees. Over 2 weken gaan alle boodschappen hier ook op/via papier, voor een beter overzicht.
    Ik ben alleen geen voorstander van de halva's.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik eet in de ochtend altijd havermout pap (zeker nu in de winter).
    Dat vult super en geeft me lang een verzadigd gevoel.
    Benodigheden:
    -Euroshopper havermout €0.38 cent, doe ik 6/7 keer mee = €0.07 per dag.
    -suiker €1,05 per 1,5kilo, gebruik 20gr per keer = €0,02 per dag.
    -kaneel (euroshopper) €0,35 per potje, doe ik zeker 35 keer mee = €0,01 per dag.
    - gekookt water (prijs is verwaarloosbaar).
    Totaal kosten per ontbijt: €0,10!
    Scheelt een hoop op maand basis en ik vin dhet nog lekker ook (kaneel is af te wisselen met koek/speculaaskruiden).
    verder is mijn streven boodschappen te doen van 40 euro per week, voor mij alleen en kat en gemiddeld 2 dagen vriend erbij.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Beter dan diepvriesgroenten: koop vers in de aanbieding, neem een flinke hoeveelheid mee, blancheer en vries in.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Supervoordelige musli:

    Havermout een avond van te voren in karnemelk laten weken.
    Lekker is een handje rozijnen erbij.
    De volgende morgen een appeltje erdoor raspen.
    Eventueel wat walnoten (uit mijn voorraad), snufje kaneel en wat suiker. Heerlijk en heel goedkoop.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat ik ook heel erg veel geld vind schelen is koken voor twee dagen. Manlief en ik zijn nu meestal met zijn tweetjes.
    Stamppot, nasi, macaroni, miehoen is makkelijk voor twee dagen te maken en scheelt nog veel tijd ook.

    Groetjes, VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik zou het echt niet redden met € 20,00 voor mij alleen. Dat is ook omdat ik echt veel groente en fruit eet. Verder kies ik ervoor om bijna uitsluitend biologisch te eten. Dat is nu eenmaal iets duurder dan het goedkoopste van het goedkoopste. Koop wel bijna alleen onbewerkte en ongesneden producten. Bijna geen snoep/koek. Drink ook alleen thee of water (met soms een beetje bio citroen erin). Geef voor mij alleen z'n € 30.00 per week uit. Mascha.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Verse pasta kun je heel eenvoudig zelf maken! Goedkoop en lekker!

    B. Wigresd

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Goede tips, hier redden we het prima 20 euro pp per week (incl tandpasta, shampoo en wasmiddel
    Groetjes Bianca

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik red het al een paar jaar met 20 euro per week. Goed naar de reclames kijken en plannen. Wat eerst bederft het eerste gebruiken. Niet teveel verschillend brood beleg, zodat alles op gaat.

    @Kattenvriendin, soms is diepvriesgroente beter dan vers, juist omdat het in de fabriek snel wordt ingevroren.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wij geven aan deze posten 24 euro per persoon uit; alles biologisch!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ik heb erg veel aan jouw logjes, maar ik heb een vraagje: snoepen jullie nooit?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. goede vraag van jou.
      ik snap niet hoe jullie het redden met 20 euro
      per persoon
      fruit en groente zijn al duur.
      rekenen jullie dan alles erbij
      toiletpapier afwasmiddel stroop jam enz
      knap vind ik het

      Verwijderen
  20. Goede Tips.Maar het kan Nog veel goedkoper als je echt wilt bezuinigen.Wij zijn met zijn 3e,2 volwassen en 1 kind.Wij eten en drinken voor 1,16 euro Per Dag.Dit is voor ons 3e Dus niet per persoon.Als u wilt kan ik wat gerechten en dranken toesturen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ben heel benieuwd hoe je dat dan doet!
      Hier gemiddeld 50 euro per week, voor 2 volwassenen en een baby dat jammer genoeg alleen potjes wil eten :(

      Verwijderen
    2. Ik zóu graag wat recepten van gerechten van je willen ontvangen.

      Verwijderen
  21. Ik kan deze week met 6 euro rond komen. Dan maak ik ook nog smoothies, soep, pannenkoeken, komkommersalade, rijst met sateh enzovoort en ik moet zeggen het lukt best.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Oh wauw. En ik kom al niet eens rond van 42,- per week.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Geweldige tips.. Ik doe boodschappen voor €30,-
    Ben alleen met mijn dochter. Ik wil ook naar 20 euro..

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Pas aten we bloemkool. Ik was het vlees erbij vergeten. Geen nood, ik maakte bechamelsaus en deed daardoor wat plakjes ham en katenspek. Voeg een verkruimeld gekookt eitje toe en je mist geen vlees. Het spaart ook weer uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. ik probeer het altijd zo zuinig mogelijk te doen ongeveer 60 a 70 euro per week ik moet nog minder gaan wil naar 30 euro per week hoe doe ik dit gezin met 4 kinderen waaronder 1 baby kinderen zijn 5 7 9 en twee volwassenen

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Dag 1

    4x
    Aardappelen 2,69
    2 zakken zuurkool €0,80
    8 Hamburgers €5

    Dag 2
    4x
    Aardappelen
    1Doperwten of andere pot groenten €0,69
    2x 15 Visticks €2,40

    Dag 3
    4x
    2x Gebakken Aardappelen
    2x Appelmoes €1,10
    Kipfilet per kilo €5,80

    Dag 4

    4x
    2x Bruine bonnen €1,69
    Runder gehakt €5,80
    Rijst
    Knoflook €0,80
    Tomaten puree €1,20
    Olie €1,20

    Dag 5

    4x
    Spaghetti €0,55
    Gehakt €5,80
    Soepgroenten €0,60
    Ui
    Knoflook

    Of
    4x
    Macaroni €0,40
    Soepgroenten €0,60
    Ui
    Knoflook

    Dag 6

    4x Kofte of kebab van rundergehakt
    2x Met sla €1.20
    Ui
    Tomaten €0,80
    Olijven €0,70
    Sambal saus

    Met Rijst of tortilla €0,90

    Dag 7

    Voor 4 dagen
    Rijst
    verse groenten turkse groenten man of supermarkt aanbieding €1 voor 2 dagen
    Tomaten puree jus
    met kip filet

    Ontbijt middag eten voor de hele maand
    Müsli €1.45 €11,60
    Yoghurt €0,60 7,20
    2 Broden €2 €8
    Ei €1,20 €2,40
    Kipfilet broodbeleg €1,20 €6
    Broodpizza van ui kipfilet en tomaten puree broodbeleg €0,50

    €50,64

    €30 voor de maand over om zelfgemaakt drinken van te maken en fruit van te kopen thee te kopen en koffie etc.


    Met rundergehakt kun je meerdere dagen zeker als je 2kilo in koopt dat geld ook voor, de kipfilet ,kruiden zal je in de loop der tijd moeten kopen in plaats van rundergehakt kun je ook rundvlees kopen let wel op aanbiedingen is mijn advies

    Limonade zelf maken
    Ice tea zelf maken
    Gember bier zelf maken
    Citroen limonade
    Sinaasappel sap
    Smooties

    Opties om af te wisselen

    4x
    Linzen soep
    Linzen €1
    Gehakt
    Tomaten puree
    Afbak lidl Stokbrood €0,70

    Groenten soep

    Kebab met pitta en aardappel wedges

    Pitta bij de lidl €0,70

    Zelfgemaakte Kentucky van Kipkluifjes met aardappel wedges echt een aanrader

    Kentucky kruiden bij de toko €1
    Sla €0,70
    Aardappel wedges €1 per zak
    Kilo Kipkluifjes €3,50 turkse slager

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Ik vind het knap hoor, 20 euro in de week. Ik heb zestig in de week met drie katten en kom al nauwelijks uit. Je hebt ook je cosmetica en verzorgingsprodukten nodig of af en toe moet je eens met de bus mee of andere onvoorziene uitgaven.

    20 euro in de week, heb je daar ook beleg voor en fruit, je kruiden voor het eten etc? Wasmiddel, shampoo etc?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wasmiddel, shampoo, cosmetica en verzorgingsmiddelen zijn geen eten.
      Die 20 euro was gebaseerd op een blogbericht van 2009, toen moest ik nog heel zuinig omdat ik graag een deel van de hypotheek wilde aflossen. Inmiddels zijn veel voedingswaren duurder geworden en ik heb sinds kort mijn budget op 35 euro gezet.

      Verwijderen
    2. Ik ben alleen en red het met een budget tussen de 20 en 25 euro in de week.

      Verwijderen
  28. Ik maak mijn eigen wasmiddel dat scheelt enorm .Ik zie het als een hobby om van weinig geld rond te komen ik reis namelijk graag.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.