Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 11 januari 2012

Fout met declaratie zorgverzekering

In de eerste of tweede week van december stuurde ik 3 declaraties naar de zorgverzekering. Ik moet zelf de postzegel betalen, dus ik wacht meestal totdat ik weer wat bij elkaar gespaard heb. Twee daarvan waren nota's voor de pedicure en verder was er nota van een tandarts behandeling. Hier schreef ik daar al over. Aangezien ik redelijk verzekerd ben voor tandartskosten, verwachtte ik een aardig bedragje retour, niet alles, want dat is bij tandartsnota's nooit zo is mijn ervaring. Een week geleden ontving ik bericht van de verzekeraar, ze hadden mijn declaraties afgehandeld en ik kreeg 42 euro terug voor de pedicure behandelingen. Maar er stond in de brief niets over de tandartsrekening. Ik heb meteen gebeld en gevraagd hoe het zat. Volgens hen werden tandartsnota's door een andere afdeling afgehandeld en zou er een aparte brief over komen. Vreemd, dat was de afgelopen jaren nooit zo, alle declaraties die gelijktijdig ingediend waren, werden altijd op 1 overzicht gezet. Als ik halverwege week 2 nog steeds geen bericht gehad had, dan moest ik maar weer bellen. Zelf denk ik dat de nota zoekgeraakt is en dat ik, als ik niet goed opgelet had, naar mijn geld kon fluiten. Ik ben blij dat ik altijd alle te declareren nota's kopieer. Ik heb dus nog een bewijs van mijn betaling, ook al is dat uiteraard nu geen originele nota. Gistermiddag had ik nog steeds geen bericht, een week na mijn vorige telefoontje. Ik bel binnenkort maar weer eens een keertje om te horen hoe het er mee staat. Overmorgen heb ik weer een afspraak bij de pedicure, dan kan ik de kopie van de kopie van de tandartsnota en de nota van de pedicure insturen (dat laatste wel nadat ik een kopie gemaakt heb). Soms denk ik: wat een gedoe dat kopiëren, zal ik het wel doen? Maar ik weet nu weer waarom ik het doe.
2,5 jaar geleden is er ook een nota bij dezelfde zorgverzekeraar "zoekgeraakt". Het waren nota's van een behandeling voor een zeer pijnlijke blaasontsteking op mijn vakantiebestemming in Frankrijk: arts, medicijnen en laboratoriumonderzoek. Een van de nota's was gewoon vergeten en zat wel in hun dossier. Ik hoefde toen niet eens een kopie in te sturen. (het bedrag was toen € 20,06 maar oude weblog maakt van het euroteken een heel lange code (xe2x82xac is gelijk aan €) en hxc3xa9xc3xa9l betekent héél)

Moraal van mijn verhaal:
maak altijd een kopie en let goed op dat ze alle nota's behandelen.

Update 15.00 uur: ik heb gebeld, volgens de medewerker is er niets bij hun binnengekomen. Hij suggereerde dat ik niets ingediend had. Ik heb nogmaals gezegd dat ik wel degelijk de nota samen met de nota's van de pedicure had verzonden. Er zou nogmaals een aantekening gemaakt worden dat er binnenkort een kopie van de originele rekening verzonden zal worden. Ik heb even genoteerd met wie ik gesproken heb. Die naam vermeld ik op mijn begeleidend briefje.

12 opmerkingen:

 1. Heeee, je kan weer bij je oude blog, WOW!
  Je kan de originele nota's natuurlijk ook scannen en kopiëren naar je pc, scheelt papier!
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat doe ik ook altijd. Een kopie van de nota en van het ingevulde declaratieformulier. Net als bij jou is er wel eens iets mis gegaan. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een goede tip! Best typisch vind ik het ook altijd, dat je het origineel moet insturen! Waarom niet een kopie, zodat het origineel veilig bij jou is?!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kan online declareren. Moet daarvoor wel een scan maken van de factuur. Voordeel is dat ik geen postzegel hoef te plakken en de originele nota blijft in mijn administratie aanwezig. Want die moet ik nog wel een aantal jaren kunnen overleggen, indien daarom gevraagd wordt.

  Is dat bij jouw verzekering ook niet mogelijk, dat online declareren?

  Greetz,
  Jacqueline.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een kopie opvragen bij de behandelaar kan ook. Heb ik wel eens moeten doen, omdat de verzekeraar geen kopiën accepteerde.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Kniepertie: ik heb geen scanner meer en om voor zulke gelegenheden nou een scanner aan te schaffen, dat voert wel wat ver. Ik kan hiervoor veel kopiën à 5 cent maken.
  @LZV: op de nota van mijn tandarts stond dat er geen duplicaten verstrekt werden, dus dat is in geval van een fout bij de zorgverzekeraar volgens mij geen optie.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Op www.antwoordnummer.nl staan de meeste zorgverzekeraars, ik stuur ze dus altijd zonder postzegels.

  Groetjes Isabelle

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb gelukkig bij mijn huidige ziektekostenverzekering (C.Z.) nog nooit van deze problemen gehad.
  En Isabelle bedankt voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Yep, doe ik ook altijd.
  En een kopie van de declaratie zelf trouwens.
  (scannen ook 'n goede optie btw, moet de pc toch 'ns opnieuw organiseren).

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Schuldenvrij leven11 januari 2012 om 17:21

  Doe ik ook altijd kopieën maken want gaat me te vaak fout bij die verzekeringen

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Altijd zo'n gedoe als je de verzekeraar moet bellen.. de ene weet het niet, de andere kan het niet vinden en een volgende ontkent gewoon!
  Lijken af en toe wel allemaal studenten die achter de bel-lijnen zitten!
  en dan gerust ook nog eens 10 cent p.m of zo.

  Maarja zie jij maar je €€€ terug te krijgen!
  Zou toch eens zo zijn dat jij de rekening van hun kwijt raakt.. wedden dat je moet betalen of je wil of niet ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik maak al jaren altijd een kopie van formulieren of gegevens die ik opstuur. Of het nu iets naar de zorgverzekering moet, de gemeente of een andere instantie. Beter een kopietje dan later problemen hebben.

  BeantwoordenVerwijderen