Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 12 januari 2012

Veranderen van zorgverzekeraar

Volgens dit bericht zouden per eind 2011 bijna een miljoen mensen overgestapt zijn naar een andere zorgverzekeraar. Dat komt volgens het bericht neer op ongeveer 5,6%. Dat vind ik best veel!
Ik had mij voorgenomen om alle aanbieders goed te vergelijken, maar uiteindelijk is het er bij gebleven. Ik heb niets gedaan en ben dus ook niet overgestapt naar een andere verzekeraar. Ik ben met de invoering van het zorgstelsel in 2006 overgestapt naar mijn huidige verzekeraar, maar later niet weer. Ik heb alleen met ingang van 2011 een iets duurdere tandzorgverzekering genomen. Ik ben van 1952, dus het kan zo maar gebeuren dat er dure verrichtingen moeten gebeuren aan mijn gebit.
Als ik over had willen stappen, dan had ik voor 1 januari op moeten zeggen. Ik had dan tot 1 februari de tijd gehad om een andere zorgverzekeraar te zoeken. Eind 2012 heb ik opnieuw de kans om over te stappen. Ik weet niet of het er van komt, maar ik heb nog een heel jaar de tijd om de tarieven en vergoedingen van de verschillende verzekeraars nader te onderzoeken. Ik kan mij via de vakbond (FNV), de Diabetesvereniging Nederland (DVN) en via mij werk collectief verzekeren bij verschillende zorgverzekeraars, maar misschien zijn er buiten dat nog ander mogelijkheden?
Misschien kan ik mij ook verzekeren via andere organisaties? Voor diegenen die opgezegd hebben en nog zoekende zijn, hier is een enorme lijst met mogelijkheden.

11 opmerkingen:

 1. Wij zijn dit jaar blijven zitten waar we zaten. Qua kosten scheelde het te weinig om alle rompslomp van wisselen te rechtvaardigen. Bovendien hebben we nu ook extra korting op de overige verzekeringen die we bij dit bedrijf hebben lopen (Unive)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb flink rondgekeken. Door minder aanvullend, hoger eigen risico en mijn partner op een aparte polis bij een andere aanbieder besparen wij nu €90,- per maand. Vond ik wel de moeite waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb alle zorgverzekeringen bekeken...op de site van de consumentenbond kwam onze huidige zorgverzekering (met ons pakket) er erg goed uit! Prijs/kwaliteitverhouding. Het gaat niet alleen om de prijs van de zorg maar de kwaliteit van de zorg is minstens zo belangrijk!
  Wij hebben wel een maximaal eigen risico...we hebben hiervoor genoeg buffer en het geld dat we hiermee besparen zetten we op de spaarrekening.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Net als mamawendy zijn wij overgestapt en besparen hierdoor flink wat. Vorig jaar kozen we al voor een versobering: ik ben wel uitgebreid verzekerd (chronisch ziek) maar schatje niet. En een tandartsverzekering doen we niet meer aan. We dragen de kosten zelf, hiervoor leggen wij maandelijks een bedrag opzij. Door deze tadctiek spaarden wij vorig jaar 600 euro uit in totaal.
  Nu zijn wij overgestapt en sparen nog eens 40 euro per maand uit. Ook dat wordt opzij gezet om eventuele tegenslagen te bekostigen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij zijn ook weer overgestapt. Manlief heeft een andere verzekering dan ik met de kids, dat kwam gewoon voordeliger uit (aangezien hij toch geen anticonceptie en kraamzorg e.d. nodig heeft) ;)

  We hebben allebei een aanvullende tandartsverzekering. Ik wil het dit jaar nog even aankijken en dan voor volgend jaar beslissen of we die kosten zelf kunnen dragen indien nodig.

  Het eigen risico hebben we maximaal. Afgelopen jaar hebben we allebei 15,- eigen risico verbruikt :) En de jaren ervoor nog minder..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij hebben de extra "bijverzekering" aangepast en dat bespaart een paar tientjes per maand.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij stappen voorlopig waarschijnlijk niet op. Wij zijn verzekerd via de werkgever van manlief en korting krijgen. We betalen voor vier volwassenen. Onze zoons studeren en wij betalen hun verzekering ook. De aanvullende verzekeringen van manlief en mij zijn gratis voor onze zoons.
  Als we niet meer voor onze zoons hoeven te betalen gaan we denk ik wel rondkijken.

  Groetjes, VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb het (net zoals elk jaar) wel onderzocht.
  Uiteindelijk kwam onze eigen verzekeraar (met korting van de werkgever) wederom erg goed uit de bus qua prijs-kwaliteitverhouding. Tandartsverzekering is er vorig jaar al uit gegooid overigens.

  Daarbij ben ik met onze huidige zorgverzekeraar gewoon erg tevreden. En dat is ook belangrijk.

  Volgend jaar zoek ik het wel weer uit, want we blijven kritisch!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben ook niet overgestapt, volgend jaar ga ik wel eens goe dvergelijken. Ik vond het ook moeilijk te bepalen waar ik nu juist wel of juist niet voor wil betalen. ik heb gekeken en vergeleken, maar bij andere verzekeraars was ik dan toch weer duurder uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ING had een aanbieding van 10% korting bij een zorgverzekeraar. Misschien zijn mensen die niet onder een collectiviteitsverzekering vallen overgestapt.
  Ik wilde het bijna doen voor mijn zoon. Maar hij ging net over de periode Kerst en OUD/Nieuw weg op vakantie naar Japan. Ik durfde het daarom niet aan. Je weet nooit als er iets gebeurd en de verzekering bij de nieuwe verzekeraar is nog niet in orde wat er dan gebeurd. Volgend jaar nieuwe kans.
  Voor mijn man en mij heb ik wel de aanvullende verzekering verlaagd.
  Nog iets over de tandartsverzekering. Ik zag een aanbieding voor 25 euro per maand premie, en een maximale uitkering van 500 euro per jaar. Dat is echt nep! Want je betaalt dus 300 euro in een jaar en krijgt maar een maximale vergoeding van 500 per jaar. Nou die 200 euro verschil kan je dan net zogoed uit je spaarpotje halen als je dat nodig hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Probleem van een heul andere orde is dat er door de maatschappijen gezondsheidseisen gesteld kúnnen worden voor de aanvullende verzekeringen.
  Bij de basisverz. mag dat niet maar bij overstap naar een andere mij. kunnen zij zo ineens voor alle aanvullende verz. eisen stellen. Daarom blijft 't opletten
  groet

  BeantwoordenVerwijderen