Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 14 januari 2012

Kiloknallers

Volgens dit bericht hebben Nederlandse huishoudens in het afgelopen jaar per hoofd van de bevolking net zo veel uitgegeven aan vlees, maar hebben ze daarvoor iets minder vlees gekocht. Heel goed dat er iets minder vlees verkocht is. Hoewel, zoveel minder is er niet verkocht. Per hoofd van de bevolking is gewoon per persoon, iedereen meegerekend ook baby's en (parttime) vegetariërs. Als je 85,1 kg per jaar omrekent naar grammen per dag, dan kom je op véél vlees, namelijk ruim 230 gram. Dat is dan waarschijnlijk inclusief botten en dergelijke, maar ik vind het onvoorstelbaar veel. Ik vind dat het echt nog wel wat minder kan!
Ik ben zelf geen vegetariër, maar er staat regelmatig geen vlees op het menu. Vlees-kiloknallers mogen misschien voordelig zijn, andere eiwitbronnen zijn nog veel voordeliger en niet te vergeten een stuk beter voor het milieu. Ik koop bijvoorbeeld in de toko pakjes tofu à 500 gram, voor € 1,15, daar eten we met 4 personen van. Kosten 29 cent per persoon en dan heb je een ruime hoeveelheid. Ook koop ik in de toko gedroogde kikkererwten voor € 2,89 per kg. Als je die laat wellen, wordt het een enorme hoeveelheid. Ik heb gisteren 350 gram gebruikt voor 5 personen, dat komt neer op 20 cent per persoon. Goedkope eiwitbronnen, nietwaar?
Vanavond eten we weer een vegetarische lasagne met walnoten (wel duur!) en kaas. Daarmee eet ik al weer voor de 4e dag op rij een vegetarische maaltijd!

13 opmerkingen:

 1. Wij hebben het afgelopen jaar zeker niet minder vlees gegeten. Onze oudste is inmiddels 12 en hij gaat flink meer eten. Beiden mannen zijn dol op vlees. Natuurlijk krijgt zoon niet de portie die hij het liefst zou willen maar toch. Vegetarisch hoef ik hier niet te koken hoewel man de groenteburgers wel erg lekker vindt (bij een stukje vlees). Ik koop 90% van het vlees en beleg bij onze lokale slager. Hij heeft een lokale leverancier. Persoonlijk hou ik niet van kiloknallers. Het vlees wordt gedrenkt in water en dat merk je bij het bakken en de smaak. Gehakt eten we hier zelden.
  Van een chinese vriendin die een toko runt weet ik dat het merendeel van de produkten uit de andere kant van de wereld komt. Niet echt goed voor het milieu. Goedkoop inderdaad maar voor ons is dat geen issue.
  Groetjes Saar

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is idd heel veel per persoon. Wij eten regelmatig peulvruchten ipv vlees. Gisteren nog een maaltijdsoep van linzen gegeten. Idee gehaald uit de nieuwe A.llerhande, maar dan zonder de bouillonblokjes (zit vervelende E621 in)en wel met kruiden.
  Deze was erg lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ...hier is het bouillonblokjesdilemma sinds kort opgelost, er zijn nu ook blokjes van de zonnatura (liggen ook in het reformschap) en daar zit geen e621 in !
   Dorieke

   Verwijderen
 3. Dat is een flink aantal grammen. Dan moeten er ook mensen zijn,die op een halve kilo per dag zitten. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. gisteren hier de favoriet gegeten; tagiatelli met bladspinazie met champigonroomsaus en gekookt ei en een beetje gehakte walnoten erover. zo lekker dat zelfs de grote vleeseters af en toe vragen wanneer eten we het weer. groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier wordt weinig vlees gegeten. Zelf ben ik al zo'n dertig jaar vegetariër en de meeste maaltijden zijn dus vegetarisch. Soms is er wel een stukje vlees bij voor de mannen maar niet zo vaak. Ook als er gasten komen kook ik gewoon vegetarisch. Ze weten dat ze dat hier kunnen verwachten. Leuk is het als mensen ontdekken dat vleesloos eten echt heel lekker is. En dat ze achteraf zeggen het vlees niet eens gemist te hebben. Die kiloknallers zijn aan ons dus niet besteed en de mannen hier zitten echt ruim onder dat gemiddelde. Dat betekent idd wel dat er mensen zijn die veel meer dan dat gemiddelde verorberen. Moet er niet aan denken...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn doel dit jaar is beter eten en dat betekent automatisch minder vlees. Het scheelt in geld en het is gewoon veel gezonder. Je lijf kan vaak niet veel met een groot deel van de dingen die in vlees zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De aanbevolen hoeveelheid aan eiwitrijke producten (hier valt zuivel dus ook onder), volgens het voedingscentrum is 100 tot 125 gram per dag.

  Eet je dagelijks meer, dan is dit in weze slecht voor je lijf.

  230 gram vlees is dan wel heel veel...

  Als wij vlees of vis eten, dan altijd zo'n 90-100 gram per persoon. Het ligt maar net aan de kwaliteit van de rest van je maaltijd of je dan wat "mist".

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Raad iedereen aan om geen "kilo knallers" te kopen en ook geen groenten die uit verre landen ingevlogen worden.
  Eet groenten en fruit van het seizoen dus geen speciebonen uit Senegal.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik sluit me helemaal aan bij wat Tom hierboven schrijft. Het is zoveel dierenleed en ellende wat er op je bord komt. Maar dat was jouw issue niet van je blog.
  Ik vind dat je gelijk hebt, minder vlees kan prima en gezond eten is dan ook heel goed mogelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo, mijn excuus dat ik niet op dit berichtje reageer.
  Sanoma heeft ons op alle mogelijke manieren geschoffeerd en doet dat nog steeds. Hiermee maakt een groot bedrijf misbruik van haar macht.
  Als wij dit toelaten komt niet alleen Sanoma hiermee weg maar is dit tevens een boodschap voor andere bedrijven: zij weten dan dat de klanten toch niets zullen ondernemen. Dan kan het om bedrijven gaan die diensten of producten aanbieden die veel belangrijker zijn dan onze blogs.
  Dit is ontoelaatbaar, maar ieder individu alleen staat machteloos. Om die reden hebben Margo en Roberto het initiatief genomen een groep te vormen die gezamenlijk kan optreden. Wij willen je vragen je hierbij aan te sluiten.
  Je zult het misschien te druk hebben om iets te doen, dat is geen bezwaar. In een groep zijn er altijd enkelen die handelen namens de hele groep. Hoe groter de groep is hoe slagvaardiger hij kan opereren, hij kan ook individuele acties ondersteunen.
  Wanneer je de acties van Sanoma ontoelaatbaar vindt en je bij de groep wilt aansluiten kun je dit als volgt kenbaar maken: reageren onder het bericht: http://uitwijkpost.wordpress.com/2012/01/12/handtekeningenactie-gedupeerden-van-webstreepjelog/
  Een prettig en ontspannen weekeinde.
  Groet

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij eten ook veel minder vlees dan eerst. En als we een gerecht hebben waar vlees bij zit, b.v. macaroni, dan pak ik vaak zo'n hele kleine portie van misschien net 100 gram. Dan heb je wel wat smaak en structuur, maar niet te veel. Die 100 gram is dan voor een grote pan, waar je zeker met 4 personen van kunt eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wij eten veel vlees van "eigen slacht"
  Is van de koeien van de broer van mijn man.
  We weten wat ze te eten krijgen en dat ze niets ingespoten krijgen, dan smaakt het gelijk een stuk beter!

  BeantwoordenVerwijderen