Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 31 maart 2012

Earth Hour

Net als andere jaren wordt er weer aandacht besteed aan alle (onnodige) verlichting die elke dag weer energie opslorpt.

Dit is wat hierover op de site van de NOS staat:
Op het eilandje Samoa in de Stille Oceaan is het startsein gegeven voor het WNF-initiatief Earth Hour. Om 20.30 uur plaatselijke tijd gaat overal ter wereld een uur het licht uit. Ook Nederland doet mee aan de actie. Met Earth Hour probeert het WNF aandacht te vragen voor het milieu.
Het is de zevende keer dat Earth Hour wordt gehouden en dit jaar doet er een recordaantal van 147 landen mee. Op de site van het WNF hebben bijna 27.000 mensen en organisaties in Nederland aangegeven mee te doen. De teller loopt door tot de actie zaterdagavond hier van start gaat.
Verschillende steden werken mee aan het initiatief. In Nederland doven onder meer de lichten van de Magere Brug in Amsterdam en van de Amsterdam Arena. In Rotterdam worden de Euromast en de Delftse Poort in het donker gehuld, in Den Haag het Vredespaleis, in Utrecht de Domtoren en in Groningen de Martinitoren.
De Nederlandse astronaut André Kuipers doet ook mee aan Earth Hour. In het internationale ruimtestation ISS zal hij de lichten uitdoen in ruimtes waar op dat moment niet wordt gewerkt. Daarnaast gaat hij foto's maken van de verschillende werelddelen die meedoen aan de actie.
In het buitenland zullen de lichten van grote bouwwerken als het Opera House in Sydney en de Chinese muur gedoofd worden. Net als die van de Eiffeltoren, de Toren van Pisa en de Big Ben. In de VS zullen de bezoekers van Times Square in New York en de Las Vegas Strip het even zonder licht moeten doen. De Cook Eilanden sluiten Earth Hour na 24 uur af.

Een goed initiatief!
Hier staat vanavond zelfs de Martinitoren (de "olle grieze") in het donker.
Doe jij ook mee?

8 opmerkingen:

 1. Goed initiatief, ik doe mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ga meedoen en hoop,dat er ook op gemeenteniveau wordt nagedacht of al die verlichting de rest van het jaar wel nodig is. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee.

  Ik doe niet mee aan dit soort eenmalige acties.

  Wel probeer ik in de praktijk van alledag minder te verbruiken aan energie en andere grondstoffen. Dat lijkt me namelijk zinniger (en ik ben eerlijk gezegd ook gewoon niet zo goed om precies op een bepaald tijdstip iets te doen... ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is een statement. Een uur minder lichten aan met z'n allen heeft niet alleen als doel energie besparen , maar ook mensen aanzetten om hierover na te denken en in het dagelijkse leven ook minder energie te gaan gebruiken.

   Verwijderen
  2. Het niet meedoen aan een eenmalige actie, maar dagelijks op je energieverbruik letten is op lange termijn beter natuurlijk.
   Maar als die mensen die nu maar 1 uur het licht uit deden, dat nu de rest van de week allemaal een beetje doen, besparen we al zoveel energie. Er waren 34000 huishoudens die meededen in nederland dit jaar.

   Verwijderen
 4. Het was wel de bedoeling, maar ik ben het vergeten! Ik mijn verdediging; ik ben al heel erg zuinig met energie. Er stond vanavond maar 1 lampje aan...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, heb per ongeluk zelfs 2 x meegedaan. Had de verkeerde datum in mn hoofd.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vergeten! Wel alle lichtjes zeer gedempt. Telt dat ook? :)

  BeantwoordenVerwijderen