Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 1 april 2012

Mijn buffer

Mijn buffer groeit minder hard dan in andere jaren. Gelukkig heb ik mijn buffer nog niet hoeven aan te spreken, maar de aangroei gaat traag.
Hoe komt dat?
- Ik verdien minder, ik heb gewoon minder te besteden.
     Vorig jaar heb ik bij mijn werkgever wat extra gewerkt, maar ook mijn normale salaris is gedaald.
- Ik geef meer uit
     Meer gemeentelijke belastingen, meer premie zorgverzekering, verhoging eigen risico zorgverzekering, boodschappen zijn duurder.
Ik maak iedere maand nadat ik mijn salaris binnen heb, een totaalplaatje van alle geld dat dan op mijn rekeningen staat. In de loop van de weken daarna gaat er wel weer veel af aan allerlei betalingen.
Aan de hand van die totaalplaatjes kan ik het verschil zien met de voorafgaande maanden.
Hield ik twee jaar geleden elke maand minstens 500 euro over, dat is nu absoluut niet meer aan de orde. Dat komt ook omdat ik beide kinderen studiegeld betaal: de jongste in geld, oudste in natura.
Het was natuurlijk ook wel veel, 500 euro per maand overhouden! Toen ik zoveel geld overhield, heb ik het plan opgevat om mijn hypotheek te gaan aflossen.

Ooit daalt mijn inkomen behoorlijk, omdat ik dan met pensioen ga. Dan zou het prettig zijn om weinig hypotheeklasten (of misschien helemaal geen?) hoeven te betalen. Verschillende, iets oudere, vriendinnen hebben het al over pensioen, die gaan binnenkort al met pensioen. Toch vreemd, ik ken die mensen al tientallen jaren en dan ineens zijn ze zo oud, dat ze met pensioen gaan. Het overvalt mij een beetje, die pensioenplannen. Naar mijn gevoel duurt het voor mij nog zó lang!!!

12 opmerkingen:

 1. Wat herkenbaar! Vorig jaar werkte ik nog in loondienst erbij en hield ik ook zulke bedragen over. Dan gaat het sparen lekker en zijn tegenvallers lang zo erg niet. Wel merk ik dat nu ik minder te besteden heb, ik ook gewoon minder uitgeef. Ik gaf op zich al geen kapitalen uit, maar nu kan ik ook qua tijd wel veel meer zelf doen.

  Met pensioen ga ik nog lang niet, maar omdat ik wel bezig ben met aflossen (om straks ook geen of weinig hypotheeklasten te hebben), voelt het op een bepaalde manier toch wel actueel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je kunt best nog wel een tijdje sparen voor het zover is. Wanneer de meiden gen ondersteuning meer nodig hebben, kun je weer wat meer sparen. Gewoon positief blijven en kritisch naar je boodschappenlijst blijven kijken en misschien zelf eens siroop maken van een partij goedkoop fruit of misschien eens vis uit blik eten i.p.v. haring. Ik noem maar een paar voorbeeldjes. Al vind ik dat je het uitstekend doet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja en de pensioenen zijn al een tijdje niet omhooggegaan. Gaan nu alleen maar omlaag. Misschien is tegen de tijd dat jij pensioengerechtigd wordt de economie weer aangetrokken en de achterstand ingehaald. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind dat je heel netjes doet want zelfs nu je dochter weer thuis woont geef je nauwelijks meer uit aan boodschappen. Maar ik begrijp dat je natuurlijk meer kosten hebt en je als je inkomen daalt dat je niet veel meer overhoudt. Je zou kunnen overwegen (als je baan leuk genoeg is en het kan) om na je 65e nog een aantal uren te blijven werken. Mijn moeder werkt als hoofdkassiere bij een zwembad en zij gaat vanaf deze zomer als ze 65 wordt nog 18 uur werken (nu werkt ze fulltime al vanaf 1980 bij hetzelfde bad). Ze vindt het leuk om nog wat te werken en nog wat te verdienen. Daarnaast kan ze wat rustiger aan doen omdat ze maar de helft van de tijd werkt. Ze wil kijken of ze het nog een jaar of max twee volhoudt.
  Misschien ook iets voor jou.
  Fijne zondag.
  Groetjes Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je hebt natuurlijk al heel wat afgelost door veel te sparen in de tijd dat het kon. Als je elk komend jaar aflost wat financieel haalbaar is, zul je wanneer je met pensioen gaat toch een groot gat hebben geslagen in je hypotheek. groet anna.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En toch doe je het super vind ik. De reden dat je minder overhoudt is ook niet aan jou te wijten,alles is nu eenmaal duurder geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik krijg elke keer het idee dat je je verschrikkelijke zorgen maakt over de tijd na je 65ste. Dat je je laat leiden door angst.
  Wat ik geleerd heb van Erica Verdegaal uit een van haar boeken is dat na je 65ste je heel veel voordeeltjes hebt. Je betaald minder belasting". De schijven zien er helemaal anders uit:

  http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/werk_en_inkomen/bijzondere_situaties/middeling_sterk_wisselende_inkomens/belastingteruggaaf_berekenen/u_bent_in_het_hele_middelingstijdvak_ouder_dan_65_jaar/tarieven_voor_personen_ouder_dan_65_jaar

  http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/aangifte_doen_belasting_betalen_of_terugvragen/aangifte_inkomstenbelasting_2011/boxen_en_tarieven_2011/overzicht_tarieven_en_schijven/u_bent_jonger_dan_65_jaar

  Je betaald geen AOW premie meer en zo zijn er her en der nog wat voordelen te behalen dat het eigenlijk altijd mee valt dat pensioen. De angst wordt ons vooral aangepraat door mensen die wat kunnen verkopen om dat pensioengat willen dichten (en dus premies op strijken). Je bent al enorm verstandig bezig door je hypotheek af te betalen. Beter kan je het volgens mij niet doen en misschien is dit boek wat (http://ericaverdegaal.nl/contentpages/boeken/31) om je helemaal voor te bereiden en je weet waar je aan toe bent. Bestaat het pensioengat niet uit een gat van 20 jaar (wat is dat namelijk?) maar een bedrag per maand dat je dan te kort komt na je 65 en waar je nu een oplossing voor aan het maken bent.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk; angst is een slechte raadgever. Maar heb jij ervaring met het rondkomen van AOW en een klein pensioen. Nee? Nu ik kan je uit ervaring vertellen, je schrikt je te pletter. Want dat lage belastingtarief daar heb je niets aan. De aftrekpost van een evt. hypotheek is dan ook veel lager, maar huur je dan wordt de huurtoeslag hoger. Ik kan me de zorgen van Zuinigaan goed voorstellen. En vooral als je bedenkt waar er overal op gekort wordt. Vooral bij chronisch zieken. De zorgcontracten tussen de verzekeraars en ziekenhuizen zijn nog niet rond. Zoals ik het nu bekijk mag ik straks de rekening van de internist betalen omdat er nog geen contract bestaat. Van zoiets wordt je erg vrolijk.
   Hartelijke groet en tot laters
   Gerrie

   Verwijderen
  2. Die angst valt wel mee hoor! Maar ik verwacht echt met mijn inkomen een stuk lager uit te komen dan nu. Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid zullen we maar zeggen. Ik krijg geen huurtoeslag omdat ik een eigen huis heb en het eigen risico voor de zorgverzekering is voor 65+ verzekerden echt niet lager.
   Het is leuk om te weten dat de belastingen voor 65+ lager uitvallen. Ik zit als ik met pensioen ga bijna alleen in schijf 1, dus die belastingen vallen wel mee.

   Verwijderen
 8. Heb je al es gekeken op www.mijnpensioenoverzicht.nl? Daar kan je bekijken hoeveel pensioen je nu al hebt opgebouwd. Wie weet valt het allemaal reuzemee. :-) En anders kan je altijd nog een kamer verhuren als je dochter echt de deur uit is.

  Hypotheek aflossen is natuurlijk helemaal geen gek idee, maar daar ben je al goed mee aan de slag.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Buffers opbouwen is gewoon een goede zaak. Soms gaat dat harder dan in andere tijden. Beter een meevaller dan een tegenvaller straks! Petje af voor wat je allemaal doet.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik zeg altijd: je moet niet bezuinigen maar zorgen dat er meer binnenkomt!

  BeantwoordenVerwijderen