Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 25 maart 2012

Kinderbijslag

De partij 50PLUS wil dat de kinderbijslag vanaf de dag van de geboorte in gaat en niet op de eerste dag van het kwartaal volgend op de geboorte van een kind. Er kan nu bijna 3 maanden tussen de geboorte zitten en de start van de kinderbijslag. Niet omdat de 50PLUS partij nog zoveel kinderen verwacht te krijgen en dus nog veel met de kinderbijslag te maken heeft, maar om de kinderbijslag gelijk te trekken aan de AOW. Je krijgt ook AOW vanaf de dag dat je 65 wordt, dus waarom geen kinderbijslag.

Ik snap het wel, dat voorstel van de 50PLUS partij. Ruim 10 jaar geleden waren de seniorenuren in mijn CAO zo geregeld: je kreeg seniorenuren vanaf 1 januari van het jaar dat je 50 werd. Ik ben 6 december jarig, voor mij was de regeling uitzonderlijk voordelig, ik was amper 49 jaar toen ik al iedere werkdag een half uur mocht minderen. Anderen, die een aantal weken later jarig waren moesten een heel jaar wachten op hun seniorenuren.
Het was absoluut niet eerlijk!
Inmiddels is de CAO aangepast en gaan de seniorenuren in met ingang van de eerste van de maand dat je 50 wordt.

Over de kinderbijslag:
Ooit, jaren geleden, kon ik op de 1 na laatste dag van het kwartaal kiezen om in het ziekenhuis te blijven tot de bevalling zich vanzelf aankondigde of de volgende dag ingeleid worden en dus op die (vrij)dag te bevallen. Ik had weinig zin om mijn tweejarige oudste kind zo lang te missen en langer dan absoluut noodzakelijk was in het ziekenhuis te blijven, maar ook wilde ik graag 3 maanden extra kinderbijslag innen. Ik had een bijstandsinkomen en kon 3 maanden extra kinderbijslag goed gebruiken. Mijn jongste is inderdaad op de laatste dag van het kwartaal geboren en ik ontving vanaf dag 1 van het volgende kwartaal kinderbijslag.

17 opmerkingen:

 1. Hoi, ben het helemaal met je eens. Maar er zijn meer ongunstige regelingen ivm kwartalen. Mijn dochter(jarig begin augustus) ontving pas studiefinanciering met ingang van eerstvolgende kwartaal: oktober. Opleiding start wel op 1 september. Dus.... je mist 1 maand stufi. Dus ook dat mag dan van mij aangepast worden! Zal de regering niet doen, want die AOW regeling is een verkapte bezuiniging.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vreemde wetgeving met die data. Sommige werkgevers betalen de maand waarin iemand 65 wordt niet. Je zult maar op de 29-ste jarig zijn. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij de bevallingen van onze twee kinderen was de KB wel het laatste waar ik aan dacht. Overigens mis je geen betalingen als de geboorte van je kind ongunstig valt, als het kind 18 wordt dan loopt het nog een kwartaal door.
  Volgens mij is de opmerking van Izerina over werkgevers die niet uitbetalen in de maand dat iemand 65 wordt een broodje aap verhaal. Wel is het zo dat als je na je 65e wilt blijven werken het financieel gunstiger is om er een maand tussenuit te gaan, dat is vaak de maand van het 65 worden of na de 65e verjaardag. Juridisch vergokt de werkgever het om niet uit te betalen er is immers een prestatie geleverd.
  Groetjes Saar

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Daar heb ik bij de geboorte van mijn kinderen nu echt niet aan gedacht.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Credietaflossen25 maart 2012 om 10:22

  Het is wel zo dat de Vut-regelingen, pensioenen en CAO's erop gebaseerd zijn, dat er vanaf de 1e van de maand waarop iemand 65 jaar wordt AOW wordt uitgekeerd. Vandaar stoppen de vut-uitbetalingen op de 1e van de maand waarin je 65 wordt. Mijn vader is op de 18e jarig. Hij zou dus in die maand van de 1e tot de 18e geen inkomen hebben. Hoe moet hij zijn huur betalen? Ik hoor de minister gisteren nog zeggen dat de 65-plussers gemiddeld een vermogen hebben van 250.000,= -> Ja en??? Dat heeft niet iedereen en trouwens dat staat toch helemaal los van elkaar als redenatie? Ik wordt er echt niet goed van! Straks krijgen we kinderbijslag uitbetaald tot de 18e verjaardag van de kinderen... Dan missen ze weer een paar dagen die ze uit hoeven te betalen. Kan weer bijna 3 maanden schelen. Het zou prima zijn als ik de overtuiging had dat het geld ook echt gebruikt werd voor een verbetering van de financiën van ons land en dat de staatsschuld ook daadwerkelijk omlaag ging. Maar ik vertrouw ze voor geen meter! Al het geld wat al verspild is en vast nog wel wordt om landen te redden die hebben gesjoemeld met hun boeken om bij de euro te mogen horen. Daar leveren wij nu voor in! Al die miljarden die er in banken en andere landen zijn gaan zitten! Ik maak me echt zorgen om mijn persoonlijke situatie door al deze sh*t. Wij zijn echt al zover uit-gepuzzeld dat ik niet zo snel zou weten waar we nog meer op moeten bezuinigen. Ik hoop dat we snel weten waar we aan toe zijn en dat het dan nog te doen is. :(

  BeantwoordenVerwijderen
 6. de kinderbijslag begon voor mij pas te leven op het moment dat ik het daadwerkelijk kreeg, voor die tijd heb ik er geen moment bij stilgestaan dat ik als ik kinderen kreeg, ik daar dan ook geld voor kreeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Kinderbijslag moeten ze meteen afschaffen met uitzondering van de hele lage inkomens. Kinderbijslag voor kinderen die in het buitenland wonen zou helemaal moeten stoppen, wat een onzin zeg. Deze actie zou een goede bezuiniging zijn en dat geld kan dan elders ingezet worden waar ze nu veel tekorten hebben. Bejaardenzorg ofzo, ik noem maar een zijstraat.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Helemaal met Ineke eens. KB is een belachelijke regeling, behalve natuurlijk voor mensen met een erg laag inkomen. Kinderen krijgen is voor de meeste mensen gewoon een keuze waar dus ook financiele consequenties aanzitten. Als je ziet wat voor andere voordelen ouders al krijgen...kinderopvang,belastingvoordelen,zorgverlof,studieregelingen, etc etc. Maar nu nog een antwoord op de vraag: ik denk dat dit idee niet echt past in de huidige crisistijd waarin we allemaal moeten bezuinigen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mijn zoontje is geboren op 3 juli, dus inderdaad heb ik moeten wachten tot 1 oktober, maar ik heb daar echt niet aan gedacht om dan maar 2 dagen eerder te willen bevallen(althans IK wilde wel maar niet om t geld) :D En ach de 1e 3 maanden heb je zoveel spullen voor je kindje dan heb je dat geld ook eigenlijk niet nodig nog. Wij hadden zo ontzettend veel 2e 3e en zelfs 4e 5e en 6e handspullen en kleding( hoelang gebruikt zo'n kindje maatje 50 nou helemaal)dat onze zoon zelfs in een zoveelstehand setje is gestopt direct na de geboorte ipv het gloednieuwe 1e setje want dit oude setje was t enige dat een 44-50 was ipv 50-56 en niet zo slobberde.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ach.... 'k zou er wat voor geven als er hier ooit nog kindjes mochten komen.

  De kinderbijslag zouden ze mogen houden. Niet dat wij zo rijk zijn (wij zitten een eind onder modaal), maar de kinderen zelf zijn meer waard dan geld.
  (waarbij ik overigens wel snap dat het extra geld heel fijn is als je er heel weinig van hebt).

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Saar, Lege Zakken Vrouw en Lisette: jullie zaten waarschijnlijk niet in de bijstand toen je kinderen kreeg. Voor mensen met een bijstandsinkomen is de kinderbijslag een belangrijk deel van het inkomen. Vandaar dat het voor mij mede een reden was om op de laatste dag van de maand te bevallen. Let wel: Ik zeg niet dat het de hoofdreden was, dat beslist niet. Maar als het medisch niets uitmaakte en ik sneller weer thuis bij mijn kind van 2 kon zijn en het ook nog eens financieel voordeel opleverde, nou dan wist ik het wel.
  Hoofdpunt van mijn aandacht was uiteraard dat de bevalling goed zou gaan en er een gezond kind geboren zou worden. Het was op dat moment mijn 4e zwangerschap en de voorgaande zwangerschappen hadden mij 1 levend en gezond kind gebracht.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nee niet in de bijstand, wel levend van een studiefinanciering, en geen flauw idee hebbend van hoe dat allemaal werkte :)

  En ik miste het niet omdat wij ALLES al hadden voor het 1e jaar, wij kregen van familie een jaar luiers kado bijv. Anders weet ik niet zeker dat we het gered hadden.

  Het was bij ons veel meer het feit dat we niet wisten hoe alles werkte( ik was krap 23) Geen excuus om niet te weten hoe dingen werken maar daar denk je helemaal niet aan op die leeftijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het is idd zo, dat je gewoon een kwartaal doorbetaald krijgt, nadat ze 18 zijn geworden. En dat bedrag is zelfs hoger dan als het kind een baby is.Dus als je 't heel eerlijk bekijkt:zelfs "voordelig" als je kind "nadelig" jarig is.
  Volgens mij niet iets waar je je zo druk om maakt.Voor mij in ieder geval niet en dat is echt niet omdat ik zo rijk zou zijn.
  groet Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heb daar ook inderdd geen een keer bij stil gestaan, sterker nog.. kreeg pas het idee van kinderbijslag toen ik de formulieren ontving!

  @ Anoniem van 25 maart 12:02
  Dat is geen broodje aap verhaal hoor!
  Ga maar eens lezen op internet kom je het vanzelf tegen.
  Mijn Hubby is op de 28ste jarig dus we treffen het tegen die tijd..
  Mogen dus de eerste 28 dagen heel creatief door zien te komen, nouja wie dan leef wie dan zorg ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Serieus? Ten tijde van je bevalling rekening houden met de kinderbijslag? Ik neem toch aan dat dat een grapje is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja serieus. Ik kon kiezen of ik op 30 juni ingeleid wilde worden of opgenomen worden en wachten tot de bevalling zich spontaan aandiende. Ik had al jaren een bijstandsinkomen. Verder had ik een tweejarige thuis en een partner die een paar dagen daarvoor was ontslagen uit een psychiatrische kliniek. Hij had daar een half jaar doorgebracht en mijn kind was vervreemd van hem. De optelsom was heel gemakkelijk, liever op 30 juni bevallen en 3 maanden extra kinderbijslag en thuis weer kunnen meedraaien in de zorg voor mijn oudste kind. In feite was ik alleenstaande ouder met een psychiatrisch gehandicapte huisgenoot. Dan ben ik liever thuis dan hem te laten zorgen voor een tweejarige.
   Maar nogmaals, ook het geld speelde een rol bij deze beslissing.

   Verwijderen