Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 16 april 2012

Energiegebruik vergelijken

Oudste dochter woont nu sinds een half jaartje bij mij. Tijd om mijn energieverbruik in de winter tijdens de afgelopen jaren te vergelijken. In de winter van 2007/2008 woonde jongste dochter nog hier.
   
Vergelijkingsperiode: half oktober tot half april
      

2007/2008 2008/2009 2009/2010 2010/2011 2011/2012
stroom 992 753 754 736 898
gas 692 616 646 606 586

Nou, ik moet zeggen, het valt me echt mee! Het elektriciteitsverbruik ligt wat hoger, maar verder hebben we het echt heel zuinig gedaan. Ik heb sinds afgelopen herfst net als op de benedenverdieping, ook op de bovenverdieping een kunststof gevel en kunststof kozijnen met hoogrendement isolatie glas, dat scheelt wel, denk ik. Verder vermoed ik dat de afgelopen winter, afgezien van de weken strenge vorst, vrij mild is geweest.

Tijd om mijn voorschot bij Essent maar eens drastisch te verlagen, lijkt mij. Ik heb begin maart een poging gedaan om over te stappen naar Eneco, maar mij is nog geen ingangsdatum bekend. Het laatste bericht dat ik kreeg, was een formulier met inlogcode waarmee ik het welkomstcadeau kon kiezen. Ik kon kiezen tussen een korting van €230,- of elektronisch speeltje, namelijk een Philips Hifisystem met docking voor iPhone/iPad/iPod (DCM7005) t.w.v. €299,- Ik heb geen iPhone of /iPad en ook geen iPod, waarschijnlijk zou ik die dan eerst aan moeten schaffen. Ga ik niet doen, dat Hifisysteem.
Dus ik heb gekozen voor de korting. Volgens de contractbevestigingsbrief, gedateerd op 15 maart, die ik via internet ontving, zou ik binnen enkele weken een OverstapMeterstandenKaart (OMK?) ontvangen. En dan zouden naar verwachting binnen 5 weken na 15 maart alle administratieve zaken rond zijn. Die OMK heb ik nog niet ontvangen, dus waarschijnlijk is er enige vertraging opgetreden.
Op Mijn Essent kan ik geen bevestiging vinden van contractopzegging voor mij door Eneco.

14 opmerkingen:

 1. Dat valt inderdaad mee! Wat meer stroom is wel logisch, zij gebruikt misschien een laptop of een andere computer dan jij en er zijn vast ook wel wat extra dingetjes, zoals een wekker oid. Voor het gas heeft de zachte winter zeker wel meegeholpen, dat geloof ik meteen. Hier merkten we dat gelukkig ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Da gasverbruik van jullie is echt laag!Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je 20 kuub minder gas hebt verbruik scheelt dat iets van 12 euro op je rekening. Dat geld heb je nodig om het hogere stroomverbruik te betalen. Dus ´drastisch naar omlaag´ zal je maandbedrag niet kunnen, lijkt me. Wel echt een fijn laag verbruik! Super hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toch wel, het voorschotbedrag is nu 150 euro per maand. Dat is wel wat veel.

   Verwijderen
 4. Ik vind dat zowel je elektriciteitsverbruik als je gasverbruik heel goed meevallen. Ik neem wekelijks de meterstanden op van water, gas en elektriciteit en geloof me, ons verbruik ligt een pak hoger ondanks dat ik zuinig omspring met energie.Overal in het huis zijn spaarlampen. Ons huis is geisoleerd, heeft dubbel glas, rolluiken, veranda. Ik verwarm (CV op gas) maximum tot 18 ° en overdag staat de thermostaat zelfs maar op 15 °.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Zuinigaan,
  Ik ben gelijk met jou overgestapt naar Eneco, en heb ook alleen de bevestiging en dat keuzemailtje gekregen.
  Mijn standen heb ik ook nog niet door hoeven geven en van huidige leverancier Greenchoice heb ik ook nog niets gehoord. We wachten maar even af he? Groetjes van Marja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben!

   Verwijderen
  2. Hoi Zuinigaan,

   Vandaag kreeg ik een mail van Greenchoice, dat ze van Eneco hadden vernomen dat ik over ga stappen per 10 mei (??) naar Eneco.
   Ze vroegen mij op de link te klikken ter bevestiging en nog wat klanttevredenheidvragen in te vullen.... Heb ik gedaan. Van Eneco of netwerkbeheerder heb ik verder nog niets vernomen... Ik wacht verder af..

   Verwijderen
  3. Vandaag kreeg ik een mail van Greenchoice dat ze van Eneco hadden vernomen dat ik per 10 mei (??) ga overstappen. Ze vroegen mij of dit klopte en of ik een klanttevredenheidsonderzoek in te vullen, heb ik gedaan. Maar ze vroegen niet naar mijn meterstanden, ze vermelden dat ze einddatum en standen afwachten van netbeheerder... Denk dat ik mijn standen vanaf nu maar wekelijks ga bijhouden, mocht er iemand om vragen, dan weet ik het (met terugwerkende kracht, haha). Heb jij al iets gehoord?

   Verwijderen
 6. Eneco heeft al jaren een zeer slecht werkende administratie.
  Leuk dat welkoms cadeau maar dan begint meestal de ellende pas. Overigs geldt dit voor de meeste energieleveranciers.
  Zelf zit ik bij Greenchoice. Tot op heden nog geen klagen.
  Blijft moeilijk te vergelijken. Vaak is het toch een beetje "appels en peren" vergelijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Zuinigaan,
  Klopt dat stroomverbruik wel? Als ik jouw staatje aan de zijkant zie, dan zit je steeds tussen 30 en 40 kWh per week. Dan kom je toch uit tussen 1500 en 2000 kWh per jaar? Als het wel klopt, dan vind ik het stroomverbruik echt erg laag!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. het overzicht geeft het stroomverbruik van het winterhalfjaar weer, niet van het hele jaar. Ik kom dus inderdaad uit op 1500 à 2000 kWh in één jaar.

   Verwijderen
 8. Volgens mij hadden we inderdaad een zuinige winter. Ik krijg ruim 400 terug en mijn maandbedrag gaat naar 82 euro. Bij Essent. Twee onder 1 kap zonder bijzondere isolatie. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen