Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 6 april 2012

Goedkope maaltijden

Restjes vries ik altijd in, daar maak ik een volgende keer een heerlijke, (bijna) gratis maaltijd van.

In de afgelopen week heb ik een aantal keren uit de vriezer gegeten. Dat zijn nog eens goedkope maaltijden!

Een keer pasta voor 2 personen. Eerst 4 gesnipperde tenen knoflook langzaam bakken, dan 2 ingevroren (en reeds ontdooide) porties pasta erbij. Een portie met tomatensaus, uien, paprika, gehakt en een portie met gebakken ui, broccoli, Goudse kaas en salami. Twee tomaten in stukjes snijden en dan er door mengen, nog even doorwarmen en smullen maar!
Kosten: de prijs van 4 teentjes knoflook en 2 tomaatjes.

Gisteren at ik zilvervliesrijst, sperziebonen, uien en wortelen met gebakken tofoe in een heerlijke kerriesaus met wat sambal. Ook deze eenpersoons-portie kwam uit de vriezer. Ik snipperde een rode ui en deed die rauw door de opgewarmde rijstschotel. Ook heel lekker.
Kosten: de prijs van 1 gesnipperde rode ui.

20 opmerkingen:

 1. Ook echt de reden waarom ik een fatsoenlijke vriezer in plaats van het minivakje in mijn koelkast nu.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik wist niet dat je gekookte pasta kon invriezen..hoewel, dat doe ik met mijn lasagne ook ;). Leuk, zo'n maaltijden ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. super is dat he.Ik maak eens in de zoveel tijd een hele lading pastasaus. Alle restjes die we hebben gaan ook in de vriezer van tijd tot tijd doe ik dan ook een weekje vriezer eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Restjes pasta en rijst mix ik met restjes groente en wat smaakmakers zoals tomatenpuree/ketchup/edelgistvlokken/notenpasta/pindakaas (niet allemaal tegelijk) en ik doe er een theelepeltje fiberhusk bij (een rauw ei of een deel ervan kan ook maar ik gebruik geen eieren). Dit door de keukenmachine, niet al te fijn pureren en daarna in de koelkast zetten. Daarna nog even door paneermeel (of zoals ik door rijstmeel met gistvlokken) en opbakken in olie. Heb je heerlijke en voordelige burgers.

  Groetjes, VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja bij ons ook gisteren kliekjesdag. Eéntje at nasi, één wokkelmacaroni, twee macaronisalade. Héérlijk. En wat daarvan over was heeft mijn man allemaal opgegeten. Dus gisteren helemaal gratis gegeten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Monique, wat is 'wokkelmacaroni' ? Ik ken dat niet, misschien iets typisch uit nederland ?

   Verwijderen
 6. Saus invriezen gaat prima maar ik vind pasta niet lekker uit de vriezer.
  Saar

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Sorry, zo'n maaltijd klinkt erg ongeïnspireerd er gaat niets boven vers gekookte pasta, had die avond niet bij je willen eten, hoe goedkoop het ook was. Ik vind een betaalbare maaltijd leuk daar streef ik naar want ook ik wil consuminderen maar niet ten koste van kwaliteit. Inge

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De voedingskundige kwaliteit is gelijk aan versgekookt. Fijnproevers willen misschien zelfgeboetseerde, versgekookte pasta. Voor mij is dat sowieso een brug te ver. Ik hoef overigens niet altijd eten met inspiratie, simpel en eenvoudig is voor mij goed genoeg.. Ik wil graag zo weinig mogelijk weggooien uit respect voor de aarde.

   Verwijderen
 8. Wat is er nou weer ongeinspireerd aan ingevroren eten??? Dat is gewoon slim (en handig als je weinig tijd of zin hebt om te koken) en als je het meteen na afkoelen invriest blijft de kwaliteit ook goed. Het enige wat naar mijn mening niet goed uit de vriezer komt is witte rijst. Dat smaakt me dan niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik eet altijd biologische ongepelde rijst van Lima en die is ook uit de vriezer prima te eten. Alleen iets minder droog dan voor het invriezen, Janthe

   Verwijderen
  2. Ja ik denk inderdaad dat zilvervliesrijst beter zal blijven ingevroren maar ik vind dat bij sommige gerechten gewoon niet zo lekker en kies dan voor de geurige basmati. Waarom hebben ze dat nou niet in ongepelde vorm? Jammer hoor.

   Verwijderen
 9. Wie had de spullen gekocht en in je vriezer gedaan?
  Alles gratis....zoiemand zoek ik ook ;-)) Janthe

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, ha, natuurlijk had ik die maaltijden ingevroren. Maar de afgelopen week hoefde ik daar maar heel weinig geld aan uit te geven.

   Verwijderen
  2. Ik zie bij sommige mensen alle 'resten, die soms nog bijna een complete maaltijd voor één zijn, in de vuilnisbak verdwijnen. Zonde hoor. Dus in die zin zijn restjes die je opeet bijna gratis. :-) Bij de persoon waar ik het nu over heb zeg ik er soms wel eens wat van in de zin van 'jammer daar had ik morgen nog van kunnen eten' en dan krijg ik van die stekelige blikken. Ze weten wel dat het niet oké is om eten weg te gooien. ;-)

   Verwijderen
 10. Zelf vries ik ook zoveel mogelijk restjes in. De komende tijd ga ik de vriezer leegeten, ik heb bijna geen ruimte meer in mijn vriesvak.

  Ik vind het ook ideaal, die kliekjes in de vriezer. Vooral na een lange dag werken met ook nog reistijd er bij. Het is beter om een kliekje op te warmen dan snel snel een dure kant en klaar maaltijd te kopen.

  Wat ook ideaal is voor restverwerking is een boerenomelet of een restjessoep. Van een restje pastasaus kun je bijvoorbeeld weer een ministronesoep maken.

  Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb toevallig vorige week alle vriesmaaltijden op en de vriezer is weer lekker leeg. Ik vind het een soort luxe dat ik dan alleen maar op hoef te warmen. Straks weer naar de markt voor verse spullen en zelf weer koken. Ook leuk.

   Verwijderen
 11. ik vind het een goede manier van restverwerking, maar ik vind het wel een beetje raar dat je dan 'gratis'eet. Want de ingredienten die je hebt ingevroren heb je toch ook gekocht? en als je op maat kookt en alles schoon op gaat dan eet je toch ook niet gratis?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Als je de restjes had weggegooid in plaats van invriezen, had je nieuwe boodschappen moeten doen. Dus in die zin bespaar je geld door de restje op te eten. Als je het zo bekijkt snap ik het gratis wel.

  BeantwoordenVerwijderen