Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 7 april 2012

Een kloof tussen arm en rijk in Nederland

Ik heb het idee dat de kloof tussen arm en rijk in Nederland steeds groter wordt. Gisteren vielen me twee berichten op:
Aan de ene kant het bericht dat de voedselbank in het eerste kwartaal van 2012 al evenveel aanvragen heeft als in heel 2011. Dat jaar was ook niet een echt slap jaar voor de voedselbanken. Blijkbaar is het aantal mensen dat het hoofd financieel gezien nauwelijks boven water kan houden nog steeds groeiende. De voedselbanken kunnen de vraag op dit moment helemaal niet meer aan en er dreigt op veel plaatsen een groot tekort aan producten die via de voedselbanken verspreid kunnen worden. Ook het NOS-journaal besteedde aandacht aan de grote vraag naar hulp bij de voedselbanken. 

Aan de andere kant was er het bericht dat de horeca heel veel drukte verwacht. Men verwacht dat ongeveer een kwart van de Nederlanders met Pasen uit eten gaat. Een kwart! Ik moet zeggen, ik ben helemaal nog nooit uit eten geweest met Pasen.
En weet je wat er ook nog in het bericht stond? Dat er nu meer mensen uit eten gaan, is in feite een teken dat er bezuinigd wordt.

Sorry?
Leg me dat eens uit?
Je gaat uit eten om te bezuinigen?
Nou dat zit zo: anders gingen diezelfde Nederlanders met Pasen naar het buitenland, nu gaan ze met Pasen uit eten in Nederland.
Dat is niet slecht voor de Nederlandse economie als die mensen in Nederland blijven, prima!

Ik zou willen zeggen tegen al die mensen die het geld kennelijk wel hebben: ga lekker uit eten, maar zorg ook eens voor een donatie aan de voedselbanken. Zorg dat je bedrijf of je sportvereniging de voedselbank sponsort.
gaarkeuken

En horeca: misschien kunnen overschotten van de Paas-schranspartijen naar de voedselbanken?

Hoe moet het als de vraag naar voeding bij de voedselbanken blijft toenemen, maar de aanvoer afneemt? Krijgen we dan net als voor de 2e wereldoorlog weer gaarkeukens waar we met een pannetje naar toe kunnen gaan om soep te halen?

33 opmerkingen:

 1. Weet je wat ik zo moeilijk vind? Dat er tussen de ook schrijnende gevallen hier ook mensen naar de voedselbank gaan die in een prachtige 2 onder een kap wonen. Die echt gemiddeld 3 keer per jaar op vakantie gingen, en nu ze als zzper hun baan kwijt raken of minder inkomen hebben ook zo zitten dat ze naar de voedselbank mogen.
  Dus mensen die altijd er om gedacht hebben (ondanks een kleine minimumloon)mensen die probeerde een appeltje voor de dorst te sparen zodat ze niet naar de voedselbank moeten, dat die nu raar aangekeken worden in de winkel als ze niets wilt doneren voor de voedselbank. Is het zo af en toe ook een de krekel en de mier verhaal???

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aan de ene kant vind ik dat wel, ik heb dat soms ook wel eens met schuldsaneringsgevallen die door excessief shoppen bij postorderbedrijven in de schulden zijn geraakt, maar dat nooit kunnen terugbetalen en via de schuldsanering drie jaar krap zitten en maar een deel van hun schuld hoeven terug te betalen. Dan denk ik ook: als je spaart en netjes je rekeningen betaalt, betaal je het volle pond en als je blijkbaar wat verstand/verantwoordelijkheidsgevoel mist, dan doe je het zo. Dat zal overigens niet voor iedereen gelden, maar ik heb geen minder (geen) medelijden met mensen die in de problemen komen doordat ze zelf gewoon niet de realiteit inzien van hun salaris/toekomst. Als je alleenstaande moeder bent en in de schulden komt omdat je je huur niet kunt betalen of toch moet eten, dan vind ik dat weer iets heel anders.

   Aan de andere kant is het wel zo: voor zzp'ers is er geen enkele back-up. Die krijgen niet zonder slag of stoot een uitkering, dan heb je weinig keus. Wel ben ik het met je eens dat je juist dan ook je verantwoording moet nemen en moet sparen, maar als je allebei je werk kwijt bent en je moet wel vaste lasten blijven betalen, dan kun je ook een flinke brok spaargeld er helaas snel doorheen jagen.

   Verwijderen
  2. Mijn man is ZZP-er en zo meer mensen in onze omgeving. Het zijn echt moeilijke tijden met een eigen bedrijf.

   En er is idd geen back-up. Ook niet als een klant een rekening niet betaald (van bijvoorbeeld 5.000 euro) en je bedrijfsbus stort in of je wordt ziek.

   Niet om te zeuren / klagen, maar je bent soms sneller aan de grond dan je (vooraf) denkt. En met bedragen die met duizenden euro's tegelijk gaan is het spaargeld heel snel weg.

   Verwijderen
  3. Het heeft ook te maken met het feit dat de crisis niet is voorzien, we komen uit een tijd van de sky is the limit! Te hoge aflossingsvrije hypotheken, woekerpolissen alles kon i.v.m. de verwachte overwaarde van de woning. En toen kwam de crisis, mensen verliezen banen, er wordt bezuinigd etc. Juist voor mensen met hogere inkomens en dure huizen kan het verliezen van een baan hard aan komen ondanks een buffer, want die is snel op. Een huis is zomaar nog niet verkocht. Oordelen is altijd makkelijk.

   Verwijderen
  4. Wij hebben een eigen bedrijf, en in onze branche gaan er ook ontzettend veel voor zichzelf beginnen, en de reden is vaak 'omdat ze het zelf wel kunnen'. Misschien kunnen ze het ook zelf wel, maar ze houden er geen rekening mee dat ze wel een buffer moeten opbouwen voor slechtere tijden, en dat de belasting op een gegeven moment hun ook weet te vinden. Het gaat bij ons ook niet goed, er moesten mensen uit vorig jaar, dit jaar eigenlijk nog meer, maar we hebben het opgelost door iedereen ca. 30% minder te laten werken, dus 1 of 2 dagen inleveren...gelukkig hadden wij een behoorlijke buffer opgebouwd, en niet alle winst zelf opgestreken (wij hoeven niet zo nodig 3x per jaar op vakantie, wij hoeven niet zo nodig ons te laten zien aan de buitenwereld met een dure auto, een duur huis of wat dan ook).Wij moeten ook sparen voor duurdere dingen. Wij passen nu ook op, wat er aangeschaft wordt (is het nu écht nodig...), en houden onze kinderen ook voor, dat het bij ons ook écht minder wordt, en dat snappen ze. Wij hopen, dat onze kinderen weer een beetje verantwooordelijkheidsgevoel krijgen voor later, zodat ze zichzelf niet al in de schulden steken, als ze nog op school zitten. Want zeg nou zelf, je werkzame leven beginnen met een enorme studieschuld is toch niet echt een goed begin?!

   Verwijderen
 2. nog niet zo lang geleden schreef je in deze blog dat mensen vooral aangewezen zijn op de voedselbank door slecht financieel beheer. Nederland kent de beste sociale voorzieningen ter wereld. Hier hoeft echt niemand honger te hebben.Stuitend hoe Emile Roemer alsmaar verkondigt dat het een schande is dat er voedelbanken zijn in Nederland. Het is inderdaad een krekel en de mier verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De gaarkeukens zijn in Griekenland alweer ingevoerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik hoorde gisteren op de terugweg van de supermarkt, waar ik iedereen weer flink had zien inladen, het voedselbankbericht ook. Dat viel mij ook heel erg op. Opvallend vond ik het ook dat ze steeds minder spullen kregen van supermarkten, terwijl ik twee weken daarvoor in onze supermarkt *ja je gelooft het bijna niet* nog OLIEBOLLEN heb zien liggen. Oké, ze waren nog houdbaar, maar niemand kocht ze meer. Had ze dan gewoon in januari aan de voedselbank geschonken. Ik weet wel dat die mensen ook niet allemaal op snoep en koek zitten te wachten, maar nu wordt het weggegooid.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is ontzettend triest. Dan heb je te weinig geld voor voedsel en staat op de wachtlijst voor een pakket van de voedselbank.Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Niemand hoeft honger te hebben in Nederland. Laatst werd er geprotesteerd dat bezoekers een bekeuring kregen als ze kort parkeerde voor de voedselbank. Dat is Nederland: Autorijden en beweren dat je geen geld hebt voor eten. Laat de crisis opleveren dat mensen met geld leren omgaan. En laten we mensen niet bevestigen in hun slachtoffergedrag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Autorijden staat daar toch los van. Er zijn mensen die geen keus hebben dan met hun auto naar hun slecht betaalde baan rijden. Waar ik woon is het onmogelijk om met OV naar werk te gaan.

   Verwijderen
  2. Autorijden staat daar toch los van. Er zijn mensen die geen keus hebben dan met hun auto naar hun slecht betaalde baan rijden. Waar ik woon is het onmogelijk om met OV naar werk te gaan.

   Verwijderen
  3. Kan toch ook zijn dat iemand anders even met je mee gaat om de spullen op te halen bij de Voedselbank omdat het in de krant staat wil nog niet zeggen dat het steeds zo gaat, íedereen'komt met de auto, zal wel in die ene krant hebben gestaan!

   Verwijderen
  4. Dat is kort door de bocht zeg, die auto kan ook een bedrijfsauto zijn van de baas of van een kennis die zn auto aan je leent om erheen te rijden.
   staat er zo vreselijk los van.
   Misschien moet men niet zo gauw oordelen over de mensen die daar komen, het kan namelijk iedereen overkomen.

   groetjes, charmaine

   Verwijderen
 7. Ik had hier thuis gister ook een discussie over.Je gunt het niemand, maar niet iedereen klopt onschuldig bij de voedselbank aan.Mijn moeder werkte er een poos en er waren veel mensen die vaak niet kwamen,of sommige zaken niet meenamen,omdat het niet lekker genoeg was!
  Daarnaast is het makkelijk (en begrijpelijk)dat we wijzen naar de supermarkten en bedrijven.Tuurlijk is het enorm zonde dat er zoveel word weg gegooid.Klopt!
  En ook ik word akelig van alle berichten van mensen die het minder goed hebben(of minder goed gepland)dan ik.
  Maar wijzen naar derden.. hoeveel van mijn inkomsten geef ik aan dit soort doelen?Ik spaar ook liever dan dat ik (meer)aan goede doelen geef.
  Dat telt voor de supermarkten ook.Zij willen meer winst en als zij alles zouden doneren,komen er minder klanten,word hun winst minder en betalen wij meer voor de boodschappen.
  Supermarkten doen vaak veel meer dan wij weten.Hier in de achterstandswijk word er veel geschonken voor plaatselijke acties,zonder al teveel rumoer.
  En nee, ik werk niet voor een supermarkt,maar vind wel dat ons zelf ook eerlijk in de ogen moeten kijken.
  Hoe erg leven we met de ander mee,als we nog best een beetje extra zouden kunnen missen van al onze luxe(ook als dat wat minder is dan het was..luxe blijft het!)
  Ook ik draag mijn steentje her en der bij,maar een iets groter steentje of een extra steentje zou me niet misstaan.
  groet Esther

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Denk dat supermarkten veel nauwkeuriger kunnen inkopen door betere technologie. Dit is een kostenbesparing en komt op de winst. En wat niet meer te verkopen is zal het wel goedkoper zijn om het direct naar de stort te brengen. Het apart zetten ( lees werkuren en werkruimte) is duurder en gaat van de winst af.

   Het geen geld hebben om wat voor redenen dan ook kan zo verlammend werken dat heel veel mensen hun mogelijkheden niet meer zien om een hun situatie een andere wending te geven.

   De politieke keuzes die nu gemaakt worden en zullen gemaakt worden. Verwacht bijvoorbeeld een btw-verhoging zal naar alle waarschijnlijkheid betekenen dat er meer mensen bijkomen die niet meer in hun eigen basisbehoefte kunnen voorzien. Kortom armoede kruipt omhoog.

   Nathalie

   Verwijderen
 8. Zei pas nog, ik heb nu duurdere auto's van gasten voor de deur staan. In plaatsvvan hotel een voordelige b en b

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het viel mij ook op. De winkels vol met afgeladen karren, maar heel opmerkelijk:ik kon wel gemakkelijk een parkeerplek krijgen. Er is een hele grote groep die nog wel veel te besteden heeft, maar ook een steeds grotere groep niet. En ik denk dat ook steeds meer mensen bewuster gaan leven, en voor wie al die overdaad niet meer zo hoeft. Ik hoorde inderdaad ook het verhaal over de voedselbanken. Voor de kerst en nu ook voor de pasen wordt hier weer aandacht aanbesteed. Aandacht voor de minderbedeelden, we hebben weer een correct nieuwsitem voor de pasen. Het probleem wordt er echter niet mee opgelost.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toevoeging op bovenstaande: Om mensen hun eigenwaarde te laten behouden, hun zelfrespect ben ik alleen een voorstander van voedselbanken als er tegenover het geven van voedsel een bijdrage van de mensen wordt verwacht in de vorm van vrijwilligerswerk, het volgen van een cursus budgeteren, puur koken etc. Zie consuminderhuis Ons Genoeg - Annemiek van Deursen- Landgraaf

   Verwijderen
 10. Waarom besteed men alleen rond de feestdagen aandacht aan de voedselbank? Dat moet het hele jaar door gebeuren.

  Wat die oliebollen betreft, van oliebollenmix kun je ook gewoon een krentbrood bakken heb ik ooit ergens gelezen, en dat zou lekker zijn voor Pasen.

  Als iedereen af en toe iets extra's koopt bij het boodschappen doen en daarna aan de voedselbank geven?

  Helaas zijn er overal mensen die misbruik maken, die het eigenlijk niet nodig hebben. Maar dat heb je ook bij uitkeringen. Er zijn gezinnen in de bijstand die ieder dubbeltje om moeten draaien, maar er zijn ook mensen die er intussen zwart bijwerken.

  Het is zo, eigenlijk zouden voedselbanken niet nodig moeten zijn. Toch is het goed dat ze er zijn zodat iedereen in ieder geval de basisvoeding binnen krijgt.

  Een tijdje geleden zag ik een documentaire over armoede in Nederland. Dat ouders geld uit de spaarpot van hun dochtertje moesten lenen om een rekening te kunnen betalen.

  De actie van René en Natasja Froger voor de voedselbank een paar jaar geleden vond ik ook een heel goed initiatief.

  Een fijn paasweekend.

  Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het probleem bij de voedselbanken is juist dat er een groot tekort is aan basis voedsel: pasta, rijst etc. In diezelfde documentaire die jij noemt kreeg iemand ik weet niet hoeveel zakken friet. Ongezond en je kan moeilijk meer dan 1x per week friet eten, en dat vind ik persoonlijk al veel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien iets om mee te ruilen met vrienden of buren??

   Verwijderen
  2. Dat gebeurde ook in die documentaire. Het gaat natuurlijk om het feit dat de voedselbank het liefst basis en gezonde produkten aan mensen geeft in plaats van friet of produkten met allerlei kleur/geur en smaakstoffen. En ja, ik weet het: een gegeven paard mag je niet in de bek kijken...

   Verwijderen
 12. Is mijn ervaring ook, veel koek , chips , kleine pakjes zoete toetjes maar geen basis voedsel.
  Het is jammer dat men alleen maar ziet wat men wil zien en (ook als is het misschien eigen schuld) dat er nu veel mensen zijn die hulp nodig hebben in welke vorm dan ook.

  Overigens vindt ik ook dat als je instaat bent iets terug te doen dat ook moet doen.Wat overigens ook goed is voor je eigenwaarde.

  Siny

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Veel van deze mensen hebben ook psychische problemen of hebben arbeidsbeperkingen. Bij mijn supermarkt staat de Voedselbank weleens met kratten voedsel op te halen je krijgt dan een lijstje mee waar je uit kan kiezen en geeft dit dan later af als je hebt afgerekend. Dit zouden ze eigenlijk veel meer moeten doen. Het schept een band, ik had het gevoel dat dit zeker direct bij de mensen komt voor wie het bedoeld is. Ik zit al een tijdje te denken aan vrijwilligerswerk, heb tot nu toe nog geen keuze kunnen maken, ik raak snel gedeprimeerd van andermans ellende. Maar omdat er zoveel over in de krant staat, kun je er beter iets aan doen dan er over te lezen. Wat doen jullie eraan? Groet Isabelle

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik ben zelf geen voorstander van oordelen over waarom iemand bij de Voedselbank is gekomen. Goede hulpverleners doen dit ook niet. Zij gaan ervan uit, er is een probleem hoe gaan we dit oplossen. Zij kunnen geen onderscheid maken tussen die ene die het waard is om hulp te krijgen en die andere niet want die heeft teveel uitgegeven bij Wehkamp ofzo. Ze moeten toch alletwee eten, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Jammer dat een aantal politici munt proberen te slaan uit de voedselbanken: Er is honger in Nederland, schande, de uitkeringen moeten omhoog!Mensen moeten inderdaad geholpen worden, zeker als er kinderen zijn, de oorzaken kunnen echter divers zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Goh wat zijn wij saai bezig dan ;-)
  We gaan niet met vakantie en al helemaal niet uit eten..
  zelfs geen volle boodschappen kar.
  Voor ons een normaal weekend waarin er gewoon gewerkt moet worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een leuke blog zeg. Zou ik in je bloglist mogen staan met mijn blog? http://boekenstek.blogspot.com/ Uiteraard voeg ik je dan toe in mijn bloglist.
  Ik hoor het graag. Groeten, Pleun

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Via een taartforum waar ik actief ben weet ik dat er veel mensen zijn die verschillende voedselbanken willen helpen. O.a door verjaardags taarten/cupcakes te maken voor jarige kindjes van gezinnen die eten van de voedselbank krijgen. erg leuk iniatief, waar veel dames enthousiast aan mee wilden werken. Nu bleek dat er veel voedsel banken zijn die dit niet eens willen hebben. En veel voedselbanken die niet eens reageerden op de voorstellen. Dat viel me toch erg vies tegen!!! En aan de andere kant klagen de voedselbanken dat ze niet genoeg aangeboden krijgen van bedrijven... erg dubbel... Én erg jammer voor de mensen die het zo hard nodig hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien omdat taarten snel bederven ofzo, waar Voedselbanken volgens heel veel behoefte aan hebben is een gestage stroom houdbare gezonde produkten en wat vers voer erbij, zoals groente en fruit zodat zij hun klanten op langere termijn kunnen voorzien.
   Vooral gezinnen met kinderen zijn hier heel blij mee. Dus taarten zijn volgens mij een beetje 'ver van mijn bed show', dat u dit aanbiedt vind ik van een grote charme, ook u wil een steentje bijdragen om armoede te verlichten, wees echter over deze afwijzing niet bitter. Gezien het bovenstaande. Groet en veel sterkte met het slijten van uw taarten. Een tip: taarten verkopen en opbrengst al dan niet in natura doneren aan de Voedselbank. Groet van Saskia

   Verwijderen
  2. Ik snap inderdaad dat ze niet op verse taarten zitten te wachten hoor :-).
   Bij een aantal voedsel banken hebben we echter een project op kunnen zetten dat als 1 van de kindjes jarig isde ouders een taart bij 1 van de bedrijven op kan halen. (Dus geen probleem met bederven) De ouders zijn daar erg blij mee. Daarom vinden we het jammer dat andere voedselbanken hier geen oren naar hebben :-(. Uiteraard is gezond eten véél belangrijker, maar voor de kindjes is het toch geweldig een leuke taart te hebben op hun verjaardag, hier is in deze situaties geen geld voor neem ik aan. Toch jammer :-(

   Verwijderen
 19. wij rouleren hier met familie en vrienden, de kleding. het netwerk wordt steeds groter en nieuw kopen hoeft alleen nog maar met ondergoed en sokken (en ik maak veel zelf, vaak van gekregen lapjes en bolletjes wol). weet je hoeveel nog nieuwe schoenen er op marktplaats staan of bij rommelmarkten te koop worden aangeboden voor een paar euro? (of je krijgt ze "gewoon" kado). groenten zaaien we tegenwoordig in eigen tuin(tje) en fruitbomen en struiken staan er ook. binnenkort kan ik in gaan maken voor de winter.
  we hebben drastisch bezuinigd op de energie rekening: termostaat een graadje lager (lekker vest en extra sokken aan), vorig jaar van 't vakantiegeld alle lampen vervangen door led, (dit jaar komen radiatorfolie en extra tochtstrips aan bod), minder strijken, droger de deur uit en alles lekker op rekjes en buiten.aan onze meubels (soms ook tweedehands) zijn we gehecht,dus die blijven. we gooien geen eten weg, eten wat minder vlees en vis en kopen "slim" in............en ondanks forse inlevering.........houden we nu over en kunnen we de voedselbank nog af en toe blij maken en de kleding die we niet door kunnen geven omdat niemand hem past, gaat naar de kledingbank........voor mensen met weinig inkomen die moeten gaan solliciteren of weer aan het werk kunnen. zij mogen daar gratis kleding halen voor dat doel. soms kun je met veel minder, veel meer..........je wordt er vindingrijk in en kunt een ander nog blij maken ook!

  BeantwoordenVerwijderen