Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 12 april 2012

Herberekening voorschot zorgtoeslag

Op 10 april heb ik van de belastingdienst een brief ontvangen die gedateerd is op 21 april. Zouden ze bij de belastingdienst niet goed weten op welke datum ze een brief maken? Maar goed, dat terzijde, het gaat om de inhoud.
Er is een herberekening gemaakt. Volgens deze herberekening krijg ik in heel 2012 €352 zorgtoeslag. Waar die berekening op gebaseerd is? Het geschatte jaarinkomen! Helaas hebben ze de cijfertjes weggelaten. Ik kan op de website controleren of het ongeveer klopt.
Volgens de herberekening ontvang ik 29 euro per maand. Mijn zorgtoeslag was 39 euro per maand, dat bedrag heb ik 4 maanden lang ontvangen. Dan zal ik in de overige maanden van 2012 wel 24 à 25 euro ontvangen. Het is me nog nooit eerder opgevallen, maar er staat dus voorschotbeschikking op het papier. Het is een voorschot, het definitieve bedrag kan heel anders zijn dan het voorschot dat in eerste instantie berekend is. Ik moet nog maar eens eventjes kijken op de site om te kijken of die 352 euro goed berekend is. Misschien is het wel te veel of te weinig?
Ik heb op de site mijn verzamelinkomen van 2011 ingevoerd, helaas krijg ik dit jaar geen salarisverhoging, dus inkomen van 2011 = 2012. Volgens berekening op de site heb ik recht op 36 euro zorgtoeslag per maand en is mijn nieuwe voorschotbedrag nu weer te laag. Wat een gedoe!
Ik heb het nieuwe toetsingsinkomen ingevoerd. Het blijkt dat dit toetsingsinkomen voor mijn gelijk is aan het verzamelinkomen op het aangifteformulier en niet het bruto inkomen. Dat wist ik niet.

Wanneer komt eigenlijk de definitieve berekening over 2011?

12 opmerkingen:

 1. De belastingdienst probeert toch met snellere definitieve aanslagen te komen?Ik wacht er ook op vanwege zorgtoeslag in 2011. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die komt pas na 2011, vaak nadat je je aangifte inkomstenbelasting hebt gedaan, zodat men kan zien wat je inkomen was in 2011.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vriendlief heeft net de definitieve zorgtoeslag berekening van 2010 gehad!Volgens mij klopt het niet, dus heb het ontvangen geld opzij gezet, want nu moet ik waarschijnlijk terug betalen over 2010. Ik vul het altijd achteraf in, dus nu ga ik van 2011 aanvragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Staat er niets op de achterkant van de brief???

  De belastingdienst schrijft daar vaak zijn berekeningen op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er staat geen berekening op de achterkant. Ik word verwezen naar de site en mag daar zelf een berekening maken.

   Verwijderen
 5. Bij ons in de bus lag ook de definitieve aanslag over 2010, van mijn vriend´s moeder die in 2010 overleden is. En nu schijnt het ineens bij betalen te worden....snap er niks van!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ze zijn snel dit jaar, 2010 kwam een week na 2009!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. en die datum daar klopt dus echt niets van ik kreeg een in een week tijd drie brieven over de zorgtoeslag maar de eerste brief was van latere datum dan de eerst. en geen 1 klopte echt met de datum. ik kreeg eind 2010 de definitieve van 2009 en 2008 en begin 2011 van 2010. dus hoe het kan weet ik niet, maar lastig is het soms inderdaad. Tot nu toe stond de berekening bij ons altijd op de achterkant. Maar de slogan is niet voor niets: de belastingdienst leuker kunnen we het niet maken wel lastiger.
  groetjes Maaike

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ik krijg geen zorgtoeslag, maar heb wel al de definitieve berekening van 2011 binnen. Kon ik toch een antwoord geven ;)
  groetjes Angela

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. en toch nog niet helemaal wakker... want ik doelde weer op de definitieve aanslag inkomstenbelasting... sorry!

   Verwijderen
 9. Ik kreeg afgelopen oktober een bericht dat mijn opvangtoeslag in 2007(!) niet klopte en dat ik alles maar terug moet gaan betalen. Na enige omzwervingen kwam mijn bezwaar op het juiste plekje, maar ik wacht nog altijd op de eindresultaat. Ondertussen hebben ze wel stevig gekort om mijn huidige opvangtoeslag. Helaas pindakaas voor mij dus. Maar als het eenmaal gecorrigeerd is, hoop ik dat toch alsnog wel te krijgen (gaat echt om ruim €60 per maand)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De belasting die schrijft de brief altyd met de dag waarop ze verwachten dat het geld bij je gestort is.

  BeantwoordenVerwijderen