Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 13 april 2012

OV site jaagt reiziger onnodig op kosten

Vandaag is het vrijdag de 13e. Voor bijgelovige mensen een beetje een moeilijke datum. Mij maakt het niet uit, ik ben absoluut niet bijgelovig. Mocht er vandaag iets mis gaan, dan ligt dat niet aan de dag en de datum, maar is dat toeval.
Voor de bijgelovigen onder jullie: mazzeltof, het komt vast wel goed!

Afijn, ik ga vandaag weer eens op reis, want ik ga bij mijn moeder op bezoek. Dat doe ik nagenoeg elke vrijdag, behalve als ik voor mijn werk andere bezigheden heb. Soms heb ik een scholingsdag waar ik bij aanwezig moet zijn en dan reis ik op zaterdag of zondag.

Als ik op reis ga, check ik altijd hier mijn reis. Alleen, die site maakt het altijd mooier dan het is. Volgens die site kan ik doordeweeks op ochtend binnen  59 minuten van huis naar mijn moeder reizen. Maar   ......... ze gaan uit van bussen die stipt op tijd rijden en van een overstaptijd van 2 minuten. Het komt nogal eens voor dat de stadsbus meer dan 2 minuten vertraging heeft. De streekbus die mij naar mijn moeder brengt rijdt 1x per half uur en soms is hij laat. Het probleem ligt in het basistarief van de OV chipkaart. Het instappen alleen al kost 83 cent. Als je binnen 35 minuten overstapt, dan hoef je dat basistarief niet opnieuw te betalen en betaal je alleen het aantal (kilo)meters. Soms vertrekt de bus waarmee ik wilde reizen op tijd en is de volgende bus te laat. Gevolg: ook voor de overstap moet ik geld betalen. Als de site van het OV nu een ruimere overstaptijd voorstelde, dan hoef ik geen geld extra te betalen vanwege een te late overstap en hoefde ik ook niet lang te wachten op mijn aansluiting. Nu betaal ik als het ware voor een extra lange reis en extra lang wachten.
Het is een  shitgevoel om naast de bus te staan, aan de kant van de chauffeur en de bus te zien wegrijden. Dat is mij al verschillende keren overkomen. Als ik aan de andere kant, bij de deur gestaan had, had ik nog meegekund. In mijn geval volgde een half uur koukleumen. Ik neem nu overigens 1 stadsbus eerder. Dan moet ik op het centraal station maximaal 1 kwartier wachten.

Overigens vind ik het raar dat de maximum overstaptijd voor de bussen overal hetzelfde is. Op plekken waar weinig aanbod is van openbaar vervoer kun je vaak niet binnen 35 minuten overstappen en moet je vaak (veel) langer wachten op aansluiting en dus weer het basistarief betalen in plaats van het overstaptarief. Ik vind het onrechtvaardig dat mensen extra moeten betalen voor slecht openbaar vervoer. In de treinen geldt deze maximum overstaptijd helemaal niet, je checkt uit wanneer je aan het einde van de reis bent en niet tijdens overstappen.
Weet iemand hoe het zit met het overstappen van bus naar trein? Moet dan ook weer het basistarief (= 83 cent extra) betaald worden? Of gelden dan weer die maximaal 35 minuten?

14 opmerkingen:

 1. Ik heb geen flauw idee hoe het zit, maar wel heel slecht, want hier rijden bussen b.v. vaak maar een keer in het uur. Als je de bus dan net mist, zit je altijd al buiten die 35 minuten...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel vreemd, als het OV slecht is betaal je meer! Het OV zou dan juist goedkoper moeten zijn om ongemakken te compenseren!
  Cobi

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als ik met zoonlief naar het station ga met de bus, betaald hij maar €0,70 (overigens nog best veel voor een ritje van 5min)
  Maar ik vind het belachelijk dat je dan binnen 35 min moet overstappen. Vroeger kon je toch ook gewoon op de eerst gestempelde strippen verder reizen als je moest overstappen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is inderdaad vervelend. Je verwacht van zo'n site toch de juiste en meest optimale informatie!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Schandalig ! Maar ja, wat DOE je er aan ?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. kun je niet aan de chauffeur van de bus vragen of hij eventjes aan de andere chauffeur van de bus waarnaar jij moet overstappen of hij eventjes wil wachten, hier bij ons in Limburg is dat altijd mogelijk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat doet mijn zoon ook. Bij ons rijdt de bus ook maar eens per uur, en als hij terugmoet naar huis, en de bus is laat, vraagt hij het ook, anders kan hij een uur wachten (en dat aan het eind van de middag...)

   Verwijderen
  2. Ik weet het niet, het zijn twee verschillende busmaatschappijen, namelijk Qbuzz en Arriva.

   Verwijderen
 7. Wat ik ook jammer vind, is dat 9292.nl altijd het advies geeft om met de Fyra te gaan, als ik van Amsterdam naar Rotterdam wil. En voor de Fyra moet je een toeslagkaartje betalen van € 2,80 per enkele reis. Er zijn genoeg alternatieven die ietsjes langer duren, maar die opties geeft 9292 niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gelukkig ben ik niet afhankelijk van het OV, maar mijn zoon gaat 's ochtends om half 7 (!) weg als hij om kwart voor 9 moet beginnen, anders is hij 10 minuten te laat op school. Door die geweldige overstappen, die nét niet op elkaar aansluiten, hij moet 2 keer overstappen, en dan ruim 20 minuten wachten, op de terugweg zelfs bijna een uur! En dan zou hij met de trein verder kunnen bij de eerste overstap, scheelt 15 minuten, dat hij eerder op school is, maar kost het dubbele! En dat, terwijl de afstand van huis naar school maar zo'n 35 km. is...lang leve het OV! NOT!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom organiseren jullie geen carpool met z'n allen? Veel goedkoper en scheelt veel tijd en ergernis!

   Verwijderen
 9. Hallo Zuinigaan,

  Bij de site, onder reisopties, kun je aangeven dat ze extra reistijd moeten berekenen. Mogelijk is dit een oplossing voor je probleem?

  Groet,
  Vrolijke vrek

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die extra overstaptijd is heel grappig! Ik moet nog steeds in 3 minuten naar de bushalte rennen en voor de bushalte waar ik een kwartier over doe, rekenen ze 7 minuten. Dus je mag het bij de overstap rustig aan doen, maar je moet in looppas naar de bushalte. Op zich is de extra overstap een goed idee.

   Verwijderen
 10. De site geeft ook geen overstappen bij de trein die korter zijn dan 10 minuten. Met mijn (toen nog) jonge benen kon ik de kortere overstap altijd wel halen, maar het was alleen omdat ik vaak reisde dat ik de overstappen kende.

  Groet,
  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen