Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 14 april 2012

Hypotheekaflossing: de stand van zaken

Om de stand bij te houden, heb ik een nieuw tabblad aangemaakt. Hierop kun je precies zien wat ik heb afgelost en hoe groot de hypotheekschuld nog is.

8 opmerkingen:

 1. Wil graag even mijn verhaal kwijt en hoop op tips van jou of je lezers.
  mijn gezin bestaat uit 4 personen.
  Elke week haal ik een vast bedrag op van €150,- hier probeer ik de hele week van te doen.
  Zo gaat er elke week €5 zakgeld naar mijn oudste kind, en als 1 van 2 eens wil zwemmen ofzo betaal ik dat ook daarvan.
  Gister heb ik €140,- opgehaald met de uitdaging om daar de hele week mee te doen.
  Maar nu is de knip zo goed als leeg; €10,- cado zus, €10,- birkenstocs van marktplaats, €10,- warme bakker(wil ik direct schappen maar manlief wil daar zijn brood van)en bijna €90,- bij supermarkt.
  Nu heb ik nog geen groente in huis dus daar gaat het laatste geld naartoe.
  Waarschijnlijk moet ik van de week weer bij pinnen, en daar baal ik zo van!!!
  Ik wil dit echt anders maar hoe? en hoe krijg je je gezinsleden zover mee?
  groet marion

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. het ligt er een beetje aan hoe oud je kinderen zijn, kan je ze het een beetje uitleggen? En je man, wil hij wel meegaan in minder uitgeven? Ik ben gewoon langzaam aan begonnen. Heb budgetten voor het eten, drinken en persoonlijke verzorging maximaal 70 euro in de week geef ik hieraan uit voor 3 a 4(ligt er een beetje aan wie er af en toe meeeten). Ik koop vrijwel geen pakjes en zakjes voor het eten, maak het vooral zelf. Heel veel tips kan je in verschillende boeken lezen van b.v. Marieke henselmans, zij heeft o.a. een boek geschreven consuminderen met kinderen. In de bieb vaak te leen! Gisteren kwam van haar een nieuw boek uit en dat is zeker een aanrader. Vrolijk besparen en dat boekje gaat op alle dingen die je zo dagelijks tegenkomt in wat besparen betreft. leuk en je wordt er vrolijk van. Ook binnenkort te leen bij de bieb:) Verder leg ik iedere maand een bedrag direct weg voor onvoorziene uitgaven die maand, daar kom ik dan ook alleen aan als het echt nodig is. Overigens ; ga een lezen op de site van Spaarcentje, zij legt heel goed en heel veel uit over besparen. Ook over budgetten e.d. Hier bij zuinigaan heb ik ook enorm veel geleerd, op de linkerkant van deze blog staan veel tips onder Onderwerpen. Van deze en nog wel meer dames overigens kan je heel veel leren. En het allerbelangrijkste; koop niks maar dan ook niks wat je echt niet nodig hebt.

   Verwijderen
  2. Consuminderen is een leerproces, dat krijg je niet zomaar voor elkaar. Het Nibud geeft een bedrag van 6 euro per volwassene en 5,5 per kind. Dus dat is voor jouw gezin ongeveer 22 euro per dag aan eten en drinken. Met ongeveer 150 per week zou je het kunnen redden. De kosten voor je kinderen zoals zakgeld en uitjes zou ik even apart zetten. Het is handig als je man ook inziet dat jullie er baat bij hebben om op de kleintjes te letten. Afbakbroodjes bij de supermarkt zijn ook heel lekker, een andere mogelijkheid is om zelf brood te gaan bakken dan heb je altijd vers brood in huis en kan je zelf de samenstelling bepalen, mannen vinden dit ook vaak leuk om te doen. Op het bedrag van 150 euro per week kun je gaande weg bezuinigen als je de fijne kneepjes leert. Hoe het grote doel voor ogen geld overhouden.

   Verwijderen
  3. Kijk eens op de Nibud site, veel nuttige tips.
   Was bezuinigen betreft, kijk goed op internet en lees/bekijk folders met alle aanbiedingen. Kijk goed of het wel een aanbieding is. Vergelijk de prijzen van diverse supermarkten. Schaf tandpasta aan als het in de aanbieding is. Voor veel 'houdbare' producten kun je dit doen te denken aan, pasta, blikgroente, schampo, wasmiddel enz. enz. Verbouw zelf kruiden en groente. Gewoon in bloembakken of in je tuin.
   Kweek zelf een paar sla plantjes (of koop op de markt voor 10 cent per stuk) Zet 3 planten in een bloembak en hang het aan een schutting of je balkon. Water geven als de grond droog is. Je kunt de hele zomer 'eten van eigen oogst' Kweek in bloempotten of in bloembakken kruiden. Als de kruiden geoogst kunnen worden kun je in kleine zakjes in de vriezer doen. Heb je de hele winter wat.
   Maak zelf chutney (lekker bij een stukje vlees)
   maak zelf tafelzuur (komkommer of courgette in zoetzuur) Koop uiteraard de ingredienten hiervoor als het aanbod heel groot is, lees goedkoop is. Recepten genoeg op internet!
   Bak met verjaardagen zelf taart of cake, versier de taart met vruchtjes van het seizoen of gewoon wat nootjes of een glazuurlaagje.
   Maak zelf loempia's recept wil ik je wel sturen. Maak zelf pastasaus of babi pangang saus ,veel goedkoper als een 'pakje'uit de supermarkt. Recept wil ik je wel sturen. Als je wilt bezuinigen wees creatief!

   Verwijderen
 2. Wat mooi en overzichtelijk die tabbbladen.
  Je bent al mooi op weg met het aflossen van de hypotheek hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super hoe je bezig bent. Zou geweldig zijn als je dit jaar de 12.000 euro haalt.
  Groetjes, Grenouille

  BeantwoordenVerwijderen