Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 26 april 2012

Lager pensioen deel twee

Het kabinet is demissionair, maar toch blijven de maatregelen die besproken werden nog wel even bij mij doorsudderen. Waar onder anderen bijna een akkoord over was, was het besluit om de AOW leeftijd versneld al in 2015 naar 66 jaar zou gaan.
Dan ging het om deze discussie.
Maar ........
Ik had mij hier op ingesteld.

Ik dacht de dans te ontspringen doordat ik vóór 2020 vijfenzestig word, maar dan lijkt ineens alles toch weer anders en niet zo zeker te zijn als ik wel dacht. Als de AOW leeftijd in 2015 naar 66 jaar gaat, dan kan ik niet eens met 65 jaar met pensioen, want ik word in 2017 vijfenzestig jaar.
Vanaf januari dit jaar een salarisverlaging en ook deze maand weer een verlaging van mijn salaris doordat ik meer pensioenpremie moet betalen. In totaal valt het nog mee, tot nog toe is mijn salaris in vergelijking met afgelopen jaar met 15 euro per maand verlaagd.
Hoe dan ook, het wordt waarschijnlijk geen vetpot de komende jaren.

We wonen in een rijk land en het kan vast nog veel erger, maar op dit moment heb ik het een beetje gehad met de economie en alle crisis die daarbij op me af komt.
In de jaren 80 met zijn grote werkloosheid was het ook armoede troef, toen zat ik in de bijstand in een klein, goedkoop huurhuisje. Toen waren lage inkomens heel gewoon.
Nu heb ik een baan waarbij ik dit jaar voor het eerst minder salaris krijg dan de afgelopen jaren en een koophuis dat steeds minder waard wordt. Het voelt anders nu. Ik word er onzeker van merk ik, waar gaat het heen? Nog minder salaris, een huizenmarkt die helemaal instort?

Ik heb de laatste tijd zitten dubben over deeltijdpensioen. Gewoon vanaf mijn 64e 1 dag minder werken, dat leek me wel wat. Dan zou ik minder inkomen hebben, ook na mijn 65e. Ik dacht dat ik dat wel zou redden. Maar als de pensioenleeftijd verschuift en ik salaris moet inleveren dan wordt dat niets.

Soms, als ik heel somber ben, dan denk ik dat de AOW op termijn verdwijnt. Maar als ik denk aan al die ouderen - kiezers die voor stemwinst kunnen zorgen - dan vermoed ik dat ik véél te somber ben.
Al die grijze duiven tesamen vormen een sterke, grote kiezersgroep waar partijen respect voor zullen hebben. Die AOW die blijft er wel en dan heb ik samen met mijn ABP-pensioen toch een aardig bedragje om van te leven. Misschien blijft er zelfs nog wel geld over voor iets leuks.

17 opmerkingen:

 1. http://financieel.infonu.nl/geld/43136-wat-gebeurt-er-met-de-aow-partnertoeslag-na-2015.html

  De partnertoeslag is ook veranderd. (Zie link) Ik snap ook dat er bezuinigd moet worden maar ze halen alles bij de lagere inkomens, of de ouderen en zelfs kinderen (onderwijs en compleet leenstelsel studiefinanciering). Een hoop bezuinigingen gaan niet door omdat het kabinet gevallen is. Ik hoop dat er na de verkiezingen een wat menselijker en sociale minister zal regeren. Je bent niet de enige die soms met angst en beven de krantenberichten leest, zuinigaan. Voor mensen met een kleine beurs heeft bijvoorbeeld de 9 euro- eigen bijdrage per recept- regel grote gevolgen! Ik ben blij dat het allemaal even stop gezet is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker! Die 9 euro per receptregel zou mij 324 euro per jaar extra kosten!

   Verwijderen
 2. Aan die receptkosten zat een maximum. Als ik het goed gelezen heb dan werd de eigen bijdrage maximaal € 360,-. Alsof je een emmer leeggooit.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kan me je bezorgdheid voorstellen.De maatregelen veranderen steeds. Echt financieel plannen voor de toekomst is daardoor moeilijk. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik snap die hele 9 euro per receptregel niet. Medicijnen gaan toch ook al van je eigen risico af? Dan betaal je toch dubbel?

  Fijn als je een chronische aandoening hebt (2) , zoals ik, en de apotheek je maar voor twee maanden medicijnen mee wil geven.

  Ik maak hier maar een flinke pot onvoorziene medische uitgaven.

  Echt nieuws dat bij dit sjaggerijnige aprilweer past!

  Hopelijk gebeurt er gauw iets leuks.

  groetjes Jacq.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gelukkig woon ik nog in Nederland. Verzekerd van zorg, uitkering bij werkloosheid, ziekte en straks aow.
  Volgens mij zijn er landen waar dát allemaal niet bestaat.
  Je zult er maar wonen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook een lekkere dooddoener. Niet klagen maar dragen? Ik klaag wel, ik woon namelijk niet daar, maar hier.

   Groetjes Jacq.

   Verwijderen
  2. Het is inderdaad goed geregeld allemaal in Nederland. Nog wel. Laten we er met zijn allen dan ook voor zorgen dat dit ook zo blijft!

   Verwijderen
  3. Zullen we dan maar gelijk overstappen naar dezelfde situatie als in Afrika?

   Wat een dooddoener om alle bezuinigingen en aftakeling van het systeem op die manier weg te wuiven.

   Verwijderen
 6. Ik kan me best voorstellen dat je je zorgen maakt, je hebt alles goed op de rit en hebt bepaalde plannen en dan wordt er vervolgens steeds aan je omstandigheden/situatie gezeten, waardoor je eigen plan weer op de schop kan. Iets dat zeker is, lijkt dat maximaal 4 jaar te kunnen zijn. Wat moet je daar nu mee? En ja, het is fijn dat in NL van alles geregeld is, maar het is wel anders dan in een land waarin dat niet zo is: daar ben je namelijk ook niets gewend en hier ben je wel wat gewend en stem je je toekomstplannen daarop af.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kan me heel goed indenken dat je je zorgen maakt! Je had alles goed gepland en het blijkt nu dat je waarschijnlijk langer moet blijven werken en er in inkomen op achteruit gaat. En natuurlijk kan het wel, maar leuk is het niet. Wij gaan nu betalen/langer doorwerken voor alle vutters die met 57 konden stoppen met werken. De maatregel toen zou voor meer werkgelegenheid zorgen...is er ooit onderzoek gedaan of deze maatregel daadwerkelijk effect heeft gehad?
  Zelf maak ik me ernstig zorgen over het sociale leenstelsel studiefinanciering. Ik had graag de studie van onze drie kinderen zelf betaald, heb hiervoor gespaard en we hebben een redelijk inkomen, mocht het sociaal leenstelsel ingevoerd worden dan zullen ze misschien toch een kleine schuld opbouwen...Ik begrijp best dat er bezuinigd moet worden. Maar aangezien de werkloosheid nog steeds toeneemt, lonen bevroren worden, vind ik de opmerking: studenten gaan na hun studie veel verdienen en kunnen hun schuld makkelijk terug betalen, ietwat rooskleurig...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik telde ook al jaren naar de 65 jaar en zelfs met 64 te kunnen stoppen met werken met het spaarloon. Nu dat over is, is dat plan ook over en wordt het toch 65. Als de leeftijd wordt opgetrokken, kan ik weer een jaar langer werken. Het houdt niet op en ik word er soms ook somber van! Ik heb er al 40 jaar werken opzitten en veel jeugd zit thuis zonder een baan te kunnen krijgen. Ik ben 's avonds te moe voor huishoudelijke werkzaamheden en wil onderhand ook eens een helemaal opgeruimd en schoon huis hebben. Ik dacht maar steeds, als ik 65 ben heb ik de tijd daarvoor, mooi niet dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Graag wil ik reageren dat het wel echt nodig is dat de pensioen leeftijd omhoog gaat we worden tenslotte allemaal ouder en die kosten zullen toch opgevangen moeten worden.
  Wellicht is het een idee dat iedereen gemiddeld minimaal 45 jaar moet werken. De meeste zware beroepen bijvoorbeeld in de bouw daar beginnen de meeste werknemers al op hun 16. En de mensen die doorgeleerd hebben die beginnen later maar hebben vaak ook een rianter loon en kunnen het dan misschien zelf meer bekostigen om eerder te stoppen met werken.
  Maar ik hoop echt dat de pensioen leeftijd omhoog gaat ook al moet ik zelf ook langer werken we kunnen niet alles naar de jeugd toeschuiven. En tenslotte heb ik mogen profiteren dat ik mijn huis heb kunnen kopen in de gulden tijd en ondanks dat de huizen nu minder waard worden mijn huis nog steeds veel meer waard is dan waar ik het voor gekocht hebt en dit heeft de jeugd helaas niet die hebben een huis die veel minder waard is en dan mogen zij veel langer doorwerken om de staatschuld die door ons ouderen is gemaakt wegwerken...ik denk dat wij de schouders er onder moeten zetten...dan maar wat lager doorwerken....grietje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat schuif je naar de jeugd toe dan? Werk? Want dat willen ze best!

   Volgens mij zit veel jeugd namelijk werkeloos thuis op de bank of krijgt die steeds maar jaarcontracten om na 3 jaar op te mogen krassen.

   Verwijderen
 10. Als iemand zijn pension goed gaat bekijken een tip over iets wat ik niet wirst.
  Als je niet tot 65 doorwerkt, bv door arbeidsongeschikt zoals ik - loop de het deel "voorwaardelijk pensioen" mis. Dat staat ergens apart op je overzicht. Er zijn alleen hele dure mogelijkheden om dat zelf eventueel nog bij te sparen.

  Ik loop hierdoor ongeveer 4.000,-- per jaar mis en dat is toch heel wat alles in aanmerking nemende.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Alle jeugd die ik ken is hard aan het werk maakt gemiddeld ruim meer dan de 40 uur ..Ze zijn met name werkzaam in de detailhandel en in de bouw. Ook jeugd dat werkzaam is in de zorg en in het onderwijs mochten ze te weinig uren hebben en willen ze meer uren werken dan hebben ze nog een tweede baan om zo het inkomen tot volledig aan te vullen. Ik ken niemand die geen baan heeft maar misschien komt dat omdat deze jeugd woonachtig is in een dorp. Dit dorp bekend staat als harde werkers...als ze een jaar of 15 zijn dan hebben ze ook een bijbaan op zaterdag in de supermarkt maar ook op de markt..
  Vandaar dat mijn mening is dat als ik zie dat de jeugd alles aanpakt ik vind dat ik als oudere ook door kan en moet werken want stel ik wordt 90 dan zou ik 25 jaar pensioen en aow krijgen dat is niet op te brengen uit de huidige regelingen dat zou dus betekenen dat ik de rekening doorschuif naar mijn kinderen en kleinkinderen..die dan waarschijnlijk met hun 80ste nog niet van hun oude dag kunnen genieten omdat er dan geen geld meer zit in de oudedag voorzieningspot..vandaar allemaal wat langer werken dan heeft de komende jeugd (onze kinderen!!) ook nog de kans op een oudedag voorziening groet grietje

  BeantwoordenVerwijderen