zaterdag 30 juni 2012

Vakantiedagen meenemen naar volgend jaar.

Volgens dit bericht op Nu.nl wordt met ingang van volgend jaar het aantal vakantiedagen dat je mee kunt nemen naar een volgend jaar beperkt. In het bericht wordt gesteld dat veel mensen dit niet weten. 
Ik wist het ook niet!
Nu weet ik waarom ik volgende maand mijn overgebleven vakantieuren uitbetaald zal krijgen. Ik heb hier heel kortgeleden een blogje over geschreven. Ik dacht dat mijn leidinggevende dat graag wilde, maar het blijkt ook gewoon samen te hangen met gewijzigde regelgeving. Mijn verlofjaar loopt van 1 september tot 1 september, dus moet er nu uitbetaald worden, anders neem ik mijn overtollige uren mee naar het volgende verlofjaar. Volgens het bericht moet het overgebleven verlofrecht in het eerste half jaar van het volgende jaar opgenomen worden.
Mijn advies: kijk goed of je niet te veel verlof overhoudt, want kennelijk ben je het dan kwijt.

11 opmerkingen:

  1. Er zit wel een verschil tussen je wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen. Je wettelijke vakantiedagen moet je in het eerste half jaar van het volgende jaar opnemen doe je dat niet dan vervallen ze. Je bovenwettelijke vakantiedagen vervallen pas na 5 jaar. Dat is ook de reden dat de werkgever het opgenomen verof eerst moet afschrijven van je wettelijke dagen omdat deze als eerst vervallen.
    Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geldt wel pas vanaf 1 januari 2012 ( die moet je hebben opgemakat voor 1 juli 2013) De dagen die je nu nog hebt staan uit verleden ( voor 2012 )hebben nog een geldigheid van 5 jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Irritant hoor dit soort regels.
    Je mag niks, alleen maar betalen aan steeds hogere belastingen.

    Op deze manier valt er met vakantiedagen ook niet te sparen voor extra vrij voor onze adoptie.

    Ik vind het trieste ontwikkelingen die met kulargumenten doorgedrukt worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lijkt me een prima regel. Ik vind t echt onzin dat mensen jaren hun vakantiedagen sparen. Mocht je ze een keer niet geheel opkrijgen dan kun je ze nog een half jaar extra spenderen. En daarna krijg je ze betaald. Je gooit ze dus alsnog niet weg, maar krijgt gewoon je geld (wel iets zwaarder belast.)
    Voor iets als adoptie (zoals Bespaarzuinig zegt) moet je gewoon onbetaald verlof opnemen wat mij betreft. Is een eigen keuze.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met het zelf sparen van vakantiedagen (die van jezelf zijn...) trakteer je jezelf met een bonbon uit eigen doos, waarvan ik niet zie wat daar nou het probleem van is.

      Waarom moet dit landelijk geregeld worden?
      Over dit soort dingen kun je toch als organisatie afspraken maken met je werknemers?!

      Ik vind het paternaliserend om landelijk te stellen dat je vakantiedagen niet mee mag nemen.

      En mbt dat "eigen keuze": bergen mensen krijgen vanzelf kinderen als gevolg van een eigen keuze. Hier meent de regering zich ook mee te bemoeien door daar een financiering (kinderbijslag) aan te koppelen. Ondanks dat het een "eigen keuze" is.

      Verwijderen
    2. De meeste werkgevers waar ik werkte hadden als regel dat je max 3 weken aaneengesloten vrij mocht nemen. Als iemand dat dus jaren opspaart om dan een halfjaar vrijaf te nemen, heeft dat gevolgen voor de functie van die persoon. Je hebt daadwerkelijk vervanging nodig, terwijl dit in een vakantie wel opgevangen kan worden vaak. Kost een werkgever veel meer geld, of heeft gevolgen voor de collega's die die shit er ineens bij krijgen.

      Dus als iemand besluit langer verlof op te willen nemen voor bijvoorbeeld adoptie (maar kan ook iets anders zijn), dan vind ik dat dit een andersoortig verlof is. Bijvoorbeeld: onbetaald.

      Je kunt er vervolgens van alles bijhalen als kinderbijslag, maar ik heb ook nooit gezegd daar achter te staan. Ik vind het (als ouder) onzinnig dat ik geld krijg omdat ik een kind heb. Heb ik t nog niet eens over kindgebonden budget. Maar ook op die regels heb ik geen invloed.

      Verwijderen
  5. Vroegah mochten werkgever en werknemer dit nog lekker samen uitzoeken maar zelfs dit moet al door de overheid geregeld worden blijkbaar. Wat een trieste, bemoeizuchtige, overbodige onzin is dit.

    En wat maakt het in vredesnaam uit of iemand in die vakantiedagen op vakantie gaat, alleen maar voor de tv hangt, een adoptie regelt, vrijwilligerswerk doet of ondersteboven in een kelder hangt? Moet dat ook al worden bepaald door anderen?
    En of iemand nu elke twee weken een dag verlof neemt of ze opspaart tot zijn 62e en dan drie jaar eerder stopt met werken? BOEIEND! Is een zaak van werknemer en werkgever, niet van de overheid.

    Zijn mensen zo gehersenspoeld door Duh Haag dat we nu zelf ook al regeltjes gaan lopen verzinnen voor anderen? pfff...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als iemand elk jaar 5 weken vakantie heeft dan is dit op te vangen.

      als iemand 3 jaar eerder stopt met werken moet ie én doorbetaald worden (vakantiedagen), én er moet een vervanger komen in diezelfde periode.

      Dat kost de werkgever dus veel meer geld. Verder kijken dan neus lang is...

      Verwijderen
    2. Wat een rare redenering... die vakantiedagen heeft een werknemer gewoon recht op. Die moeten hoe dan ook worden uitbetaald. Mijn man kan niet eens alle vakantiedagen opnemen, daar is gewoon geen vervanging voor. Moet hij ze dan maar laten schieten en niet uit laten betalen omdat het voor de werkgever zo duur is? De werkgever kan hier zelf ook rekening mee houden, moet ie dit maar opzij leggen, maar dat doen ze kennelijk niet. Toen mijn man vorig jaar dan maar vroeg ze uit te betalen werd dat met pijn en moeite gedaan. Niet te missen op de werkvloer, maar wel proberen er onderuit te komen als iemand er recht op heeft?

      Verwijderen
    3. Als iemand die vakantiedagen spaart, dan heeft hij die dagen ook elders NIET opgenomen.

      Iets wat toen waarschijnlijk heel goed uitkwam voor het rooster, werkgever en collega's.

      Opgespaarde vakantiedagen zijn een bonbon uit eigen doos, waarvan ik vind dat je je daar als overheid niet mee moet bemoeien.

      Daarbij: in elke organisatie zijn er afspraken over het opnemen van vakantiedagen, ook als ze opgespaard zijn. Het is dus gewoonlijk niet mogelijk om zonder overleg met de werkgever zomaar opeens 3 maanden vrij te nemen.

      Verwijderen
    4. De werkgever is wettelijk verplicht om een reservering te maken voor niet opgenomen vakantiedagen. Vandaar dat werkgevers niet blij zijn met enorme stuwmeren aan vakantiedagen.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.