Vrijdag ben ik met collega's op stap geweest. Eerst een stadsrondvaart en daarna uit eten bij Humphry's. Ik moet zeggen, ik was helemaal verbaasd over het feit dat je in die eetgelegenheid helemaal niet alleen een hoofdgerecht kunt bestellen en al helemaal over het feit dat je niet afzonderlijk kunt afrekenen. Ik heb nog nooit zo duur (zelfbetaald) gegeten. Je bent verplicht om 3 gangen te nemen, voor een eenheidsprijs. Je betaalt gewoon €23,95 per menu. Nu weet ik wel, dat bedrag is niet zo hoog voor een 3 gangenmenu, maar ik neem nooit 3 gangen als ik zelfbetaald uit eten ga. Ik neem een hoofdgerecht en soms alleen een voorgerecht en meestal een glas wijn. Vrijdagavond kon dat dus niet. De collega's aten en dronken er lustig op los. Voor mij een ongewone situatie. De collega's leken geen enkel probleem te hebben met de kosten van 3 glazen wijn tijdens het eten en koffie met likeur na.
Als ik aan zulke etentjes deelneem, zijn het altijd etentjes die door de werkgever georganiseerd worden, teamuitjes. Voor mij dus gratis.
Ik had vrijdag nauwelijks genoeg geld bij me om te kunnen betalen aan diegenen die het organiseerden.
Ik vond het restaurant veel weg hebben van een eetfabriek, enorm veel mensen, alles is vol. Kennelijk zijn er voldoende mensen die het kunnen betalen. Hoezo crisis? Welke crisis? Niet van te merken! Echt niet!
Ik weet niet of ik weer meega. Zo'n uitstapje, eten en meestal ook nog iets anders erbij zoals een toneelvoorstelling, bioscoopbezoek of zo met afzakkertje kost al gauw 50 à 60 euro. Ik vind dat wat veel. Ik had eigenlijk geen idee dat ik zo veel geld kwijt zou zijn, dit vooral omdat ik nooit eerder op die manier op stap was geweest.
Ik hield mijzelf vrijdagavond maar voor dat ik binnenkort extra geld van mijn werkgever krijg en dat ik deze uitspatting daar wel van kan betalen.
Want wat wil het geval? Ooit was ik de hele zomervakantie ziek. In die periode kon ik geen verlof opnemen. Dat verlof bleef gewoon staan en ik nam het ieder jaar mee naar het volgende jaar. Het is wel gelukt om een deel op te maken, maar er stond nog steeds een deel (78 uur) en mijn leidinggevende drong er sterk op aan om bijna alle verlof dat over is op te maken. Dus laat ik nu 50 uur uitbetalen. Ik weet wel dat het belastingtechnisch niet het meest voordelig is. Volgens mij wordt het uitbetaald als overwerk. Maar ik denk maar zo: het had ook gekund dat ik ziek was in mijn vakantie en dat ik helemaal geen verlof had overgehouden. Een aantal jaren voordat ik ziek werd, was de CAO gewijzigd. Voor die wijziging was het zo dat maximaal 10% van het overgebleven verlof meegenomen mocht worden naar een volgend verlofjaar, de rest verviel automatisch. Ik "bofte" dat ik ziek werd nadat de CAO gewijzigd was. Ik mocht 150 uur verlof die ik niet opgenomen had meenemen. Omdat ik een drukke baan heb, lukte het slecht om mijn verlofstuwmeer op te maken. Nu lossen we het op deze manier op.
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
zondag 24 juni 2012
Extra inkomsten en uitstapje
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Mijn baas drong ook erg aan op opname stuwmeer verlof. Ik had 128 uur over.
BeantwoordenVerwijderenIk snap het niet. Dit jaar nam ik tot juni ruim 130 uur op. Wordt dat niet van vorige jaren afgeschrevn. Ik zou zeggen, eerst het oue verlof, en dan het nieuwe. Ik ga het eens navragen. Bij mij is datstuwmeer tig jaar geleden onstaan, na een burn-out.
Ze schrijven eerst de dagen af van je opgebouwde saldo van dit jaar, deze vervalt namelijk per juli 2013. Nadat je opgebouwde saldo van dit jaar op is gaan ze de oudste dagen van je stuwmeer afschrijven. Op deze manier worden je opgenomen vakantiedagen afgeboekt van de dagen die het eerste komen te vervallen.
VerwijderenIngrid
Extra geld is extra geld; ja, je betaalt er belasting over, maar als je de extra vrije uren niet goed kunt gebruiken, waarom niet?
BeantwoordenVerwijderenJammer dat het etentje niet zo geslaagd was. Toch weer wat van geleerd, en dat voor slechts 50 euro ;-) .
Ik heb veel bewondering voor je zuinigheid en je standvastigheid daarin. Maar nu vind ik het toch een beetje doorslaan. Het gaat toch om een zeldzaam uitje. Tuurlijk loopt het hard op en tuurlijk is het een eetfabriek maar ik vind het gezellig hebben en eens wat anders doen ook heel belangrijk en dat lees ik hier nu helemaal niet in terug. Als je alles wat je doet op een geldelijke weegschaal gaat leggen dan verliest het leven voor mij zijn glans.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Saar
@Saar: het is niet zo dat ik niet genoten heb van het uitje. Het was heel gezellig en de sfeer was goed. Alleen was het naar mijn smaak duur. Dat komt vooral omdat ik het anders gewend ben. Ik ga zelden uit eten en dan op een heel andere manier, met mensen die ook niet zo veel te besteden hebben. Ik denk dat ik in een andere wereld leef.
Verwijderen@ anoniem.
BeantwoordenVerwijderenWat ik er uit begrijp of in vul ;-) is dat als alles op èèn rekening gaat of moet zo als in deze situatie degene die minder of niet drinken(alcohol) mee moeten betalen voor degenen die los gaan.Waar de sfeer vaak toch al niet veel beter van wordt
En dat is altijd heel vervelend.Zeker als het zo gaat dat de rekening precies gedeeld moet worden door het aantal personen.
Toch zijn het vaak de klokkers die daar op staan.
Als het zo zou gaan dat iedereen ongeveer ,naar boven afgerond voor de fooi ,op tafel gooit voor wat tie gehad heeft dan zou er er niks aan de hand zijn . Zullen "zij "bij moeten lappen.Ik heb toch wel vaak gezien dat ze dan opeens wat moeite met rekenen hebben.Of zou dat dan weer door de drank komen ;-)
Dat iedereen voor zichzelf afrekent word inderdaad "going dutch",dus gierig genoemd .
Ik had er nooit geen bezwaar tegen om iemand te trakteren op een duur drankje of broodje.En dan weer er van te genieten dat ik diegene zie genieten.Maar mee moeten betalen aan gezuip of gevreet van hompen bbq vlees als flexitarier heeft voor mij heel weinig te maken met gezelligheid .
Op zich is drie wijntjes pp (zeg ik die hooguit twee colaatjes drinkt bij een etentje) toch geen gezuip. Vaak zit je toch wat langer in een restaurant. Likeur bij het eten is iets anders maar bij onze werkuitjes spreken we af dat degene die echt afwijkend drinken (of eten) iets extra op tafel leggen. Zo voorkom je gezeur achteraf.
VerwijderenNikki
Fijn als daar gewoon over gesproken kan worden.Zo blijft het gezellig.Ik denk dat het meer te maken heeft met cultuur & klasse verschillen dan gezeur.Soms is dat heel opvallend .Mensen die wel opscheppen maar altijd hun eten laten staan en nooit hun kopje leeg drinken.Heel vervelend met afruimen.
VerwijderenEn mensen die de kapjes en kontjes van het brood,soms wel acht plakjes per brood, altijd over slaan en willen weg gooien waardoor mensen die dat niet gewend zijn ze weer "op moeten "eten.
Ze vermoorden je bijna als je zegt,een paar crisissen terug al ;_) dat ze het zo demonstreren dat ze het breed hebben.
Of als je om een doggybag in een restaurant vraagt wat in de States heel gewoon is .
Heb veel met catering te maken gehad en hoe vaak ik niet gezien heb dat er gepakt werd voor de heb .Een hap uit een broodje nemen en dan achteloos ergens neer leggen.
Of die typische nederlandse broodroof gewoonte als er logies en ontbijt geboekt is :-)Wat een lol als ze denken om ongezien hele lunches in damestassen te kunnen laten verdwijnen.
Enne om nog even door te miepen .Drie wijntjes + likeur is in mijn ogen toch wel behoorlijk gezuip als er ook nog (mee)gereden moet gaan worden.
Grappig om al die verschillen te zien.Ben heel benieuwd hoe dat zich nu nu gaat ontwikkelen ?
Iemand die geen kapjes van het brood wil eten...? Dan vraag ik een poosje later altijd of ze wel eens broodjes kopen (kadetjes). Als het antwoord Ja is dan vraag ik -heel krengerig- is dat dan niet hetzelfde als een kapje van het brood?
VerwijderenVaak een verwezen blik en/of rood hoofd van schaamte.
Hartelijke groet
Die is leuk .Dank je wel .Zal ik onthouden.
VerwijderenDat is inderdaad het concept van Humphreys. Soms wel leuk, maar de kaart is ook heel beperkt, dus ik vind het voor mezelf niet altijd wat, omdat ik dan €24 moet betalen voor b.v. 1 gerecht dat ik héél lekker vind en twee van niet/matig.
BeantwoordenVerwijderenWel fijn dat je die uren uit kunt laten betalen. Het is inderdaad op zich minder gunstig, maar soms is het ook fijn om gewoon wat extra geld te krijgen.
Jammer dat je er eigenlijk niet meer van kan genieten. Wat ik jammer vind in je verhaal is het stuk over crisis. Want ook de mensen die lekker 3 wijntjes drinken en een hapje eten kunnen last hebben van de crisis. Misschien gingen ze voorheen wel elke week naar een duur restaurant en springen ze nu nog 1 keer per 3 maanden uit de band bij een relatief goedkoop restaurant.
BeantwoordenVerwijderenGroet Isa
Humphrey's... Ben er ook een keer geweest en dat was meteen de laatste keer. Wat nou verplicht 3 gangen? en de sfeer en bediening liet ook te wensen over.. Dat was mijn geld niet waard!
BeantwoordenVerwijderenWanneer ik uit eten ga en de "pot" zou verdeeld worden, heb ik er al geen zin in. Ik drink hooguit 2 colaatjes tijdens een etentje en ik betaal wat ik heb opgegeten. Stel, ik heb een pizza van rond de 9 euro, een ander bestelt 1 van 18 euro...daar ga IK toch niet voor betalen?? Of ben ik nu heel bekrompen.....
BeantwoordenVerwijderenWel fijn dat je je verlofuren uitbetaald krijgt, gaat tegen bijzonder tarief dus kun je het zelf al uitrekenen wat je "schoon" overhoudt...en alle beetjes helpen!!
Ik ben zelf juist erg fan van Humphreys (vooral als papa&mama betalen(;), je neemt op deze manier eens een keer wat anders dan de standaard "pizza salame" of "mixed grill"! Maar wat ik pas echt lekker én budget uit eten vind is daghappen! Je kunt dan van tevoren op internet zien wat de daghap is bij verschillende restaurants en zo ben je incl warme choco en een drankje maar rond de €10 kwijt!
BeantwoordenVerwijderenik heb ook eens in zo'n situatie gezeten en ik had er verschrikkelijk de smoor in dat er aan tafel ineens met meerderheid van stemmen werd besloten om de rekening stomweg te delen.
BeantwoordenVerwijderenIneens gingen er mensen cocktails bestellen...
Niet leuk!
Ik vind als je met je collega's op stap bent of met vrienden het vrij normaal dat e.e.a. gedeeld wordt. Vooral op een "volwasse" leeftijd. Die avondjes komen niet al te vaak voor toch?
BeantwoordenVerwijderenDaarnaast schrijf je hierboven als reactie dat je niet vaak uit eten gaat en meestal met mensen die ook niet veel te besteden hebben. Als ik naar jou inkomsten kijk en zie wat je overhoudt op het einde van de maand, dan heb je redelijk wat te besteden.
Het is niet erg dat je niet vaak uit eten gaat, maar als je dat wel doet, moet je er wel op ingesteld zijn dat zo'n avondje duurder kan uitpakken dan het is. En het is niet erg toch voor eens per jaar?
Je moet het laten uitbetalen van die extra uren niet als "nadelig" zien. Alles wat je op jaarbasis meer verdient dan cica EUR 18500,- valt in de 42% belasting schijf. Dat is gewoon extra loon.
BeantwoordenVerwijderenIk snap heel goed wat je bedoeld. 60 euro vind ik ook best veel geld. En dan geef ik dat liever uit aan een etentje + uitje met manlief of een goede vriendin en dan in een echt goed restaurant, dan aan een etentje met collega's in een matig restaurant.
BeantwoordenVerwijderenOverigens ook hier een hekel aan het gelijk delen van de rekening. Ik eet en drink gewoon nooit zoveel en vaak vegetarisch. Als je dan ipv je eigen rekening van zeg 20 euro, 35 euro moet betalen vind ik dat persoonlijk niet kloppen.
Is iets anders als ik zeg dat ik trakteer, maar samen uit eten betekent toch niet dat je een ander zijn eten moet gaan betalen?
Het ligt eraan hoe mijn eigen financiële situatie is: zoals die nu is, vind ik het niet erg om de rekening te delen, maar ik heb ook een tijd heeeeel zuinig moeten leven. Met de organisator had ik toen vantevoren afgesproken dat ik alleen mijn eigen maaltijd zou betalen. We waren met een grote groep, en voor mij scheelde het 17 euro (van 35 naar 18 euro), voor de rest scheelde het maar 1 euro (van 35 naar 36 euro). Ik was zo blij dat ik niet aan hun speciaalbiertjes hoefde mee te betalen!
BeantwoordenVerwijderenSiebrie
Ik begrijp het heel goed, de rekening delen (!?) Ik heb er ook een hekel aan. Ik kan vaak alleen maar een hoofdgerecht op. Toetjes (ijs) daar houd ik niet van, dus dat bestel ik dan ook niet. Je kunt het gierig vinden, je kunt het associaal vinden, maar waarom moet je voor een ander meebetalen. Ik drink nooit veel bij 'uit eten' waar drinken zit, kan geen eten zitten.
BeantwoordenVerwijderenIk betaal liever voor mijzelf, dan hoef je niemand 'boos' aan te kijken. Je hoeft je dan niet te ergeren aan de ander die drankje na drankje verbruikt. Als ik wil 'trakteren'dan nodig ik de mensen wel thuis uit. Is prijstechnisch beter te doen.
Wanneer wij met groepje collega's gaan eten, is het een ongeschreven regel dat ieder haar eigen deel betaalt en dat we samen een fooi bijlappen. Het drankje vooraf aan de bar dat apart moet worden afgerekend, gaat eveneens volgens ongeschreven regel min of meer bij toerbeurt. Ik begrijp overigens wel dat mensen eens een wat duurder gerecht of drankje willen uitproberen (als je dan toch uit eten bent, eens asperges of lekker vis bijvoorbeeld) en gaan slempen is in geen geval een teken van manieren - hoe de rekening ook wordt verdeeld na afloop. Maar twee wijntjes bij het eten is geen teken van overmaat en ook drie kan nog best.
BeantwoordenVerwijderenzuinigaan, het uitbetalen van overwerk en vakantieuren gaat tegen hetzelfde belastingtarief als je andere loon. Alleen..... het systeem van de belasting houdt in dat de eerste zoveel duizend euro geen belasting geheven krijgt, en daarna een bepaald percentage (30%?).
BeantwoordenVerwijderenJe gewone loon valt in dat "vrije" stuk en in dat percentage stuk. Je vakantieuren valt altijd helemaal in dat percentage stuk. Dus dat lijkt duurder, maar is het niet. Dus lekker uit laten betalen en van genieten!