Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 20 juli 2012

Somber? Welnee!

Volgens dit bericht op Nu.nl zijn we met ons allen minder somber dan vorige maand. En het verschil is aanzienlijk. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft het voor ons uitgezocht. Waren we vorige maand nog heel somber over de economie, deze maand is dat al weer heel anders.

Soms blijf ik mij verbazen! Hoe weten ze dat nou? Ze hebben mij nergens om gevraagd. Nou ja, misschien ben ik in dat opzicht ook niet maatgevend en moeten ze mij daar ook helemaal niet voor hebben.

Waarom zijn mensen minder somber? Ik zou het niet weten.

Volgens berichten op hetzelfde Nu.nl
- loopt de werkloosheid op
- zijn de huizenprijzen met een kwart gedaald. OK, daar zitten 2 kanten aan, mensen die een huis bezitten en willen verkopen worden daar denk ik wél somber van. Mensen de een huis willen kopen worden daar juist heel vrolijk van.
- zijn er steeds meer mensen met betalingsproblemen.
Niet echt zaken om minder somber van te worden, lijkt mij.

Misschien zijn mensen wel blijer:
- omdat het zomer is (of eigenlijk zou het dat moeten zijn),
- omdat ze bijna op vakantie gaan,
- omdat ze zich realiseren dat de economie er in Nederland in vergelijking met Spanje en Griekenland er heel goed voorstaat en het hier nog zo slecht niet is

Wat denk jij? Waarom zijn mensen minder somber?

11 opmerkingen:

 1. Misschien hebben ze wat mensen gevraagd die net op het punt stonden op vakantie te gaan? Mij hebben ze ook nog nooit gevraagd en hoewel ik echt mijn best doe om niet somber te worden om de dingen die jij o.a. opnoemt, heb ik daar ook wel echt al mijn optimisme voor nodig en zelfs dan lukt het niet altijd. Hier in de buurt merk je steeds vaker dat mensen hun werk kwijt raken, de huizenprijzen begin ik maar niet over en de lasten worden steeds hoger.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mij hebben ze ook nog nooit gevraagd hoor! Ik vind al die onderzoeken maar vaag en geloof er dan ook maar weinig van. Hoe kan het nou zo zijn dat we opeens minder somber zijn. De ellende wordt er niet minder om. In september zullen we dan zeker weer een stuk somberder zijn als de verkiezingen weer gaan beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik krijg wel af en toe via de onderzoeksbureaus vragen over hoe ik over de economie in zijn algemeen denk. En ook hoe we er zelf voor staan ten op zichte van de vorige periode. Deze krijg ik met regelmaat, dus vergelijken ze elke keer dezelfde groep mensen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is trouwens vast niet omdat het zomer is (daar wordt je op het moment toch somber van...)
   Vakantie zal wel meespelen, maar ook de ontvangst van het vakantiegeld zal voor velen een lekkere (verwachte) meevaller zijn (dus financien weer positiever)

   Verwijderen
 4. Waar men die cijfers vandaan haalt?Ik geloof wel,dat een deel van de somberheid door de media komt. Hun berichtgeving verergert de crisis. mensen houden steeds meer de hand op de knip.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De beurs is ook iets aangetrokken en waarom? Joost mag het weten.
  Nu het vakantie is wordt er niet zo dagelijks euro ellende over ons uitgestort, of niet dagelijks horen we dat we zelf de afgrond in gaan wanneer Griekenland en andere landen steunen.

  Ik weet het niet. Al begin dit jaar schreef ik dat we dit jaar met tig keer meer faillissementen van andere bedrijven hadden te maken op mijn werk.

  Ik denk dat het komt omdat er vanuit Brussel wat meer maatregelen komen om de rust rond de euro te herstellen of zo. Ik weet het niet.

  Maar als de beurs nu stijgt, kan het zo maar zijn dat de reële economie binnenkort iets beter wordt. Dat geeft rust.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik voel me minder somber omdat het bijna vakantie is en somberder omdat mijn man zijn werk hoogstwaarschijnlijk kwijt gaat raken volgend jaar (wordt nu al aangekondigd).
  Maar ik vind dat we in NL nog zeer beschermd zijn en blij dat het niet zo gaat als in zuid Europa.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nou...de mensen om mij heen zijn behoorlijk somber over de financiële situatie en toekomst hoor...

  Dus ik weet niet wie ze het gevraagd hebben.

  De ministers?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Kan maar 1 reden zijn en dat is dat ze op vakantie gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De bovenlip van mijn ex schuldhulpmaatje krulde afgelopen week omhoog toen ze naar de rentebijschrijving op haar spaarrekening keek.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. In 2006 en 2007 heb ik meegedaan aan de onderzoeken van het CBS. Ik was daar toevallig voor geselecteerd. Elke 3 maanden belden ze mij op om antwoord te geven op een mega vragenlijst. Het waren iedere keer dezelfde vragen, vandaar dat men vergelijkingen heeft. Ik vond het altijd wel grappig (toen stonden we er wel een beetje anders voor in Nederland en in de rest van Europa)als de resultaten naar buiten kwamen. Dus ja, die onderzoeken bestaan wel degelijk.

  BeantwoordenVerwijderen