Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 28 augustus 2012

Abortus na verkrachting?

Ik weet het, het onderwerp hoort hier niet thuis, maar toch wil ik het er over hebben. Waarom? Omdat het mij te zeer raakt.
Er is een mannelijke politicus, de heer Van der Staaij, die vindt dat je niet zwanger kunt worden na verkrachting en mocht dat dan toch in een enkel uitzonderingsgeval gebeuren, dan moet de verkrachte vrouw de zwangerschap uitdragen, want deze politieke partij is in alle gevallen tegen abortus.
Ooit, lang geleden, in 1973, toen ik 20 was, ben ik verkracht, met vrij veel geweld. Ik werd er gelukkig niet zwanger van, maar liep er wel een geslachtsziekte en platjes (schaamluis) van op, met alle ellende van dien. Het was in een tijd dat er vrijwel niet over gepraat werd, er was nog geen politiebeleid rond verkrachting en het algemene idee was dat een meisje het er zelf wel naar gemaakt zou hebben. Pas veel later kon ik mijn emoties en angsten over dit gebeuren kwijt.

Door de uitspraak van deze politicus is het net alsof ik knockout geslagen word. Ik vind dit heel erg. Het schijnt dat de kans op zwangerschap even groot is als bij een gewenst onbeschermd sexueel contact. Dus wat hij zegt is gewoon onjuist.
Ik word verschrikkelijk boos door zo iets!
Volgens mij weet hij ook niet wat hij zegt en lult hij maar wat, om in de sfeer van zijn uitspraak te blijven.

Mijn mening - en die wil ik hier ook krachtig verkondigen: een vrouw moet ten allen tijde zelf kunnen beslissen of een zwangerschap afgebroken moet worden of niet.

En, aan de andere kant, wat voor leven krijgt een kind dat door verkrachting op de wereld gezet wordt? Het is een ongewenst product van GEWELD.
Dat wil je een kind toch niet aandoen?
Ik vind het prima dat het ongeboren leven beschermd wordt, ik heb respect voor het leven en zal niemand zomaar een abortus adviseren. Maar om nou een vrouw een ongewenst kind door de strot te drukken! Feitelijk zegt hij ook dat als ze het echt niet wilde, haar lichaam de zwangerschap niet had laten gebeuren. Dat gaat mij echt veel te ver!

Zo, dat moest ik even kwijt. Het lucht wel op, moet ik zeggen!

56 opmerkingen:

 1. Ik vind dat je helemaal gelijk hebt ,moedig dat je hier zo open over praat....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Och meiss, dat een uitspraak van zo'n vent toch zo een impact kan hebben hè, kippenvel. Moedig om je hier even te uiten maar ik begrijp je helemaal!! Dikke knuf.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik wil bijna schrijven gecondoleerd zo erg vind ik het voor je wat je hebt meegemaakt, ikzelf ben een paar keer in zeer zwaar weer terechtgekomen omdat ik vond dat je als vrouw ook overal moest kunnen gaan en staan waar je zou willen maar ben daar van terug toen een heel naar mannetje mij dreigde met de dood op een verlaten fietspad en ik direct rechtsomkeer maakte en een racefietser aanhield die toen samen met mij terugreed naar Haarlem. [Ik was op weg naar A'dam]. De SGP zijn heel erg tegen abortus, een goed argument hiertegen was, ja maar wat als je verkracht ben en zwanger blijkt te zijn, dan zou het mogelijk moeten zijn, zelfs dat vindt hij niet kunnen. Hij loopt een halve eeuw achter want toen is het gelegaliseerd

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is vrijwel een van de identieke ervaringen die ik had.
   Op donkere fietspaden wacht ik op iemand ( alhoewel dat ook een creep kan zijn) en vraag of we samen opfietsenn.

   Verwijderen
  2. Gek genoeg was het gewoon in de middag daardoor voelde ik mij redelijk veilig.

   Verwijderen
 4. Hij heeft op de TV zojuist meegedeeld dat hij echt niet gezegd heeft dat een vrouw er zelf schuld aan zou zijn als ze wel zwanger zou raken.
  Hij heeft bedoeld om te zeggen dat van de 30.000 abortussen in Nederland per jaar procentueel weinig zwangerschappen van een verkrachting zijn. De vraagstelling van Frits Wester hebben we ook niet precies gehoord. Ik ben geen SGPfan maar politiek moet wel eerlijk gebracht worden. VdStaaij is fel op verkrachters en die moeten streng gestraft worden, zegt hij en daar kan ik het helemaal mee eens zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb ook het idee,dat de uitspraak uit het verband wordt gerukt door de media. En juist daardoor meer oude wonden open kan maken.

   Verwijderen
  2. Aan de andere kant: een politicus moet en mag niet naief zijn, hij weet dat juist in verkiezingstijd zijn woorden op een goudschaaltje gewogen worden. Ik persoonlijk vind vdS nu wel ineens de vermoorde onschuld spelen, hij wist dat dit een heel heikel en gevoelig onderwerp was. Hij gaf in K&vdB ook toe dat hij eigenlijk een heel ander punt had willen maken, maar toen de presentatoren hem aanraadden zijn aanvankelijke woorden dan gedeeltelijk terug te nemen, weigerde hij dat. Ik ken dat wel uit dat milieu, dat wordt gezien als een knieval maken voor 'de wereld' of 'het seculiere'. Er gaan zelfs stemmen op in SGP en Ref Dagblad om voortaan de media maar weer te mijden en zich niet meer op tv te laten interviewen. Duidelijk is mij wel dat de SGP nog een achterstand heeft in het zich op adequate wijze presenteren en uiten. Maar goed, misschien pleit dat juist ook voor hun integriteit, da's ook weer waar.

   Verwijderen
  3. Deze check is wel informatief: http://www.nrcnext.nl/blog/2012/08/29/next-checkt-%E2%80%98verkrachting-leidt-maar-in-05-procent-van-de-gevallen-tot-zwangerschap%E2%80%99/

   Verwijderen
 5. Ik schaam me regelmatig plaatsvervangend voor die mannenbroeders van de SGP, juist omdat een deel van mijn familie er vandaan komt en ik die steile principes maar al te goed ken. In mijn familie een homo die door de kerk gedwongen is om met een vrouw te trouwen, en natuurlijk na een jaar liep dit af met een scheiding. Omdat hij nu gescheiden is, mag hij niet meer aan het Avondmaal.
  Nee, het kan best zijn dat het citaat van van der Staay vertekend is weergegeven, maar hij wist heel goed dat hij zich op glad ijs begaf met deze uitspraak, dus nu gaan jammeren over wat er over hem heen komt en dat hij nu beveiliging nodig heeft.. dat heeft hij echt zelf veroorzaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Pardon, heb ik iets gemist? Is er in Nederland geen vrijheid van meningsuiting meer?

   Verwijderen
  2. Jazeker, maar vdS zit midden in een verkiezingscampagne, en dat weet hij ook. Dan moet je uitkijken wat je zegt, je bent nu eenmaal als lijsttrekker in een andere positie dan bijvoorbeeld een marktkoopman (en zelfs die kan niet alles zeggen wat hij denkt). Ik praat bedreigingen niet goed, maar aan de andere kant zijn mensen als vdS ook niet veel tegenspraak gewend. Overigens is er nauwelijks iets bekend over het niveau van de beveiliging, de exacte reden etc. Dus we weten helemaal niet óf en wát voor bedreigingen er binnen gekomen zijn. Ik herinner me nog een lokale CU politica die namens God wist te vertellen dat homo's de geestelijke dood te wachten stond. Tja, die kreeg ook het nodige over zich hee en moest uiteindelijk het vege lijf redden. Niet goed te praten, maar als je sommige uitspraken doet, dan kun je dit soort reacties wel verwachten. Speel dan niet de vermoorde onschuld.

   Verwijderen
  3. Greet, natuurlijk is hier vrijheid van meningsuiting. Dat wil niet zeggen dat iedere idioot zonder meer allerlei nonsens kan spuien in het openbaar. Ik ben niet gelovig maar heb mijn naasten lief en respecteer mijn naasten. Er zijn een paar uitzonderingen; W, vdS en ook nu ook Greet

   Verwijderen
 6. Bah, wat kunnen uitspraken roering in het leven van iemand brengen. Meneer doet net of er niets aan de hand is. Jaja, in zijn kringen wordt alles verzwegen, in de bewuste doofpot gestopt. Dáár heeft men niet een eigen mening, alles wordt opgelegd en voorgezegd. Ik kan mij daar zo boos om maken.
  Hoewel ik (gelukkig) zelf niet in zo'n situatie verzeild ben geraakt, ben ik wel vrouw en ik ben gewoon pis pis nijdig!!!!

  Ik vind het heel erg voor je (en ook voor alle andere vrouwen), dat je dit hebt moeten meemaken.

  Gelukkig heeft jou stukje je opgelucht!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat dapper dat je er over praat! Als je zoiets aangedaan wordt, is dat NOOIT jouw schuld!

  Ik vind het schrijnend dat v.d. Staaij zoiets zegt. Gelukkig is de SGP maar klein, en is het overgrote deel van de politieke partijen in Nederland het niet eens met v.d. Staaij.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hebben mensen niet in de smiezen dat door zo'n uitspraak opnieuw heel veel (stil) leed en ellende wordt opgerakeld?
  Meis sterkte, en 'k hoop dat je door het van je af te schrijven in ieder geval je ergernis over sommige onbenullen kwijt bent,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 9. In Amerika is hier recrnt ook ophef over geweest, daar heeft een Republikeinse politicus inderdaad beweerd dat vrouwen van een "echte" verkrachting niet zwanger zou kunnen raken, omdat haar lichaam dat dan zou weigeren. Er is veel ophef over geweest en hij heeft zijn excuses moeten aanbieden, maar het heeft inderdaad vast bij veel mensen oude wonden opengereten. Er blijkt ook zo'n totaal gebrek aan kennis over de biologie over, dat ik er treurig van word. Hou dan toch je mond, als je niet weet hoe de wereld in elkaar zit. Waag het dan niet om te beweren dat het eigenlijk allemaal koek en ei is.

  Ik vind het heel erg voor je, en voor de andere mensen die dit ten diepste raakt. Mij raakt het ook een beetje, want ik ben ook vrouw en het had mij ook kunnen gebeuren. Gelukkig is Nederland, zeker vergeleken met de VS, erg goed in seksuele voorlichting, anticonceptie én in het aanbieden van abortus mocht dat nodig zijn. Het is onze verantwoordelijkheid dat dat ook in de toekomst zo blijft, vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heel moedig en juist goed dat je het op je blog heb gezet.Ja we bloggen over consuminderen en en hoe om te gaan met geldproblemen maar er moet ook ruimte zijn om onderwerpen die ons raken uit het dagelijkse leven te bespreken.
  Ik vond de uitspraak van SGP gisteren getuigen van kortzichtigheid en weinig respect voor vrouwen.

  Groetjes Annelieya

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Lieve meid, blijf altijd moedig zulke domme uitspraken afwijzen. Gelukkig zijn er maar een paar mensen die er zo over denken en met zijn ideeën zal de SGP ook altijd heeeeeel klein blijven. En inderdaad, het had ons allemaal kunnen overkomen.Hoop dat al deze reacties je een beetje helpen bij het verwerken.Liefs, Anne.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Daarom ben ik zo blij met de documentaire, la femme de la rue. Tig keer heb ik problemen gehad met mannen. Mede daarom en mijn leeftijd kan ik de dubbele moraal niet uitstaan. Ik haat vrouwen die vinden dat zij als een jutezak ingepakt over straat lopen.
  Roep ik tegen hun begeleiders dat zij zich ook zo moeten kleden.
  Ik snap vrouwen die zich laten manipuleren dan ook totaal niet. Liefde heeft met gelijkwaardigheid te maken

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dat een dergelijke uitspraak in ons land wordt gedaan, is wel heel dramatisch. Ik vind het zeer kwetsend.

  En vergeet niet dat Rutte "bijna" met een dergelijke partij wilde samenwerken, net voor het mislukken van de cadshuisonderhandelingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Jammer dat vd Staaij hier zo geciteerd wordt! Dat doet mij als SGP-vrouw dan weer pijn...
  Hij heeft helemaal niet gezegd dat je van een verkrachting niet zwanger kunt worden. Hij heeft alleen gezegd dat hij ook na verkrachting, tegen abortus is, en dat het aantal zwangerschappen na een verkrachting procentueel gezien laag is. Dat de bescherming van het ongeboren leven hoog in het vaandel staat van de SGP, is al erg lang duidelijk toch? Dat doet niets af aan het vreselijke van een verkrachting,zoiets is echt afschuwelijk als je dat mee moet maken! Sterkte voor diegenen, maar ook jammer dat er weer in het wilde weg met modder naar de SGP wordt gegooid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, er werd gezegd dat de kans op zwangerschap na een verkrachting heel klein is. Inmiddels heeft VdS toegegeven zich op verouderd onderzoek te hebben gebaseerd.http://www.nrc.nl/verkiezingen/2012/08/29/van-der-staaij-krabbelt-terug-na-uitspraken-over-zwangerschap-bij-verkrachting/

   Verwijderen
  2. Procentueel gezien is er een kleine kans op zwanger worden, ongeacht of je vrijwillig of onvrijwillig gemeenschap hebt.

   De SGP is een partij die leeft op idealen uit de middeleeuwen.

   DB

   Verwijderen
 15. Wat een vreselijke uitspraken. Ik trok het me ook erg aan omdat ik ook nare ervaringen heb meegemaakt (aanrandingen).
  Wellicht erg van mij maar het eerste wat ik dacht toen ik die uitspraak hoorde was: 'Ik gun jou die ervaring en wil dan ook weten of je nog steeds hetzelfde denkt'.

  VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik vind het heel erg wat je hebt meegemaakt, maar ook sta ik achter het SGP standpunt en van der Staaij, hij lijkt mij een heel integere man die opkomt voor het kwetsbare leven dat zichzelf niet kan verdedigen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Laat hem dan zijn kop dichthouden over verkrachting en gewoon zeggen dat hij in alle gevallen tegen abortus is. PUNT. En het wordt tijd dat vrouwen in die kringen ook eens hun mond opendoen. En niet alle politieke macht uit handen geven. Durft er een vrouw uit SGP-kring zich uit te spreken tegen vdStaaij. Ik wacht op iemand uit die kring die zegt,: Bemoei je er niet mee dit is een vrouwenkwestie en vrouwen hebben zich massaal voor abortus uitgesproken.

   Verwijderen
  2. SGP-vrouwen dragen geen sluiers maar gedragen zich alsof ze gesluierd zijn!

   Verwijderen
  3. ik ben dan wel een sgp vrouw, maar kan niet zeggen dat ik mij gesluierd gedraag. toen ik las wat van de staaij gezegd zou hebben dacht ik wel dat is niet verstandig wat je zegt. En ik denk dat het verhaal een beetje uit zijn verband is gehaald, Zelf heb ik altijd gezegd dat een zwangerschap naar verkrachting het overwegen waard is wat de vrouw zelf wil en als dat een abortus is dan wordt het een abortus. Ook als het mijn dochter is. Maar ik vind dat verkrachting of aanranding helemaal niet mag en dat dit zeer zwaar onderschat word door velen. Sterkte voor diegene waar het bj gebeurd is.

   Verwijderen
 17. Heel erg wat je hebt meegemaakt! Dat in de állereerste plaats!!!
  Maar ook ik als SGP-vrouw vind het uitermate jammer dat er zo op dhr. vd Staay afgegeven wordt over iets wat hij anders bedoelde dan dat hij gezegd heeft...
  Waar is het respect naar elkaar toe? Vrijheid van meningsuiting? Ik weet zeker dat er ook binnen de politiek veel waardering is voor de SCG en CU. Laten we juist hier niet zo hard reageren, maar elkaar in zijn of haar waarde laten betreft ieders mening, toch??
  Wat denken jullie dan van de houding van Catharine Keyl in de uitzending van Knevel en vd Brink gisteravond?
  Dat vond ik pas belabberd, vd Staay werd nog net niet in z'n gezicht uitgelachen, jammer als er dan zo minderwaardig naar iemand gekeken wordt...

  Een SGP vrouw...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het fragment van K&vdB terugggekeken en ik vond alle gasten zich fatsoenlijk gedragen, ook C. Keyl. Op het eind van het gesprek werd ze emotioneel, toen ze merkte dat vdS echt niet te bereiken was, dat hij echt zijn woorden niet terug wilde nemen. Zelfs de presentatoren, met een christelijke achtergrond, drongen er op aan dat vdS de eerste zin van zijn woorden terug zou nemen om de ruis en de discussie er over weg te nemen.
   Maar ik denk dat de SGP en de orthodoxen wel een probleem hebben met kritiek aanvaarden. Ik lees in het Ref. Dagblad bijv. een poll waarin de lezer gevraagd wordt stelling te nemen of de kritiek die vdS krijgt misschien kenmerkend is voor de onverdraagzaamheid jegens christenen..

   Verwijderen
 18. Zulke opmerkingen als de SGP-voorman zegt zijn uiterst pijnlijk en maken littekens weer open van vrouwen die een verkrachting hebben meegemaakt.


  @ SGP-vrouw: Natuulijk is er vrijheids van meningsuiting, ben ik ook helemaal voor, maar dat betekend niet dat je mensen moet kwetsen, dat is is gisteren wel gebeurd. Ik heb Van Der Staay toch echt gistermiddag bij Frits Wester horen zeggen dat het bewezen is dat een vrouw een "afweermeganisme" heeft als ze verkracht is. Op de vraag of hij geloofd dat zo'n afweermeganisme bestaat zijn vd Staay "dat is een feit".

  En ik denk dat daar de meeste mensen over vallen.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wauw wat vreselijk dat jou dit is overkomen. Zo zie je maar, mensen moeten niet alleen maar oordelen op de buitenkant. een mens heeft zoveel mee te dragen. En wat die spg-er betreft die denkt gewoon niet na!! Fijn dat je even je ei kwijt kon! (dan is een blog wel lekker he!!) xx

  BeantwoordenVerwijderen
 20. zuinigaan en alle anderen die hier reageren,Ik kies ook voor het leven, ben daarom tegen abortus!Maar vind het vreselijk dat er vrouwen/meisjes misbruikt worden, de straffen daarop kunnen m.i. best hoger.wat meneer van der Staay heeft gezegd over de kans op zwangersschappen na verkrachting berust op feiten(heb ik vaker wetenschappers horen zeggen)
  Ik ga hier niemand veroordelen maar vind het vreselijk dat er zoveel abortussen worden gepleegd(en het zijn er maar heel weinig die dat na een zwangerschap na verkrachting doen)ik kom op voor het ongeboren leven!!
  En daarnaast wil ik alle steun geven aan de vrouwen(helaas ben ik er ook 1 van)die op wat voor manier dan ook misbruikt zijn.
  met vriendelijke groet
  Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Abortus vind ik echt een persoonlijke kwestie als je zegt dat je opkomt voor het ongeboren leven nou ga je gang, maar kom dan niet met flutargumenten zoals dat er maar heel 'weinig' vrouwen zijn die na een verkrachting abortus laten plegen. In Nederland, ik geloof het niet. Het recht op abortus bestaat al heel lang. Ik denk niet dat dit ooit wordt teruggedraaid.

   Verwijderen
 21. Poeh wat heftig zeg! Mij gingen de nekharen ook overeind staan na deze uitspraak. Ik heb medelijden met de vrouwen in zijn leven. Ik denk dat deze meneer helemaal niet beseft wat zo een daad met een vrouw doet en vooral niet als een 'vooraanstaand' mannelijk politucs ook nog zulke boute uitspraken er over doet.

  Serieus, maakt me niet uit of de uitspraak uit zijn verband getrokken is of niet. Vrouwen hebben in het verleden keihard gevochten voor ons, zodat wij baas over eigen buik kunnen zijn (Dolle mina's bedankt) en als we terugmoeten dan emigreer ik liever. En als jij als vrouw vanuit geloofsovertuiging achter deze meneer staat, prima. Maar religie is gelukkig niet gelijk aan de Nederlandse wetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik hoorde de Republikeinse politicus... Hij zei notabene dat tijdens een verkrachting in het lichaam van een vrouw een blokkade optreedt waardoor ze niet zwanger kan raken...! Zelf net op tijd op mijn 15e aan mijn belager ontkomen. Ik weet dus ongeveer wat je doormaakt. Nog altijd durf ik niet alleen met een man in een lift, naar een mannelijke fysiotherapeut e.d. En dat na bijna 35 jaar... Moedig van je om hier over te schrijven!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij mij is het 39 jaar geleden.
   Ik heb een vrouwelijke huisarts en dat is niet voor niets. Ik wil niet door een mannelijke vervanger gynacologisch onderzocht worden.
   Ik zoek met zorg mijn fietsroute in het donker uit en fiets om als ik er een naar gevoel bij krijg.
   Ik heb in het verleden een cursus zelfverdeding gevolgd en daar ben ik heel blij mee. Ik weet hoe ik mannen pijnlijk kan raken als dat nodig is. En ik heb geen medelijden, ik mep en schop er op los. Voordeel voor mij: ik ben 180 lang en weeg meer dan 100 kg, dus ik werp mijn hele lengte en gewicht in de strijd!

   Verwijderen
 23. Ik ben ook geen voorstander van abortus,maar dat geld dan voor mezelf.Een kind krijgen na een verkrachting zou ik ook niet kunnen dus zou dan wel kiezen voor een abortus.(ben 22 jaar geleden verkracht en kreeg toen meteen de morning afterpil)
  Verder vind ik het een keus aan de vrouw zelf ik zal er niemand om veroordelen.

  Groetjes Christel

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Over het verdriet van het TOCH weglatenhalen, later, hoor je niets. Ik ken iem. die voor abortus had gekozen, en later toen ze kinderen kreeg, dagelijks moest denken dat ze NOG een kind gehad zou kunnen hebben, dat gaf verdriet......

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hij praat trouwens geen verkrachting goed maar de gevolgen ervan zul je maar moeten nemen.
  Achterlijk standpunt lijkt mij.

  Groetjes Christel

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ik vind het erg wat jij (en wellicht nog een heleboel andere meisjes en vrouwen) hebben meegemaakt en ik vind het moedig dat je ervoor uitkomt en erover durft en kan praten.Ik vind ook dat een kind, dat het product is van een verkrachting, zou mogen geaborteerd worden. Ik kan me moeilijk voorstellen dat ikzelf eigen een kindje verwekt in 'die' omstandigheden graag zou kunnen zien.Dat kindje moet de moeder toch altijd opnieuw herinneren aan die onaangename momenten en alle problemen daarrond.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Goh,Sterk dat je het hier post .Wat erg zo,n toestand.Snap het echt niet wat iemand bezield om zo,n onderwerp op zo,n manier op dit moment aan te snijden.
  Dat moet toch te begrijpen zijn dat dat mensen pijn doet.

  En waarom hoeft dat leven eenmaal geboren gevoed en gekoestert
  dan opeens niet beschermd .Mag het de oorlog in ?
  Die tegensteling kan ik niet begrijpen .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, die houding van de SGP t.o.v. oorlogsvoering, ritueel slachten en de doodsstraf kan ik ook niet rijmen met hun abortusstandpunt. Maar zelf verklaren ze het geloof ik vanuit de overheid als plaatsvervanger van God op aarde. Dus de overheid mag namens God straffen. Maar de mens mag niet zelf beschikken over zijn lot. Dus euthanasie, abortus, voorbehoedsmiddelen etc, mogen dan niet.Bevruchting is een besluit van God en daar mag de mens niet in ingrijpen. Zo heb ik het standpunt van de SGP tenminste altijd begrepen. Ik vond het respectvol dat de gasten in K&vdB over deze tegenstrijdigheden tegenover vdS zwegen. We dwalen nu wel erg af van het onderwerp trouwens, maar dit is volgens mij wel de achtergrond van het gedachtengoed van de SGP.

   Verwijderen
 28. Wat vreselijk dat je dit hebt meegemaakt! Ik begrijp dat de discussie weer emoties bij je losmaakt.
  Hoewel ik geen voorstander ben van abortus, zou ik daar na een verkrachting denk ik ook anders over denken. Maar je stelling dat het voor kinderen met een nare ontstaansgeschiedenis en/of te verwachten moeilijke jeugd zelf ook maar beter is als ze geaborteerd worden, vind ik aan de andere kant ook weer pijnlijk. Anderen bepalen soms zo makkelijk dat je leven (niet) de moeite waard is, zelfs zonder goede kennis van de situatie. Zo vond onlangs iemand dat mijn vader na zijn recente hartstilstand eigenlijk niet gereanimeerd had moeten worden. En dat terwijl hij voorspoedig revalideert, blij is dat hij er nog is en geliefd wordt door een grote omgeving! Een heel andere situatie, maar toch ...

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Baas in eigen buik,dat is waar de feministen voor hebben gevochten,en dat mag en zal nooit teruggedraaid worden.Wat heeft een man überhaupt daar over te zeggen!gr.Anne_Mae

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is ook te stellig in mijn ogen. In dit opzicht heeft de vrouw altijd het laatste woord, ook wanneer partners samen "per ongeluk" een kind hebben verwekt bij vrijwillige gemeenschap. Vervolgens blijkt dat de man het kind wel wil houden maar de vrouw niet. Wat dan? De vrouw mag beslissen.

   Andersom... de man wil abortus en de vrouw niet, krijgt de vrouw ook het laatste woord.

   Het kind is toch van samen? Dat neemt niet weg dat ikzelf pro abortus ben en al helemaal in gevallen van verkrachting. Wat de SGP zegt, kan niet!

   Verwijderen
  2. Het lijkt mij niet mogelijk om als man te kunnen eisen dat je vrouw een zwangerschap uitdraagt, ook als zij dat niet wil. Andersom kun je als man ook niet eisen dat je vrouw een zwangerschap afbreekt, omdat jij het kind niet wil.

   Tja, dat is misschien wat oneerlijk, want een vrouw mag beide beslissingen wel nemen. Maar het gaat ook over haar lichaam. Zij moet ofwel een zwangerschap ofwel een abortus doorstaan. Ik vind het een groot recht dat je dat als vrouw zelf mag beslissen. Een recht dat we ook moeten verdedigen (dat zie je nu maar weer).

   Liever nog had ik dat mensen nooit per ongeluk zwanger zouden kunnen worden, dat alle zwangerschappen gewenst en gepland waren en dat alle baby's een lieve en zorgzame vader en moeder zouden krijgen. Maar de werkelijkheid is dan helaas niet zo ideaal als je zou hopen.

   Verwijderen
 30. Lekker makkelijk dat mannen zouden kunnen beslissen over iets wat ze zelf nooit en nimmer mee zullen maken!
  Snap nu meteen waarom ze géén vrouwen in die partij willen... ze zouden maar tegen kunnen spreken!

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Ik vind de uitspraak van dhr. Vd Staaij bewonderenswaardig. Hij is tegen abortus (een niet courante mening), en wil ook bij een verkrachting het ongeboren leven beschermen. Ik schat hem in dat dat ook betekent dat die vrouwen (eventueel extra) ondersteuning krijgen bij die keuze. Dus hij neemt ook de consequenties van zijn keuzes. Dus hij heeft mijn respect.
  Mijn probleem zou het zijn als hij die mening (nooit abortus) aan iedereen wil opdringen.
  Een jaar of 10 geleden ben ik verkracht, en werd ik zwanger. Ik had toen net, ongepland, een kind gekregen. Die gevolgen was ik nog aan verwerken. Lichamlijk noch geestelijk zag ik het zitten nog een ongepland kind te krijgen. Dat tweede kind is er dus niet gekomen, mede omdat ik nooit heb meegewerkt aan het "maken". Die keuze mocht ik maken, en daar ben ik nog steeds blij om. Niet dat ik blij was met de keuze zelf, of dat het fijn was om "nee" te moeten zeggen, want verdriet heb ik er nog wel eens om.
  Nu hoop ik dat dhr vd Staay respect heeft voor meuzes, gelijk ik heb voor de zijne.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk toch echt dat als hij de macht zou krijgen hij jouw keuze ABSOLUUT niet zou respecteren. Hij voelt zich een vertegenwoordiger van god op aarde, dat is ook de reden dat ze geen vrouwen dulden in de politiek en zich gewoon als man durven uit spreken over gevoelige zaken die vrouwen betreffen, erg arrogant, zo ziet hij er ook uit.

   Verwijderen
 32. Van der Staaij heeft niet gezegd dat je niet zwanger kan worden door verkrachting maar dat het procentueel gezien heel weinig gebeurd, volgens onderzoeken is dit ook zo. Als je wel zwanger wordt is dit verschrikkelijk natuurlijk, maar de vraag is of dit met een abortus opgelost is, uiteindelijk is het kind ook een deel van jezelf, en kan het kind er niets aan doen dat het door een verkrachting verwekt is. Ik denk dat het tegenwoordig normaler is om gelijk een morning after pil te nemen. Als mensen dit niet willen kan je het kindje ook nog afstaan ter adoptie, er zijn zoveel mensen onvrijwillig kinderloos. Maar abortus is zoiets verschrikkelijks als je kijkt naar hoelang dit kan 24 weken in Nederland (levensvatbaar vanaf 26 weken) dit is gewoon een heel klein mensje wat in je baarmoeder uitelkaar gerukt wordt als je dit op film ziet wil je geeneens abortus meer, ik vind het gewoon pure moord. we maken ons in Nederland drukker om schildpadden op borneo die uitsterven o.i.d. dan om een mensenleven, ook al is dit onvrijwillig verwekt. Een verkrachting is verschrikkelijk en denk dat je echt hulp nodig hebt om hier weer overheen te komen (als je ooit het vertrouwen in je medemens weer terug zou kunnen krijgen? want dit blijft denk ik altijd moeilijk) maar een abortus is ook verschrikkelijk en daar hebben de meeste vrouwen ook hun hele leven last van.
  Zuinigaan heel veel sterkte, dat hvind het heel erg dat het door zulke berichten weer opgerakeldt wordt. Maar ik vind dat er zeker door politici gestreden mag worden voor elk mensenleven...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het ook prima als politici voor zoiets strijden. Dan denk ik aan opties bieden voor zo'n vrouw. Want die zijn er nu niet. Geen ondersteuning (financieel, emotioneel, anderszins), geen bewondering maatschappelijk, geen goedkeuring van studievertraging, ..... Als die er zouden zijn, zouden een aantal vrouwen misschien geen abortus kiezen. Lijkt me prima.
   Maar dat strijden is wat anders dan afdwingen, vind ik. De keuze moet er zijn, en ligt uiteindelijk bij de vrouw. Dat is een groot voorrecht (of dure plicht). Zolang kinderen de "zorg" zijn van iedereen persoonlijk, en de staat niet voor de kinderen zorgt, moet je ook de keuze kunnen maken om het kind niet te krijgen. De meeste vrouwen gaan daar echtn ient lichtvaardig mee om.

   Verwijderen
 33. met bovenstaande eens. Van der Staaij werd gevráágd naar zijn stanpunt. Deze gaf hij niet ongezouten. Toch lef dat hij bij zijn standpunt bleef. Tuurlijk weet hij dat dit verschikkelijk is voor de vouw. Dat ontkent hij niet. Die moet alle hulp krijgen! Maar een onschuldig kindje vermoorden? Vreselijk dat hier weer wonden worden opengereten. Het is niet Van der Staaij die dit onderwerp oprakelde, maar Frits. Ik kan begrijpen dat jullie een woede op voelen komen, maar laten we elkaar wel proberen te respecteren. Sterkte allen!

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Eigenlijk ging mijn verhaal over mijn verkrachting 39 jaar geleden nog verder. Toen was er weinig aandacht voor verkrachting en dat heb ik moeten bezuren. Ik ging naar het ziekenhuis vanwege klachten ivm een geslachtsziekte. Er is mij in het ziekenhuis niet gevraagd hoe ik aan die klachten kwam, alles concentreerde zich op de diagnose. Ik moest in een onderzoekskamertje liggen, in een gynacologische stoel. De mannelijke dermatoloog kwam binnen met een stoet mannelijke studenten in zijn kielzog en hij gaf, zonder mijn toestemming gevraagd te hebben, les in het diagnosticeren van geslachtsziekten. Ik was al verkracht en dat kwam er nog even extra bij.
  Tegenwoordig zijn de meeste geneeskunde studenten vrouwen, dat was toen nog niet zo. Ook is er veel meer aandacht voor de psychische en lichamelijke gevolgen van verkrachting op vrouwen, waardoor verhalen als bovenstaande hopelijk niet meer voorkomen.

  Dan over abortus in Nederland. In Nederland vinden relatief weinig abortussen plaats. En zeker late abortussen zijn volgens mij een zeldzaamheid. We moeten niet doen alsof dat heel vaak voorkomt. Die verhalen over in stukken gehakte foetussen van 24 weken, volgens mij is dat iets wat bijna nooit gebeurt.

  Met deze reactie wil ik dit bericht afsluiten, het is wat mijn betreft genoeg geweest.

  BeantwoordenVerwijderen