Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 16 augustus 2012

Hoe zit het nu met die langstudeerdersboete?

In het nieuws: misschien wordt de langstudeerdersboete toch afgeschaft, want de meerderheid van de tweede kamer wil er per direct van af. Dat zou heel fijn zijn! Liever vandaag dan morgen!

Door ziekte (depressies) heeft dochter studievertraging. Door diezelfde ziekte heeft ze erg laat besloten toch maar over te stappen naar een andere studie en een frisse start te maken.
Nu krijgt ze geen studiefinanciering meer en moet ze daar bovenop nog een langstudeerdersboete betalen.
Ik vind het heel onrechtvaardig dat mijn kind een langstudeerdersboete krijgt. Ze heeft haar studiefinanciering opgesoupeerd, en daarom moet ze al veel lenen om haar studie te bekostigen, maar om haar ondanks haar ziekte te verplichten nog even 3000 euro extra te betalen, dat vind ik zonder meer een vuile streek van de overheid. Het voelt als een straf voor iets waar ze niets aan kan doen.
Het gaat nu psychisch heel goed met haar en daar ben ik heel gelukkig mee, maar ik zou me voor kunnen stellen dat het gedoe met die langstudeerdersboete een trigger is voor een nieuwe depressie.

Ik vind de langstudeerdersboete toch al heel onrechtvaardig, dit vooral omdat de regels van het spel tussentijds veranderd zijn. Studenten begonnen aan een studie in de veronderstelling dat ze alle tijd hadden voor bijvoorbeeld bestuurswerk en sport. Toen kwam die boete. De meeste studenten die studievertraging hebben opgelopen door langdurige ziekte, door sportbeoefening of bestuurswerk kunnen opgelopen studieachterstanden niet inhalen. Turner Epke Zonderland, net als mijn dochter een student in Groningen, komt in het nieuws omdat zijn langstudeerdersboete door anderen betaald gaat worden en dat is heel leuk voor hem, maar het leek mij geweldig als de hele boete van de baan was!

17 opmerkingen:

 1. 't Zou voor zoonlief ook nogal schelen als deze boete komt te vervallen, hij is er zo eentje die aan 2 studies is begonnen en na een jaar werken nu eindelijk zeker weet wat ie wil,
  Z'n stufie is inmiddels dus al half opgesoupeerd en dan zou daar ook nog eens zo'n boete overheen komen.
  'k Hoop voor alle studenten dat deze regeling gauw verdwijnt,
  groet
  gro

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben ook benieuwd wat er van terecht komt. De spelregels veranderen is zo flauw.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat chronisch zieke nu een boete moet betalen klopt, ook al wordt gezegd dat dit niet zo is. Dat is slechts, in enkele beperkte gevallen.

  Als zo zo,n belachelijke boete invoeren zouden ze chronisch zieken (die 2 jaar of meer zijn ziek geweest) per definitie moeten vrijwaren over de studieboete.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Waardeloos; dat ze dat bij nieuwe studenten zouden in voeren, dan weet je waar je aan toe bent, maar bij al studerenden die dan ook nog eens door ziekte uitvallen is dat echt een dubbele tegenvaller!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben ook zo tegen die boete! Als ik van te voren had geweten dat dit zou komen, dan had ik het anders aangepakt.
  Weet bijna zeker dat die boete gewoon doorgaat in september. Alles is er al voor geregeld en het moet wel heel gek gaan lopen willen ze de wet per direct ongedaan maken...
  Ze hebben mooie praatjes waar straks toch niks van terecht komt :(

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind aantoonbare ziekte een prima reden om langer over je studie te doen. Dat is immers buiten je macht om.

  Sport en bestuurswerk echter vind ik onzin. Mag best, maar lekker op je eigen kosten. Er moet overal bezuinigd worden, dus daarop mag dat ook.

  Mijn broertje doet een tweede studie waardoor hij ook allerlei zaken gaat mislopen. Nog geen studieminuut verspild, briljante cijfers. Goede studenten zou je moeten belonen. Twee vrienden van hem hebben echter geen enkele studiepunt gehaald vanwege dispuutzaken. Daar kan ik echt niks mee. Eruit schoppen wat mij betreft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De dispuutmensen zijn wel degene die straks de betere banen krijgen (want netwerk) ;)

   Verwijderen
 7. Even los van de boete, ik weet dat je in Groningen bij de RuG door een gesprek met de studieadviseur en de arts van de RuG recht kunt hebben op extra stufi ivm ziekte. Misschien kan je dochter hier ook aanspraak op maken? Het is met terugwerkende kracht ook mogelijk (was toen op tv in programma een dubbeltje op zijn kant).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben ook fel tegen die boete. Ik hoop dat het alsnog goedkomt met je dochter en ze die boete niet hoeft te betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dochter heeft het extra jaar studiefinanciering al gehad. Nu is echt alles opgesoupeerd en moet er gewoon geleend worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind dit een lastige, want enerzijds vind ik dat iedereen in NL de kans moet krijgen om te kunnen studeren. Anderzijds: toen ik studeerde, waren er best wat mensen die er geen drol van bakten (bewust, want alle andere dingen waren belangrijker) en die trokken wel jarenlang stufi en daarna goedkope leningen. En natuurlijk gratis OV. Ik vind dat daar best wat strenger naar gekeken mag worden. Maar zoals je dochter of studenten die wel hun best doen maar door andere dingen vertraging oplopen, daar mag best wat coulanter mee omgesprongen worden. Dat je op een gegeven moment moet lenen, is tot daar aan toe, maar mensen voor het blok zetten over hun toekomst (betalen of zonder/met half diploma van school af) lijkt mij echt niet verstandig.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De middelbare school kun je ook niet tot in de eeuwigheid doorlopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. De langstudeerboete blijft i.v.m. de bezuinigingen, volgens Halbe Zijlstra, er is hier al een wetsvoorstel voor aangenomen dat niet meer teruggedraaid wordt. Wat de verkiezingsprogramma's van de verschillende partijen ook beloven, zij beloven gebakken lucht.
  Fijn dat het nu goed gaat met je dochter en ze weer in staat is om te gaan studeren! Ook ik vind dat je dochter door haar ziekte niet nog ook eens gestraft moet worden door een langstudeerboete.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ben opzich niet tegen de boete maar er moet wel een regeling komen voor mensen die buiten hun schuld in de problemen komen. Mijn oudste zoon werkt zich op het ogenblik uit de naad om toch nog in september af te studeren om zo die boete te ontlopen. Ik hoop natuurlijk heel erg dat het hem gaat lukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mijn zoons hebben zich ook uit de naad gewerkt om uiterlijk 31 augustus de bachelor te halen. De jongste is het wel gelukt, maar vandaag stapte oudste met een gezicht als een onweerswolk binnen: het allerlaatste vak is toch onvoldoende, een 5. Dat wordt herinschrijven per 1 sept en niet aan de master beginnen. En dus die langstudeerboete betalen.

  Maar:
  Van de Duo site:
  Betaling verhoogd wettelijk collegegeld en restitutie
  Als je langstudeerder bent, moet je verhoogd wettelijk collegegeld betalen. Het bedrag van €3.063,- geldt voor een heel studiejaar. Studeer je in de loop van het studiejaar af, dan betaal je slechts een deel van dit bedrag. Je kunt dan van je onderwijsinstelling het te veel betaalde geld terugkrijgen voor de resterende maanden van het studiejaar. Neem hiervoor contact op met de studentenadministratie van je onderwijsinstelling.

  Dus: moet je na 31 augustus maar een klein aantal vakken halen, dan kun je een groot deel van die langstudeerboete weer terugkrijgen. Maar je moet 'm kennelijk wel eerst volledig betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Helaas wordt deze wet door onze strot gedrukt zodra de verkiezingscampagnes af zijn gelopen. Degenen die aan kunnen tonen dat ze chronisch ziek zijn (geweest), zijn de pineut. Degenen die niets kunnen verklaren en eigenlijk uit hun neus hebben zitten vreten, mogen van mij gerust die boete betalen. Ik vind het gewoon een laffe maatregel.

  BeantwoordenVerwijderen