Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 15 augustus 2012

Uitstapje naar B&B

Vrienden van lang geleden hebben een B&B in het midden van de provincie Friesland, tussen Harlingen, Bolsward, Sneek en Leeuwarden. Ik was door hen uitgenodigd om een nachtje bij hen te blijven slapen en dat heb ik de afgelopen nacht gedaan.
Ik ging gisteren met de trein naar Dronrijp en ik nam mijn fiets mee. Ik kon met 40% zomerkorting reizen en de fietskaart kostte €3,50. Ik stapte uit de trein en stond midden in het weidse, Friese land. Zó rustig! Ik fietste door prachtige, stille, kleine dorpjes. Ik moet zeggen, ik heb genoten. Ik mocht gebruik maken van 1 van de B&B kamers. Ik heb 's avonds gezellig bijgepraat, buiten op het terras en ik heb heerlijk geslapen. Ik vond de rust in de omgeving ongekend, stadsmens dat ik ben, ik ben geen toeristen tegengekomen en de dorpjes waren vrijwel uitgestorven. Dat is nog eens wat anders dan de omgeving van de stad Groningen, waar heel veel "Stadjers" de fiets pakken om een rondje te fietsen. In Friesland heb je in die omgeving ruim zicht, heel in de verte zijn kerktorens te zien en overal staan windmolens te draaien.
Het weer was fantastisch, zowel gisteren als vandaag. Vandaag heb ik de fietstocht in omgekeerde volgorde gemaakt. Er stond een stevig windje, maar het tochtje was zeer de moeite waard!

Aanvulling: op de terugweg heb ik mijn geboortestad Leeuwarden bezocht. Het was heel lang geleden dat ik daar op de fiets was!
Ik fietste door de straat waar ik als kind woonde en zag het ouderlijk huis terug met boven mijn slaapkamertje. Ik reed langs de huizen van mijn Pakes en Beppes (mijn grootouders) en door de wijk waar mijn broertje als student woonde. Ik ging ook nog even binnen in het ziekenhuis waar mijn vader in 1993 overleden is, dat ziekenhuis is op steenworp afstand van het huis van mijn jeugd, dus dat ging in één moeite door. Mijn oude lagere school is weinig veranderd, maar in de directe omgeving zijn er stukken die ik niet terug kennende. Het is dat ik wist welke richting ik uit moest fietsen, anders had ik het niet gevonden.
Ook fietste ik door de oude binnenstad met de vele grachtjes.
Al met al een emotioneel bezoekje aan Leeuwarden, moet ik bekennen. Thuisgekomen in Groningen was ik er knap moe van!

11 opmerkingen:

 1. Fiets mee voor maar €3,50? Ben wel benieuwd wat dat voor kaartje is! Ik ken alleen de kaartjes met vast tarief voor de fiets van €6,- (uit NS automaat en die gebruik ik ook bij Arriva)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je bij Arriva een dagkaartje koopt, betaal je €3,50. Onder anderen te koop bij het kantoor van Arriva op het station in Groningen. Het kaartje is alleen geldig voor Arriva.

   Verwijderen
 2. Misschien iets om met een dochter over te doen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat fijn dat je zo'n heerlijke dag hebt gehad. Ons landje is zo slecht nog niet he!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Zuinigaan,

  Wat een leuk uitje! Groningen ken ik alleen van de stad Groningen, en de stad Groningen vind ik echt superleuk. Ik ben er vanuit de Randstad al een paar keer geweest (met mijn OV Studentenkaart, het Boekenweekgeschenk en goedkope treinkaartjes van bijvoorbeeld Blokker). Ik ben nog nooit buiten Groningen stad in de provincie Groningen geweest.

  Friesland ken ik ook alleen van Leeuwarden, daar ben ik één keer met mijn OV studentkaart geweest vanuit het Westen. Maar het lijkt me ook eens leuk om naar het Friese platteland te komen.

  En de waddeneilanden zoals Terschelling lijken me ook erg mooi, ik ben alleen één keer op Texel geweest.

  Nog een fijne week.

  Groeten van Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi hè, die wijdsheid, dan voel je jezelf toch even heul erg klein!
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voor het vakantiegevoel, totale onspanning en een mooie omgeving hoef je vaak niet eens zo ver te reizen!
  En met deze korting maakt het het extra leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lekker hè ús Fryslân? Wij wonen dan wel in de stad maar zitten op de fiets binnen 5 minuten midden in the middle of nowhere. Moeten we vaker doen eigenlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Toevallig vorige week nog bij vrienden in Leeuwarden geweest. Ik vind het een enige binnenstad. Friesland ken ik goed van jaren varen met de boot. Het is mijn favoriete landschap. En over toeristen gesproken: als Amsterdamse zijn de hordes me inmiddels te veel .ik vermijd de stad zoveel mogelijk maar soms moet je. Het is werkelijk stampvol

  BeantwoordenVerwijderen