Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 18 augustus 2012

Zorgtoeslag 2011 terugbetalen

Gisteren viel er een brief op de deurmat. Ik heb te veel zorgtoeslag ontvangen. Ik hoef gelukkig niet een heel hoog bedrag terug te betalen, maar toch, ik moet betalen en wel 37 euro.
Wat zal ik voor 2012 doen? Misschien ontvang ik nu ook wel te veel!  Zal ik mijn zorgtoeslagbedrag wijzigen?
Ik had in 2011 recht op 461 euro zorgtoeslag. Nu ontvang ik 33 euro per maand. Ik heb mijn toeslag al eerder gewijzigd. Als ik de bedragen optel en er van uitga dat ik de komende maanden ook 33 euro ontvang, dan ontvang ik in 2012 in totaal 441 euro zorgtoeslag. Mijn inkomen is vrijwel gelijk gebleven.
Mijn besluit nu: ik ga niet wijzigen.

12 opmerkingen:

 1. Ik krijg bij 1 toeslag al een tijdje te weinig. Een aanzienlijk bedrag zelfs. Maar ik zie het zo: ik heb het nu niet noodzakelijk nodig en ze moeten er sinds nieuwe regelgeving straks wel gewoon met rente over betalen aan mij. Is het voor mij straks weer een extraatje.

  Maar het is soms een beetje willekeurig heb ik soms het idee, die bedragen. Je kan het elk jaar netjes uitrekenen, maar soms verandert het dan toch.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als ik jou was, zou ik wel even op de site van de belastingdienst kijken of zij nog steeds rekenen met dezelfde salarisgrondslag. Ik denk haast dat deze iets hoger is dan over 2011 ivm inflatie, maar ik heb geen idee.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je het kan missen, de toeslag nu stop zetten, en dan in januari (2013) aanvragen over het afgelopen jaar (2012). Wanneer je dus je belasting invoert. Zo doen wij het en hebben op die manier een extraatje gespaard.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het wel prettig om gewoon maandelijks een extraatje te hebben. Misschien is het iets te veel, maar dat zie ik dan volgend jaar augustus/september wel weer.

   Verwijderen
 4. Ik hoop voor jou dat het een wijze keuze is! Je kunt er ook een bedrag van af halen en appart leggen voor als het mis gaat! Wat wordt ik al wijs he!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij kregen zulke post over de huurtoeslag terwijl we volgens de lettertjes er wel recht ophebben, we zijn in afwachting van hun reactie op ons bezwaarschrift.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat dacht ik ook zuinig aan... maar ik mocht vorige maand eerst 268 terug betalen en nog een keer 64.

  Heb me kop maar niet in het zand gestoken...toeslag heb ik nu gestopt en de rest terug betaald.

  als ik er toch nog recht op blijk te hebben vraag ik het wel later weer terug.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Op www.toeslagen.nl kun je je toeslagen wijzigen. Op zich een prima site ECHTER. Manlief heeft 2012 een leuke salarisverhoging gekregen, verstandig is om de toeslagen; zorgtoeslag en kindgebonden budget toeslag aan te passen anders betaal je volgend jaar een aanzienlijk bedrag terug aan de belasting. De toeslagen worden berekend over je verzamelinkomen dit is je bruto loon(en) minus je aftrekposten.
  Deze site houd overal rekening mee maar NIET met je eventuele aftrekposten. Wijziging doorgevoerd, resultaat we kregen bijna geen toeslagen meer.
  Belastingtelefoon gebeld...... aaarch ze zijn daar allemaal blond. Na 5 x doorverbonden te zijn met diverse 'blonde'medewerkers blijkt - en dat zeggen ze zelf ook - dat het 'toeslagen-programma'geen rekening houdt met eventuele aftrekposten. Advies van de belastingdienst, pas je bruto loon aan tot het niveau waar je recht op hebt. Gaap, leuker kunnen we het niet maken......

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Maar helemaal onlogisch is het ook weer niet, dat de site van toeslagen.nl geen rekening kan houden met aftrekposten. Er zijn misschien veel mensen bij wie die posten elk jaar hetzelfde zijn, maar als je je huis verkoopt en naar een huurhuis vertrekt,als je een dure (MBA bijv) opleiding gaat volgen, die zelf betaalt en aftrekt,of als je ineens veel ziektekosten hebt, dan heb je ineens van het ene jaar in het andere aftrekposten die je vorig en volgend jaar weer niet hebt.
  Soms denk ik wel eens dat die toeslagen voor mensen die hoger op willen komen, eerder een blok aan hun been zijn, dan dat het nu echt zoveel financiele verlichting brengt. Want een beetje meer verdienen en je bent je toeslagen kwijt. En ja, ik weet dat die toeslagen er alleen maar zijn voor mensen die het echt nodig hebben en dat je als je er niet meer voor in aanmerking komt, het kennelijk ook niet meer echt nodig hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
 9. Zorg in ieder geval dat je op de hoogte bent van alle regels, niet alleen van dit jaar maar ook voor in de nabije toekomst.
  Kom je er niet helemaal uit op de site van de Belastingdienst?
  Kijk dan eens op: zorgtoeslg.witheren hier staat alles bij elkaar uitgelegd.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Eind 2012 wordt de berekening van de vrijstelling voor het vermogen voor 2013 kenbaar gemaakt. De berekening van het heffingvrije vermogen is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

  In 2012 bedraagt deze vrijstelling EUR 21.139,00 voor een alleenstaande. Dit betekent dat alleenstaanden met een vermogen van minimaal EUR 100.000,00 niet meer in aanmerking komen voor zorgtoeslag 2013.

  BeantwoordenVerwijderen