Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 26 augustus 2012

Zuinig koken met de snelkookpan

Ik heb 2 snelkookpannen, een hele grote van 7 liter en een kleinere van 5 liter. Roestvrij stalen pannen van Lagostina. Geweldige pannen, ze zijn de investering nog steeds helemaal waard. De grote pan kreeg ik 37 jaar geleden van mijn ouders als verjaardagscadeau.

De kleinere heb ik gekocht van geld dat ik gekregen had bij de geboorte van mijn oudste dochter 26 jaar geleden in 1986. We waren studenten en hadden de hele uitzet òf 2e (of 3e of 4e) hands gekregen òf 2e hands gekocht, ook babykleding en stoffen luiers. Natuurlijk kregen we bij de geboorte ook wel nieuwe kleding en speelgoed, maar het geld dat we kregen investeerden we niet in babyspullen, maar in andere dingen, bijvoorbeeld een grote lamp voor boven de tafel waar een spaarlamp in kon en een extra snelkookpan. Natuurlijk heeft dochter jarenlang van de lamp en de snelkookpan geprofiteerd.
Heel nuttig!

Als ik zoek op internet naar mijn soort snelkookpannen, dan vind ik enorm dure pannen. Ze waren destijds ook vrij prijzig. Er wordt nu op ebay voor een 5 liter model ongeveer 130 à 155 euro + 5 euro verzendkosten gevraagd. Geen kattenpis!

Wat kook ik er in? Peulvruchten, rijst, stamppotten, erwtensoep. Koken gaat een stuk sneller en dus energiezuiniger. Alleen al om de snelheid zou ik mijn snelkookpannen niet willen missen.

13 opmerkingen:

 1. Mijn moeder kookte vroeger al met een snelkookpan, toen ik op mezelf ging wonen kreeg ik een nieuwe snelkookpan mee.Ik gebruik hem eigenlijk wekelijks om aardappelen ,groente en soep in te maken.

  Fijne zondag!

  Groetjes Annelieya

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een snelkookpan staat nog op mijn lijstje. Mijn oma heeft recent een nieuwe gekocht. Die van haar ging na 28 jaar lekken. Ze zijn hun investering dus wel waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik gebruikte hem vroeger. Met zo'n vakjes-inzet. Zodat aardappels en groenten gelijk gekookt werden. Maar gewoon uit aparte pannen vond ik smakelijker.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ken ze niet, maar ik begrijp dat als ik er een keer eentje goedkoop tegenkom, dat het zeker het proberen waard is?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ideaal ook voor stoofvlees. Ik heb even een vraagje aan je. Hoe lang kook jij je peulvruchten in de snelkookpan? Ik heb dat nog niet gedaan omdat ik bang ben dat het moes is als ze eruit komen.

  Dieuwertje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb nooit een snelkookpan gehad, vond het een dure investering. En ook neemt hij veel ruimte in je keukenkastjes in! Mijn schoonmoeder had er wel een, en vond hem ideaal...
  Ik mis hem nu niet meer, want als je met zijn tweeen bent, heb je het eten ( met weinig water) snel gaar!
  Groet, Tineke.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat heb je een ontzettend inspirerende blog. Ik ben helemaal nieuw in blogland en nog erg zoekende, maar ik kom hier zeker terug. Wat een goede tips zeg.

  Groetjes, Sylvia

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik gebruik hem eigenlijk alleen om te wecken. Groente of fruit in oude potten met goede deksel doen en in de pan op druk laten komen en dan nog 4 minuten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Misschien een leuke tip: als je nu een abonnement op de Margriet neemt [via zester.nl] krijg je een Fissler snelkookpan twv 259,- euro. Kost voor 35 weken 117,- euro. Ik heb 'm net binnen en vandaag voor het eerst gebruikt om linzen te koken. Leuk! Ben er erg blij mee, nu nog op zoek naar recepten.

  Ik lees trouwens al een tijdje mee op je blog. Erg leuk en informatief!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik doe er altijd mijn stoofvlees in. Even aanbraden, kruiden en water erbij. In drie kwartier klaar. Probeerde laatst op de ouderwetsche manier stoofvlees te maken. Na 3 uur had ik schoenzolen. Zeker iets fout gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb ook een Lagostina, van ongeveer dezelfde leeftijd. Fantastisch alleen is gisteren het veiligheidsventiel eruit geblazen.
  Weet je nog welk type pan dit is? Ik wil hem graag (laten) repareren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Probeer eens bij de service afdeling: http://www.lagostina.nl/service/
   Je vindt hier ook nuttige info: http://www.accessories.home-and-cook.com/seb/nl/nl/lagostina/snelkookpan/classic_-_security

   Verwijderen
 12. Hartelijk dank, ik ga het proberen.

  BeantwoordenVerwijderen