Het septembernummer van de Allerhande is een speciaal budgetnummer. Waarom? Misschien voor alle mensen die tijdens hun vakantie hun uitgaven uit de hand hebben laten lopen? De vakantie is typisch zo'n periode daarvoor. Sommige mensen hebben ook vakantie van hun budget en hun normale zuinigheid en geven honderden euro's meer uit dan de bedoeling was.
Een deel van de budgetrecepten gaan over de Zuid-Italiaanse cucina povera, of te wel de armenkeuken. Er worden allemaal sobere gerechten uit die streek beschreven. Nu mag het voor daar armeluiseten zijn, hier moeten we toch wel wat meer betalen voor mascarpone, garnalen, Parmezaanse kaas, zeevruchten etc., zodat de maaltijd inclusief bijgerechten en hapjes toch vrij prijzig wordt. Niet echt budget dus.
Lang geleden kwamen Nederlandse dienstboden in opstand omdat ze heel vaak zalm moesten eten. Twee keer per week was echt wel genoeg. Toen was zalm dus echt armeluiseten waar de dienstmeisjes mee "afgescheept" werden, nu is dat al lang niet meer het geval.
Hoofdgerechten zijn bij AH budget als ze minder dan 2 euro per persoon kosten. Vaak moet je daar dan nog groente of salade of (naan)brood, couscous of gebakken aardappeltjes als bijgerecht aan toe voegen. Dan kost een hoofdmaaltijd in totaal al snel meer dan 2 euro per persoon en dat tikt toch best aan als je met meer mensen bent.
Soms gebruiken ze in een budgetgerecht ingrediënten waarvan ik denk: dat zou veel goedkoper kunnen! Bijvoorbeeld voor de ovenaardappelen met braadworst (p. 13)gebruiken ze de aardappelen Pommes culinair. Waarom geen gewone aardappelen?
Op pagina 147 een rubriek: tien gouden tips om na de vakantie weer zo snel mogelijk voor je volgende vakantie te sparen.
Dan word ik nieuwsgierig, wat zouden ze voor gouden tips geven?
1. bak zelf je brood - argument: de meeste bakmixen zijn voordeliger dan los brood kopen. Ik vraag me af of je nog goedkoper kunt dan hun voordeel volkorenbrood - 3 broden samen voor 2 euro.
2. maak gebruik van aanbiedingen - dat is nogal een open deur. Wel een leuk tip, groentes die je overhoudt, gebruik je in de soep en vries je in.
3. stel een weekbudget vast en houd je er aan
4. controleer je voorraad en zorg dat je voorraad niet over datum raakt
5. koop groenten en fruit van het seizoen
6. koop vaker huismerk ipv a-merk
7. maak een nieuwe maaltijd met overgebleven kliekjes.
8. kook voor 2 dagen
9. ontdooi regelmatig je vriezer. Hoe meer aanslag hoe hoger het stroomverbruik
10. bewaar restjes gekookte rijst in de vriezer tot je genoeg hebt om een pan nasi te maken
Niets nieuws, dat is duidelijk! Op zich niets mis met de tips, maar ik kende ze allemaal al lang!
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
zondag 16 september 2012
Budgetnummer van Allerhande
Labels:
Gratis
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
3 broden voor 2 euro kan je niet vergelijken met zelf gemaakt brood. Het brood is minder lekker (droog), zitten een aantal E-nummers in en het vult niet. Nee sorry dat brood koop ik dus echt nooit meer. Iedere dag zelf brood maken daar heb ik geen zin in en ook geen tijd voor dus het andere alternatief is de bakker. De bakker hier heeft elke woensdag de aanbieding dat je 4 broden voor 8 euro kunt kopen. Dat is 2 euro per brood. Ik kies dan meestal brood uit dat normaal gesproken 3 euro per brood kost. In het brood zitten geen hulpstoffen en het vult goed (zuurdezem).
BeantwoordenVerwijderenDe recepten in de AH vind ik ook meestal te duur. Ik verzin zelf wel wat. :D
Brood is hier ook een lastige. Ik eet gerust dat brood van 70 cent oid, maar mijn vriend hoeft dat echt niet. Die heeft het liefst van de bakker, à 2,15 (voor de goedkoopste, zonder fratsen). Ik haal meestal bij de C1000 en dan zoek ik eentje van €1,60 ofzo uit, als compromis. Maar soms 'moet' de bakker wel eens. Zelf bakken zou ik met alle liefde doen, maar het werkt bij mij niet. Wel met een mix, maar dan ben je ook aan mix al tenminste €1 per brood kwijt, plus dan nog de stroomkosten.
BeantwoordenVerwijderenVeel recepten van de AH kunnen al goedkoper door huismerken te gebruiken. De allerhande ligt hier vaak voor lekkere ideeën. Want echt budget is het vaak inderdaad niet.
BeantwoordenVerwijderenWat brood betreft, ik zou graag zelf brood maken. Het is ontzettend lekker en kost lang zoveel niet als net zulk smakelijk brood uit de super of van de markt. Helaas komt er geen goed brood uit mijn oventje, omdat deze eigenlijk te klein is daarvoor.
Er staan vaak wel lekkere recepten in de allerhande. Ik gebruik ze wel als 'idee', om er een eigen slinger aan te geven.
BeantwoordenVerwijderenDie gouden tips vallen idd niet in de categorie nieuws, maar er zijn vast nog wel andere, die hier wel wat aan hebben.
Ik vind de allerhande altijd wel leuk om door te bladeren en een beetje te lezen. Hij ligt hier al een paar dagen op tafel en ik heb er nog niet ingekeken, maar nu word ik toch wel nieuwsgierig. 'Leesvoer' voor vanavond.
Fijne zondag!
Ik bekijk de allerhande ook altijd, en ook zo'n blad van een andere supermarkt.
BeantwoordenVerwijderenVoornamelijk om ideeën op te doen, want zo'n budgetnummer is vaak niet echt budget!
Volgens mij willen ze stiekem ook niet dat iedereen gaat "budgetkoken" dan komt er bij de supermarkt namelijk veel minder omzet binnen... ;-)
Grappig die tip om seizoensgroenten te eten in combinatie met stapels Italiaanse recepten....
BeantwoordenVerwijderenIk heb dit weekeinde toevallig dezelfde allerhande zitten lezen en me zitten verbazen over de "budgetkosten" van 2 euro pp..
Mensen kinderen wij eten gewoonlijk van 3 - 3,50 euro pp per dag! En dan zit daar lekkers, schoonmaakmiddelen en persoonlijke verzorging ook nog in.
Dat van die broodmixen is om te brullen! Hardstikke duur, niet nodig en nog steeds met allerlei vage toevoegingen. Wij bakken biologisch brood in de broodbakmachine en doen met 15 kg bloem Iets langer dan een maand. Kosten? 16 euro (+ eens in de zoveel tijd 1 pond gist van 5 euro). Zeg 18 euro per maand. Daar koop je 9 broden bij de bakker voor (niet bio).
Verder: de Italiaanse keuken is wel heel leerzaam in die zin dat zij met een minimum aan ingredienten (en de recepten uit de Allerhande zijn dan misschien niet zo'n goed voorbeeld) hele smakelijke maaltijden maken. Zij maken oa veel minder saus bij spagetti, maar geven er meer smaak aan...
Tip: leen "De Zilveren lepel" eens van de bieb.
Moet jij bij dat budgetnummer ook denken aan hun plannen om leveranciers te korten?
BeantwoordenVerwijderenBij de bakker in mijn winkelcentrum verkopen ze 'brood van gisteren' voor 1 euro. Mits je het brood meteen invriest, is het nog prima te eten. Ik heb nu een heerlijk meergranenbrood voor 1 euro.
BeantwoordenVerwijderenDie drie broden voor 2 euro heb ik ook weleens gehad, helaas heb ik niet veel vriesruimte.
Een fijne zondag.
Groeten van Pecunia.
Brood bakken wij al jaren zelf, scheelt veel toevoegingen en het is vele malen voedzamer. Heb door het intensieve gebruik al wel een aantal keren een nieuwe broodbakmachine moeten kopen maar dat wil ook nog wel eens lukken op marktplaats. s'avonds kost het nog geen 5 minuten om een broodje klaar te zetten dus het is nog makkelijk ook.
BeantwoordenVerwijderenWat betreft de budgetrecepten, daar kijk ik nog wel eens naar als ik een speciaal recept nodig heb. De gewone recepten kan (wil) ik echt niet betalen maar om iets feestelijks op tafel te zetten vind ik de budgetrecepten nog wel geschikt.
Ik bak al bijna 30 jaar zelf ons brood in een heteluchtoven. Sinds ik 30 jaar geleden gestart ben met broodbakken hebben wij geen enkel brood, pistolet of taart meer gekocht. Ik koop nooit bakmixen omdat ik die én veel te duur én veel te zoutig vindt. Ik gebruik meerdere bloemsoorten en meng de bloem zelf tot ik de gewenste samenstelling heb : pakken goedkoper of ene broodmix... Ik bak elk weekend 8 broden in één keer in mijn heteluchtoven : 4 bakvormen naast elkaar op twee baklagen. Voordeel is dat de kost van de verbruikte elektriciteit mag verdeeld worden over de 8 broden. Ik bak enkel op nachttarief dus tegen voordelig tarief. Na het afkoelen, snijd ik de broden en verpak ze per half brood (onze dagportie)en steek ze in de diepvriezer. Als ik brood bak combineer ik dat ook meestal nog met het bereiden van lasagne, taart of één of andere ovenschotel zo geniet ik nog van de temperatuur die de oven al heeft om nadien nog een andere bereiding te maken. Dat scheelt in elk geval in kosten voor het opwarmen van de oven.
BeantwoordenVerwijderenToevallig maak ik vanavond dat aardappels gerecht, het staat in de oven.
BeantwoordenVerwijderenMet gewone aardappels!
Zo zonde om hier dure aardappels te gebruiken, smaak is volgens mij niet anders.
Tevens vond ik er weinig groente in staan en heb voor 4 pers 3 knoflook tenen en 2 paprika extra in gedaan...
Ik heb hem nog niet gelezen, maar word nu wel nieuwsgierig, maar lieve help, BUDGET-eten voor 2 euro pp? En dan nog zonder allerlei zaken erbij, klinkt me niet zo budget-achtig in de oren hoor. Als ik een beetje mijn best doe eten we voor die 2 euro met zijn tweeën de warme maaltijd. Gewoon aardappelen, aanbiedings-groente en een stukje goedkoop of liefst afgeprijsd vlees of een keer een eitje erbij in plaats van vlees. Of de andijviestamppot van de week, 20 cent andijvie (halve krop), 40 cent spekjes, beetje ui en natuurlijk de aardappelen, maar komt volgens mij echt niet aan de 2 euro totaal voor 2 personen. Laat ze maar eens met échte budget-gerechten komen, daar ben ik wel benieuwd naar :)
BeantwoordenVerwijderenIk bak tegenwoordig graag donker iers sodabrood. Een recept van janneke vreugdenhil. 3 meelsoorten mengen met karnemelk en zout en hup de oven in. Heerlijk brood wat prima in te vriezen is.
BeantwoordenVerwijderenNog een broodtip: Komende week heeft de Plus zijn Korenlanderbrood weer in de reclame en wel 2 voor 2,49 ipv 4,30.
BeantwoordenVerwijderenik koop daar tegenwoordig Speltbrood, google maar eens naar de gezondheidsaspecten van Spelt ( op bestelling omdat ze ze niet altijd hebben.) Al hun Korenlanders hebben deze week deze prijs.
Goede tip! Misschien hebben ze bij de Plus nog meer leuke aanbiedingen! Ik heb er vorig jaar een keer heerlijke pastinaken gekocht.
VerwijderenTip 11:
BeantwoordenVerwijderenKoop de ingrediënten van de AH budgetmenu's gewoon bij andere supermarkten en je bent geheid stukken goedkoper uit.
dat nummer is inderdaad niet echt 'budget', toch vond ik het een leuk nummer! :) wat het brood betreft: daarover zijn wij hier ook regelmatig in dubio. bakken gaat niet omdat wij een kleine combi magnetron hebben. maar het 'budget' brood wat ik af en toe koop, is ook erg droog en verliest snel zijn smaak. af en toe kopen we daarom eens brood op de markt, of bij de em-te. daar smaakt het brood ook erg goed! nou, een niet echt samenhangend verhaal over brood, maar enfin! ;)
BeantwoordenVerwijderenik blader de allerhande altijd door ter inspiratie en geef dan mijn eigen draai aan recepten...........met groenten uit eigen tuin, fruit (b keus, dat vaak nog beter is als de kwaliteit in supermarkten èn goedkoper) van de plaatselijke fruitteler. kant en klaar producten en maaltijdmixen en kruidenmengsels gebruiken wij hier niet, en voorbereidde aardappels (schijfjes e.d.)ook niet. we maken zoveel mogelijk zelf omdat het goedkoper is en stukken lekkerder. je betaalt vaak voor zout en andere toevoegingen, die niks met smaak te maken hebben en wij eten zo min mogelijk zout.
BeantwoordenVerwijderen