Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 30 oktober 2012

Een regeerakkoord

Er is een regeerakkoord. Maar ....... kunnen we daar blij mee zijn? We moeten allemaal inleveren, zo veel is duidelijk. Wordt de pijn eerlijk verdeeld? Ik weet het niet. Er wordt veel bezuinigd op de zorg, de doelstelling is 5 miljard euro, dat is geen kattenpis. Ik vrees dat dat voor een chronisch patiënt als ik niet goed uitpakt. Het betekent 100% zeker dat ik meer moet betalen voor de zorg.
De WW wordt ingekort. Dat is zeker voor ouderen slecht nieuws. Werloze ouderen komen zeer moeilijk weer aan het werk, na maximaal 2 jaar volgt automatisch bijstand, met alle beperkingen van dien. Wat moet je dan? Spaarpotjes leegeten? Huis opeten? Ik hoop in ieder geval dat ik nog ruim 4 jaar mag blijven werken, dan duurt het nog 2 jaar tot mijn AOW.
Positief punt: de olympische spelen komen niet naar Nederland. Dat leek me toch al een heel slecht plan, echt een bodemloze put die veel meer kost dan dat het opbrengt.

37 opmerkingen:

 1. Ik meen gisteren te hebben gehoord bij P&W van Dhr. Samson, dat er een uitzondering is voor ouderen in de vorm van IOW of iets dergelijks waardoor de bererkingen van de bijstand minder zijn. Wat e.e.a. precies inhoudt, moet ik nog even nakijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En die IOW of zoiets zou vanaf 55 jaar ingaan, je hoeft dan geen partnertoets te ondergaan en niet je eigen huis/vermogen op te eten. Maar ik ben wel benieuwd of werkgevers dit als sluiproute gaan gebruiken, zoals ze in de jaren 70/80 de WAO als gouden handdruk voor de arbeider gebruikten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Pas als er details bekend worden,weten we meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat de Olympische spelen hier niet komen lijkt mij ook prima. Hoewel ik neem aan dat het ook banen zou creëren?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Er stond vast dat er iets moest gebeuren. Ik vraag me inderdaad af waar ze in de zorg op gaan bezuinigen. Ik ben chronisch ziek, vorig jaar kreeg ik een tegemoetkoming van het CAK, dit jaar niet om dat eisen zijn aangescherpt. Omdat je ziek ben, ben je zoiezo als EUR 350,- kwijt aan eigen risico. En wat is hier "eigen risico" aan, ik bedoel is het een risico dat ik ziek ben en daardoor standaard medicijnen nodig heb? Ach ja, er zijn ergere dingen zal ik maar denken we kunnen het betalen en e.e.a. wordt inkomensafhankelijk wat goed is voor de lage inkomens. Dit wens ik ze van harte!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is nooit goed v.w.b. de zorg. Laten we eerlijk zijn, je mag waarschijnlijk blij zijn dat je komend jaar maar 350 euro kwijt bent aan je ziekte. In menig ander land (bijvoorbeeld Amerika) had je gewoon alle kosten kunnen dragen. Chronisch zieken mogen erg blij zijn dat ze in Nederland wonen.

   In het begin van dit nieuwe zorgstelsel had je nog een beloning als je geen zorg gebruikt had. Ik kreeg dus ieder jaar netjes 255 euro terug. Daar is toen het eigen risico voor in de plaats gekomen.

   Verwijderen
  2. Vind het een beetje kort door de bocht. Eigen risico zou moeten gelden als je bijvoorbeeld onverwacht zorg nodig hebt, dit je niet verwacht. De zorg die ik nodig heb, verwacht ik. Daarnaast ben ik buiten het eigen risico, nog meer kwijt aan aanvullende verzekeringen, km'kosten etc. etc. Ik wil niet klagen (ja doe ik toch) maar wat mij betreft valt een huisartsenbezoek en alles wat er nog niet onder valt al onder het eigen risico.

   Verwijderen
  3. Serieus, je mag erg blij zijn dat je in Nederland woont en niet in bijvoorbeeld Amerika. In Nederland zijn de zorgkosten voor iedereen te overzien (ondanks dat moet de zorg een stuk efficiënter in Nederland), of je nou chronisch ziek bent of nooit ergens last van hebt. Dat is het mooie van het systeem.

   Als jij het oneerlijk vind dat je 350 euro eigen risico betaald, dan vind ik het oneerlijk dat ik ruim 1.000 euro zorgpremie betaal per jaar waar ik al 10 jaar lang geen gebruik van maak.

   Verwijderen
  4. Misschien moet je de term 'eigen risico', niet te letterlijk nemen als een 'onverwacht ziektebeeld', maar als een eigen basisbijdrage. En dan denk ik dat we met € 350,- nog mazzel hebben. Tuurlijk is het veel geld. Maar ik was er ook gewoon doorheen. Ik ben niet chronisch ziek, maar laat maar eens een keer bloedprikken met wat labonderzoek. Kost veel geld. En uiteindelijk betalen we allemaal premie waarbij dingen gedekt worden die we niet gebruiken. Dat hou je.

   De kinderloze betaalt ook voor bevallingszaken, maar mijn kind gaat straks weer iemand anders' AOW 'voorschieten'. We blijven een verzorgingsstaat.

   Verwijderen
  5. Ja goed, ik blijf in deze bij mijn standpunt. Je mag Nederland niet vergelijken met de VS, daar geldt een ander systeem met andere belastingen e.d. En als ik daar verzekerd was voordat ik ziek werd, kreeg ik ook daar gewoon mijn medicijnen wel degelijk vergoed.

   Ik dacht voorheen misschien hetzelfde als hierboven, maar als je ermee te maken krijgt is het anders.

   Ik vind wel dat het eigen risico dan ook voor alles moet gelden en dus ook voor de huisarts e.d., dan gaat niet iedereen meer voor elk kuchje onnodig naar de huisarts. Alleen als je echt het vermoeden hebt ziek te zijn, ga je er dan nog heen. Ach ja, er valt veel te discussiëren.

   Verwijderen
  6. Bekijk het dan ook even van de andere kant in plaats van alleen jouw ervaring.

   Er zijn namelijk ook genoeg mensen die jarenlang hetzelfde basisbedrag voor zorg betalen als jij zelf. En die nooit wat hebben en ook nooit een huisarts bezoeken. Solidariteit is ook dat een chronisch zieke een bijdrage levert, net zoals dat iemand die nooit ziek is dat ook doet. Het is toch niet meer dan normaal dat "de gebruiker betaald"?

   ps: in Amerika had je je inderdaad kunnen verzekeren, maar wel tegen een absoluut toptarief. Daar ben je veel meer kwijt voor je verzekering

   Verwijderen
  7. Ik heb het al van de andere kant kunnen bekijken. Jij nog niet.

   Verwijderen
 6. Dat over die 55 plussers staat gewoon in het akkoord te lezen: 'Voor 55-plussers die ontslagen worden gaat de inkomensvoorziening voor oudere werklozen (IOW) gelden, zonder partner- of vermogenstoets en met sollicitatieplicht.De IOAW vervalt'.
  Verder is het akkoord prima leesbaar (vind ik). Zie http://www.scribd.com/doc/111454130/Rege-Er-Akko-Ord

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ach, ik denk maar zo, Nederland heeft voor dit kabinet gekozen, dit is wat het volk wil

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben chronisch ziek, heb kinderen en werk in de zorg. Ben benieuwd hoe het allemaal voor mij gaat aflopen... Het gaat me veel geld kosten en misschien ook wel mijn baan...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nee hoor, ik heb GroenLinks gestemd. Die inkomens afhankelijke bijdrage was er al. Mijn baan ben ik al kwijt, en vrijwilligers werk, daar was ik ook niet meer welkom. Vandaag sop ik de badkamer op een kruk met wieltjes. Ik heb in het revalidatie centrum geleerd, dat je zittend op de grond, gewoon kan dweilen. Dan bespaar je heel veel geld aan de thuiszorg.
  Voor die mevrouw van de 1000 euro, moeilijk woord he SOLIDARITEIT !
  Groetjes Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je mij bedoelt. Allereerst ben ik een man.

   Ten tweede wil ik je vragen om mijn reactie nog eens goed te lezen. Mijn reactie was een reactie op grijzepelgrim die het niet solidair vond dat die 350 eigen risico kwijt is omdat die chronisch ziek is.

   Verwijderen
 10. Ik zou denken; bespaar eerst eens op de dingen die kunnen. Je hoort van die verhalen dat mensen om de haverklap (zonder erom te vragen) nieuwe rollators krijgen. Doe daar wat mee. Dat 'Nederland hiervoor gekozen heeft' vind ik een beetje een dooddoener. Je zit met twee partijen in de regering die bijna tegenovergestelde ideeën hebben, maar evenveel inspraak. Alle VVD-stemmers hebben niet gekozen voor de invloed van de PvdA, en andersom. En alle mensen die niet voor VVD of PvdA hebben gestemd, moeten ook maar net geluk hebben als er iets gebeurt waar ze achter staan.

  En zoals ik al eerder zei; ik begrijp dat er bezuinigd moet worden, maar kijk ook eens naar de verspilling. Dat is gewoon geld dat weglekt. Als je daarmee stopt, dan levert niemand erop in, maar levert het wel geld op. Dat dat niet voldoende is, dat zal wel, maar het is in ieder geval makkelijk verdiend.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heel eerlijk? Ik ben blij met dit kabinet, een kabinet wat echt durft te snijden in voorzieningen. De bezuinigingen zijn zuur, maar dat zijn bezuinigingen vaak. Dat zou in consuminderland toch bekend moeten zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vind het een mooie compromis. Ze zijn, ondanks zeer verschillende standpunten, best snel en netjes tot een akkoord gekomen waarbij ze allebei wat hebben moeten laten.

  Hypotheekrenteaftrek? Jongens, we weten allemaal dat het ooit op de schop moet. Het begin zal worden gemaakt.
  Bezuinigen op de zorg. Het valt me nog mee eigenlijk. Die € 350,- wisten we feitelijk al en zorgtoeslag wordt vervangen door een inkomensafhankelijke premie.

  Geen Olympische Spelen vind ik een goede beslissing. Kost alleen maar geld en als het al banen oplevert betalen we die vervolgens zelf omdat het project niet winstgevend is.

  Het zijn nu eenmaal bezuinigingen. We hebben geen keus. Maar ik vind het knap dat twee grote partijen die zover uiteen staan toch samen de schouders eronder kunnen zetten. En ik hoop uiteraard dat deze plannen ons in de toekomst weer ruimte geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dat er bezuinigd ging worden was bekend en er zijn altijd mensen die voor en tegen zijn. Ziekenfondspremie inkomens afhankelijk prima. En geen olympische spelen hier uitstekend, het kost veel geld en of het veel banen blijft opleveren als het afgelopen is is af wachten. Er zijn wereldwijd genoeg voorbeelden dat het meer kost dan het oplevert.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Kom mensen, we hebben jaren op te grote voet geleefd.
  Er moet wat gebeuren.
  Ik ben blij dat er eindelijk noten gekraakt zijn.
  Laten we nou niet zo mopperen.
  Ook ik moet inleveren.
  Maar ik doe het graag voor een gezondere economie en voor de toekomst van mijn kleinkinderen.
  Wees blij dat we in een land wonen dat eindelijk gaat aanpakken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geertje

   Tot op zekere hoogte ben ik blij met dit akkoord. Het is het minst slechte van de drie die we nu voorbij hebben zien komen. Bij het Catshuisakkoord was het de huishoudtoets, wat ik vreselijk vond. En de wajongers die in de bijstand dreigden te komen. Ik schrok me wezenloos, want ik heb twee kinderen in de wajong. Bij het Kunduzakkoord dreigden vutters ivb met de AOWverhoging een periode zonder inkomen te komen. Onbehoorlijk bestuur noem ik dat. Dit wordt nu gerepareerd, heb ik begrepen. Dus vind ik dit akkoord beter dan de twee voorafgaanden. Al blijft het pijn doen natuurlijk. De pijn hangt af van de persoonlijke situatie.

   Verwijderen
  2. @ Katrina,
   Dat vind ik altijd zo'n dooddoener 'we hebben op te grote voet geleefd' en 'we hebben allemaal dit of dat'.
   Ik hoor daar niet bij, voel me niet tot die groep aangesproken, maar word daar altijd wat kribbig van.
   Nee, ik heb niet op te grote voet geleefd, geen schulden, zuinig geleefd, geen vliegreizen, geen dure vakanties, geen dure etentjes etc en ja, daar was wel geld voor maar dat spaarden we liever voor de studie van onze kinderen en voor een vrijstaand huisje.

   De overheid heeft op te grote voet geleefd en ik heb nog niet gehoord over bezuinigen op allerlei 'adviesburo's', versoberen van wachtgeld voor politici, stoppen met investeren in de JSF. Ja, daar was laatst wel wat over in het nieuws dat dat vooral moest doorgaan maar als het toestel klaar is dan is het model al 20 jaar oud en nu zijn er al problemen met de software die zo verouderd is dat het nu niet meer werkt.
   Verder vind ik het heel jammer dat er zo weinig wordt gekeken naar de uitgavenkant van de zorg. Mijn schoonmoeder had in het ziekenhuis gelegen en moest medicatie krijgen. Vervolgens kreeg ze deze medicatie mee van het ziekenhuis, bezorgde de apotheek deze en de thuiszorg voor de derde maal. Eén keer was voldoende geweest. En waarom bij chronische ziekte standaard elk jaar naar het ziekenhuis voor controle. Als alles goed gaat kun je je afvragen of dit wel nodig is.
   Ook de rekeningen van de zorg zouden net als vroeger naar de patiënt moeten worden gestuurd. Kun je controleren of de declaratie klopt.
   Verder is het niet reëel dat een thuiszorgorganisatie bij elke cliënt het volledige bedrag declareert van een medisch hulpmiddel dat bij meerdere cliënten wordt gebruikt. Toen een mevrouw hier melding van maakte kreeg ze te horen dat het niet 'haar' geld was, dus dat ze zich hier niet druk om hoefde te maken. Maar het was wel 'haar' en ook 'ons' geld.

   Wij zullen meer gaan betalen en in principe vind ik dat een goed idee, als het maar met een goede reden is.
   Gelukkig gaat de kilometerheffing niet door en hebben we enorm veel geluk dat onze zoons al studenten zijn en geen 'sociale lening' hoeven aan te gaan.

   VeggieMo

   Verwijderen
  3. Helemaal met je eens, VeggieMo. 'We' of 'wij' bestaan niet. Ook ik laat me dat niet aanpraten.

   Mijn ouders slikken heel veel medicijnen, mijn vader zou als 85plusser met een aantal er van kunnen stoppen (is ook aangetoond, 85plussers kunnen doorgaans rustig stoppen met bloeddruk-en cholesterolverlagers, de nadelen van het slikken worden dan groter dan de voordelen). Maar de artsen blijven gewoon doorgaan met voorschrijven.

   Verwijderen
  4. Ik schrik me lam van dit bericht. Hoop maar dat het niet waar is. Niet de betrouwbaarste bron, maar toch: http://www.telegraaf.nl/binnenland/13134159/__Zorgpremie_loopt_op_tot_482_euro__.html?cid=rss

   Nu lijkt 70.000 euro bruto erg veel, maar je zult maar 3 studerende kinderen hebben. Dan gaat dat inkomen schoon op aan hypotheek (voor een tussenwoning in de Randstad), studie van de kinderen, energie en zorgverzekering, plus nog eten en wat kleding. Misschien nog een oude auto erbij of een paar weekjes vakantie maar dan heb je het al snel gehad.

   Verwijderen
  5. het is waar
   en ik heb ook al een oplossing gevonden.
   wij gaan scheiden. eerst van tafel en bed, manlief verhuist dan naar de zolder
   Je moet wel een beetje creatief denken !
   Groetjes van Anneke

   Verwijderen
 15. Een paar jaar bikkelen, (nog) zuiniger aan gaan doen, en dan hopelijk krijgen we weer onze "goede ouwe tijd" terug...Er moet iets gebeuren. Welk potje ook op bezuinigd gaat worden, het is nooit goed.....Ben het ook niet met alles eens, maar we kunnen ons er wel druk om maken, maar we hebben er toch geen invloed op! En met elk ander kabinet waren het misschien wel weer heel andere dingen waarop we moesten bezuinigen.....tis nooit goed....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goede ouwe tijd? Ik denk dat die consumptie maatschappij wel een keer voorbij mag zijn. Is toch nooit houdbaar in de toekomst met als maar meer mensen.

   Verwijderen
 16. Ook ik ga er fiks wat van merken.We doen het met 1 loon,nét boven modaal.Dus veel meer premie voor de zorgverzekering,wat ik net las.Maar de zorg moet ergens van betaald worden!Mijn man is ook chronisch medicijn gebruiker en voor hem dus altijd volle mep eigen risico kwijt.Maar laten we blij zijn met deze twee partijen,die bereid zijn om echte maatregelen te nemen.Bezuinigen doet zeer..niet bezuinigen uiteindelijk nog veel meer!Ook al bekruipt mij ook best eens een "oh jee" gevoel, ik ben blij dat er nu wat gedaan word om nog erger te voorkomen.Ik ben blij dat ik in Nederland leef.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik weet niet wat je bruto loon na inkomstenbelasting is, maar check het hier zou ik zeggen:

  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/10_oktober/30/binnenland/dit-betekent-inkomensafhankelijke-zorgpremie-voor-jou.xml

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben druk bezig met werk zoeken en solliciteren, maar aan de hand van de berekening op de Rtl site begrijp ik dat ik daar beter mee kan stoppen? Retorische vraag, hoor.
   Maar aan de reacties op de Rtl site te lezen zijn veel reaguurders van mening dat werken niet meer loont als je zulke hoge zorgpremies moet betalen. Vooral voor inkomensgroepen die ook schoolgaande en studerende kinderen hebben komen er teveel klappen tegelijk. Schoolboeken weer zelf betalen, kinderbijslag omlaag, stufi afgeschaft, OV kaart voor studenten weg, BTW verhoging, assurantiebelasting omhoog, ouderschapsverlof eraan, kinderopvangkosten omhoog. En ga zo maar door. Ik denk dat veel mensen dan toch liever kiezen voor minder werken of stoppen met werken en dat leek me niet de bedoeling van dit kabinet.

   Verwijderen
  2. Stop maar met werken. Ik ben een alleenstaande met 2 studerende dochters en verdien een goed loon. Daarvan laat ik mijn 2 meiden studeren.Ik ben - Godzijdank - gezond en kom niet vaker dan eens per 2 jaar bij de huisarts. Ik heb alleen een basisverzekering met maximaal vrijwillig eigen risico. Ik ga hiervoor vanaf 2014 bijna 3,5 keer zoveel betalen. 2800 euro per jaar betalen voor nog niet eens 1 huisartsconsult per jaar.... ? Ik snap dat ik me verzeker tegen onbetaalbare (ziekenhuis)kosten, maar ik betaal ook voor anderen. En die solidariteit heeft zijn grenzen.

   Verwijderen
  3. Dat gevoel heb ik ook. Ik ben gezond en word in ieder geval gedwongen door de wetgeving om een basisverzekering te hebben, terwijl ik er minimaal gebruik van maak. tot nu toe had ik daar geen moeite mee, maar als nu bljjkt dat de tarieven zo belachelijk hoog worden dan bereikt het ook mijn grens.

   Verwijderen
 18. Hallo Zuinigaan,

  Heb jij dit jaar al bericht gehad van het CAK voor de tegemoetkoming? Meestal krijg ik die in november uitgekeerd, maar heb nog niets ontvangen.

  Liefs Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Mijn vraagtekens staan bij de versoepeling van het ontslagrecht. Aan de ene kant lees ik over versoepeling van het ontslagrecht, aan de andere kant lees ik weer over een preventieve toets.

  Het hele idee snap ik niet. Nu werk ik voor mijn geld, als ik straks ontslagen ben, moet ik ook ergens mijn huur etc. van kunnen betalen. Dat betekent dat ik aanklop voor WW, na twee jaar als ik nog geen nieuwe baan heb klop ik aan bij de bijstand. Ik neem aan dat het nieuwe kabinet geen extra kosten wil door overlast van vele daklozen.

  Door de versoepeling van het ontslagrecht kloppen juist veel mensen aan voor een uitkering, en dat was toch juist niet de bedoeling. Het liefst zo veel mogelijk mensen aan het werk.

  Ik hoop gewoon voorlopig in mijn huidige baan te blijven, wel wil ik meer uren omdat ik nu maar net kan rondkomen en helaas niets of weinig kan sparen.

  Nog een fijne week.

  Groeten van Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Miranda het is hier nog geen November.
  groetjes Anneke

  BeantwoordenVerwijderen