Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 31 oktober 2012

Een nieuwe matras?

Gisteren keek ik op uitzending gemist naar een aflevering van De Rekenkamer. Het ging over matrassen, over dure en minder dure matrassen. Een dure matras kost je tot wel 49 cent per nacht als je uitgaat van een levensduur van 10 à 15 jaar.
Er werd gezegd dat een mens wel ruim 300 ml zweet per nacht produceerde en dat zweet zou allemaal in de matras terecht komen! Is dat echt zo? Slapen mensen dan bloot op een kale matras? Het lijkt mij dat mensen beddengoed gebruiken en meestal toch wel enige kleding aan hebben. Dat textiel neemt het zweet toch op?
En wat gebeurt er met dat vocht? Dat gaat toch niet allemaal in de matras zitten? Dan zou er per week van één persoon wel twee liter vocht in de matras terecht komen. In ieder geval lijkt het mij een goede zaak goed te ventilleren en regelmatig de matras te keren. Dan kan de matras lekker "uitdampen" en drogen.
Wat mij vooral interesseerde, was het verhaal van een slaapdeskundige, die vertelde dat het voor een goede slaap niet zo veel uitmaakt op welke matras je slaapt. Goede slapers slapen altijd wel en slechte slapers slapen niet ineens heel goed op een dure matras. Juist ja, dus als je goed slaapt, lijkt er geen enkele reden te zijn om een nieuwe matras te kopen.
Dan blijf ik toch met een vraag zitten. Mijn matras is ongeveer 30 jaar oud. Ver voorbij de "normale" levensduur van een matras dus. Ik slaap er prima op en er zitten geen kuilen of hobbels in. Ik verschoon regelmatig de matrashoes en uiteraard ook het hoeslaken. Moet ik nu een nieuwe matras kopen omdat mijn matras toch veel te oud is?

25 opmerkingen:

 1. Ik twijfel ook een beetje, matras is 15 jaar oud. Vanwege allergie zit er een anti huisstofmijt hoes om heen (die je kunt uitwassen) us uiteraard gewone moltons etc. Maar kan de matras wel voldoende vocht kwijt met zo'n hoes? Maar eens bij astmafonds navragen.
  Vocht is trouwens goed excuus om bed niet op te maken, maar open te slaan ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou hem echt wel vervangen en niet vanwege het vocht, maar wel van de beestjes die in je matras gaan leven. Brr nee krijg al jeuk bij het idee.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je lekker ligt en je matras schoon houdt is het toch goed?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De matras die ik voor de tijd had, was dun en slap en ik werd iedere ochtend met rugklachten wakker. Nu heb ik nergens last van en als ik een keer een nacht niet slaap, dan zit dat in mijn hoofd en niet in mijn lijf.

   Verwijderen
 4. Wij hebben onze matrassen nu 5 jaar, maar hebben er een dekmatras op liggen, 5cm dik ofzo, en deze neemt al het zweet op en je kan dit ding zo over t balkon heen hangen om eens lekker te luchten. De matrassen zelf zijn als nieuw, de dekmatras vertoont scheurtjes op de naden. Wij zijn beide wat aan de zware kant en hebben express hiervoor gekozen omdat op deze manier de matrassen minder belast worden en zo'n dekmatras vervang je voor een paar tientjes. Dus de winkelmedewerker had ons al gewaarschuwd dat een gewoon matras 5 tot 10 jaar meegaat, maar met een dekmatras kan dit oplopen naar t dubbele. Alleen moesten we er dan wel rekening mee houden dat de dekmatras zelf maar een jaar of 5 mee zou gaan, nou dat heeft ie dan net gered ;) Ik zou mijn matrassen alleen vervangen als ze echt slecht zijn, maar dit gezegd hebbende, de matrassen van tig jaar geleden waren kwalitatief toch anders...veel beter en gemaakt voor de lange duur...dus zijn jouw matrassen echt aan vervanging toe?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Luchten, keren, stofzuigeren en een dikke molton, dan blijft je matras echt wel fris en goed. Alleen als je een tweepersoons onding hebt, zou ik het vervangen wanneer het keren van de matras te onhandig wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Laat de matras eens reinigen als die nog goed is. Ze komen dat bij jou thuis doen. Ik laat dit jaarlijks doen bij de matras van zoonlief omdat hij allergisch is. Zelfs in een jaar tijd schrik je wat eruit gehaald wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij zijn 30 jaar gehuwd. Onze eerste matras hebben we ongeveer 20 jaar gebruikt en hebben die dan weggedaan omdat die precies wat 'doorlegen' was aan de kant van mijn man. 10 jaar geleden kochten we een nieuwe vrij dure matras die nu nog steeds in perfecte staat is. Ik zie niet het nut ervan in om een matras te vervangen gewoon omdat ze een bepaalde leeftijd bereikt heeft. Zolang onze matras in goede staat is, blijf ik die gebruiken. Er 'wonen' misschien wel een aantal families huisstofmijten in maar daar hebben wij geen last van. In de oude tijd vernieuwden de mensen hun matrassen ook niet om de 15 jaar maar gingen matrassen een gans leven mee. Matrassen werden toen vaak nog gevuld met kapok een natuurlijke vezel. Huisstofmijten zullen daarin ook welig getierd hebben. Neem daar dan bij dat de mensen niet zo vaak hun bedden verschoonden of wij tegenwoordig doen aangezien wassen en de was drogen een zware karwei was in tegenstelling tot het was- en droogcomfort dat wij nu kennen....Die matrassen zullen wellicht nog veel vochtiger geweest zijn of de hedendaagse matrassen aangezien de slaapkamers in die tijd totaal niet verwarmd werden. Werden de mensen toen meer ziek of wij ten gevolge van huisstofmijt ? Ik vervang onze matras enkel als het nodig is omdat ze doorlegen is. Vuil zal ze hier niet worden aangezien we een dekmatras hebben opliggen en de matras ook nog beschermen met een dikke molton, de matras regelmatig bloot laten liggen en nadien keren. Als je ouder wordt, is het zoals 'anoniem' hierboven zegt,wel makkelijker om twee eenpersoonsmatrassen te gebruiken om het keren te vergemakkelijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor ons was het handig om 2 verschillende hardheden te hebben dus wij hebben 2 1Persoonmatrassen,met een 2 persoons-dekmatras erboven op :)

   Verwijderen
  2. Niet helemaal waar hoor! Dat je een leven met een matras deed. Mijn vader vertelde dat mijn oma iedere zomer de matrastijk vernieuwde met nieuw stro. Ze hadden namelijk geen veren matrassen. Het oude stro ging kapot en het nieuwe stro was nog hartstikke grof en stijf. Daarom mochten de kleinere kinderen er eerst op springen en spelen, dan kon de matras tenminste plat liggen tegen dat het avond was. Buiten, want dan had je het stof tenminste niet in de kamers.

   Verwijderen
 8. waarom zou je?Als je geen lichamelijke klachten hebt.Ik moet wel om de 10 jaar een nieuw matras,ben erg gevoelig en heb vaak bekkenklachten.Heb nu zo'n hele dure die naar je lichaam vormt.En bevalt mij uitstekend.Als je geen klachten hebt hoef je ook geen duur matras,maar als je wat gevoeliger bent..een ander kan er ook niet over oordelen want het is heel persoonlijk.Luister naar je lijf zou ik zeggen.Groet Anne-Mae

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @anne-Mae. Bedoel je een Tempurmatras? Die reclameren er mee. Ik heb er één geprobeerd, maar kan er niet op slapen. Ik heb een erg gevoelige rug. Matrasexperts schijnen er ook niet van ondersteboven te zijn.

   Verwijderen
 9. Mijn matras heb ik nu vijftien jaar.

  Mijn bed verschoon ik iedere week en ik verschoon ook iedere week de moltondeken. Ik keer regelmatig het matras, en mijn bed laat ik overdag meestal opengeslagen liggen.

  Wel merk ik dat ik steeds meer aan het 'doorliggen' ben, regelmatig word ik met rugpijn wakker.

  Daarom wil ik binnenkort toch eens gaan kijken voor een nieuw matras.

  Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. zolang je nog steeds lekker slaapt op je matras en je geen fysieke klachten hebt, zou ik mijn matras niet vervangen,inderdaad regelmatig luchten en op tijd je beddegoed wasssen is wel goed voor je matras en ook voor je gezondheid. ik heb deze zomer een stoomreiniger gekocht en stoom mijn matrassen nu ook regelmatig, vind ik wel een fris idee.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Waarom zou je een nieuw matras kopen als je huidige nog prima voldoet :)

  Bij fysieke klachten zou ik pas echt een nieuw matras overwegen

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Pas toengasten me vertelden dat ze zo heerlijk slepenop hunatras kocht ik er voor mezelf ook 1. Toenpas voelde ik hoe lekker een nieuwe matrasis.
  De huisstofmijt reiniger heb ik hier ook een aantaljaar over de vloer gehad. Nu niet meer.
  Als het komende winter flink gaat vriezen, zouje je matras eens een dag buiten meten leggen. De huissto,ijt is dan voorgoed vertrokken.

  Ik heb nu een anti huisstofmijt hoes voor de gastenkamer.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik kreeg als tip om eens in de zoveel tijd je matras te bestrooien met soda en dit een tijdje op je matras te laten liggen. De soda trekt het vocht eat in je matras zit eruit. Opzuigen en je hebt weer een schoon matras.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Als het goed en hard vriest is 24 uur buiten zetten is alle mijt dood
  Ik doe dit ieder jaar en ga dan een nachtje op de bank

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik geloof absoluut niet in dure matrassen. Een goed matras hoeft niet schreeuwend duur te zijn. Maar is vaak ook niet heel goedkoop. Ik heb een Ikea-bed. Schijnt goed door de testen heen te komen, maar vooral: hij slaapt heerlijk.

  Ik denk wel dat een matras aan slijtage onderhevig is en dat vervanging na 15jr een verstandige keuze is. Slijtage kun je niet altijd zien, maar de elasticiteit en veerkracht lopen wel terug. Je bent nu gewend aan hoe het ligt, maar een nieuw matras zou wel weer anders aan kunnen voelen.

  Slaap lekker! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Als je goed slaapt, dan slaap je goed toch?

  En of er nou na 30 jaar meer huisstofmijt in een matras zit dan na 15 jaar, dat durf ik te betwijfelen. Volgens mij zijn het gewoon verkooppraatjes om de consument elke paar jaar zijn matras te laten vervangen. Dat is volgens mij vooral heel goed voor de portemonnee van de matrasverkopers.

  Vroeger (dus ook in de tijd van jouw matras) maakten ze matrassen met een langere levensduur.

  Lekker houden zolang je tevreden bent dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Heb deze uitzending ook gezien. Hoelang een matras meegaat weet ik niet. Maar vind het geen fijn idee, dat ze er met een soort van stofzuiger gingen kijken hoeveel vuil er uit zo'n matras kwam.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Je kan je matras ook omdraaien maar als er echt kuilen in zitten zou ik het matras vervangen. Wij hebben ons matras ook al een hele tijd maar zijn ook in overweging een nieuwe te nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ach ja... in de trend van 'ons binne zuunig' zou ik gewoon op mn eigen gevoel afgaan. Als je je matras hygienisch houdt met luchten, regelmatig keren, bedverfrissend lotion etc en je hebt verder geen klachten over je matras... tja waarom zou je hem dan vervangen? Wel geloof ik dat een duurder matras je dit soort issues bespaart omdat een duurder matras over het algemeen ook betekent dat de garantie een stuk langer doorloopt. Twijfel je, dan kan je hem in dat geval altijd inleveren en omruilen.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Toevallig afgelopen week ook een nieuw matras gekocht nadat mijn oude matras 15 jaar is meegegaan. Het liefst ga ik terug naar mijn oude matras hoor, deze ligt vertrouwd en gewoon erg lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Als je huidige matras nog goed ligt, zou ik zeggen dan hoef je toch geen nieuwe te kopen? Ik begon bij mijn eigen matras na 13 jaar wel wat op te merken en ik ben daarom naar de winkel gegaan voor een nieuw matras in Maastricht bij Ruwette. Ik vond het wel lastig kiezen, maar uiteindelijk ben ik wel blij dat ik een nieuw matras heb gekocht. Ik lig nu wel een stuk beter, mijn houding is verbeterd.

  BeantwoordenVerwijderen