Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 16 november 2012

Energiebesparen in de winter

Loop je in de winter in huis rond op blote voeten in je T-shirt of hemdje? Is het in jouw huis dag en nacht overal warm? Lig je iedere dag in een heet bad of douche je dagelijks minstens 20 minuten?
Dan valt hier een heleboel te leren over besparen op gasverbruik.

Als je daarentegen rondloopt in een dikke trui met een warm vest er overheen, warme sokken met pantoffels en alleen in de woonkamer stookt, dan betwijfel ik of je veel zult hebben aan dit bericht.

Want wat kun je doen?
Minder stoken (en je dus warmer kleden)
Minder vertrekken verwarmen (waarom zou je vertrekken verwarmen waar je niet bent?)
Het bad weinig gebruiken, maar in plaats daarvan kort douchen (voor het verwarmen van water is veel gas nodig)

Daarnaast kun je investeren in isolatie. De zolder, kruipruimtes, gevels kunnen geïsoleerd worden. Kortom: zorgen dat er minder warmte weglekt naar buiten. Maar investeren kost geld. Het verdient zich op termijn weer terug, maar het kost wel geld. Niet iedereen heeft geld voorhanden om te investeren in isolatie.

Verder kun je vooral besparen op kleine dingen:
De gordijnen 's avonds sluiten.
Een uur voor het slapen gaan de thermostaat op 15 graden.

Algemene kleine bezuinigingsmaatregelen:
Koken met de deksel op de pan.
Koken met snelkookpan en hooikist.
Voor meer dagen tegelijk koken.

Vergis je niet, vele kleine maken één grote!

17 opmerkingen:

 1. Ik ben me nu ook aan het verdiepen in het maken van dubbel glas met perspex-achtig materiaal. Wij hebben wat oud glas in lood (bovenaan de ramen) en dat vervangen is schreeuwend duur. Het is echter wel enkel glas en dus koud. Nu schijn je daar met perspex van 4 of 6 (er zit een minimale grens aan) mm een dubbel glas raam van te kunnen maken. Doordat die oude raampjes van zichzelf erg goed ventileren (lees=niet isoleren), kun je dat doen zonder er veel vocht tussen te krijgen. Misschien is dat ook een redelijk voordelige manier om de warmte toch wat meer binnen te houden, en de kou buiten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Glas in lood ramen zijn vaak prachtig! Mijn opa heeft ooit, samen met zijn broer, zijn eigen huis gebouwd (mijn grootvader was timmerman en zijn broer metselaar, ze bouwden 2 huizen, 1 voor opa en 1 voor zijn broer). Mijn grootouders hadden mooie glas-in-lood-ramen met geel en groen, echt schitterend. Als je de isolatie op zo'n manier met perspex op zou kunnen lossen, zou dat geweldig zijn.

   Verwijderen
  2. Ik hoop dat je daarmee het prachtige effect niet weghaalt. Glas-in-lood is zó mooi. Dat vind ik echt jammer aan het nieuwbouwdorp waar ik woon. Alles is nagebootst, niets is authentiek.

   Verwijderen
  3. Wij hebben glas in lood in dubbel glas laten maken, is geweldig mooi!

   Verwijderen
  4. Zoals Corry zegt. Je kunt die dubbel laten maken of een voorzetraam ervoor. Het effect blijft. Opnieuw lood erin scheelt ook. Ons vorige huis had dat ook.

   Verwijderen
 2. Helaas kom ik maar weinig adviezen tegen,waar ik nog iets aan heb.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat je alles al hebt toegepast, zou het niet?

   Verwijderen
 3. De meeste doe ik gelukkig al! En door de houtkachel te gebruiken hoop ik een nog lagere energierekening te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Denk idd dat vele lezers al deze maatregelen al kenden en toepstaen.Aan de andere kant:soms zit er ineens een tip tussen waar je van denkt: hé, die kende ik niet/gebruikte ik nog niet.In mijn huis blijft de warmte heel goed hangen (geïnvesteerd in isolatie),dus de verwarming gaat hier om 8 uur 's avonds al uit en met een plaidje blijft het lekker tot we naar bed gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Overdag ben ik alleen. Dan stook ik alleen even 's morgens voor het opstaan van de kids. Daarna blijft de verwarming uit tot 5 uur. 's Avonds zijn wij meestal allemaal weg naar sporten en dan staat die weer uit. Om acht dan weer even aan. Dus hier valt het dit jaar wel mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. overdag alleen even een electrisch kacheltje aan om de klammigheid en de kou te verdrijven. verder voor alle deuren en het open trapgat dubbele gordijnen. ik woon in een huurhuis met nog enkel glas in mijn voor en achterdeur, dit heb ik geisoleerd door er bubbeltjes plastic voor te spannen, dit plasti word op mijn werk weggegooid ,(was verpakkingsmateriaal, dus is gratis,bovendien trek ik als ik het fris heb eerst een vest aan en dikke sokken en als ik het dan nog koud heb gaat de verwarming aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kook (op het moment iets minder door een virusinfectie) al jaren met een zelfgemaakte hooikist. Mijn aardappels bijvoorbeeld die kook ik nu 3 minuten en dan een uurtje in de hooikist. De gordijnen gaan ook dicht evenals de verwarming laag ruim 1½ tot 2 uur van te voren.
  Ik heb overal spaarlampen of led-lampen. Alleen licht en verwarming aan waar ik ben (of een van de kinderen) 'sAvonds lekker warme sokken aan en een kat op schoot.

  Ik kook 's morgens extra water in de waterkoker en vul een thermoskan. Dit warme water gebruik ik daarna voor tandenpoetsen en soep.
  Ik ontdooi mijn spullen in de koelkast, waardoor deze minder energie hoeft te gebruiken om te koelen.

  Ik kook regelmatig voor 2 dagen, rooster oud brood. Restjes groenten gaan door het kattenvoer.

  Ik lucht ieder ochtend het hele huis een 20-30 minuten. Dan kan het vocht uit huis en warmt het beter op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geartsje

   Ik stook boven toch wel. Wij hebben een tamelijk vochtig huis uit 1920. De verwarming in de badkamer en van de grootste lege slaapkamer staat 's winters altijd aan.

   Verwijderen
 8. Al eens gedacht over het gebruiken van LED Lampen om ook flink te besparen in de maanden waarin het vroeg donker wordt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb overal spaarlampen. Dus dat bespaart ook al. Spaarlampen zijn voor mij zó gewoon, dat ik er niet eens aan gedacht heb die in dit bericht te noemen.

   Verwijderen
 9. Vind hier nog veel meer tips om te besparen op uw gas en energieverbruik.

  http://goedkopeenergieengas.nl/goedkope-energie-en-gas/

  BeantwoordenVerwijderen