Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 25 november 2012

Geld van Wet Tegemoetkoming Chronisch zieken en Gehandicapten?

De afgelopen jaren heb ik vanuit de Wet Tegemoetkoming Chronisch zieken en Gehandicapten een geldbedrag ontvangen van het CAK. Ik heb dit jaar nog geen brief gehad. Als ik goed lees op de site van de overheid, dan zou ik dit jaar nog 308 euro ontvangen. In 2012 ontvang ik namelijk de tegemoetkoming over 2011.
Vorig jaar had ik de brief hierover al lang in huis, nu nog niet. Zou het geld nog wel komen?
Ik kan tot 5 jaar na nu nog een aanvraagformulier indienen, als ik nu niets ontvang en ik denk dat ik er wel voor in aanmerking kom.

Vanaf volgend jaar wordt alles anders, want de tegemoetkoming over 2012 wordt drastisch aangepakt. Iedere alleenstaande met een bruto jaarinkomen boven €24.570,- heeft geen recht meer op een tegemoetkoming. Bij paren wordt de grens €35.000,-, Ik verdien meer dan de lage norm voor alleenstaanden en minder dan de hogere norm voor paren.
Vermoedelijk val ik als alleenstaande met een inwonend kind onder de categorie alleenstaanden. Maar dat ga ik nakijken!

Update 30 november: ik heb nogmaals de test gedaan. Het blijkt dat ik niet in aanmerking kom, want ik heb in 2011 geen fysiotherapie gehad. Die had ik wel in 2010 en 2009, daarom had ik toen wel recht op een tegemoetkoming. Nu niet. Ik heb wel 3 chronische ziektes, of eigenlijk 4 als je mijn slechthorendheid meetelt, maar ik heb geen recht op geld.

25 opmerkingen:

 1. Chronisch zieken krijgen toch ineens van alles minder. Bij elkaar opgeteld is dat een flink bedrag.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik weet in elk geval dat alle bewoners bij mijn werk deze brief allang hebben ontvangen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je kind meerderjarig is (in jouw geval is dat zo, toch?) val je hoogstwaarschijnlijk onder de categorie alleenstaanden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben 'm ook al lang binnen. Ik meen zo'n twee tot drie weken lang al.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben de brief voor onze zoon pas gisteren binnen gekregen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb gebeld en ze hebben zoveel extra aanvragen dat er vertraging zit. Heb je voor 1 december geen brief gehad, dan even aan de bel trekken!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn oma heeft de brief ook al ontvangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb de brief ook nog niet gekregen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb de brief ook nog niet gekregen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. In 2014 vervalt de tegemoetkoming geheel......

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb de brief al een aantal weken binnen! Nu het geld nog....;_)
  Groet, Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vandaag, 26 nov. heb ik het geld ook al binnen!! Moet niet gekker worden! :-))
   Groet, Tineke

   Verwijderen
 12. Weken geleden voor het ene kind een brief gekregen van CAK, afgelopen week voor het andere kind. Fijn dat ik het krijg, maar ik reken er eigenlijk nooit op, dan kan het alleen maar meevallen.
  En bij dit kabinet reken ik niet op al te veel meeleven.

  WG

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heb dit weekend een brief gekregen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hier ook pas eergisteren de brief voor mijn zoon ontvangen. En verwacht er eigenlijk ook nog 1 voor mijzelf.....

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb vorige week de brief gekregen. Er zijn meer aanvragen dan vorig jaar en daarom lopen ze achter. Als je in december nog niets gehad heb, kan je een aanvraag doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb ook nog steeds niet ontvangen! Voor het bedrag dat we dit jaar zouden moeten krijgen, gelden nog geen andere regels toch?

  Groetjes Joke, die het geld zeer goed kan gebruiken.

  Bedankt voor je antwoord alvast

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Dit systeem is gewoon niet eerlijk, ik heb 2 chronische ziektes en draai elk jaar zelf voor het eigen risico op. Ik denk dat het leven stukken leuker is als je, niet hoeft te sparen van je huishoudgeld. xx

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik heb wel een kleiner bedrag gekregen. Brief van vorig jaar bekeken, toen ik het wel kreeg, toen had ik andere zorg en nu kom ik dus niet meer in aanmerking. Getver, ik had eigenlijk wel gehoopt dat ik volgend jaar, dan krijg ik weer thuiszorg, nog een stuk van de eigen bijdrage terug zou zien maar die vlieger gaat dus niet meer op. Goed.... zetten we die extra kosten ook nog ff op het lijstje van bedragen waar ik volgend jaar wel rekening mee moet houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik had er niet meer op gerekend, maar krijg het dit jaar toch. Ik zie het als een kerstbonus. Ik krijg namelijk weer geen eindejaarsuitkering of bonus vanuit mijn werkgever.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Voor 1 kind heb ik de brief ontvangen. Voor de andere 2 nog niet. Afwachten maar even. Ik hoop dat ik het nog voor ze krijg.
  Leg het altijd apart voor de kosten van het nieuwe jaar.

  Groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Als ik alle reacties lees, dan is mijn conclusie dat ze bij het CAK waarschijnlijk dit jaar wat laat zijn en ik de brief nog wel zal krijgen. Ik heb de test gedaan en ik kom volgens die test in aanmerking voor de lage tegemoetkoming (308 euro). Jammer dat ik na volgend jaar niets meer krijg! Het scheelt toch aanmerkelijk, zo'n bedrag!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Mijn man heeft dit keer bericht gekregen
  wij hebben het nog niet eerder gehad
  dus ik was best wel aangenaam verrast.
  maar ik wacht eerst even af tot we het op de rekening hebben.
  dan gaat het naar de buffer.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik heb de brief ook nog niet gekregen, maar mijn gegevens over 2011 zijn net zo als die van de jaren daarvoor. Op de site van Wtcg staat dat als je per 1 december nog geen bericht hebt gehad dat je dan (gratis )kunt bellen, om een aanvraag in te dienen. Dus het wordt nog even afwachten tot 1 dec.
  groetjes Lisa

  BeantwoordenVerwijderen
 24. O, daarom kreeg ik opeens TOG (mijn zoon heeft vorig jaar fysio gehad) en daarvoor nooit! De brief kwam bij mij vorige maand binnen.
  Dank je voor de opheldering.

  BeantwoordenVerwijderen