Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

dinsdag 18 december 2012

Cadeaubonnen, wat doe ik er mee?

Ik kreeg de afgelopen tijd verschillende cadeaubonnen en verder ontving ik nog een cadeaubon voor Blokker. Op dit moment heb ik nog geen bestemming voor. Voor hoeveel geld heb ik bonnen?
Ik heb 2 bonnen van 25 euro en 1 van 12,50 en verder nog een Blokkerbon van 10,00 euro.
Dus in totaal 75 euro als ik alles bij de Blokker wil besteden.
De bonnen zijn onbeperkt houdbaar. Meestal wacht ik tot zich een bestemming aandient.

In het verleden heb ik regelmatig bonnen weggegeven aan A., een familielid. Dit familielid zit al jaren in de bijstand en heeft 4 kinderen. Zeker geen vetpot dus. Misschien doe ik dat wel weer. Destijds gaf een vriendin van mij lezingen waarvoor ze werd betaald in cadeaubonnen. Als hoogopgeleide tweeverdiener had vriendin die bonnen totaal niet nodig, dus kreeg ik jaarlijks tegen kerst een grote enveloppe met bonnen. Ik was toen net begonnen met werken en zat toen zelf qua inkomen op bijstandniveau. Ongeveer de helft van de bonnen ging naar mijzelf en de helft naar A. Hadden we er allebei lol van!
Mijn vriendin geeft al jaren geen lezingen meer, dus die bron is opgedroogd. Tegenwoordig ontvang ik op mijn werk cadeaubonnen als ik jarig ben. Vorig jaar heb ik er o.a. een nieuw horlogebandje van gekocht. Dit keer heb ik meer cadeaubonnen, dus meer geld om stuk te slaan. Als ik op de site van de bonnen kijk, dan zie ik dat je er ook in sommige restaurants mee kunt betalen, ook een idee. Mmmm dat is natuurlijk ook een idee.

Waarom kun je ze niet inwisselen bij de supermarkt? Dat zou ik het liefste willen, denk ik!

29 opmerkingen:

 1. Kadobonnen zijn onzin, daar is geld namelijk al voor uitgevonden en het tegoed is overal te besteden dus veel makkelijker. Je kunt het als kado wat meer body geven door het in een mooie kaart of bij een klein plantje te stoppen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mail de supermarkten eens. Want dat is een goed idee en winst voor hen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb wel eens gehoord dat mensen artikelen kochten met de bonnen en dan een dag later de spullen weer inleverden en geld terugkregen.

  Maar waarom doe je niet gewoon iets leuks met de bonnen, idd uit eten of trakteer je zelf eens op een mooie vaas, of fijn keukenattribuut. Je hebt ze niet gekregen om boodschappen te doen, maar juist om eens iets extra's te doen.
  Of heb je maar heel weinig te wensen, als rasechte consuminderaar?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat dat betreft ben ik net zo als jij. Ik zou die bonnen graag willen inzetten voor boodschappen,maar moet speciaal zoeken aan wat ik het nu weer wil uitgeven. Vaak geef ik ze door of koop er iets nuttigs van voor het huishouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De cadeaubonnen die ik bij mijn afstuderen kreeg van mijn stagebedrijf(2008) ga ik nu eindelijk wat nuttigs aanschaffen.
  Daar waar dochterlief gewoon luiers nodig heeft en ze die ook in de betreffende winkels verkopen, lijkt me dat eindelijk iets nuttigs.
  De meeste bonnen hoeven dan net weer niet. voor mij. Uitzondering daargelaten

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij zijn ooit eens een dagje wezen shoppen, met een flinke enveloppe met cadeau bonnen,
  Alle bonnen die we hadden mee, en alles wat we wilden kopen betaald met bonnen.
  Gaf een luxe gevoel, best veel gekocht en weinig uitgegeven.
  Maar dat was in de tijd dat we nog veel te spenderen hadden.
  Nu worden bonnen gebruikt voor artikelen die we echt nodig hebben, en dat is ook fijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb liever van die cadeaukaarten dan bonnen, omdat je daar kleine bedragen van kunt gebruiken en niet per sé de hele bon moet opgebruiken.
  Wel een hele lieve vriendin zeg, die je zo vaak bonnen gaf!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt van de bonnen cadeaukaarten kopen...
   Of dat is de tip die ik laatst kreeg voor het geleidelijk opmaken van een cadeaubon met een groot bedrag

   Verwijderen
 8. Ik ben ook nooit zo dol op bonnen. Je zit altijd aan een bepaalde winkel vast en een bepaald bedrag. Ik heb dan nog het allerliefst cadeaukaarten of VVV Irischeques, die eerste hoef je niet in 1x op te maken en die tweede kun je ook bij b.v. kluswinkels uitgeven. Dan komen ze ook nog eens op.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bij de blokker heb je wel bijv. stofzuigerzakken en vaatwastabletten, of schoonmaakmiddel...toch nog praktisch en uitsparen bij de supermarkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De laatste keer besteeddee ik mijn irischecques bij de Hema. Ik zat krap die maand en kocht er daar gewone levensmiddelen voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Als ik eens een VVV-bon krijg, besteed ik die het liefst bij de HEMA aan bijv. sokken, beddengoed, waxinelichtjes of een flesje wijn. Brood en vleeswaren verkopen ze ook, dus daar kun je behoorlijk "huishoudelijk" inkopen. Groet, Greetje54

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een heerlijk gevoel geeft dat als je met cadeaubonnen dingen kunt kopen. Ik krijg de bonnen graag. En gebruik ze alsik krap bij kas zit. Ik verdien bij een site bonnen voor ikea en irischeques. De irischeques spaar ik op tot sinterklaas tijd zodat ik voor mijn kinderen toch wat duurder speelgoed(de jongste gelooft nog heilig in sinterklaas) of kleding kan kopen (de oudste heeft liever een duurdere trui of broek en gelooft niet niet meer) Dit jaar was ik daardoor maar 40 euro kwijt aan contant geld voor sinterklaas.

  En de bonnen in supermarkten inleren? Aan de ene kant zeg ik ja, maar aan de andere kant geven de bonnen je een kans om eens iets te kopen wat je graag wil hebben maar eigenlijk te duur vindt.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ik koop voor mijn cadeaubonnen altijd dingen voor in het huishouden zoals pannen en linnengoed, dan kan ik iets kopen van betere kwaliteit dan dat ik normaal zou doen ,zo kocht ik van de zomer bij blokker een wasrek van normaal dik 40 euro met korting en daarnaast cadeaubonnen voor maar 2 euro 50 zo blijft een dure maar noodzakelijke aanschaf leuk en het is iets waar ik nog jaren plezier van zal hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Sinds ik een eigen zaak heb gehad en weet hoeveel er aan de strijkstok van de IRIS bonnen blijft hangen, koop ik ze nooit meer. En dan iets kopen met een bon en een dag later terugbrengen om er kontant geld voor te krijgen, zoals Luxepaardje schrijft, vind ik absoluut niet kunnen. De detailist is slachtoffer, kost hem een beste slok geld.

  Gelukkig doen wij niet meer aan kadootjes, de kans is nu heel klein dat er bonnen bij ons in huis komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom kost dat de detaillist geld? Die krijgt toch de waarde van de bon? Of is het minder?
   Ik dacht dat de enige strijkstok de bonnen zijn die vergeten worden en niet ingeleverd.

   Verwijderen
  2. @luxepaardje bezuinigt: de detailist moet bij elke bon die ingeleverd is en hij weer teruggeeft aan het hoofdkantoor van VVV 7,5% provisie betalen over het totale bedrag van de ingeleverde bonnen. Dus wat jij doet is niet echt heel erg netjes tegenover de detailist, daardoor is hij extra geld kwijt. Jij bent je bonnen kwijt en hij heeft niks verkocht maar moet nog wel 7,5% provisie afdragen. En dan vind ik 7,5% aardig wat geld.

   Janneke

   Verwijderen
  3. Dank voor je uitleg. Wel iets om rekening mee te houden idd.

   Verwijderen
  4. Bij de grote detaillisten kan je geen contant geld terug krijgen als je iets met een VVV bon hebt aangeschaft. Bij mijn bijbaan krijg je dan een cadeakaart terug :)

   Verwijderen
  5. Daarbij is de detailist, indien hij de IRIS-bonnen wilt gaan aannemen, ook verplicht een lidmaatschap met het VVV aan te gaan, waar je dan ook nog eens praat over een paar honderd euro per jaar. Al met al kan alleen het VVV happy zijn met de bonnen!

   Verwijderen
 15. Ik weet dat bv Deen wel iris en vvv bonnen accepteert hoor, staat niet op een of andere site , gewoon even navragen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Weet je wat ik altijd deed? Iets duurs kopen van die bonnen, het terugbrengen met een smoesje en dan kreeg ik mijn geld terug... Cash. Uitgekookt niet? ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Sluit mij aan bij zuster Klivia, heb ik ook eens gedaan met een overschot aan boekenbonnen. Geen boek nodig en we kwamen om in die dingen. "Hij had het boek al twee keer gekregen voor zijn verjaardag".

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik denk dat ik dit het minst leuke gedeelte vind van het zuinige gedrag. Gewoon genieten van de mogelijkheid om iets leuks voor jezelf te kopen in plaats van dat het altijd nuttig en enorm weloverwogen moet zijn. Je krijgt een bon voor je verjaardag. Zie het als een cadeau en besteed t leuk aan jezelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Lekker iets voor kopen wat je altijd al had willen hebben, maar er gewoon op dat moment geen geld voor over had!! Het is voor JOU en zulke bonnen zijn bij mij vrijwel direkt op omdat ik nog wel eens wat te wensen heb haha. Nu heb ik nog een bon liggen, 25 euro, ook onbeperkt geldig van een bepaalde winkel hier. Af en toe loop ik eens binnen en mocht er iets zijn wat ik graag wil, dan kan ik het altijd kopen! Gewoon lekker voor jezelf houden en iets leuks/nuttigs van kopen! Wel heel lief dat je het aan die ene persoon wilt geven hoor!

  Groetjes Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik ontvang regelmatig kortingscodes voor bol punt com of VVV bonnen. Die zet ik voor iets minder dan de waarde op Marktplaats (zo heeft de ander er ook een klein voordeeltje aan). Ik laat het geld overmaken en stuur de bonnen per post of de codes per mail toe. Dit lukt eigenlijk altijd prima. Het geld kan ik vervolgens op een andere manier besteden (of op de spaarrekening zetten).
  Groet, Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hier kun je Irischeques bij de Plus in leveren. Verder koop ik er ook wel eens een Hema cadeaukaart voor. Z'n kaartje kun je gemakkelijker bewaren in de portomonee en geleidelijk op maken. Levensmiddelen, huishoudelijke artikelen, kraamcadeautje. Meestal is z'n kaartje bij mij na een paar maanden leeg. Pas een H&M cadeaukaart van 50 euro gekregen. 1 keer ondergoed van gekocht voor 5 euro en vandaag kraamcadeautje van 15 euro. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik vind het erg lief van je dat je het weg wilt geven aan vriendin. Ik had er laatst ook wat, wou ze bewaren om bij de nieuwe tweedehandsfiets van mijn zoon te doen. maar ik heb ze bij een nieuwe winterjas voor andere zoon gedaan scheelde toch 40 euro.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Zelf zou ik zeggen; geniet van je kadobon. Doe of koop eens iets waar je van kunt genieten, of waar je met een leuke herinnering aan terug kunt denken.

  Mocht je een kadobon hebben gehad van een zaak waar je niet iets kunt kopen. En dus niet iets wilt kopen en de volgende dag terug wilt brengen (nooit geweten dat het de detailhandelaar geld zou kosten - goed om te weten), dan kun je altijd nog kijken of je je bon kunt ruilen met iemand die een andere bon heeft of er zelfs geld voor wilt ruilen.

  http://www.ruiljecadeaubon.nl/

  BeantwoordenVerwijderen