Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 1 december 2012

Geen extra hypotheekaflossing deze maand!

Het is me niet helemaal duidelijk hoe het komt, maar ik spaar nauwelijks de afgelopen maanden.

Eén ding weet ik wel, mijn kerstreis heeft me al wel veel geld gekost.
Voor diegenen die het nog niet weten of vergeten zijn: vanaf 26 december ga ik een week met kinderen en hun partners naar de zon! Naar Gran Canaria. En dat is vanwege het feit dat ik volgende week ZESTIG jaar word. Ik grijp dit heuglijke feit aan om eens lekker weg te gaan. Gewoon vanaf een vliegveld hier dicht bij, vanaf Eelde. Ik heb er in de zomer al eens over geschreven, het staat hier. Dat geld had ik op een spaarrekening gereserveerd, maar er blijft naast deze reservering vrijwel geen geld over om af te lossen. En ik wil ook nog wat geld overhouden om deze vakantie prettig door te komen. Dan heb ik wel wat meer geld nodig voor "boodschappen" dan normaal.

Volgend jaar ga ik weer verder met aflossen. Dan komt de erfenis van mijn moeder vrij. Ik weet nog niet precies hoeveel de belastingdienst uiteindelijk wil hebben, maar ik denk dat ik ongeveer 10 à 15 duizend euro erf. Dat geld zou ik volledig in mijn huis kunnen stoppen. Dan is een groot deel van het huis echt van mij!
Aan de andere kant, mijn woonlasten zijn nu ook al flink lager geworden door de extra aflossingen van de afgelopen jaren. Ik betaal nu €214,98 hypotheekrente en €62,- voor gas en licht. Vijf jaar geleden betaalde ik €498,04 hypotheekrente en rente op verbouwlening. Wat ik betaalde aan energielasten weet ik niet meer. Dat zal ongeveer gelijk zijn geweest aan wat ik nu betaal. Reken maar uit, ik betaal €283,06 minder dan toen. Dat is €3396,72 per jaar minder dan 5 jaar geleden.

Trouwens, ik kan dit jaar helemaal niet meer extra aflossen. Mijn bank wil tenminste een maand van tevoren bericht en dat lukt nu niet meer.

12 opmerkingen:

 1. Het te erven bedrag van 10.000/15.000 valt geheel binnen het bedrag dat vrijgesteld is van erfbelasting.

  Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat weet ik, maar er moet ook nog gewoon inkomstenbelasting betaald worden over 2012. Die belasting bedoel ik eigenlijk.

   Verwijderen
 2. Wat heerlijk,die vakantie! Dat aflossen komt wel. En helaas versneld door je erfenis

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Even iets heel anders Zuinigaan, je laatste bericht op weblog.nl is van eind december 2012. Als ik jou was zou ik daar even inloggen en desnoods een paar regels schrijven, dan raak je je blog niet kwijt want dan ben je niet meer inactief. Alle inactieve weblogs worden pr 1 dec 2012 verwijderd, gelukkig heb jij in december nog geblogd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je bericht! Ik heb er meteen wat aan gedaan.

   Verwijderen
 4. Kijk en dat is nog eens iets leuks om wat geld aan uit te geven want deze herinnering blijft voor altijd. Gefeliciteerd alvast!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat aflossen heeft je geen windeieren gelegd. Volgend jaar maar weer verder!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. O wat scheelt dat in je maandlasten. Leuk en motiverend om te lezen!
  Nu eerst genieten van de reis, aflossen komt volgend jaar wel weer!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is een eind minder. Zoals je onlangs schreaf lukt het je nauwelijks meer om extra geld over te houden.
  Een erfenis is wel lekker. Ik heb nog nooit inkomstenbelasting over een erfenis hoeven te betalen. Jammer dat ik het niet altijd goed heb besteed.
  Ooit gaf ik 13.000 gulden uit aan een nieuwe badkamer die nu weer opnieuw verbouwd is voor de gasten.
  Ooit ging ik er ook vijf weken van naar Afrika op een heel dure reis.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je kan er ook voor kiezen om een kleine tweedehands auto te kopen. Die zijn niet zo duur in het onderhoud en de kosten.
  Groetjes Kirsten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb geen auto, dat is nog goedkoper in kosten en onderhoud.

   Verwijderen
 9. Betaal je de reis voor je dochters én partners? Of dragen zij hier ook hun steentje aan bij?

  BeantwoordenVerwijderen