Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

zaterdag 22 december 2012

Kerstkaarten

Een prachtige oude Duitse kerstkaart.
Ik maar denken: wat ontvang ik weinig kerstkaarten! Dat was andere jaren nooit zo.
Maar ............  wat blijkt, als ik er over nadenk, kom ik tot de conclusie dat ik in 2011 helemaal geen kerstkaarten verstuurd heb! Zo langzamerhand krijg ik wel eens een seniorenmoment, dan weet ik het gewoon niet meer. Maar echt, er zijn ook geen decemberzegels van 2011 en op de lijstjes van verzonden kaarten die ik de afgelopen jaren bijhield komt 2011 niet voor (die lijstjes houd ik bij sinds 2000, want ik verzend niet alle kaarten gelijktijdig en anders weet ik niet meer aan wie er al eentje gestuurd heb).
Tja, dat komt er van, als je geen kerstkaarten stuurt, dan krijg je ook niets terug!
Ik stuur altijd kerstkaarten, ik geef toe, soms verzend ik die pas na kerst, maar vorig jaar is het er voor het eerst sinds tientallen jaren niet van gekomen. Dat komt waarschijnlijk omdat mijn moeder in december veel zieker werd en ze veel zorg nodig had. Ik ben nog een keer met spoed met haar meegeweest naar het ziekenhuis.

Dit jaar ga ik maar weer eens wel kaarten versturen, wie weet komt er dan nog wat deze kant uit! Gisteren heb ik een hele stapel geschreven en tijdig op de post gedaan! Ik vond nog decemberzegels uit de boedel van mijn moeder. Mijn broer had bij het opruimen van de kamer in het verzorgingshuis haar grote voorraad kerstkaarten mee naar huis genomen, ik de decemberzegels.

Wil ik op kerstkaarten bezuinigen? Ik heb wel eens gedacht: het kost ieder jaar weer geld, die kaarten en de postzegels. Per jaar ben ik er wel minstens 15 euro aan kwijt. Moet ik daar mee doorgaan?
Ja, toch wel, ik vind het heel leuk om kaarten te ontvangen, dus ik doe het gewoon

Vind jij het leuk om kerstkaarten te sturen en te ontvangen?

17 opmerkingen:

 1. Wij sturen een digitale kaart en dan nog een kaartje voor het straatje. Overigens hebben wij geen 'lik op stukbeleid' dat als iemand geen kaart stuurt, die er ook geen krijgt. Nogal dwars op de kerstgedachte vind ik dat...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ooit heb ik een jaar uit milieu overweging geen kaarten gestuurd. En dat ook met uitleg aan iedereen verteld. Sommige mensen namen het me kwalijk en vonden ,dat ik nu helemaal geschift werd. Sinds die tijd stuur ik veel mails en een paar kaarten

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het over t algemeen maar gedoe en vaak een verplichting, althans zo voelt het. Ik stuur sinds een paar jaar heel selectief, zoals naar hele oude mensen die het echt leuk vinden om te krijgen en hier in de straat naar wat buren (dat gooi ik dan door de bus natuurlijk).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben geheel geen kaartjes-mens en verstuur bijna nooit kaarten. Sinds de enveloppen met geld zijn afgeschaft in ons kringetje, neem ik ook geen kaart meer mee naar een verjaardag. Maar met kerst wél! Dan maak ik het hele jaar goed:) We nemen een leuke foto van zoonlief in de sneeuw/voor de kerstboom/met een kerstmuts oid en daar laat ik 40 kaarten van drukken. Dit doe ik trouwens altijd pas na onze verjaardagen half december, evenals de kerstboom opzetten ed. Het gros van de kaarten brengen manlief en zoonlief rond in het dorp, een stuk of 8 gaan met de binnenlands post en een gaat naar Oostenrijk (de mensen waar we al heel lang onze vakantie vieren in de zomer) en ééntje naar familie in Australië.
  Ik krijg altijd hele leuke reacties op de kaarten. Dit jaar heeft zoonlief geholpen ze te maken online. Was erg leuk om te doen, een hele vrolijke, speelse kaart geworden:)
  We ontvangen minder kaarten dan we versturen, omdat sommigen idd een mailtje oid doen. Ik stuur alleen mensen een kaart die ik echt iets goeds wil toewensen. Echt niet Jan en alleman, dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind kaarten versturen (en ontvangen) hartstikke leuk! Stuur sowieso veel kaarten, gewoon ook naar wildvreemden (via postcrossing). Het is zo leuk een kaartje te ontvangen, zeker een handgeschreven met een leuk berichtje of wens er op. Zeker met Kerst is een postkaart met een wens een teken van aandacht voor de ontvanger. Via mail vind ik zó onpersoonlijk, zo van: "hebben we dat ook weer gehad". Eén kaart uitzoeken en al je adressen invoeren, klaar......
  Nee, ik houd van de gezellige persoonlijke wijze van goede wensen versturen: via de post!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zelf stuur ik altijd kerstkaarten. Wel word ik steeds selectiever.

  Ik weeg figuurlijk niets af op een weegschaaltje. Dus als iemand om wat voor reden ook eens een jaar geen kerstkaart stuurt, dan stuur ik de volgende kerst gewoon nog een kaartje. Wel heb ik nu wat mensen afgestreept die al een paar keer niets teruggestuurd hebben. Als zij nu toch ineens weer een kaarje sturen, dan stuur ik alsnog een kaartje terug.

  En er zijn mensen die standaard nooit kerstkaarten sturen, maar dat weet ik.

  Prettig weekend.

  Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. stuur alleen kaarten aan mensen met wie ik echt contact heb ook al zou ik van hen geen kaart krijgen , ik krijg een paar kaarten van mensen waar ik buiten de kerstkaart geen contact mee heb en die stuur ik dan ook niets terug,dat zijn volgens mij van die mensen die een lijstje met adressen hebben van jaren geleden en standaard iedereen op dat lijstje een kaart sturen ook al hebben ze er verder geen contact mee. dat vind ik dus echt verspilling van het geld en het milieu.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. €15,- aan kerstkaarten vind ik eigenlijk niet veel.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik maak al sinds 1972 kaarten van allerhande materiaal,de laatste 2 jaar steeds een drukke maand december gehad en dan vraag ik me af zal ik stoppen...
  Maar uiteindelijk ga ik er toch weer een dag voorzitten en neem me voor om volgend jaar eerder te beginnen.
  Probeer altijd iets op de kaart te schrijven, een voorgedrukte kaart met alleen een naam erop hoeft voor mij niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind het eigenlijk een verspillende en onzinnige verplichting. Dus ik stuur alleen een kerstkaart naar die dierbaren die ik met kerst niet ga zien en verder naar de mensen die alleen zijn, ziek of het anderszins moeilijk hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik stuur ook al zo'n 10 jaar geen kerstkaarten meer. Sommigen houden het nog jaren vol om er wel een te sturen, anderen houden er snel mee op. Een paar zullen me elk jaar wel een kaartje blijven sturen.
  Ik zie het als iets wat de verzender leuk vindt om te doen. Als het de verzender er alleen maar om gaat iets terug te krijgen dan mogen ze er van mij snel mee ophouden. Ik kan het me ook niet voorstellen dat ik zelf iemand zou overslaan omdat ik geen kaartje heb gehad van diegene. Misschien ga ik volgend jaar wel weer eens wat versturen (denk ik elk jaar), er liggen nog heel veel kaarten in de kast.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik verstuur sinds 3 jaar geen kaarten meer. Het laatste jaar heb ik dit op de kaarten gezet dat wij het geld aan het goede doel geven en trouw op kerstavond gaat een bedrag in de collectemand van de kerk.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ben gek op kaarten en brieven versturen, maar doe dat liever op een zelfgekozen moment, om iemand ergens mee te feliciteren of een hart onder de riem te steken, of zomaar om te laten weten dat ik aan ze denk. Kerstkaarten sturen vind ik altijd zo'n verplicht nummer, een vorm van kuddegedrag omdat het 'nou eenmaal zo hoort'. Je merkt al hoe weinig het voorstelt: als je een jaartje overslaat krijg jij ze meteen ook niet meer! Hoe welgemeend zijn die kaarten dan? Sinds ik gestopt ben, krijg ik ook niet zo veel kaarten meer. Maar de mensen die mij hardnekkig kaarten blijven sturen, doen dat omdat ze het gewoon leuk vinden, ongeacht of ze een kaartje terug krijgen. En dan betekent het pas écht iets, vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik vind kerstkaarten krijgen en versturen een leuke decembertraditie.

  Het hele jaar door verzamel ik bijzondere kaarten, zoals bv bij een museumbezoek kaarten van winterschilderijen, bij kerkbezoek kaarten van mooie ramen of Maria. In kringloopwinkels bv oude nostalgische kaarten.

  Met een vriendelijk woordje erop wordt het een persoonlijke boodschap. En die wordt altijd gewaardeerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. dit jaar wel kaarten gestuurd aan2 zieke collegas met voor allebei een persoonlijk berichtje, vooral de kaart aan een collega in het bijzonder vond ik erg belangrijk, want eigenlijk zullen het voor haar geen fijne dagen worden aangezien ze gehoord heeft dat ze borstkanker heeft en zijn pas haar beide borsten preventief geamputeerd, dus een kaart met een standaard tekst is niet erg toepasselijk vandaar dat ik er een persoonlijke tekst aan toegevoegd heb, met daarin de hoop dat het volgende jaar voor haar een beter en vooral gezonder jaar mag worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Koop meestal na de kerstdagen de kerstkaarten met 50% korting voor het jaar daarop. Dan ben ik meestal niet zo heel erg veel kwijt daaraan..

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Kaartjes stuur ik niet omdat ik er dan één terug krijg. Ik vind het gewoon leuk, maar ik ben niet zo mobiel en dan is een kaartje ook wel makkelijk.

  BeantwoordenVerwijderen