Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

maandag 24 december 2012

Toename klanten voedselbanken

Er zijn in Nederland steeds meer mensen die een beroep doen op de Voedselbank. Lees hiervoor dit bericht. In Amsterdam is de groei 10 - 20% en ook voedselbanken in andere steden melden een forse groei.
Soms is groei verheugend, maar toename aan klanten bij voedselbanken is dat natuurlijk allerminst. Zorgelijk is ook het bericht dat de hoeveelheid voedseloverschotten die aan de voedselbanken gedonneerd worden afneemt. Meer mensen, maar minder eten! Dat komt niet goed!
Ik vind het zo'n contrast met de karren vol met eten die dagelijks in "mijn" AH volgeladen worden, het is voor veel mensen heel gewoon om in één keer voor meer dan 100 euro boodschappen te doen.

Het schijnt dat er nog steeds heel veel voedsel weggegooid wordt. Waar blijft dat dan en waar wordt er zo veel weggegooid? Zou dat weggooien niet anders georganiseerd kunnen worden zodat het eten terecht komt bij de mensen die het nodig hebben?

28 opmerkingen:

 1. Ik las een tijd terug iets over een initiatief (of zelfs nieuw merk?) waarbij ik meen sapjes gemaakt werden van resten van supermarkten.
  Dingen die nog wel goed waren, maar volgens de wet niet meer verkocht mochten worden.

  Supermarkten maken steeds meer gebruik van "just in time delivery", daardoor hebben ze minder voorraad (minder risico en kosten) en minder of geen magazijnruimte nodig, wat ook goedkoper is. Met een computersysteem wordt dan (automatisch) vaker bijbesteld wat verkocht is en komt er vaker een vrachtwagen precies brengen wat de super nodig heeft. Daardoor blijft er minder over. Dat is echt wel zichtbaar zo maar toch moet er volgens mij nog wel e.e.a. overblijven, dat best naar de voedselbank kan.
  Moestuinprojecten bij voedselbanken zou erg mooi zijn maar niet alle voedselbanken hebben natuurlijk de ruimte, kennis en mankracht daarvoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De voedselbanken hebben helaas soms gebrek aan mankracht. Ik hoorde van een boer,die groentenoverschot had. En de voedselbank belde. Men kon het niet komen halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik schaam me enorm! Zoals jij het omschrijft. Zoals jij me even met mijn neus op de feiten drukt. Ik gooi ook veels te veel weg en mijn karretje is toch wel enorm vol geladen elke keer. Ik ben blij met het bloggen. Dit stukje zal ik in een mapje doen en nooit meer zoveel weggooien of onnodig kopen. Ik beloof een beter mens te worden!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het bestaan van voedselbanken suggereert dat de uitkeringen zo laag zijn in Nederland dat mensen honger moeten hebben. Echter, de uitkeringen hier behoren tot de hoogste ter wereld. Niemand hoeft hier honger te hebben. Wel zijn er mensen die niet met geld om kunnen gaan. Bij mij op het werk werd ook ingezameld voor de voedselbank. Ik zie dan de pakken rijst staan van 34 cent per stuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is te eenvoudig gesteld. Er komen steeds meer mensen bij met een onzekere inkomsten, denk aan tijdelijke contracten, zzp-ers, mensen die door baanverlies maar wel in een koophuis zitten komen bijvoorbeeld niet in aanmerking voor een uitkering. Dan kan inkomstenval heel hard gaan.Of wat denk je chronische zieken die steeds meer kosten zelf moeten betalen, denk aan medicijnen en eigen risico ( vreselijk woord..noem het dan pechpremie.) Dit is juist een toenemende groep mensen die financieel klem komen te zitten. Die zitten eind van de maand betaal ik de energierekening of koop ik boodschappen, als ik de energierekening niet betaal dan loop ik de kans om afgesloten te raken en kost me 1000 euro om aangesloten te worden.
   Voor jezelf kun je eens de vraag stellen: hoe crisisbestendig ben ik eigenlijk? zou je bijvoorbeeld een periode van 3 maanden kunnen overbruggen zonder een inkomen? Welke keuzes ga ik maken.

   Nathalie

   Verwijderen
 5. Ben het helemaal met Ellen eens.
  Groet,
  (Toevallig ook ) Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Echt waar??? Weet je het zeker???? Heel bijzonder! Heb je zelf ooit in zo'n situatie gezeten? Als wij een uitkering zouden krijgen kunnen we net de vaste lasten betalen. Het is echt niet altijd dat je niet met geld om kunt gaan. En vergelijken met andere landen loopt sowieso mank, die hebben weer een andere situatie en bovendien zijn prijzen niet met andere landen te vergelijken. Oordeel toch niet zo makkelijk!

   Verwijderen
  2. Deze discussie is al vaker gevoerd. Wij waren afgelopen zaterdag bij onze (grote) schoonfamilie. Daar groeiden de bomen ook jarenlang tot in de lucht. Aflossingsvrije hypotheken zelfs voor een alleenstaand verstandelijk beperkt familielid die werkelijk niets van hypotheken snapt. Aflossen was voor de dommen. Gesubsidieerde kinderopvang, zoveel uren als je maar wilt, ook als je niet het aantal ingekochte uren opvang werkt. Advies-en consultancybanen. En nu: werkloosheid en bezuinigingen. Ook bij hen. Moord en brand geschreeuw.
   Het vereist dus wel een vooruitziende blik om goed met geld om te gaan. Voor 'pluk de dag' types is dat lastig.

   Verwijderen
  3. @laatste anoniem: ik denk zeker dat het klopt. Mensen hebben uit financiële onwetendheid schulden aangegaan, waardoor de vaste lasten veel te hoog zijn, met als gevolg dat er te weinig geld overblijft om te eten.
   Ik denk dat alle kinderen, jongeren en jongvolwassen dringend scholing nodig hebben in het verstandig, crisisbestendig omgaan met geld.Je kunt het ook door schade en schande leren, maar via opvoeding en school is fijner voor een mens. Wat zeker helpt: goed voorbeeld doet goed volgen!

   Verwijderen
  4. Ja allemaal en iedereeeeeeen heeft dat gedaan, wordt toch eens wakker! Niet iedereen heeft geld uitgegeven tot de hemel of wat dan ook! Er zijn genoeg andere omstandigheden waardoor je ook aan de grond kan raken! Wij hebben een ernstig gehandicapt kind, niet voor gekozen of zo hoor, gewoon overkomen! Dat heeft ons bakken vol met geld gekost. Hebben we ervoor over gehad, maar dat betekende wel dat het geld op een gegeven moment in ons geval aan oa een advocaat moest worden uitgegeven. Dan ga je echt wel onderuit met je ruime spaarrekening van 10000 euro, die zijn echter niet meer zomaar bij elkaar te sparen, ook al bezuinigen we ons suf! We zijn nu gelukkig niet afhankelijk van de voedselbank, maar ik hoop wel dat mijn man nog zeker een jaar werk heeft om dat in ieder geval te voorkomen.

   Verwijderen
 6. Ik vind het sneu dat het nodig is in Nederland. Zie de actie serious re. Er is nu al zoveel geld ingezameld, waarom doen we zoiets niet voor onze eigen mens die het zo hard nodig heeft?? Mijn dochter van bijna 9 wil al een actie op touw zetten voor onze voedselbank in de buurt!! Ze maakt het van dichtbij mee, onze buurvrouw loopt ook bij de voedselbank, en zodoende vraagt ze wat het allemaal inhoudt en ze kijkt jeugdjournaal... En dan de keiharde vragen die ze stelt: waarom rookt de buurvrouw dan nog en waarom drinkt ze nog wijn?? Tja...hoe leg je dat aan je kind uit? Aan de ene kant boodschappen moeten halen bij de vb en vervolgens naar de super sjezen om tabak en wijn te halen....

  Groetjes Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Scherpe vragen van je dochter, maar oh zo waar! Waarom??? Wat mij betreft moet iemand die naar de voedselbank en schuldsanering gaat ook direct uitgaven verantwoorden. Dus roken? Nee! (Er zijn natuurlijk meer voorbeelden van dit soort dingen, maar ik vind het goed dat jouw dochter het nu al ziet.)

   Verwijderen
 7. Vriend werkt ook voor de voedsel bank als vrijwilliger. Wij zien en horen genoeg verhalen van dichtbij. Ik zou graag zien dat er meer gedaan woordt aan hoe ga ik met het geld om wat ik heb. En vooruit kijken. Ik zie soms zoveel besparingsmogelijkheden en luxe, soms moeilijk wat er mee te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij zijn hier thuis met zijn achten, dus heb je automatisch een hele kar vol met boodschappen, en hier niks geen luxe gewoon eenvoudig leven, aan weggooien komt het hier gelukkig niet toe.
  Hanna.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. In alles wat ik hier lees zit een kern van waarheid. Het is maar van welke kant je het bekijkt. Ik vind het vreselijk dat dit in Nederland mogelijk is. Zelf zit ik in de WAO, ben chronisch ziek. Mijn man heeft na meer dan 30 jaar reorganisatie ontslag gekregen. Dan maak je twee keer een hele harde duikeling. In een periode dat kinderen studeren, blijkt er één zeer getalenteerd musicus te zijn waar veel geld naar toe gaat (want daar zijn geen subsidies voor), blijk je een woekerpolis te hebben...en los dan alles maar eens af. Doodsbang ben ik dat het fout gaat. Gelukkig heb ik een strakke financiële planning maar het onrustige gevoel gaat daar niet van over.Maar wellicht ga ik in de toekomst ook bloggen over mijn bespaar ervaringen. Ik lees al jullie tips! Desalniettemin...we hebben een goed leven vergeleken met vele anderen en daar ben ik zéér dankbaar voor.
  Karen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sterkte! Positief denken: niet denken in problemen maar in mogelijkheden! Wij zitten in dezelfde situatie en ik begrijp helemaal hoe je je voelt...af en toe moedeloos maar ook dankbaar dat het goed gaat met je gezin!

   Verwijderen
  2. Ook een heftig verhaal al vind ik persoonlijk dat een getalenteerd musicus dit gewoon als een hobby mag zien en ernaast mag werken. Evenals kunstenaars met een uitkering. Zodra het geld oplevert mag je ervan gaan leven, tot die tijd zul je zelf voor inkomsten moeten zorgen.

   Verwijderen
  3. De getalenteerde studeert full-time én werkt (2 baantjes). Er wordt geen muziek meer gestudeerd (eigen keuze!)

   Verwijderen
  4. Kijk en ik vind dit dus heel erg jammer. Als alleen mensen met geld hun talenten nog maar mogen benutten, dan is dat een pure verspilling van talent.

   Niet alleen de mier heeft namelijk waarde. Zonder krekels zou de wereld erg kaal en karig zijn.

   Groetjes, bespaarzuinig

   Verwijderen
 10. Ik heb gezien dat je via www.voedselbankmiddenlimburg.nl het boekje van Marieke Henselmans kan downloaden: 101 manieren om goedkoper uit te zijn.

  Ik rook niet, maar weet dat roken een hardnekkige verslaving is. Mensen met stress kunnen moeilijk stoppen. Ze hebben het gevoel dat ze rustiger worden. In de geestelijke gezondheidszorg werd/ wordt ook veel gerookt. Het wordt nu wel minder gelukkig.

  Zelf heb ik altijd veel last van rook en fijnstof gehad. Stukken beter nu er niet meer gerookt mag worden in openbare ruimtes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ja inderdaad voor eten is er zg. geen geld maar wel voor roken drank ipad ect en niet te vergeten vuurwerk, ja we hebben armoede zucht.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ben het met de laatste anoniem eens. Vaak gaan ze met een dikke auto naar de voedselbank. En dan lekker gratis eten en ik maar werken en belasting betalen voor hun uitkering. Van mij mogen ze in dit luilekkerland alle uitkeringen en voedselhulp meteen stoppen. Laat ze gaan werken.Doe ik ook.

  Groetjes Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 13. wat is deze maatschappij hard geworden.graaien.oordelen en veroordelen.zelf ben ik al niets beter .doe het zelf ook.dat oordelen dan

  BeantwoordenVerwijderen
 14. En tenslotte dit: over subsidie die Nederland kan krijgen voor de voedselbanken van de EU
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek/article/detail/3159381/2012/02/06/CDA-geen-miljoenen-op-Europese-plank-laten-liggen-voor-morele-afweging.dhtml

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Weet je... ik denk dat heel veel mensen maar een paar passen van de voedselbank af zitten.

  En misschien zijn er best een paar mensen die niet goed met geld om kunnen gaan of naast de giften van de voedselbank nog roken (foei hoor...). Aan de andere kant mogen enkelingen nooit een reden zijn om een hele groep mensen dan maar als een stel oplichters neer te zetten en het kind met het badwater weg te gooien.

  Mijn man heeft een eigen bedrijf en werkt keihard om het hoofd boven water te houden. Als hem iets overkomt of hij vindt geen werk meer, dan krijgt hij geen uitkering (dergelijke dingen zijn namelijk onbetaalbaar om je voor te verzekeren als zzp-er - dit geldt dus voor 80-90 % van alle ZZP-ers).

  Ik heb een goede baan en een vast contract. Tegenwoordig zegt dat echter niet zoveel meer. Als de nieuwe plannen doorgaan kun je na een ontslag in een periode van 2 jaar in de bijstand terecht komen, met na 1 jaar al een inkomensval naar bijstandsniveau.

  En wat moet je dan met een eigen, momenteel onverkoopbaar huis?

  Leven wij op grote voet? Zijn wij onverantwoordelijk? Nee hoor! De voedselbank is gewoon veel dichterbij dan veel mensen zich realiseren.

  Hopelijk voor allen hier blijft dat zo...

  Groetjes, bespaarzuinig

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. met dat laatste bedoel ik te zeggen dat veel mensen zich nooit zullen hoeven te realiseren dat de voedselbank dichterbij is dan ze denken.

   Verwijderen
 16. Hallo, bij toeval kwam ik op dit blog terecht. Interessante stukjes schrijf je. Ik heb niet alle commentaren over je voedselbank-verhaal gelezen, maar wil toch even wat kwijt. Je ergert je aan mensen die voor meer dan 100 euro boodschappen doen. Misschien stond je wel achter mij bij de kassa. Ik doe regelmatig boodschappen voor zo'n bedrag. Maar ga maar af en toe naar de supermarkt en gooi zelden wat weg. Verbouw mijn eigen groente en restjes gaan naar de kippen. Nooit te snel oordelen a.u.b !
  het lijkt me moeiijk om afhankelijk te zijn van de voedselbank, doet er niet toe hoe het zover gekomen is. Het belangrijkste lijkt me om te leren alleen geld uit te geven aan het allernoodzakelijkste. dat is heel moeilijk in deze consumptiemaatschappij.ik wens iedereen veel wijsheid toe in 2013D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat ik iets preciezer had moeten zijn. Ik bedoel mensen die voor 100 euro luxe boodschappen halen. In mijn ogen dan luxe: veel kant en klaar, wijn, chips. Kortom vreterij die er binnen een paar dagen doorheen is en waarbij je heel veel verpakking weggooit.

   Verwijderen