Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

zondag 23 december 2012

Kerstverlichting

Zou het door de crisis komen? Ik vind dat er veel minder uitbundig gebruik gemaakt wordt van kerstverlichting. De verlichting wordt later aangebracht, niet op 6 december, maar een stuk later. En verder was er in andere jaren veel meer buitenverlichting. Nu heeft bijna ieder huis binnen wel wat verlichting, maar uitgelichte huizen en tuinen zie ik dit jaar helemaal niet. Is dit toevallig of is het een nieuwe trend om wat minder uitbundig de lampjes aan te doen?

11 opmerkingen:

 1. Er wordt in ieder geval over heel Nederland gezien minder elektriciteit gebruikt. Hier is nog vrij veel buitenverlichting. Gordijnen dicht en zelf ziet men de eigen versiering niet. Op de straat loopt alleen een enkele hondeneigenaar. Voor wie doet men het?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. valt mij hier ook op. Woon in het oosten van R'dam tussen de flats en zie zowel binnen als buiten minder kerstverlichting.
  Lidy

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Misschien is de less is more stylingtrend eindelijk overgeslagen naar de buitenverlichting - tot mijn vreugde trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Rijdend gisteravond door het Westland, zag ik toch wel veel kerstverlichting in de tuinen van de grote villa's! Kerstmannen met sleeen en herten ervoor, grote verlichte "kerstbomen",veel lichtjes langs opritten, trappen en deuren, enz. Deze tuinders hebben er kennelijk toch nog wel geld voor! Haha. Maar bij ons in de woonwijk is het ook wat minder verlicht. Groet, Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij ons (belgie) valt het ook wel op dat er minder huizen zijn waar er aan de buitengevel of in de voortuin kerstverlichting brandt. Enkele jaren geleden hadden meer dan de helft van de huizen in onze straat buiten kerstverlichting hangen. Nu zijn er maar twee huizen versierd met kerstverlichting. Hier zie je ook nog zelden die 'hangende of klimmende' kerstmannen die aan de voorgevel hangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kom 's avonds niet zoveel buiten dus ik zie al die verlichting niet. Zie wel veel verlichting binnen branden maar of het nu meer dan andere jaren is? Geen idee.

  Wij hebben de kerstboom staan met lampjes en dan kan de andere lamp uitblijven want de kerstboom geeft licht genoeg. Er branden iets meer kaarsjes in deze periode bij ons.

  Ik gebruik momenteel iets meer stroom en gas dan anders omdat ik erg veel last van mijn spieren heb. Zie wel wat ik straks bij moet betalen. Ik gebruik nog steeds weinig want elk jaar komt de meteropnemer langs omdat ik in verhouding met de rest van de straat ver onder het gemiddelde zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Maandag ga ik ze er pas inhangen, het zijn de lullige bijverschijnselen van mijn ziekte. Voor iemand met een spierziekte wil iedereen wel een sinaasappel pellen, maar lichtjes zijn onzin. Maar ik vind het reuze gezellig. Ik doe er een tijdklok op. volgende week de 31e haal ik ze er weer uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik pleit schuldig ;)
  Hier wel veel lichtjes zowel binnen als buiten...
  ben gehuwd met de kerstman zeg ik altijd ;)
  Er zit wel een timer op (niet op de kerstman ;)...en de rest van het jaar zijn
  we erg zuinig ( tenminste we proberen dat toch te zijn)
  We doen verder niks overdreven ...gaan bijna nooit uit
  eten, bijna niet naar de film, niet op café , roken
  niet enz...dus bedek ik het met de mantel der liefde ;)
  Prettige feestdagen alvast!
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 9. We hebben het wel gedaan gedurende een aantal jaren samen met de buur; een bescheiden rij lichtgevende 'ijspegels' waar een klok op zat. Toen het stuk ging, is het niet meer vervangen door ons, is doodgebloed. Ik vond het wel leuk voor bijvoorbeeld alle passerende truckers ed om ze een kerstgevoel te bezorgen (de buur is zelf ook een voormalig trucker).

  Maar het is wel goed, zo, ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hier in onze hoek van de straat is de trend nog niet helemaal doorgebroken.
  Mijn dochterje van 3 noemt het "kermis verlichting" ipv "kerstmis verlichting" ;-). Ik heb er nooit aan mee gedaan.
  Mijn man heeft een hele foute kerst gewoonte van zijn vader geerfd; met kerst een rondje rijden door de lokale achterstandswijk en keihard lachen en oh en ah roepen om de vreselijke kerstverlichting die daar hangt en staat. Ik ben een keer mee genomen en ik wist ook niet wat ik zag, de straat verlichting kan er uit. Het gaat daar in die wijk blijkbaar keihard tegen elkaar in wie het meest en meest fout kan. Ze mogen morgen met z'n tweeën gaan van mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ze geven het nu uit aan het vuurwerk....
  gr. Annamarie

  BeantwoordenVerwijderen