Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 15 januari 2013

Groene stroom is niet altijd groene stroom

Gisteren in het NOS nieuws: groene stroom is niet altijd groene stroom. Energiebedrijven leveren kennelijk niet altijd groene stroom. We worden om de tuin geleid. Hoe kan dat dan? Hier wordt het uitgelegd hoe dat nu precies zit en welke maatschappijen wel groene stroom leveren, klik daarvoor hier. Het  beste is natuurlijk je eigen windmolen in je achtertuin, of tenminste zonnepanelen op je dak. Dan weet je helemaal zeker dat je groene stroom hebt.
Mijn "groene" stroom van Eneco blijkt helaas ook niet zo groen. Mijn contract loopt tot ergens in maart/april. Dan zoek ik een bedrijf met groenere stroom.

Is jouw leverancier echt groen? Of is het een nepperdje, net als bij mij?

22 opmerkingen:

 1. Waarom moet dat groen zijn jaren geleden had iedereen grijs was toch ook goed,energiebedrijf plakt label erop en iedereen betaald daar graag meer voor :(

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zit bij Budgetenergie, die staat er niet bij...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je doorklikt naar 'alle groen stroomproducten' dan krijg je een lijst waar ergens onderaan oxxio staat. Blijkbaar valt budget energie daaronder. Ik zat ook al te zoeken...

   Daar kan ik dus ook weer weg, ook gebakken lucht. ;-)

   Verwijderen
 3. Hier scoorde jouw Eneco nog wel groen.

  http://www.greenpeace.nl/Nieuwsoverzicht-2012/Aanbod-groene-stroom-niet-altijd-groen/?accept=c287ed48a6f9734195fbfc7b7939d688

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eneco biedt verschillende soorten contracten aan. Inderdaad is er ook een contract dat wel groen is.

   Verwijderen
 4. Ik heb zonnepanelen en betaal nu nog maar 17 euro per maand voor stroom. Als onze jongste het huis uit is zal dat nog minder worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik betaal 20 euro zonder zonnepanelen :)Netwerkkosten,energieheffing en belasting etc dat maakt maand bedrag hoger :(

   Verwijderen
  2. 17 euro voor stroom, daar bedoel ik mee: incl. netwerkkosten, energieheffing en btw. Je kunt helaas nog niet zonder netwerkbeheerder, dat klopt:(
   Maar je kunt wel in de toekomst zelf opgewekte stroom gaan verkopen.

   Verwijderen
  3. Nou dat zet geen zoden aan de dijk,wat je krijgt per kw is lachwekkend,je moet net zoveel opwekken als je verbruikt.

   Verwijderen
 5. Wij hebben geen groene stroom: manlief riep altijd dat het oplichterij was en hij heeft nog gelijk gekregen ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik verlang echt naar zonnepanelen, maar ja, de aanschafprijs is het probleem.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn product bij Nuon is volledig (100%) nederlands en groen, gelukkig, anders had ik jaren voor grijze stroom betaald.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bedankt voor de link. Delta zeeuws groen blijkt helemaal groen. Een geruststelling.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Meer door minder15 januari 2013 om 11:27

  Verwonderd me niets zo gaat het namelijk ook als een bank zegt duurzaam te zijn.
  Lees hier maar eens hoe duurzaam de ASN BANK werkelijk is. (veel minder dan je zou denken)
  http://www.nrcnext.nl/blog/2012/10/23/next-checkt-de-asn-bank-investeert-het-geld-duurzaam/

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Vorige week besteedde Kassa Groen hier ook al aandacht aan. Leuk programma voor de bloggers die veel bezig zijn met het milieu. Wij gaan door de tender van Eigen Huis na twee jaar weer switchen. Van Energie Direct (grijs) naar de Nederlandse Energie Maarschappij die een redelijk groen pakket heeft aangeboden. Weliswaar duurder dan wat we nu hebben, maar niet meegaan was nog duurder geweest. Nuon heeft bij ons een check gedaan. Helaas zijn zonnepanelen (nog) niet rendabel bij ons op het dak. Jammer.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Toch even aandacht hier aan geven: http://www.joop.nl/groen/detail/artikel/18061_klimaathandel_bij_de_nos/

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben gelijktijdig met jou overgestapt van Greenchoice naar Eneco. Kreeg van de week al een mail dat ze dringend willen weten of ik mijn contract voor 1 jaar wil verlengen, en inmiddels al weer een mail dat ik nog niet heb gereageerd. Terwijl het pas in mei afloopt! Vind dit heel irritant. Heb jij die mail(s) ook al gekregen?
  Marja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad. Ik heb al 2x een mail gekregen dat mijn contract bijna afloopt. Ik vind het uiterst irritant. Mijn contract loopt tot 1 april, ik heb nog alle tijd.

   Verwijderen
  2. Bij mij hetzelfde, korting op wintergas/stroom loopt tot 1 april, maar mijn jaarcontract (gekoppeld aan aanmeldbonus) loopt tot 10 mei 2013. Ik ben van plan vanaf 1 april tot 10 mei dan maar het hoge tarief te betalen, en per 10 mei over te stappen naar een nieuwe leverancier. Heb al beetje gekeken, en overal bieden ze weer een aanmeldbonus, sommige wel 300,= euro. Dat scheelt een flink bedrag op jaarbasis! Ben benieuwd hoe het met jou gaat lopen, succes t.z.t. (ik doe nu ook helemaal niets, al sturen ze nog 10 mails :-). Marja

   Verwijderen
 13. De oplossing voor zowel het bedrijfsleven als de Nederlandse consument ligt misschien wel over de grens. In Duitsland wordt stroom goedkoper. Bron http://www.technischwerken.nl/nieuws/stroom-wordt-goedkoper Er wordt in de nieuwsberichten met name gesproken over groene stroom. Dit klinkt natuurlijk fantastisch maar is groene stroom ook echt groen? Ook de windmolenparken zijn niet zonder energie aangelegd en er zit een behoorlijke hoeveelheid materiaal in dat onderhouden moet worden.

  BeantwoordenVerwijderen