Volgens een lid van de VVD-jongeren, Jarico Vos, moeten 55+ werknemers standaard loon inleveren vanaf hun 55e. (Klik op de link voor het bericht op Nu.nl)
Waarom? Dan zijn ze minder arbeidsproductief, zo beweert hij.
Wat?
Waarom?
Worden 55 plussers dan seniel en begint de dementie voort te schrijden?
Volgens mij is een dergelijke uitspraak niet gebaseerd op onderzoek. Bij mijn weten zijn vijfenvijftigplussers net zo productief als jongere werknemers, behalve misschien dan bij zwaar lichamelijke arbeid. Ouderen hebben veel ervaring en opgedane kennis en kunnen vanuit die ervaring heel efficiënt werken.
Tom Geenen, van de Jonge Socialisten, maakt het in mijn ogen helemaal bont, hij zegt dat werknemers het geld uitbetaald zouden moeten krijgen dat ze nodig hebben. Volgens hem moeten bedrijven uitbetalen wanneer werknemers het nodig hebben.
Pardon?
En wie bepaalt dat dan?
En op welke gronden?
Dus als ik zuinig leef heb ik weinig nodig en kan ik met minder geld toe en krijg ik minder uitbetaald? En omgekeerd, als ik er lustig op los leef en dus meer geld nodig heb, dan ontvang ik 400 euro per maand meer?
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
woensdag 16 januari 2013
Lager loon 55 plusser?
Labels:
Diversen
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Op diverse fronten taant de solidariteit.
BeantwoordenVerwijderenIk kan me voorstellen dat deze opmerkingen als kwetsend worden ervaren. Laten we het er maar op houden dat ze op z'n minst dom en kortzichtig zijn.
BeantwoordenVerwijderenSprak gisteren een zeer actieve jonge VVD-er aan. Hij zei dat de auitspraak van de JOVD geen waarde had. Zijn ouders werken weer leeftijden 63 en 74. Daar is hij trots op.
BeantwoordenVerwijderenZijn moeder heeft gedurende het huwelijk nietgewerkt. Dat benadrukte ik nog maar eens.
Nu dus wel.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik inderdaad vanaf midden 50 minder produktief werd. Kwam ook door gezondheidsproblemen waarvoor ik dan ook uiteindelijk ben afgeukeurd m ijn lichaam was gewoon redelijk op na 46 jaar werken.
BeantwoordenVerwijderenIk had echt meer tijd nodig om te herstellen en later in de week ging het gewoon een stuk minder met mij en had ik niet meer de energie om me voor 100% intezetten.
Maar ook de druk van alles maar kunnen, innoveren, meedenken etc. speelde erg mee. Dat was helemaal mijn werk niet -ik deed achtergrond administratief werk- maar werd wel verwacht en die eindeloze vergaderingen hakten er behoorlijk in en de tijd verspild moest ik wel inhalen in de normale werktijd.
Als ik me echt op mijn "normale" werk had kunnen concentreren was het een stuk beter gegaan.
Laat mensen doen waar ze goed in zijn en waardeer dat dan ook. Niet iedereen is overal even goed in.
De jongeren zijn aan het doordraaien. Als je ouder bent, heb je ook meer kosten om alles te betalen. Waaronder trouwens ook lang studerende kinderen, hypotheek en ga maar door. Zouden de jongeren eigenlijk wel beseffen dat ze met dit soort opmerkingen en besluiten (als ze zo stom zijn om het ook nog te gaan doen) in hun eigen vingers snijden?
BeantwoordenVerwijderenWie zijn 'de jongeren'? Beetje generaliserend vind je niet? Als de paus weer eens een belachelijke uitspraak doet, ga ik ook niet zeggen dat de ouderen aan het doordraaien zijn.
VerwijderenEen jongere
Ik reken me nog even onder de jongeren, en ík ben het helemaal niet met die rare JOVD-er eens hoor!
VerwijderenIn alle bescheidenheid, maar ik ben toch blij dat mijn jongvolwassen kinderen wel beter weten. Ze zien dat we hard werken combineren met zuinig leven en verstand gebruiken. Om het milieu te sparen, om meer van elkaar te genieten, om de hypotheek af te lossen en om hun studies te betalen.
BeantwoordenVerwijderenZouden die twee jongens van de PvdA en de VVD ook ouders hebben gehad die hun studie hebben betaald? Of zouden ze alles geleend hebben bij ome DUO uit Groningen? Dat kan natuurlijk zo zijn. Tja, dan heb je als jongeren wel meteen een hoger inkomen nodig.
Ik vind dit soort uitspraken nergens op gegrond. Oudere werknemers kunnen de kantjes eraf lopen, maar dat kunnen jongeren ook. Ik vind dat men moet betalen naar vermogen. Ouderen hebben vaak meer kennis, dat is ook veel waard. Maar het moet niet zo zijn dat ouderen er altijd standaard nog wat bijkrijgen. Ik vind gerust dat loonsverlaging ter sprake mag komen, maar dit geld natuurlijk ook voor jongeren of de 40'ers die ondermaats presteren.
BeantwoordenVerwijderenHallo Grijze pelgrim, dat ben ik niet helemaal met je eens, dat betalen naar vermogen
Verwijderenwij leven echt zuinig met als doel versneld het huis aflossen, zo bouwen wij natuurlijk vermogen op.
Wil dat zeggen dat wij meer moeten betalen dan mensen die het zelfde verdienden maar wel vaak op vakantie gingen, dure kleren kochten of vaak uitgingen?
Dat zou ik niet eerlijk vinden,
Verder ben ik het wel metje eens hoor
groetjes Anna
Dat bedoel ik niet met vermogen. Ik bedoel met vermogen de kwaliteiten van de werknemer. Dus wat een werknemer economisch gezien waard is.
VerwijderenIk ben ook zuinig en spaar veel en vind ook dat sparen afgestraft wordt in dit land. Maar goed, de overheid heeft het liefst zo lang mogelijk mensen aan het werk.
Toen ik nog werkte in een baan waar je de hele dag op je benen stond en liep, ik was toen al in de zestig, werkte ik mijn (veel) jongere collega's er nog uit. Zij begonnen al rond het middaguur te klagen dat ze zo moe waren, of ze een peuk mochten gaan roken dan konden ze even gaan zitten. Vooral op maandag waren ze vaak niet voorut te branden, want ja het hele weekend wezen stappen. Hoezo geringere arbeidsproductiviteit van ouderen? Mijn man is bijna 65 jaar maar reist voor zijn werk nog de hele wereld over. Hij heeft collega's die de helft jonger zijn en er nu al behoorlijk de kantjes ervan af lopen. ( meetings niet bijwonen maar iets anders gaan doen b.v. sight-seeën) Dat is dan wel een kwestie van arbeidsethiek, maar toch, productief is het niet.
BeantwoordenVerwijderenIk weet ook wel dat je niet alle jongeren over een kam kunt scheren maar doe dat dan ook niet bij de ouderen. vr. groet Leon
Ik vind het in de huidige samenleving een hele kwalijke zaak dat jong en (wat) ouder tegen elkaar worden opgezet.
BeantwoordenVerwijderenOver dit onderwerp, maar ook de discussie over de pensioenen gaat de verkeerde kant op.
SOLIDARITEIT is de boodschap. We hebben elkaar allemaal nodig en elkaar afvallen is het slechtste wat je kunt doen in een samenleving.
Oplossingen zoeken is prima en noodzakelijk, maar laten we aub de maatschappij niet nog meer in hokjes verdelen dan nu al het geval is.
Je hebt in elke branch ouderen die niet onderdoen voor jongeren. En ouderen die duidelijk te oud zijn voor de job. Maar dat geldt ook voor jongeren.
BeantwoordenVerwijderenHet lijkt me dan ook dat er naar prestatie moet worden beloond. Nav eerlijk functioneren. En dat heeft dan niets met leeftijd te maken.
Maar met persoonlijk functioneren. Of niet functioneren.
belachelijk. er zitten juist heel veel voordelen aan het hebben van oudere werknemers, dat zouden meer bedrijven moeten erkennen..
BeantwoordenVerwijderenVolgens mij is de discussie ingegeven door het feit dat werknemers het meest verdienen in de fase van hun leven waarin ze het minder hard nodig hebben.
BeantwoordenVerwijderenNatuurlijk verschilt het van geval tot geval. En hebben maatschappelijke factoren zeker invloed.
Maar in de fase van het leven waarin een huis wordt gekocht, kindjes worden geboren, ofwel de hoge kosten worden gemaakt, verdient de gemiddelde werknemer minder en houdt hij/zij minder over dan in de fase waarinde hypotheek is afbetaald en de kinderen de deur uit zijn.
Ik ben het helemaal met de stelling eens dat de oudere werknemer hard gewerkt heeft voor zijn comfortabele oude dag. Maar ik denk dat als de oudere werknemer de keus zou hebben gehad, dat hij/zij wellicht ook de voorkeur had gegeven aan een wat gelijkmatiger salaris over het werkzame leven heen.
Volgens mij is de discussie ingegeven door het feit dat werknemers het meest verdienen in de fase van hun leven waarin ze het minder hard nodig hebben.
BeantwoordenVerwijderenNatuurlijk verschilt het van geval tot geval. En hebben maatschappelijke factoren zeker invloed.
Maar in de fase van het leven waarin een huis wordt gekocht, kindjes worden geboren, ofwel de hoge kosten worden gemaakt, verdient de gemiddelde werknemer minder en houdt hij/zij minder over dan in de fase waarinde hypotheek is afbetaald en de kinderen de deur uit zijn.
Ik ben het helemaal met de stelling eens dat de oudere werknemer hard gewerkt heeft voor zijn comfortabele oude dag. Maar ik denk dat als de oudere werknemer de keus zou hebben gehad, dat hij/zij wellicht ook de voorkeur had gegeven aan een wat gelijkmatiger salaris over het werkzame leven heen.
Ik kan het niet laten nu toch even te reageren.
Verwijderen'houdt hij/zij minder over dan in de fase waarin de hypotheek is afbetaald en de kinderen de deur uit zijn'.
Welke fase bedoel je dan? Vijftigers zitten vaak nog met het levensonderhoud van schoolgaande pubers, of toch minstens met het levensonderhoud van studerende kinderen, waarvoor de verantwoordelijkheid voor een steeds groter deel op de schouders van de ouders terechtkomt. En in de toekomst, mocht de studiefinanciering vrijwel helemaal verdwijnen, nog meer. De gemiddelde leeftijd waarop Nederlanders kinderen krijgen ligt inmiddels boven de 30 jaar.
Je bedoelt toch niet de fase van de zeventigers:-)? Dan zijn de kinderen inderdaad wel het huis uit en afgestudeerd.
Idd, toen de kinderen klein waren kostten ze veel minder dan nu ze tieners en studenten zijn. Zelfs in de tijd dat wij kinderopvang nodig hadden, zwemles etc was het goedkoper dan nu!
Verwijderenen dan hebben we het er voor het gemak even niet over dat we jarenlang onder onze verdiende schaal werkten omdat de budgetten geen verhoging toelieten, en dat koopkrachtcompensatie niet bestaat bij ons bedrijf.
VerwijderenDus tegen de tijd dat je in je verdiende schaal zit, mag je weer gaan inleveren!
Inderdaad! Ik betaal, ondanks dat ik een inkomen beneden modaal heb, als zestiger in totaal 200 euro studietoelage aan mijn kinderen.
VerwijderenEn ik krijg al jaren geen opslag meer, omdat ik sinds ca 2004 in de hoogste schaal van mijn functie zit. Ik denk dat er maar weinig sectoren zijn waar het inkomen tot het pensioen blijft groeien.
Duidelijk. De reacties laten zien dat er niet vanuit mag worden gegaan dat de laatste jaren van je werkzame leven per se de rijkste jaren zijn. Dat was, meen ik, wel de onderliggende gedachte bij het voorstel waar je in je blog over schreef.
VerwijderenOverigens is het feit dat de kosten van met name studeren steeds meer bij de gebruiker komen te liggen (en daarmee bij de ouders), een maatschappelijke keuze. Er wordt niet meer getolereerd dat er jaren op kosten van de staat wordt gestudeerd.
Duidelijk. De reacties laten zien dat er niet vanuit mag worden gegaan dat de laatste jaren van je werkzame leven per se de rijkste jaren zijn. Dat was, meen ik, wel de onderliggende gedachte bij het voorstel waar je in je blog over schreef.
VerwijderenOverigens is het feit dat de kosten van met name studeren steeds meer bij de gebruiker komen te liggen (en daarmee bij de ouders), een maatschappelijke keuze. Er wordt niet meer getolereerd dat er jaren op kosten van de staat wordt gestudeerd.
'Dat was, meen ik, wel de onderliggende gedachte bij het voorstel waar je in je blog over schreef'
VerwijderenVoorstel? Twee jongeren hebben wat gezegd in een praatprogramma op de radio en vervolgens is dat gehyped. Meer is het niet. Het is dat ik Toon Geenen via via ken en weet dat hij ook heel verstandige dingen kan zeggen, waardoor ik toch ga denken dat e.e.a. door de media vervormd is weergegeven (knip-knip-plak-plak)
En die laatste discussie, over de studiefinanciering, hebben we op dit blog al heel vaak gevoerd. Je zou dus die blogs o even op kunnen zoeken.
Een maatschappelijke keuze? Nee, gewoon een wettechnische. Elke wetgevingsjurist weet dat de studiefinanciering een uitlooptijd van maximaal 4 a 7 jaar kent en daarmee het gemakkelijkst te wijzigen is. De cohorten hebben gewoon een korte duur.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld de pensioenwetgeving of de hypotheekrenteaftrek die in het laatste geval een looptijd van 30 jaar heeft (vroeger was er zelfs sprake van een open einde). De pensioenwetgeving wijzigen heeft ook grote gevolgen voor allerlei andere sociale wetgeving, dus heeft een domino-effect. Studiefinanciering wijzigen is gewoon de makkelijkste optie als de regering bezuinigen wil.
Dat laatste klopt zeker. Wat ik bedoel met een maatschappelijke keuze, is dat er weinig verweer tegen is. Het betreft een kleine groep die er betrekkelijk kort last van heeft.
VerwijderenEn het opblazen van verhalen in de media, dat is volgens mij niet iets nieuws. Weet nu hoe andere generaties werkenemers denken over de aanname waarmee dit debat in mijn ogen gestart is. De kosten in een bepaalde levensfase en niet de arbeidsproductiviteit van de oudere werknemer.
Vond het een interessante discussie om te lezen. Dank je voor je input.
Dat laatste klopt zeker. Wat ik bedoel met een maatschappelijke keuze, is dat er weinig verweer tegen is. Het betreft een kleine groep die er betrekkelijk kort last van heeft.
VerwijderenEn het opblazen van verhalen in de media, dat is volgens mij niet iets nieuws. Weet nu hoe andere generaties werkenemers denken over de aanname waarmee dit debat in mijn ogen gestart is. De kosten in een bepaalde levensfase en niet de arbeidsproductiviteit van de oudere werknemer.
Vond het een interessante discussie om te lezen. Dank je voor je input.
En dan nog maar niet te spreken over vrouwen die over het algemeen nog steeds minder verdienen dan mannen, de emancipatie ten spijt.
BeantwoordenVerwijderen15% gemiddeld, heb ik ergens gelezen. voor mezelf kan ik er misschien vrede mee hebben, maar voor mijn dochter?
VerwijderenIk heb de indruk dat VVD-ers over het algemeen "de anderen" redelijk slecht behandelen. Weinig solidariteit met de medemens die anders is dan jij. In dit geval is de VVd-er jong, dus laat hij "oud" vallen. Het grappige is wel dat deze jongeman ook ooit oud zal worden, ik ben benieuwd wat hij tegen die tijd van zijn oude uitspraken vindt...
BeantwoordenVerwijderenEcht het moet niet gekker worden. Ik krijg bijna het gevoel dat ik me moet verontschuldigen dat ik in 1949 ben geboren.
BeantwoordenVerwijderen