Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 21 januari 2013

Kikkererwten

Deze week weer vegetarisch. Dit keer eet ik kikkererwten. Al weer maanden geleden heb ik 2 kg gedroogde kikkererwten gekocht. Die kostten €4,99, Daarvan heb ik nu 500 gram gekookt, door het 24 uur weken verdubbelt het volume en heb wel een kilo erwten. De rest van de gedroogde kikkererwten zit in een goed afsluitbaar blik. Je hebt per maaltijd per persoon ongeveer 100 gram kikkererwten nodig. Dat betekent dat ik van die 500 gram 10 eenpersoonsmaaltijden kan maken. Ik vries een deel in en ik gebruik de kikkererwten als eiwitbron voor de warme maaltijd.
Wat kun je ermee maken: hummus, falafel, kikkererwtensoep, gewoon kikkererwten.
Je kunt er mee variëren, het maakt de kikkererwt een veelzijdige peulvrucht.

Hummus:
  • 3 tenen knoflook
  • 1 blik kikkererwten, uitgelekt
  • 1 eetlepel pindakaas of sesampasta (tahin)
  • olijfolie
  • 1 citroen
  • 1/4 theelepel komijn
  • zout
  • milde paprikapoeder
    maak de saus in de blender, begin met de ontvelde knolflook


  • Vandaag maak ik: zilvervliesrijst (rest uit diepvries), gebakken ui, geroosterde pompoen en kikkererwten.

    En ik keek daarnet naar buiten en werkelijk, er ligt nu toch een laagje sneeuw! Gisteravond om 11 uur lag er nog niets, maar er is nu werkelijk sneeuw gevallen

    15 opmerkingen:

    1. Heerlijk, ik ben dol op kikkererwten!

      BeantwoordenVerwijderen
    2. Lekker, kikkererwten in falaffel bijv.
      Doe je een beetje voorzichtig onderweg?
      groet

      BeantwoordenVerwijderen
      Reacties
      1. Het viel niet mee, fietsen op slecht begaanbare fietspaden, maar ik heb de survivaltocht zonder schade overleefd.

        Verwijderen
      2. Als ik uit het raam kijk, zie ik één grote sneeuwjacht. De sneeuw schijnt tot in de nacht door te gaan. Ik ben nu wel op mijn werk, maar hoe ik thuis kom? Misschien wel lopend, baggerend door de sneeuwduinen. Nog veel meer survival dan op de heenweg waarschijnlijk.

        Verwijderen
    3. Kikkererwten zijn geweldig. Hier ligt trouwens al dagen een dik pak sneeuw.

      BeantwoordenVerwijderen
    4. Ik eet ze ook regelmatig. Vaak in een groentenpotje met indiase kruiden.

      BeantwoordenVerwijderen
    5. Maak vaak een heel lekkere soep met kikkererwten uit een kookboek van Jamie Oliver heel simpel met ook erin aardappel en prei,

      BeantwoordenVerwijderen
      Reacties
      1. O ja, recept te vinden op okoko, kikkererwtensoep met prei.

        Verwijderen
    6. Kikkererwten, echt iets waar ik me eens in moet verdiepen. Falafel en humus zijn heerlijk, dus eigenlijk onbegrijpelijk dat ik nooit in andere gerechten heb verdiept.

      Hier (noord holland) trouwens een dik pak sneeuw ;-)

      BeantwoordenVerwijderen
    7. Heerlijk, kikkererwten ! Op de griekse manier : kook de voorgeweekte kikkerwten samen met gesnipperde ui en een in plakjes gesnipperde wortel. Ik gebruik de snelkookpan daarvoor. Zijn de erwten gaar, roer 1 eetlepel meel door wat kookvocht en bindt de soep hier mee. Pers een citroen uit en roer het sap door de soep. Lekker fris en eenvoudig recept.

      BeantwoordenVerwijderen
      Reacties
      1. Hoe lang in de snelkookpan Marion?

        Verwijderen
      2. Meestal een minuut of veertig, soms iets langer. Vergat nog te schrijven dat versgemalen peper lekker is in deze soep.

        Verwijderen
      3. En niet te vergeten een scheutje olijfolie !

        Verwijderen
    8. dat klinkt als een heel lekker recepje.
      Ga het uitproberen!

      BeantwoordenVerwijderen
    9. Wij eten bijna altijd vegetartisch. Dat scheelt sowieso al in de portemonnee heb ik het idee. Kikkerwerten is echt heel Indiaas en wij eten het dan ook vaak. We noemen dat (punjabi) Chole en daar hoort chana massala bij. Zou je ook eens kunnen proberen, maak je er de volgende keer toch eens een curry van?

      groetjes Juffie kladboekje


      www.kladboekje.nl

      BeantwoordenVerwijderen