woensdag 16 januari 2013

Bevroren waterleiding en CV installatie

Door de vorst kunnen je waterleiding en CV-installatie heel gemakkelijk bevroren raken. Vandaag vroor het in de Betuwe overdag, halverwege de ochtend, ruim 14 graden.
Als je nu te weinig stookt, heb je kans op schade. Die schade moet je altijd zelf betalen, dat geldt als je huurder bent, maar ook als je eigenaar van een woning bent. Jij bent verantwoordelijk voor de woning.
Dat betekent dat je voorzorgsmaatregelen moet treffen.
Zorg er voor dat je ramen sluit in ruimtes waar leidingen lopen.
Draai radiatoren van je verwarming open, in ieder geval 's nachts.
Zet de thermostaat op minimaal 15 graden.
Indien je niet met bovenstaande maatregelen kunt voorkomen dat leidingen bevriezen, zorg dan dat je de hoofdkraan dichtdraait en draai dan de kranen open.
Mijn schoonouders deden dit laatste iedere avond in de winter als het stevig vroor. Ze hadden alleen een kachel in de woonkamer. Ze zetten bij de WC emmers met water klaar, zodat je toch kon doorspoelen.
Eén troost: de waterleiding knapt zomaar niet. Je hebt dikwijls geluk. Het overkwam mijn schoonouders wel eens en dan hadden ze toch bevroren leidingen. Hun leidingen zijn bij mijn weten nooit geknapt. Toen ik in 1979/1980 in een studentenhuis woonde, kon de hoofdkraan niet dichtgedraaid, want de hoofdkraan stond onder water. Er stond namelijk heel veel water onder de vloer, dus we konden er niet bij. De waterleiding is heel wat keren bevroren geweest, maar is nooit geknapt. We haalden emmers water bij de buren en kookten en wasten ons daarmee. Maar ....... ik heb wel woningen gezien waar water uitstroomde, aan het einde van een vorstperiode. Golven water kwamen uit zo'n woning. Geen fijn gezicht!

Ik heb geen ervaring met bevroren CV installaties. Ik weet niet hoe ernstig het is als die bevriest.

6 opmerkingen:

  1. Nou wij hebben ooit weleens een bevroren leiding gehad. Toen die klapte, na de vorst, spoot het water eruit. Dit was de aanvoer van water, naar wasmachine in schuur. Sinds die tijd, sluiten we daar bij vorst he water af en gebruiken we wasmachine in keuken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In het weekendhuisje van mijn zwager was het water afgetapt. Toen bevroor toch nog de watermeter ,die in een gat in de grond zit. Daar ligt deze winter isolatiemateriaal omheen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als je beneden de thermostaat op 15 graden houdt en de deuren op bovenverdieping en zolder open laat staan zullen daar de radiatoren toch niet gauw bevriezen? De opstijgende warmte zorgt daar toch voor? Of mis ik iets?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik woon (ook) in de Betuwe (in Buren). Wij hebben een oud huis en zetten de verwarming 's nachts op 13"C, nog nooit een probleem gehad. Het was vanacht in Herwijnen -20"C.... De verwarming slaat 's nachts overigens wel aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Elk jaar in november sluit ik de buitenkranen af en zet de buitenkraan op open. Mocht er nog water inzitten dan is dat geen probleem. Ik heb beneden de verwarming aan, op de badkamer staat deze op 1 en op zolder een heel klein tikkie open, anders droogt de was niet.

    Ook bij mij slaat de verwarming nu regelmatig aan snachts. Het is niet anders.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Beetje vreemde topic als je niet stookt heb je kans op schade, ik zou zeggen als je huis niet voldoende isoleerd heb je kans op schade.

    Hier gaat cv netjes terug uurtje voor het slapen gaan naar 12 graden en hal niet verwarmd blijft altijd boven de 10 graden ook als het 18 graden vriest :)

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.