zaterdag 26 januari 2013

Oud eten op tafel .....

door de crisis.

Kopte De Volkskrant gisteren, Nu.nl deed er bericht van.


beschimmeld brood
Oud eten?

Dan denk ik aan verlepte groenten, beschimmeld brood, beschimmelde kaas, muffe koekjes en andere niet meer echt eetbare zaken. Dat eten stel ik me voor bij mensen die echt in nood zijn.
Maar in Nederland?
Bij bestere bestudering van de berichten, bleek dat het ging om producten die bijna over de THT (tenminste houdbaar tot) datum zijn of een klein beetje over de THT datum. Volgens onderzoek van de Wageningen Universiteit zouden de meeste mensen producten die aan de THT datum zitten weggooien.
Dat zijn dan mensen die slecht kunnen lezen en niet weten wat tenminste is. Tenminste betekent dat het product nog veel langer goed eetbaar is, maar er misschien wel een beetje anders uit gaat zien. Het gaat niet om gevaar voor voedselveiligheid. De bliksoep wordt misschien een beetje brokkelig. Nou is dat helemaal niet erg, bliksoep valt toch altijd vies tegen qua smaak en voedingswaarde. Een zogenaamde maaltijdsoep vind ik geen volwaardige maaltijd, maar daar gaat het hier nu niet om.
Waar je voorzichtig mee moet zijn: producten met een TGT (te gebruiken tot) datum. Hierbij gaat het om snel bederflijke  waar, die je koel moet bewaren en waarvan de voedselveiligheid in het geding komt als je het te lang en/of niet koel genoeg bewaart.
Zuivelproducten, vlees, vis en gevogelte vallen onder deze categorie.

Lees ook hier, over dat Nederlanders voor 155 euro per jaar aan voedsel weggooien. En dan hebben we het niet over groenteafval of kaaskorstjes of zo.

8 opmerkingen:

  1. Meer lezen over bewaren etc. op http://www.gezondheidsnet.nl/voeding/artikelen/5707/eten-bewaren-kun-je-leren

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het klopt dat tenminste houdbaar tot, voornamelijk een richtlijn is voor de verkoop. Tot die tijd mag het in de winkel liggen. Wil niet zeggen, dat je het daarna nog weken in de kast moet laten liggen. Maar een paar dagen daarna kan je het nog best eten en als je het bewerkt, door in te vriezen of te koken, kan het nog langer.
    Wil je weten, of iets nog te eten is, als het wat langer ligt, dan houdbaar tot... gebruik je zintuigen. Hoe is de kleur, staat de verpakking bol, hoe ruikt het... als je iets vies vind ruiken of je denkt, dat ziet er raar uit, Niet meer gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. THT mag ook na de datum verkocht worden alleen gaat dan de aansprakelijkheid over van de fabrikant naar de verkoper.
      Conserven zijn jaren na de tht datum nog geheel veilig te gebruiken alleen de KWALITEIT gaat achteruit. Muffig, kleurverschil dat soort dingen. De voedselveiligheid blijft bij ongeopende verpakking gegarandeerd.

      TGT te gebruiken tot, mag na de datum niet meer verkocht worden.

      Verwijderen
  3. Een zelfde stuk stond gisteren ook op nu.nl daar werd de toevoeging gebruikt dat de tht-datum een kwaliteitsgarantie betrof die niets met voedselveiligheid te maken heeft.
    groet

    BeantwoordenVerwijderen
  4. voorheen gooide ik ook veel eten weg omdat het over de tht datum was,maar tegenwoordig gebruik ik veel producten wel, het is een kwestie van je gezonde verstand gebruiken , bij zuivel en vlees en vis en medicijnen neem ik geen risico ,bij andere producten kijk ik naar het product en gebruik ik mijn neus, in veel gevallen kun je de producten gewoon gebruiken

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik gooide vroeger ook veel dingen die over tht waren weg. Inmiddels weet ik beter. Net een fles frisdrank open gemaakt die een datum in september vorig jaar heeft.
    Ook heb ik vorig jaar soep gemaakt van blikken tomaten met een tht van 2007 die ik bij familie uit de kast heb gevist.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. hier werd en wordt zelden wat weggegooid, wat we over hadden kregen onze beagles (handje brokjes van hun rantsoen af) tot vorige week. ze zijn er met zijn allen heel oud mee geworden. 14 en 15 jaar is voor beagles hoog bejaard en ze hebben allemaal tot het laatst een hele goeie conditie gehad.
    nu gaat het de vriezer in voor een "restjes-dag". handig als je een keertje weinig tijd hebt.
    we hebben de spruitjes/rauwe andijvie stamppot ingevoerd. errug lekker en prima om een half maaltje van beiden op te werken of we maken van restjes groenten een lekker roerbak-potje.dat ene oude sneetje brood dat we nu af en toe hebben gaat naar de vogeltjes.
    we hebben een voorraadrek en het oudst gaat het eerst op en door slim in te kopen is dat altijd voor de tht datum. zo ook bij de inhoud van de vriezer, waarin tegenwoordig 1 en 2 persoons porties zitten. we hebben eigenlijk alleen schillen en klokhuizen die weg gaan........helaas lukt een composthoop niet omdat onze tuin pal in de zon ligt en zo'n hoop heel veel ongedierte aantrekt, wat de buren niet prettig vinden omdat hun terras daar precies naast ligt....anders hadden we helemaal geen eet-afval gehad.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Eten weggooien is en blijft zonde. Vorig jaar heb ik een kliekjes kalender gekocht. Veel nuttige tips:
    restje aardappelpuree, roer er een goed uitgelekt blikje tonijn door, maak van de vis-puree platte ballen, laat ze een half uur rusten in de koelkast. Bakken in wat olie LEKKER!

    Restje pasta;
    maak er een pasta salade van.

    doe de pasta in een koekenpan, breek er 2 eieren overheen en bakken. (kun je ook nog een restje groente bij doen - spinazie, doperwten etc.)

    Restjes invriezen gaat altijd prima.

    Aan mijn diepvrieskast hangt een lijst met wat er precies in elke lade zit. Nooit geen 'oud' spul meer.
    En je weet precies wanneer je weer gehakt-kipfilet of wat dan ook moet kopen. Haal ik wat uit de vriezer dan streep ik het door op de lijst.
    Af en toe de lijst opschonen/overtypen in de computer, dan blijft het overzichtelijk.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.