Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 26 januari 2013

Méér salaris!!

Vergeleken met vorig jaar heb ik meer salaris. Mijn brutoinkomen is precies hetzelfde, maar mijn netto inkomen is sinds 1 januari 7 euro en 2 centen hoger. Mijn pensioen- + arbeidsongeschikheidspensioenpremie is omhooggegaan, ik betaal nu €4,33 meer aan het ABP.
Maar toch krijg ik netto meer geld. Dat is mooi, ik had rekening gehouden met een verlaging van het netto inkomen, maar nu is er toch nog enige inflatiecompensatie.

29 opmerkingen:

 1. Goh dan bof je. Ik ga er 19 euro in de maand op achteruit en ik zit al op het minimum. En dan alles wat duurder wordt. Maar goed, ik zal niet de enige zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nieuwe indeling in de belastingschiven en de belasting over de werkgeversbijdrage ziektekostenverzekering is vervallen.

  Maar aan de andere kant wordt gewaarschuwd je niet rijk te rekenen want allerlei belastingen gaan gewoon omhoog. Het maximumbedrag voor de zorgverzekeringswet is bijna verdubbeld waardoor een grote groep daar ineens meer moet gaan afdragen. Was eerst rond de 30.000 euro, ligt nu rond de 50.000 euro. Scheelt je al snel 500 euro per jaar dat je moet afdragen.
  Valt normaal niet op als het verrekend wordt via je salaris, maar als je een stukje allimentatie hebt bv krijg je ineens een aanslag. En die komt ook nog over 2012, want de wijziging is ingegaan per 1-1-2012, maar het nieuwe maximumbedrag was pas eind 2012 bekend. In 2013 dubbel betalen dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jij boft. De gepensioneerde moet 5% inleveren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dan verdien je flink. Ik ga er ook op vooruit en mijn secretaresse gaat er op achteruit. Schande.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @anoniem: Laat ik nou gedacht hebben dat ik een bescheiden inkomen heb. Dus als je 1534 netto per maand verdient, dan heb je een flink salaris? Ik verdien net zo veel als de meeste secretaresses in de organisatie waarin ik werk. Misschien wordt jouw secretaresse onderbetaald of zo?

   Verwijderen
  2. Dat is toch voor 32 uur? Reken eens door naar 40 uur en je zit op een heel behoorlijk salaris.

   Verwijderen
  3. Je houdt netto meer over dan het bruto minimumloon per maand. Dat is 1470. Het is omgerekend een modaal salaris 33.000 bruto per jaar incl vakantiegeld. Www.gemiddeld-inkomen.nl legt het begrijpelijk uit. Wat het verschil is tussen het gemiddelde en het modale inkomen bv, maar laat ook de verschillen per huishouden en persoon zien.

   Verwijderen
  4. @Anoniem: Mijn salaris is inderdaad voor 32 uur per week.
   @Willemien: volgens mijn loonstrookje komt mijn salaris neer op 30.000 bruto per jaar en geen €33.000.
   Die 30.000 is op zich niet slecht hoor, en heel wat meer dan het minimumloon, maar zonder partner en met twee studerende kinderen moet ik het wel alleen verdienen.

   Verwijderen
  5. als die 30000 omgerekend is naar voltijds dan zit je idd lager, maar als dat is over jou 32 uur zit je aan modaal.

   Een brutale vraag. Je zegt dat je het alleen moet verdienen. waar is de vader van de kinderen?
   Mijn dochter studeert nog niet, weet ook niet of dat ooit gaat gebeuren, ze is nog erg jong. Maar ik heb gelukkig de ruimte en het besef om nu al geld opzij te leggen. Ik verwacht namelijk helemaal geen bijdrage van de overheid meer tegen de tijd dat zij gaat studeren. Het inkomen van haar vader en mij is daar te groot voor. Ook ik sta er alleen voor, maar haar vader draagt wel bij.

   Verwijderen
  6. @Willemien: de vader van mijn kinderen verblijft sinds jaar en dag in een psychiatrische inrichting. Hij heeft zowel veel psychiatrische als lichamelijke problemen die het hem onmogelijk maken zelfstandig te wonen. Hij heeft een minimum Wajong uitkering. Onze kinderen zijn geboren in de tijd dat hij nog studeerde. Door de psychiatische ziekte heeft hij de studie niet af kunnen maken en ontving vanaf die tijd een Wajong uitkering.

   Verwijderen
  7. Bedankt voor je antwoord. Dat lijkt me veel zwaarder dan bij mij want jij hebt de zorg nooit kunnen delen. En hoewel het meeste op mij neerkomt wij de zorg wel delen. De financien zijn mijn deel. Tijdens mijn huwelijk deed ik dat al en haar vader gaf aan tijdens de scheiding: doe jij dat maar daar ben jij veel beter in.

   Verwijderen
 5. Dat is mooi! Ik ging erop achteruit. Ik zit al twee jaar in een eindschaal bij de overheid en ga dus elk jaar minder verdienen (inflatie en meer ABP afdracht en belastingdingen) omdat die schalen bevroren zijn. :-( Maar goed, ik mag niet klagen want ik heb een vast contract en heel veel zekerheid. Dat is ook wat waard in deze tijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Fijn voor je. Misschien een idee om die 84 euro extra in een apart potje te doen en met kerst eens wat extra's te doen van dat geld. Dan heb je een soort beloning voor 2013. Anders verdwijnt dit extraatje waar je niet opgerekend had zonder dat het je een feestelijk gevoel geeft

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn AOW ging 15 euro omhoog en mijn kleine pensioentje 17 euro omlaag.
  AJA

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat zijn zomaar drie broden meer op de plank per maand.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mijn minimum WIA uitkering ging 18 euro omlaag. Het pensioen van mijn oom ging met 40 euro omlaag. En wordt in april nog een keer gekort. Cisca

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Als ik naar alle prijsverhogingen kijk en de weggevallen compensatie voor chronisch zieken, dan lever ik ook bijna alleen maar in, ondanks die 7 euro per maand meer. Het eigen risico voor de zorgverzekering is alleen al ruim 10 euro per maand meer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan zal ik maar helemaal niet schrijven wat chronisch ziekzijn me kost.Ik ben benieuwd of ik nog mijn huishoudelijk hulp van de thuiszorg houd.Dat zie ik somber in. Ach dan betaal ik dat ook maar uit eigenzak zoals Rutte roept. Vroeger betaalde men ook de werkster zelf voordat dit gratis mogelijk werd. Volgens Rutte dan. De praktijk is dat er zoveel gestript is dat zelfs gezond eten moeilijk wordt. Tenminste van een uitkering van 870 euro per kalender maand. Komt nog huur en zorgtoeslag op. Dat is mijn leefgeld. Cisca

   Verwijderen
 11. Ik had ook meer, terwijl ik vakantiedagen had bijgekocht en die worden maandelijks verrekend. Ik was blij verrast, maar hoop niet dat mijn gepensioneerde moeder nu meinder heeft. Zal d'r eens vragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb nog geen idee wat het plaatje wordt, omdat mijn partner in januari de 13e maand uitgekeerd krijgt. Pas in febr. kunnen we zien wat het maandelijkse salaris wordt. Merkte wel dat een offerte voor een autoverzekering in werkelijkheid na acceptatie 4 euro per maand duurder uitviel. En dat is niet alleen de verhoogde assurantiebelasting. Tja, pas nadat je de verzekering accepteert, wordt de echte premie berekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wij hadden bruto 41,69 meer.
  Bruto maandsalaris is dus bij ons omhoog gegaan.
  Maar wat dat netto inhoud weet ik nog niet.
  Want manlief had nu in januari overwerkgeld erbij.
  Dus zie ik het waarschijnlijk pas in februari.
  En Zuinigaan, wij zitten ook op dat maandbedrag
  net als jij.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Zuinigaan, mijn complimenten dat je als alleenstaande met kinderen in staat bent om niet alleen uit te komen, maar ook nog zulke grote bedragen weet te sparen en af te lossen. Daar kan ik (en wellicht velen met mij) een voorbeeld aan nemen (ik schaam me nu acuut). En een inkomen beneden 33.000 euro incl. vakantiegeld en dergelijke is beneden modaal. En dan nog twee studerende kinderen(heb ik ook), pff dat kost een hoop.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. ook ik verdien beneden modaal ,ben alleenstaand en heb een nog thuiswonende studerende dochter , niet alleen kom ik prima rond ,ook lukt het mij ook om daarnaast nog te sparen voor een stevige buffer en ga ik het komende jaar nog flink wat grote uitgaves doen omdat er nogal wat dingen defect zijn of op hun laatste benen lopen , dat lukt mij allemaal omdat het toch een kwestie is van prioriteiten stellen , dus sommige dingen kunnen niet zoals op vakantie of een auto, maar vergis je niet wij leven toch redelijk luxe vinden wij zelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Als je goed naar de berichten in de media had geluisterd had je kunnen verwachten dat je meer zou over houden per maand. Je salaris is ongeveer modaal en het was al lang bekend dat werkende middeninkomens erop vooruit zouden gaan. Bijstand is netto voor het eerst in tientallen jaren minder geworden.Werken moet lonen dus verschil werkende en niet werkende hebben ze nu groter gemaakt. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn man werkt 40 uur per week en is er netto 4 euro op achteruit gegaan. Dus weer meer richting bijstandsnorm. Gelukkig hebben we onze trots en willen(kunnen!) we zelf gaan werken voor het geld, maar het verschil tussen werkenden en niet werkenden is dus niet voor iedereen groter gemaakt. Helaas heb je momenteel geen keus en moet je het salaris wat de baas je gunt maar accepteren.

   Verwijderen
 17. Volgens een brief van ABP zijn gepensioneerden er sinds 2008 9 % op achteruit gegaan. Dit vanwege het NIET indexeren van het pensioen. Deze maand is de netto pensioenuitkering 4,5% omlaag gegaan vanwege de verhoging van 4% van de eerste belastinschijf ev de verhoging van ,05% van de bijdrage ZVO (ziektekosten) die OOK van het pensioen wordt afgetrokken. Gepensioneerden krijgen daarvoor geen compensatie, daarnaast betalen ze zoals iedereen hun premie aan de zorgverzekeraar. 4,5 % betekent voor mijn man en mij € 84,00 per maand minder !
  Wees dus maar blij dat je nog werkt en probeer zolang mogelijk door te werken, wat als gepensioneerde wordt je gepakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat ben ik blij met de Belgische indexering! Ik ben er bruto 80 en netto 55 euro op vooruitgegaan, voor het nieuwe salaris van mijn man moeten we nog 4 dagen wachten. Ook de kinderbijslag is omhoog gegaan naar 253 euro per maand voor 2 kinderen.

  Het betekent natuurlijk ook dat alles duurder is geworden, maar door deze regeling blijven de salarissen in elk geval van gelijke waarde als voorheen, en niet minder, zoals in NL.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Mooi dat het allemaal in de gaten wordt gehouden! Belangrijk bij een eigen onderneming is dat de facturatie goed en regelmatig wordt onderhouden. Zo kun je ook nog een hoop centjes besparen.

  BeantwoordenVerwijderen