zondag 27 januari 2013

Lekkere erwtensoep

Ik heb eergisteren weer eens een heerlijke pan eigengemaakte erwtensoep gemaakt! Die soep aten we gisteravond.

Zo maakte ik ewtensoep:
500 gram spliterwten
1/2 flinke prei (meer had ik niet in huis)
2  winterwortels
1/2 knolselderij
2 uien
2 aardappelen
bouillonblokjes naar smaak
een magere rookworst
………………………………………………………………………….
Was de erwten en breng ze in ruim 2 liter water aan de kook. Toen de erwten in de snelkookpan kookten, heb ik de pan in de hooikist gedaan en de spliterwten 3 uren laten garen.
Toen voegde ik de in blokjes gesneden aardappelen en groenten toe en heb de soep weer op druk gebracht in de snelkookpan. Weer heeft de pan een paar uurtjes in de hooikist gestaan. Toen voegde ik de in plakjes gesneden rookworst en bouillonblokjes toe.
Nog een beetje sambal er bij om er iets meer pit aan te geven.

Toen heb ik de 7 liter snelkookpan in de schuur gezet om af te koelen en op te stijven. Zoals je misschien wel weet, wordt erwtensoep lekkerder als je de soep een nacht laat staan.
Het koken van de soep heeft me erg weinig gas gekost en ook weinig stroom doordat ik geen koelkast gebruikte om de soep te koelen voor de volgende dag. Groot voordeel van de hooikist: de soep brandt niet aan.

12 opmerkingen:

  1. Fijn, dat je de tijd kon nemen voor deze actie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je moet er inderdaad wel even de tijd voor nemen. Op mijn vrije vrijdag kon dat gemakkelijk, nu mijn moeder overleden is hoef ik niet meer te mantelzorgen op vrijdag.

      Verwijderen
  2. Het is ook wel echt snertweer vandaag!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik kook ook altijd snert in de hooikist, omdat ie dan nooit aanbrandt. Aardappelen in de snert vind ik persoonlijk trouwens de smaak verflauwen, en dik wordt de snert toch wel als je er veel groente in doet.
    De enorme knolselderij die ik had heb ik in een keer geraspt en in drie delen verdeeld, zodat ik nog een paar keer gemakkelijk snert kan koken. Aangesneden knolgroentes kijken me altijd zo verongelijkt aan vanuit de keukenla, omdat ik ze vaak wat te lang laat liggen. Mijn voornemen: kolen en knollen in een keer fijnsnijden of raspen en dan in de vriezer steken. Komt goed van pas in drukke weken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb ook net een grote knolselderij gekocht voor de erwtensoep. De rest knolselderij gebruik ik ook om aardappel/knolselderij/puree van te maken. Ook erg lekker en iets anders dan gewone aardappelpuree

      Verwijderen
  4. Ik kookte begin van de winter een grote pan snert. erstaat nog 1 bakje in de vriezer. Ook gehooikist. Zeker omdat we nog op inductie koken. Voor zeker 5 keer soep met minimale kosten. En veel lekkerdr dan uit blik.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik doe linzensoep vandaag. Nog een vraagje: Hoe ziet jou hooikist eruit? Ik gebruik wel eens een koelbox met kranten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn hooikist is een houten I.kea kistje waar een grote of twee gewone pannen in passen. Erin: paar kussentjes die we alleen bij concerten gebruiken, en een oude slaapzak. De pannen in een schone oude sloop in de slaapzak, klem zetten met de kussens, deksel er op en klaar. Als we de slaapzak nodig hebben is dat meestal in de zomer. Voor de winter was ik die weer uit en is weer geschikt voor de hooikist.

      Verwijderen
    2. Mijn "hooikist" is een hoekje van de bank. De pan verpak ik in kranten. Daaromheen kussens en daaroverheen een paar fleeceplaids. Ik heb in mijn vorige huis ook wel mijn bed gebruikt, toen sliep ik naast de keuken, op de begane grond. Met een dekbed en kussens maak je ook een prima hooikist.

      Verwijderen
  6. Heerlijk, erwtensoep!

    Ik heb nog wat porties zelfgemaakte erwtensoep in de vriezer, en binnenkort ga ik weer een grote pan erwtensoep maken, deels voor in de vriezer. Wel wordt dat de laatste zelfgemaakte erwtensoep van dit seizoen, ik verlang naar de lente!

    Een fijne zondag.

    Pecunia.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Een restje knolselderij kun je ook heel goed raspen en mengen met een lepel mayonaise en wat peper.
    Lekker voor op brood. En dan de boter weglaten!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.