Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 4 januari 2013

Vakantie ervaringen Gran Canaria

Hierbij meer over ons heerlijk weekje naar de warmte van de tropen.
Het is een flink eind vliegen naar de Canarische eilanden, het is 3338 km. Vanuit Eelde deden we er ruim vier uren over om er te komen. We verbleven met ons vijven in een eenvoudige bungalow. Het was een beetje klein voor 5 personen, maar omdat het lekker warm is en we vaak buiten waren, was dat voor ons helemaal geen bezwaar. Er werd bijna iedere dag schoongemaakt: het sanitair, vloeren, tafels, de bedden werden opgemaakt, nieuwe handdoeken klaargelegd en zelfs de afwas werd gedaan, dat merkten we toen we op een ochtend vertrokken waren zonder eerst af te wassen. We dachten: die afwas doen we wel als we weer terugkomen. Maar dat hoefde niet meer, want de schoonmaakster had de afwas al voor ons gedaan.
In de badplaats zijn de supermarkten iedere dag open van 8 uur 's ochtends tot 10 uur 's avonds. We hebben steeds zelf brood en beleg gekocht voor ontbijt en lunch. Brood en beleg zijn vergeleken met Nederland een stuk duurder, maar daar gingen we ook van uit, want de Nederlandse supermarkten zijn zo ongeveer het goedkoopste van de hele EU, dat is tenminste mijn indruk,
Drie keer hebben we zelf een warme maaltijd gekookt en 3x zijn we uit eten geweest. Uit eten kostte voor ons vijven 60 à 70 euro. We namen dan alleen een hoofdgerecht en 1x drinken bij de maaltijd. Geen voorgerecht en geen toetje. Dus verder geen poespas, wel zorgden we ervoor dat iedereen tenminste 1 stuks fruit per dag kon krijgen: er waren sinaasappels, bananen en appels te koop. Het prijsniveau daarvan lag iets hoger dan in Nederland.
Ik heb geen uitgaven voor de boodschappen genoteerd, alle kinderen, nou ja kinderen, in feite heb ik het over vier volwassenen tussen 23 en 26 jaar, hebben boodschappen gekocht. Ik haalde 's ochtends, als iedereen nog sliep meestal brood en beleg, soms ook fruit. Het assortiment in supermarkten waar we eten kochten is wat basisvoeding betreft heel beperkt. Er is vooral heel veel snoep en drank. De drank is veel goedkoper dan in Nederland, maar we hebben van dit voordeel geen gebruik gemaakt en we hebben maar weinig gesnoept.
Ook huurden we voor 100 euro drie dagen een auto. De benzine is goedkoper dan in Nederland. Op sommige plekken waren we voor 89 cent per liter benzine klaar, in de toeristische centra is de prijs per liter ongeveer 25 cent hoger.
Dan het weer. Het was iedere dag zo'n 22 graden en 's avonds ongeveer 17 graden. Het was daar "winter", voor ons niet te warm, niet te koud. We konden 's avonds met een vest aan buiten zitten lezen bij het licht van de terraslamp. Vrijwel iedere dag was er een strakblauwe lucht. Alleen de laatste 2 dagen was het een deel van de dag bewolkt en dat maakt het een beetje frisser. Zes jaar geleden, toen ik met mijn dochters op dezelfde plek was, was het ook ongeveer zo warm, in mijn herinnering was het iets frisser dan nu.

12 opmerkingen:

 1. Is het nog gelukt met je flesje water op schiphol?

  Je vakantie klinkt heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, we zouden een tussenlanding maken op schiphol, maar er waren zoveel passagiers, dat we zonder tussenstop vanaf Eelde vlogen. Daar heb ik in de vertrekhal water getapt bij de toiletten.

   Verwijderen
 2. Zo lekker, om middenin zo'n echte kwakkelwinter even een beetje zon te snuiven...
  En ja, 'k heb me vorig jaar op Tenerife ook afgevraagd waar de lokale bevolking hun inkopen zou doen.
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat heerlijk zeg, krijg meteen zin in vakantie. Mag ik vragen in welk complex/plaatsje jullie zaten? Als ik jou verhaal zo lees past dit perfect bij onze wensen maar als ik zelf zoek in playa del ingles dan zit je altijd in de buurt van de discotheken en grote winkelcentra en dat wil ik niet.
  Groet,
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klik hier maar eens: http://www.sudtours.nl/spanje/gran_canaria/playa_del_ingles/bungalows_vistalmar.htm
   Zes jaar geleden en ook nu is het in feite één van de goedkoopste locaties daar. Maar ik ben uiterst tevreden: rustig, op begane grond en direkt aan zee.

   Verwijderen
  2. Ik ga meteen kijken! Dank je wel.
   Groet,
   Ingrid

   Verwijderen
 4. Oh, wat klinkt dat allemaal heerlijk. Vooral die temperatuur :-). Ik houd helemaal niet van de winter. Niet van de donkerte en ook niet van de kou. Mooie foto´s heb je geplaatst! Nu lekker lang nagenieten.
  Teunie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wat heerlijk zeg! fijn dat jullie het zo leuk gehad hebben. stiekem verlang ik wel een beetje naar zulk weer, het is hier de laatste tijd zo grauw en grijs!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. O Heerlijk. Jaaaren geleden in 1994 ben ik daar geweest. Sindsdien heeft mijn man vliegangst en is hij nooit meer met de vlieger geweest. Ikzelf wel nog een keer, maar de zomervakantie's zijn nu altijd aangepast.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is heerlijk om je winter door te brengen op Tenerife. Je ziet niet meer tegen de winter op. Tegenwoordig brengt zomer ook nauwelijks meer iets

  BeantwoordenVerwijderen