donderdag 21 februari 2013

600 duizend

Helaas geen euro, maar 600.000 werklozen in Nederland.
Een triest record volgens het CBS. Klik hier op de link van het NOS journaal. Het aantal werklozen was de laatste 30 jaar nog niet zo hoog. En de werkloosheid lijkt alleen maar toe te nemen, vooral hier in het noorden, in de bouw, is de situatie bedroevend.

Ik zou zeggen: investeer in de bouw en schep banen!
Dat kost wel een paar centen, maar hoogstwaarschijnlijk trekt de economie daardoor weer wat aan. En dat is hoognodig lijkt mij! (Ver)bouw voor ouderen, bouw betaalbare huurwoningen voor slachtoffers van de huizencrisis. Misschien zijn de verzorgingshuizen in de huidige staat met hun grote recreatiezalen en eetzalen inderdaad wel uit de tijd. Maak van deze ruimtes mooie leefbare appartementen, zodat deze ruimtes geld opleveren in plaats van dat ze heel veel geld kosten. Het in stand houden van gemeenschappelijke ruimtes moet nu bekostigd worden uit de verblijfkosten van bewoners.

Dertig jaar geleden had je de Melkertbanen, de banenpoolers, banen vanuit Weerwerk etc. Allemaal namen voor door de overheid gecreëerde banen om werklozen aan een baan te helpen. O.a. stadswachten en conciërges op basisscholen werden hiervan bekostigd. Ook buurthuizen profiteerden van deze banen. Op scheppen van banen is wel wat aan te merken, het ging in de tachtiger jaren ook niet allemaal vlekkeloos. Maar ik neem toch aan dat we daar met ons allen van geleerd hebben en het nu beter kan?

7 opmerkingen:

  1. We zitten nog steeds niet op het aantal van 1983-1984 van 639.000 met een percentage van 10,2 procent. De 600.000 van nu is 7,5 procent.

    Melkertbanen stammen uit 1994 en daar zijn ze in 2004 toe het goed ging met de economie weer mee gestopt. Ik denk dat we nog even geduld moeten hebben voordat de overheid met banenprojecten komt. Vertraagde reactie...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dan moeten we met z'n alleen het geld ook weer laten rollen ipv onze hypotheken aflossen, sparen en andere anti-geld-rollende houden acties.

    Ook de overheid kan maar 1x geld uitgeven. We moeten naar een ander type economie. Een die niet op groei gebaseerd is. En dat doet pijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ben het helemaal met je eens ,men doet voorkomen of meer uitgeven en groei de enige oplossing is, mij zijn we in de problemen gekomen zijn door allemaal massaal te consumeren , we moesten allemaal meer gaan werken om meer te kunnen kopen en meer uit te geven aan allerlei luxe, ik zou best wat minder willen moeten werken en wat meer thuis kunnen zijn , daarvoor moet ik mijn uitgave patroon veranderen, ik heb daar al een start in gemaakt door veel 2e hands te kopen en anders te gaan leven , groei is mooi ,maar hoever moeten we daarin gaan , hoeveel ruimte om te bouwen is er nog? hoeveel grondstoffen om te blijven produceren zijn er nog? hoeveel energiebronnen zijn er nog om aan te boren? hoeveel meer kunnen we het milieu nog vervuilen om aan allerlei behoefte te blijven voldoen?

      Verwijderen
  3. Waarom hetzelfde trucje herhalen? Heeft toch niets opgeleverd? Subsidies op bijv. zonnepanelen dat is pas iets wat werkt voor de burger. Minder energiekosten, banen in de zonnepanelensector, het halen van de afgesproken normen. Alles wat energiezuinig is zou gestimuleerd moeten worden wat mij betreft.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Is toch geweest en heeft gewerkt de prijzen zijn enorm gedaald dus je kunt ze nu aanschaffen.

      Verwijderen
  4. "Ik zou zeggen: investeer in de bouw en schep banen!
    WIE KOOPT DIE HUIZEN DAN? NIEMAND KRIJGT EEN HYPOTHEEK. EN DE GROND IN VEEL GEMEENTEN IS TE DUUR OM ALLEEN GOEDKOPE WONINGEN TE BOUWEN.

    ...bouw betaalbare huurwoningen voor slachtoffers van de huizencrisis... IS MAAR DE VRAAG OF ZIJ IN AANMERKING KOMEN VOOR GOEDKOPE HUURWONINGEN

    Capslock enkel bedoeld als antwoord, niet als schreeuwen :)

    De situatie in de bouw is nagenoeg overal bedroevend. Overal hebben nieuwbouwwijken achterstand of stilstand.

    We zullen een balans moeten vinden tussen sparen voor zekerheden én verantwoord geld uitgeven. Als we enkel gaan oppotten komt er niets op gang.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zo simpel als 30 jaar geleden is het niet meer. Subsidie is een vorm van overheidssteun en door nieuwe wetgeving is overheidssteun aan o.a. de bouwsector erg ingewikkeld, zo niet onmogelijk geworden. 'Brussel' fronst al regelmatig de wenkbrauwen over het Nederlandse verschijnsel van privaatrechtelijke organisaties in de publieke sector. Zijn ze nu privaatrechtelijke aard? Zo ja, dan mag de overheid er niet of nauwelijks financiële steun aan geven, zijn ze zuiver publiekrechtelijk, dan mag het wel. Veel ziekenhuizen, onderwijsinstellingen en woningbouwcoöperaties zijn privaatrechtelijk maar hebben hun uitwerking in de publieke sector en vallen voor wat betreft wetgeving gedeeltelijk ook weer onder. Denk bijv. aan onderwijsgigant Amarantis (bijzonder, privaatrechtelijk onderwijs),die failliet ging en met overheidsgeld op het droge geholpen werd. En de privaatrechtelijke banken, die met overheidsgeld nu gered zijn, maar geacht worden over een aantal jaren weer op eigen benen te staan. Dus het is niet allemaal zo simpel meer.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.