Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 4 februari 2013

Wat is beter LED, of spaarlamp?

Al sinds het jaar 1982 heb ik spaarlampen. Eerst een enkele "jampot" spaarlamp, nu heb ik vrijwel overal spaarlampen en geen gewone lampen meer. Nu vraag ik me af, of het goed zou zijn om over te stappen naar LED lampen.

Een iets jongere jampot + een recente spaarlamp

Zij LED lampen beter, nog zuiniger? Moet ik voortaan LED lampen kopen? Ik heb nog een voorraadje spaarlampen liggen in verschillende wattages. Spaarlampen hebben een lang leven en zijn niet snel aan vervanging toe, dus het duurt nog wel even voordat ik LED lampen zou gaan gebruiken.
Dus de vraag is eigenlijk, koop ik LED als die in de aanbieding zijn en heb ik over een aantal jaren alleen nog LED in de voorraad?


Dit vind ik op Wikipedia over LED: De nieuwste ledlampen (type Superflux) zijn dus iets efficiënter dan de moderne spaarlampen (60-100 tegen 55-60 lumen/watt). De prijs van een moderne led is ongeveer 15 eurocent per lumen; dat is ca. 15 keer zoveel als de prijs van een gewone spaarlamp, die minder dan 1 eurocent per lumen kost (prijspeil 2006). Ook in prijs is een led dus (nog) absoluut niet concurrerend. Ik vraag me wel af hoe oud de conclusie is, omdat gesproken wordt van prijspijl 2006. Toen waren de LED lampen dus per lichteenheid 15x zo duur als gewone spaarlampen.
Op de site van het Zweedse woonwarenhuis vind ik lampen die tussen 2,99 en 9,99 per stuk kosten. Deze zijn met een gewone fitting, dus die kan je zo in je armatuur draaien. Op die site staat niet hoeveel lumen de lampen geven, helaas weet ik dan nog niets. Het lampje van 2,99 is een lampje van 0,5 Watt. Hoeveel licht geeft die in verhouding tot een gewone gloeilamp? Dat staat er dus niet bij. Bij de duurdere lampen staat wel de hoeveelheid lumen, dat is handiger.
Ik ga proberen LED en spaar te vergelijken:
Een LED lamp van 9,99 is een lamp van 8.1 Watt en geeft 400 lumen.
Een spaarlamp van 5 Watt geeft 250 lumen en is vergelijkbaar met een gloeilamp van 25 Watt. 
Dus een LED lamp van 8.1 Watt zou qua lichtopbrengst vergelijkbaar zijn met een gloeilamp van 40 Watt en de lichtopbrengst van het 0,5 Watt LED lampje zou dan vergelijkbaar zijn met een gloeilampje van 2,5 Watt. Dat heeft meer weg van een gloeiende spijker dan van een lamp.
Of zie ik dat verkeerd?

Mijn voorlopige conclusie: ik kan bij een aanbieding best een LED lamp van 8.1 Watt aanschaffen en gaan uitproberen hoe dit bevalt.
Heb jij ervaring met LED -lampen? Zo ja, hoe bevallen deze lampen?

26 opmerkingen:

 1. Ik heb een Living Colours lamp van Philips, waar LED-lampjes inzitten. Ik vind hem echt superfijn! Hij geeft heel veel licht en is superzuinig :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik zou zeker kijken hoe het bevalt, LED schijnt heel voordelig te zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. deze week komt kassa groen met een uitzending over led lampen, leuk nu je er zo mee bezig bent!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Grappig ik was ook niet zo overtuigd dat LED ineens zo veel zuiniger/goedkoper was/is dan een spaarlamp.

  Ik heb hier al wel een insteek lampje met een Led maar dat is met zijn 3 Watt echt een sfeerlampje.

  Ik heb nu paar Ledlampen in bestelling,wacht daar op soms moet je dingen gewoon zelf proberen.

  Wat mij wel is opgevallen dat veel spaarlampen de laatset jaren ook niet van goede kwaliteit zijn en vele ginegen na een jaar al stuk terwijl mijn eerste al 21 jaar brand :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb pas wat LED lampen gekocht bij Kruidvat, ze waren afgeprijsd van 5 euro naar 1,75 en 1,50. Vond ik wel een leuke aanbieding. Ik weet alleen dat ze nog voordeliger branden dan spaarlampen dus dat is dan afwachten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben nu een jaar of 4 bezig om iedere kapotte spaarlamp te vervangen door een LED-lamp. De info die je hebt is idd flink verouderd. Als je up-to-date info wilt hebben, kijk dan eens op de site van Leditlight.net. Op die site vind je ook de berekening van de ledlamp versus de spaarlamp. En er wordt uitgelegd, waarom je bij ledlicht niet met lumen moet gaan vergelijken.
  Ik ben zelf erg tevreden over LED-verlichting. De kwaliteit van het licht is vooral het laatste jaar weer enorm verbeterd. Het licht is nu echt ook mooi/warm.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hallo teunie,waar heb jij de ledlampen gekocht als ik vragen mag.

   Verwijderen
 7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij hebben in december alle spots (15) en bijhorende armaturen uit de keuken plafond gehaald en vervangen door led spots (en armatuur). Aangezien ik al jaren wekelijks ons verbruik van gas, water en elektriciteit opschrijf, kan ik goed het effect van het verbruik van de ledlampen vergelijken met het verbruik voordien. Na enkele weken gebruik van de ledlampen 'zie' ik al heel duidelijk een daling in het elektriciteitsverbruik. Alle andere toestellen, onze levenswijze zijn onveranderd gebleven dus moet de daling van het elektriciteitsverbruik zeker komen door die ledlampen. Aangezien het postitieve resultaat hebben we in januari in de luster van onze living de 8 spaarlampen vervangen door ledkaarslampen. Enkel in de luster in de salon zitten nog spaarlampen. Het vervelende aan spaarlampen vind ik dat ze tijd nodig hebben om op volle lichtsterkte te komen en dat ze een nogal gelig licht verspreiden. Leds geven direct volle lichtsterkte en ik vind het licht veel aangenamer. De spots zijn van Philips, de ledkaarslampen van Lexman (www.lexman-light.com)Om je een 'beeld' te geven van de Lexman lampen : 4 w = 25 w , 250 lumen, 3000 Kelvin. De aankoop van ledlampen is een investering maar die zal zich vrij vlug terugbetalen en het comfort van lampen die vlugger aangaan en een aangenamer licht verspreiden, is voor ons zeker doorslaggevend. We hebben enkel in salon nog 6 spaarlampen zitten van 9 w maar die branden veel minder of de verlichting in de eetkamer. Ik heb nog een heleboel spaarlampen op voorraad omdat er een aantal jaren geleden een actie van de energiemaatschappij was, dat je bij aankoop van eender welke spaarlamp, 2.5 euro premie kon krijgen. 'Toen' heb ik ongeveer 30 spaarlampen (aldi) aangekocht en na aftrek van de premies, betaalde ik ongeveer 12.5 euro voor die 30 lampen. 'ergens' vind ik het verspilling om al die spaarlampen niet meer te gebruiken omdat ik er destijds toch voor betaalde maar anderszijds zal een daling in het elektriciteitsverbruik de aankoop van de ledlampen zeker compenseren.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk, dit onderwerp!Ook ik twijfel en weet nog niet goed wat ik zal doen.Wel ga ik de kapotte lampen vervangen voor LED,maar wacht daar nog even mee, tot er werkelijk 1 kapot gaat.Spaarlampen gaan zo lang mee,meestal en tegen die tijd is de kwaliteit misschien wel weer nóg beter.Ik heb wel de kerstverlichting in LED,een aantal jaar geleden na de Kerst gekocht met meer da 50%korting.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij hebben afgelopen jaar (bijna) al onze halogeenlampjes (inbouwspotjes) vervangen door ledlampen.bv 5 spotjes in de badkamer gingen van 100 watt (5*20) naar 12 watt (5 *2,4). Dat bespaart veel en als het goed is kunnen de lampjes zelf ongeveer 25 jaar mee. De tijd zal leren of dat ook echt zo is. Daarnaast hebben we alle spaarlampen die veel aanstaan vervangen door leds. Ook dat scheelt veel. BV een spaarlamp van 11 wat is vervangen door een ledlamp van 2,4 watt en bij meting bleek die maar 1,6 daadwerkelijk te verbruiken. Het geeft dezelfde hoeveelheid en in sommige gevallen meer licht dan de spaarlamp. De enige opmerking die ik erbij heb is dat het licht iets witter is. In een kamer met gekleurde muren en/of een gekleurde lampenkap over het al gemeen geen probleem maar in een witte ruimte kan het soms kil lijken. En hoewel je in de meeste lamoen waar een spaarlamp in kan ook een led kan draaien kan het zijn dat de lamp gaat brommen.
  Maar ik zou zeggen probeer het uit. Koop een keer een lamp en draai hem in zo veel mogelijk fittingen zodat je kan zien hoe het eruit ziet en of het niet bromt

  groetjes Thara

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eh lamoen moet natuurlijk lampen zijn

   Thara

   Verwijderen
 11. Volgens mij klopt dit niet helemaal; ik heb zelf LED-lampjes van 1 Watt en die geven even veel licht als een lampje van +- 25 Watt. Spaarlampen schijnen ook wat gevaarlijker te zijn; als ze kapot vallen, komt er een schadelijke stof vrij.

  Wij hebben nu praktisch alles LED, wel in aanbiedingen aangeschaft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Welk merk ledlampen heb jij dan gekocht dat je met 1 w ongeveer evenveel licht hebt, als van een lampje van 25 w ?

   Verwijderen
 12. Op 4 lampen na hebben we overal LED zowel spotjes als lampen. De zweedse winkel en ACtion worden hier het meest gekocht.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb in 2011 al mijn halogeen en spaarlampen vervangen voor led.
  Ik heb het zeker gemerkt in de eind afrekening van Eneco!
  Hier erg tevreden over led verlichting.
  Eerst goedkope via ebay gekocht, nu met een aantal bij ah gekocht die erg goed bevallen!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. LED lampjes schijnen beter te zijn voor't milieu,in spaarlampen moeten bij het chemische afval omdat er kwik inzit.wat dus kan vrijkomen als ze op de grond vallen en breken.ik las er toevallig dit weekend nog een stukje over in een krantje.
  wij hebben thuis al enkele ledlampjes en de rest nog spaarlampen die het nog goed doen,die willen we op den duur wel gaan vervangen voor led lampjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ok. Misschien is dit voor ons dan ook wel een oplossing. We verbruiken gewoon mega veel Kwh. Wellicht dat we alles wat aan vervanging toe is niet meer door een spaarlamp vervangen maar een LED. Ik zal eens op die aanbiedingen gaan letten. Bedankt!.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik had altijd flame gloeilampen van 25 watt in mijn schemerlampen. Nu heb ik hier en daar een spaarlamp en een ledlamp van AH. Ook al koop je een flame spaarlamp; het licht is wit en fel. Ook van de Ledlamp.
  De ledlamp geeft geen warmte af dus deze heb ik geverfd met donkerroze nagellak. Deze tip stond op een blog uit Zweden. Perfect! Ik mijn zachte schemerlicht en ik bespaar. Groeten, meeleesster

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik ben ook grotendeels over op led, heb nog een paar spaarlampen op voorraad liggen en die gebruik ik natuurlijk ook op. Maar al het halogeen heb ik vervangen voor led. Bleek niet tegen halogeenlicht te kunnen, daar verbrand ik van :-( mijn vooraadje heb ik aangevuld met leeslampen die bij het kruidvat in de aanbieding waren ( hebben ze best vaak al met 25% korting) en ik had een cadeau kaart van de Ikea die ik er ook voor ingezet heb. Het licht is wel wat wit idd. In de keuken is dat handig, in de huiskamer kan het wat ongezellig zijn maar dan steek ik een kaarsje aan ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik vroeg mij dat ook af want zit ook overal met spaarlampen. Ik heb twee ledlampen en ga de rest kopen in promo

  BeantwoordenVerwijderen
 19. ik heb in mijn huiskamer ook allemaal led verlichting, en ik moet zeggen dat er een gezellige warme kleur afkomt had ik namenlijk niet verwacht. en de lampen geven totaal geen warmte af.
  ik heb ze allemaal bij de action gekocht,en kwa minder stroomverbruik zou ik niet weten mijn huis staat namenlijk aangesloten op de bedrijfsmeter dus ik betaal prive nooit voor stroom is ook een voordeel

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Nog even een verlate reactie. Vandaag zat de nieuwsbrief van KASSA in mijn mailbox met een stuk over LED lampen en wat de beste zijn. Ik heb het op m'n blog gezet.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Led lampen zijn natuurlijk beter alleen al omdat deze later uitgevonden zijn. Spaarlampen zijn bovendien helemaal neit goed voor het milieu omdat er kwik in verwerkt zit!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. ik zou zeker led aanraden en dan vooral de ledstrips!
  wij hebben diverse ledstrips gekocht bij http://www.ledstripleverancier.nl/ en geplaatst in onze badkamer en bij de garagedeur en heeft een mooi aanzicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Mooie blog! Led lampen via Ikea in de aanbieding. Ook nog eens bezorgd voor weinig. http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/10371203/

  BeantwoordenVerwijderen