Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 3 februari 2013

Tweedehands boekenverkoop op BOL: teleurstellend

De laatste tijd verkoop ik nauwelijks nog wat op BOL. Ik denk dat ik er maar mee ophoud. De laatste verkoop van een boekje in december 2012 heeft netto 41 cent opgeleverd. Of eigenlijk nog niet eens, want ik moest de bestelbon ook printen en ik moest het boek in een stevige enveloppe verzenden en dat kost ook nog wat. En je moet er wel wat voor doen, want je moet ook nog naar het postkantoor, zeker in mijn geval, want de openingen in de brievenbussen waren al weer spleetjes geworden waar met geen mogelijkheid een boek doorheen kon, zelfs geen dun boek.
Tot mijn teleurstelling heeft diegene die het boekje kocht, mij een slechte recensie gegeven. Ze dacht kennelijk voor dubbeltje op de eerste rang te kunnen zitten en goedkoop een nieuw boek aan te schaffen. Maar tja, ik had het boek wel gelezen en het had een tijd in mijn boekenkast gestaan, waardoor er een beetje vergeling opgetreden was.
Trouwens het verschil tussen de prijs van de koper en de verkoper is nogal groot. Het is eigenlijk niet zo dat de koper echt maar weinig betaalde. De koper betaalde €5,99 en ik ontving €2,41. Daar moeten de postzegels (2 euro) nog van af en houd ik 41 cent over van de verkoop van het boekje.

24 opmerkingen:

 1. Ik ben er ook mee gestopt, nadat ik een boek terug kreeg (zonder reden, boek was nieuw, dus daar kan het niet aan gelegen hebben). Geen geld, wel verzendkosten kwijt. En bol houdt idd zoveel in, dat het gewoon echt niet aantrekkelijk is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik verkoop niet via Bol.com, houd niet van dat recensie-systeem. Ben aan het solliciteren en wil niet dat potentiële werkgevers mijn boekenvoorraad en verkoopbeoordelingen te zien krijgen. Dus begin ik er niet aan. Ik verkoop wel op MP, maar uiteraard niet onder mijn eigen volledige naam.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb over het algemeen wel goede ervaringen met Bol, maar MP levert inderdaad meer op. Ook ik heb een slecht recensie gehad van iemand die verwachtte dat een gelezen boek spiksplinternieuw zou zijn. Ach ja, schouders ophalen dan maar.
  Boeken verkopen doe ik niet zozeer voor de opbrengst, maar meer om ruimte te scheppen in huis. En soms tref je het met kopers: ik had laatst een jongen die een boek kwam ophalen en superblij was! Ik kreeg naderhand nog een mail van hem om me nogmaals te vertellen dat ie zo gelukkig was met het boek. Dat is toch reuzefijn: ik meer ruimte (vaak lees ik de boeken toch niet meer) en anderen dolgelukkig met een goedkoop boek.
  Succes, wie weet trekt de verkoop nog een beetje aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kan je misschien hier een lijstje publiceren met prijzen? Als het een deal wordt kunnen we mailen. Hebben we bol.com niet nodig. Of ergens een ruilmiddag organiseren bijv bij de genoegbeurs. Ruilen is ook altijd leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. op MP gaat het prima........goede foto's van je boeken plaatsen (zodat eventuele verkleuring o.i.d. goed te zien zijn) en duidelijk de staat er van erbij vermelden.
  Willen mensen niet te veel betalen voor verzenden, dan hen zelf de keuze laten om het boek op de helft opgengevouwen in een grote stevige envelop te doen. Soms past het dan wel door de brievenbus nl. Ik verkoop mijn boeken daar uitstekend...............en ik koop daar dus ook, waarover ik heel tevreden ben!!!!!!
  We hebben bovendien een hele "ruilclub" van mensen die graag lezen........boeken maar ook tijdschriften worden driftig geruild en doorgegeven. Zo lees je voor heel weinig geld 't hele jaar door. Iedereen is blij wat te lezen te hebben en of je't boek of het tijdschrift dan "zoveelstehands" of nieuw gekocht hebt.......maakt niemand wat uit. Prima systeem.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een ruilsysteem zou wat mij betreft ook geweldig zijn. Misschien een facebook-pagina voor aanmaken? :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een ruilsysteem bestaat al:
   http://bookmooch.com/
   Zelf ben ik van het gratis boeken weggeven, en loslaten in het wild, geregistreerd via bookcrossing:
   http://www.bookcrossing.com/
   Brengt ook vanzelf weer leuke boeken in huis van mensen die bookcrossing leuk vinden en steunen.

   Verwijderen
  2. Dit heb ik ook gedaan, maar ik hoorde nooit meer iets terug van de boeken die ik in het wild losliet. In onze woonplaats is geen OBCZ meer, en ik ga er niet voor reizen om er eentje te vinden.
   Als ik een boek doorgeef aan bekenden kan dat ook wel zonder registratie.

   Verwijderen
 7. Is dat de reden,waarom op bol de tweedehands prijzen soms hoger liggen dan de nieuwprijs?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja ik ben daar ook mee gestopt wegens dezelfde reden, geef ze dan nog liever weg de boeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. waarom hier je link van bol niet neerzetten dan kunnen mensen die hier lezen ook doorhoppen naar je bol boeken.??!!

  mijn ervaring is nl juist andersom, bol is idd duurdervoor koper en verkoper, maar de koper weet dat en op mp krijg ik juist allemaal mensen die nieuwe boeken zoeken maar er ook niks voor over hebben.
  of niet meer reageren, laatst nog een bod van 4 euro
  en mijn grens lag voor mijzelf op 5 , dus ik netjes een mail gestuurd dat hij voor 5 euro van haar is en dan nooit meer wat horen( het hangt ook echt op een euro denk ik dan) , dus mp is meer werk en minder verdienste in mijn geval.

  groetjes monique

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Verkopen levert niet veel op, maar is toch beter dan bij het oud papier. Ik heb veel verkocht via Bol. verzond het via DHL, omdat niet alle post via Post.nl aankomt. Bij een dun boek levert dit weinig op.
  Verkopen via Marktplaats vind ik tenen krommend.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb er zelf het geduld niet voor. Manlief eindeloos, gelukkig. We hebben een bruto omzat van (ik dacht) 1500 euro in drie jaar. Daar gaan de verzendkosten dan nog vanaf (ongeveer een derde). Toch niet verkeerd. Om (onterechte) slechte beoordelingen moet je je schouders ophalen: iemand gaf manlief een slechte beoordeling omdat ie de rekening op de verpakking had geplakt. Nou ja! Bol raadt dat juist aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ga naar www.boekwinkeltjes.nl en begin daar een eigen winkeltje. Voor een heel jaar betaal ik ruim 12 euro en dan kan ik 50 boeken plaatsen. Ook kijk ik even hoe vaak een boek erop staat en hoeveel ervoor gevraagd wordt. Mijn winkeltje heet "de leesboerderij" en verder natuurlijk Marktplaats alhoewel daar de prijzen= opbrengsten lager liggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik gebruik wel nog steeds bol, omdat het minder rompslomp is dan Marktplaats. Maar het bedrag dat bol erop verdient is gigantisch, en soms houd je er inderdaad zelf maar een paar centen aan over. Niet alleen het deel dat ingehouden wordt, maar ook nog de 1,95 die de koper moet bijbetalen aan servicekosten.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het valt me op dat vooral nieuwere boeken in het lichte vakantiegenre veel worden gekocht. Daar heb ik zelfs wel eens winst op gemaakt (want zelf op een rommelmarkt gekocht). Terwijl de klassiekers blijven staan, en wachten.
  Maar goed op de vrijmarkt gaan staan kost veel tijd en dan weet je niet of je kopers krijgt. Boeken een jaartje op MP en bol houden kost je relatief weinig moeite. Na een jaar kun je je boeken alsnog naar de kringloop brengen.
  Voor het verpakken bewaar ik alle verstevigde enveloppen die ik zelf binnenkrijg, dat is allemaal herbruik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O ja ik koop ook graag tweedehands bij bol en heb echt hele gave exemplaren binnengekregen!

   Verwijderen
 15. Het enige wat op Bol verkoopt zijn nieuwe boeken of boeken, die niet meer gedrukt worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb het ook geprobeerd bij bol.com, maar niets verkocht. Op marktplaats verkoop ik elke maand wel een paar boeken. Bol begin ik dus niet meer aan. Marktplaats kost gewoon even geduld...

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik las dat je het over 2 euro porto had, dat is inmiddels ook 2,16 euro.
  Inderdaad bewaar ik ook elke envelop die ik zelf krijg en de kinderen bewaren ook voor mij verpakkingsmateriaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Niet alleen met boeken maar met heel veel producten, bij Marktplaats moet je gewoon geduld hebben. Ik heb meestal zo'n 20 - 25 spullen/dieren op MP staan en sommige dingen lopen als 'n speer maar andere dingen staan soms wel 'n jaar erop. Ik doe veel mee aan prijsvragen en soms win je wel eens wat waar je niets mee kunt (zo ging ik ook voor 'n set pizza's en won ik 'n paar hele dure toegangskaarten voor 'n festijn van Walibi) en aangezien ik met zomaar weggeven 'n paar teleurstellende ervaringen heb gehad ( ik wacht nog steeds op 'n bonbonbloc voor 'n beach cruisser fiets) zet ik regelmatig m'n trofeeen op MP. Van dat bedrag koop ik iets waar ik wél aan heb, dus voor mijn gevoel heb ik dát dan gewonnen. Maar voor MP => geduld is 'n schone zaak

  BeantwoordenVerwijderen
 19. @Monique
  Als iemand een bod doet van 4 euro en jij schrijft terug dat je 5 wil hebben dan is het toch niet zo gek meer dat je niets meer hoort? Als ik het niet eens ben met een tegen bod laat ik ook niks meer van me horen. En ja, dan gaat het om die ene euro...

  Moet je dan perse van jou: nee dank je wel terug schrijven? Het is toch zo ook wel duidelijk dat er dan geen overeenstemming is? stomme reactie!

  Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ja, lijkt me wel zo netjes om dat terug te schrijven, vind ik wel normale manier van communiceren.

  BeantwoordenVerwijderen