Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 26 maart 2013

Een hoog gasverbruik

In het weekend heb ik mijn energieverbruik in de afgelopen weken bijgewerkt. Dat was hoognodig, want ik had sinds week 9 niets meer genoteerd op dit weblog. Ik had wel iedere zondag de meterstand genoteerd, dus ik hoefde het verbruik alleen maar over te nemen vanaf mijn excelsheet. Nu ben ik weer helemaal up-to-date. Het gaat snel met de kubieke meters die er de afgelopen dagen doorgaan. Had ik in week 11 en 12 in maart 2012 in beide weken een verbruik van 11 m3, nu noteerde ik in week 11 vierentwintig m3 en in week 12 dertig m3. Dat toont wel aan hoe koud het is! Gisteren scheen hier in Groningen de hele dag de zon. In mijn woonkamer, op het west-zuidwesten, was het aan het einde van de middag toen ik thuis kwam 16.5 graad. Dat viel eigenlijk nog mee!  Maar vanochtend vroeg sloeg de CV steeds aan, ondanks dat de thermostaat op 15 graden staat, dus het zal wel weer flink gevroren hebben vannacht.
Vorig jaar werd het overigens in april nog weer kouder en noteerde ik in week 14 een weekgebruik van 19 m3.

7 opmerkingen:

 1. Hai Zuinigaan...

  ja... dat is eigenlijk het enige jammere wat ik er aan vind: het gasverbruik.
  De kou buiten deert me niet zo. Ik pak me warm in en stap stevig door.
  Maar binnen moet het wel warm zijn. En hopppp... daar gaat de meter.
  Ik ga het ook bijhouden...

  groet van Marlou

  .

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou wel willen weten,hoeveel extra deze kou voor de schatkist oplevert.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb hier op 10 graden staan, beetje onzinning dat hij s,nachts gaat stoken want dan liggen wij immers onder een warm dekbed.Blijt netjes 16 graden ook bij -15.

  S,ochtends aan hoeft ook vaak niet want vaak gaat iedereen toch de deur uit en stook je ook voor niets.

  Of je hebt een slecht geisoleerd huis zo dat je temperatuur lager gaat worden zeg maar 12 graden of nog lager dan kun je hem wel op 15 laten staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier staat de thermometer 's morgens op 16,5 graden, dus 's nachts is de kachel niet aangeslagen ondanks het feit dat het hier toch behoorlijk vriest. Onze oude kachel sloeg wél altijd aan 's nachts en we hebben niet extra geïsoleerd. Dus ???
  In elk geval is het goed voor de schatkist volgens alle mensen van de gasunie e.d. Maar ik denk niet dat ze er een cent minder door gaan bezuinigen. Ik schrok overigens wel van de heisa of in Europa de spaartegoeden veilig zijn. Wij zitten weliswaar bij Zalm, maar denk er nu toch over om niet tot juni te wachten met aflossen maar nu vast een deel te doen. Maar weg van de rekening is ook echt weg van de rekening...Het voelt (voelde) zo veilig met dat extra aflosgeld op de spaarrekening! Wat vind jij er van?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij ons vliegt het hout er op het moment ook doorheen… Maar de zon heeft inderdaad best veel kracht. Dus als die maar schijnt, helpt dat al wel een boel.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier gaat het ook hard, ik probeer het aanzetten zo laat mogelijk te doen. Nu ben ik b.v. alleen thuis en laat ik hem op de nachtstand van 16 graden staan en zet ik de open haard aan, omdat die staat waar ik werk. Verder gordijnen open voor de zon. Als vriend over een uur of wat thuiskomt, zal het boven wel zo koud zijn, dat hij de boel wel aan moet zetten, maar dat scheelt dan toch weer een paar uur in vergelijking met direct 's morgens aanzetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ondanks dat ons inkomen letterlijk minder is, de verwarming staat overdag op 18,5 graad. Als je ouder bent dan heb je meer warmte nodig. Later op de dag, als we ons koud voelen, dan gaat de thermostaat naar 19,5 graden. We nemen energie en water iedere week op. Het verbruik van energie is veel. Maar ziek worden is duurder. Heb het goed.

  BeantwoordenVerwijderen