Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 27 maart 2013

Pinnen

Gisteren ontving ik een brief van mijn bank. Ze gaan het pinnen buiten Europa blokkeren. Dit is als extra maatregel tegen skimming.
Kan ik dan met mijn Wereldpas, want zo heet mijn bankpas, buiten Europa helemaal niet meer pinnen?
Jawel, dat kan wel, maar dat moet ik via de website van de bank regelen. Ai, stel je voor, ik ga over een aantal jaren naar New York, dat kan toch? Dan vergeet ik natuurlijk geheid dat ik pinnen buiten Europa had moeten regelen. Dan sta ik daar met mijn Wereldpas aan de andere kant van de wereld bij een pinautomaat en dan doet ie het niet! Wat nu? Helemaal onthand in de VS.
In de brief staat verder nog dan ik, mocht ik het vergeten zijn, kan bellen naar de klantenservice van de bank en dan maken ze het direct voor mij in orde. Dan moet ik wel bellen tijdens kantoortijden (Nederlandse tijd).
Zo'n reisje naar New York moet ik maar niet in mijn eentje doen, dat komt waarschijnlijk niet goed!
Nou vraag je je misschien af: hoe groot is de kans dat Zuinigaan op reis gaat naar New York?
Mijn inschatting: klein.
Ik ben niet oostelijker geweest dan Kreta, niet noordelijker dan Lübeck, niet zuidelijker en westelijker dan Gran Canaria. Ik ben nog nooit buiten Europa geweest.
In welke landen in Europa ben ik wel geweest? Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, (Noord) Italië, Griekenland, Spanje, Frankrijk, België en Luxemburg. Welgeteld 9 "buitenlanden". Verder niet.
Ook al is de kans klein dat ik naar een land buiten Europa reis, de kans is levensgroot aanwezig dat ik dan helemaal vergeet mijn Wereldpas op te waarderen.

22 opmerkingen:

 1. ah jo, over pakumbeet een jaartje geeft de bank weer nieuwe pasjes uit vanwege de overgang op IBAN en dan krijg je een standaard europas ;)
  Miljoenen pasjes worden dan overgezet, *denk 'k*
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dus toch goed dat de bank de volgende maatregel al zo vroeg aankondigt! Kunnen wij ons er al op voorbereiden!! hahaha

   Verwijderen
 2. Ik denk,dat mensen,die regelmatig de wereld over vliegen al lang op een andere manier betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Stel dat je geskimd wordt, dan scheelt het heel wat gedoe dat ze er buiten Europa niets mee kunnen. Ik vind het zo verkeerd nog niet.

  Op de stations werden de automaten voor het kopen van kaartjes en bijladen van de OV chipkaart ook regelmatig geskimd.

  De parkeerplaats waar ik voor mijn werk regelmatig moet parkeren, is doelwit voor skimmers. Er is al meerdere malen een modificatie aan de parkeerautomaten gedaan en ontdekt. Maar welke gegevens waren er in de tussentijd al bemachtigd? Ik zorgde ervoor dat ik daar alleen mijn chipknip gebruikte, zodat in ieder geval niet mijn pincode bekend kon worden. Inmiddels heb ik me aangemeld bij Yellowbrick en ben ik van het gebruik van de parkeerautomaat (en dus de skim kans)verschoond :-)

  Greetz,
  Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hai ZA...
  goed , dat ik het lees.
  Wij gaan in september namelijk voor het eerst van ons leven buiten Europa en wel naar Canada.
  Ik zal het in de gaten houden.

  Tot ziens!
  Ik ga weer een andere blogger "stalken"...
  Succes verder met zuinig aan doen!

  groet van Marlou

  .

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik vind het op een goede maatregel,maar het is hetzelfde als het gedoe over privacy,want we vinden met zijn allen wel dat er maatregelen genomen moeten worden om fraude en andere criminele activiteiten aan te pakken ,maar we willen er geen last van hebben, dat is natuurlijk erg dubbel, zo klagen we ook over het feit dat er cameras op straat hangen en dat er drones vliegen die de boel in de gaten houden ,want dat is een inbreuk op onze privacy, maar ik vind elke maatregel di cirminele praktijken kan voorkomen een goede zaak.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is op zich een goede maatregel, maar wordt er juist ook niet een heleboel in Europa geskimd? Het zou me niets verbazen als het gewoon weer een manier is om idd straks over te schakelen op een Europas en mensen weer meer te laten betalen voor een wereldexemplaar. Of ze een creditcard aan te laten schaffen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er wordt idd IN Europa geskimmed, maar met de geskimde (is dat een woord?)pasjes wordt in bijna alle gevallen buiten Europa geld opgenomen. Rabobank heeft al veel langer pinnen buiten Europa standaard geblokkeerd en deze bank heeft hierdoor bijna geen problemen meer met geskimde passen. Ze kunnen je pasje wel skimmen hier in Nederland, maar vervolgens kunnen ze er geen geld mee opnemen in het buitenland, dat is de bedoeling achter deze maatregel. Anna

   Verwijderen
 7. Zou ook net iets voor mij zijn dat ik het vergeet te activeren hoor. Maar net als jij zie ik de komende jaren geen kans om buiten europa op vakantie te gaan. Of ik moet natuurlijk een dikke prijs winnen haha, maar die kans is net zo klein omdat ik nergens aan mee doe ;)

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prima geregeld lijkt me. Goed dat ze dat soort maatregelen nemen.

  Mocht je idd buiten Europa reizen, dan zul je je ongetwijfeld goed genoeg voorbereiden door ook contanten mee te nemen van het land van bestemming. En de bank in NL is dus gewoon bereikbaar.

  NY is overigens een enorme aanrader. Zeer bijzondere stad. Life starts at the end of your comfort zone...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Buiten Europa gewoon met creditcard betalen. (moet je 'm wél hebben natuurlijk). Maar als je buiten Europa gaat en kunt reizen kan die credit card er ook nog wel af, toch?
  Ze zijn weer lekker bezig bij de banken!We krijgen ook steeds brieven dat er bij hacking of phishing geen vergoeding meer wordt betaald door de banken.
  Daar ga je met je goede beveiliging op de PC. Als ze er doorheen breken ben je tóch 't haasje (of Paashaasje in deze tijd van het jaar :) ).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Onze dochter woont met haar gezin in Australie, dat wil echter niet zeggen dat we rijk zijn dus die opmerking 'kan die creditcard er ook nog wel af' slaat nergens op. Je wilt je familie graag regelmatig zien en dan moet je echt op ALLE kleintjes letten.

   Verwijderen
  2. Onze dochter woont met haar gezin in Australie, dat wil echter niet zeggen dat we rijk zijn dus die opmerking 'kan die creditcard er ook nog wel af' slaat nergens op. Je wilt je familie graag regelmatig zien en dan moet je echt op ALLE kleintjes letten.

   Verwijderen
 10. Reacties
  1. Ik ben nog steeds niet helemaal fit. Volgens mij naweeën van een griepje. Ik heb uiteindelijk van de reis afgezien. Het was me te ver. Met bus, trein en nog weer een bus was ik ruim 3 uur kwijt om er te komen. En dan moest ik ook nog weer terug. Het vooruitzicht om misschien in treinen te moeten staan.

   Verwijderen
 11. Bij de R abobank kun je je pas voor een bepaalde periode laten activeren. Dit heb ik voor mijn moeder ook gedaan, die ging 14 dagen naar het buitenland.
  We hebben het 1 dagje extra laten lopen om de eventuele vertraging met het vliegtuig op te vangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Kreeg ook het bericht van de ING. Maar kon ik via online bankieren direct omzetten naar permanente werelddekking.

  Met de creditcard pinnen is razend duur, dus dat zal ik nooit gebruiken

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ah,kennelijk ook een ASN rekeninghouder als ik je berichtje goed gelezen heb...

  Het is een kleine moeite om de wereldwijde functie weer aan te zetten met de digipass. Het is overigens ook een goed idee om een credit card mee te nemen (twee betaalmiddelen) op buitenlandse reizen. De kans dat je dan zonder betaalmiddelen staan is dan veel kleiner. Bovendien zijn er nogal wat credit cards die voor weinig geld ook nog eens je aankopen verzekeren en een dekking bieden bij vertragingen van een vlucht of iets dergelijks.

  Zoals Zakelijk Bezuiniger aangeeft liever niet mee pinnen (geld opnemen). Als je echter gewoon ermee betaalt dan is het niet duur, heb je bovengenoemde voordelen. Zorg er wel voor dat je trouw je complete saldo afbetaalt elke maand.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Zuinigaan is een beetje "blond" hahaha...je kunt overal ter wereld toch gewoon via internetbankieren je instellingen aanpassen? Er zijn vrijwel overal internetcafe's en ook hotels met internet. Vaak ook bibliotheken etc.Dus mocht je het toch vergeten zijn....mvrgr Kees.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. het beste is gewoon contant geld dan weet je wat je uitgeeft ook,maar in het buitenland kun je soms niet anders.
  ik geef altijd te veel uit als ik met pinpas betaal ik haal per week een vast bedrag van de bank voor huishoud geld en daar ga ik niet overheen wat ik spaar is voor vakantie en neem ik als het zover is contant op en neem het mee en als het op is ga ik weer naar huis,maar goed ik kom ook niet buiten europa met mijn autotje,

  groetjes ,,wendela,,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het lijkt me niet verstandig om in het buitenland met veel cash op zak te gaan lopen. Wordt dat gestolen ben je het op zeker kwijt. Verder vind ik pinnen veel handiger om mijn uitgaves bij te houden. Ik raak juist bij contant het overzicht kwijt. Je weet dan alleen wanneer je portomonee leeg is, maar dan weet je nog niet waar je het aan uitgegeven hebt (of je moet het weer op gaan schrijven en dat kan met pinnen ook) Met pinnen heb je altijd een overzicht bij je bank wat je weer kunt downloaden in je eigen programma. erg handig vind ik.

   Ook het uitzetten van de pas buiten Europa vind ik een goede zaak. Je kunt hem inderdaad online weer aanzetten, zoals iemand al opmerkte, dus het vergeten is niet zo'n ramp.

   Verwijderen
 16. Jammer genoeg zijn al die maatregelen nodig, zolang er mensen rondlopen die het verschil tussen mijn en dijn niet (willen) kennen.

  BeantwoordenVerwijderen