Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 4 april 2013

10 tips om snel te bezuinigen

Als je besluit te bezuinigen, bijvoorbeeld omdat je schulden hebt, of omdat je wilt sparen voor je droom(huis), hoe kun je dan snel besparen?

1. Zet al je inkomen en uitgaven op een rijtje, ook je verzekeringen, vakanties, energieverbruik, etc etc. Als je je uitgaven eens goed onder de loep neemt, zie je waarschijnlijk al snel waar je kunt bezuinigen. Veel voorkomende uitgaven waarop te bezuinigen valt: abonnementen, lidmaatschappen, verzekeringen, energieverbruik, mobieltjes, vervoer, creditcards, cadeaus etc. Kijk wat je echt nodig hebt. Zeg abonnementen en lidmaatschappen op. Stap over naar een goedkope energieleverancier.

2. Stel een budget vast voor je boodschappen. Op zich kun je goed rondkomen van 25 à 35 euro per volwassene per week. Voorwaarde daarbij is wel dat je zelf kookt met basisingrediënten, let op reclames en neem‘s avonds geen luxe hapjes. Let op! Wat ik luxe noem, vind jij misschien heel gewoon. Mogelijk moet je je idee van wat gewone uitgaven zijn, drastisch bijstellen.

3. Halveer het gebruik van de hoeveelheden toiletartikelen en schoonmaakmiddel. De helft van de tandpasta is vaak ruim voldoende. Dat geldt ook voor de shampoo en het afwasmiddel. Kijk daarnaast of je in plaats van A-merken de veel goedkopere huismerken kunt gebruiken. Kijk ook eens bij goedkopere supermarkten als Aldi en Lidl.

4. Snoei in je energieverbruik. Spoor sluipverbruik op, gebruik standby killers en gebruik alleen licht en verwarming in de ruimtes waar je leeft. Verkoop energieslurpers zoals je waterbed en wasdroger of gebruik de laatste zo weinig mogelijk.

5. Koop en verkoop 2e hands: kleding, meubels, witgoed.

6. Ruil boeken/cd’s/dvd’s/kleding etc. Kost niets en dan heb je weer eens wat anders.

7. Als je spaargeld hebt, zoek een rekening met de hoogste rente, zodat je spaarrekening groeit.

8. Vraag subsidies en toeslagen aan. Als je een minimum inkomen hebt, kun je vaak ontheffing of vrijstelling krijgen van het betalen van allerlei belastingen of heffingen. Zorg met andere woorden dat je het geld krijgt waar je recht op hebt en dat je niet meer betaalt dan nodig is.

9. Stop met roken en het drinken van alcohol. Ze ‘s avonds een pot thee en maak een wandeling. Goed voor je gezondheid en voordelig.

10. Doe de auto weg. Ik heb zelf sinds 5 jaar geen auto meer en het scheelt enorm, maar omdat deze maatschappij helemaal afgesteld is op het bezit van auto’s heb ik even geaarzeld met het toevoegen van deze tip.

Besparen kun je leren, het is een kwestie van volhouden. Als je bovenstaande tips opvolgt, kun je al snel heel veel euro’s besparen en ben je goed op weg naar het aflossen van je schuld of het verwerkelijken van je droom.
Succes!!

21 opmerkingen:

 1. mooi verhaal en op veel punten klopt het wel,maar alhoewel ik al enorm zuinig leef zal dat droomhuis er niet komen, want daarvoor moet je toch echt wel een redelijk inkomen hebben, ik ben alleenstaand en werk in de schoonmaak en heb een contract van 30 uur en op die basis kan ik geen hypotheek afsluiten, dan ga je meer werken hoor ik al mensen zeggen maar ik werk nu 6 uur per dag verdeeld over 3 verschillende panden en fiets dus 80 minuten per dag, zou ik meer gaan werken dan betekend dat nog een ander pand erbij en ook nog meer fietsen, bovendien werk ik al op de uren dat er meestal schoongemaakt moet worden op een pand dus absoluut niet haalbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het over sparen voor je droom. Het woord huis staat tussen haakjes. Die droom kan ook veel kleiner zijn dan een heel huis, misschien een droomreis, een droomfiets, een droombed of een droomtas?

   Verwijderen
  2. OK, maar noem het dan geen droom!

   Verwijderen
  3. Zie onderaan mijn antwoord.

   Verwijderen
  4. En dan mag niet meer zo'n droom hebben Theda? Wat zegt zo'n opmerking van anoniem nou over waar ze wel van geniet? Ik heb ook een droom, voorlopig onbereikbaar, heeft overigens niks met geld te maken, maar dat wil toch niet zeggen dat ik die droom niet mag hebben en ondertussen toch kan genieten van andere dingen die er wel zijn? Niet zo oordelen

   Verwijderen
 2. Duidelijk! Bij punt twee moest ik even glimlachen. Een paar weken geleden zei een collegaatje dat ze voor haarzelf, man en peuter 200 euro aan boodschappen haalt. Per week... Het verschil zal 'm inderdaad, wat jij zegt, in de luxe hapjes en kant en klare etenswaren zitten. Misschien nog een rokertje erbij en een tijdschriftje, dan gaat het hard. Allemaal spul dat wij niet kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij geven aan voeding e.d. wel 3 keer zoveel uit. Als je alles biologisch koopt en ook je bezoekers geen 'slechte' voeding voor wilt zetten red je het echt niet met 70 euro per week. Ik eet geen vlees, man eet 5 keer per week biologisch (mager) vlees. Ik ben altijd blij als ik de week doorkom (incl. zepen en produkten voor persoonlijke verzorging) met 150 euro. Gelukkig roken we niet en ik drink alleen thee en sap.

   Verwijderen
 3. Een vast budget voor mijn boodschappen heb ik nog niet. Misschien wel fijn om eens te proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met bijna alles eens, alleen 1 ding niet. Je zegt, zeg abonnementen en lidmaatschappen op. Maar je moet uitkijken voor sociaal isolement en bepaalde lidmaatschappen leveren een heel belangrijk netwerk op. Ook zijn bepaalde lidmaatschappen en abonnementen een belangrijk middel om verder te komen en bij te blijven. Het zijn als het ware "assets" . Je moet je doelen goed in kaart brengen en dan naar die abonnementen en lidmaatschappen kijken. Belangrijke vaktijdschriften die je niet in de bieb kan lezen moet je niet zomaar opzeggen. Hoe moet je anders bij blijven? Als iets in de bieb te lezen is kan je het wel opzeggen. Een lidmaatschap van een vakbond ook niet zomaar opzeggen en van een beroepsorganisatie ook niet. Verder ook naar je idealen kijken, bepaalde lidmaatschappen zullen er bij mij nooit uitgaan, dan doe ik liever de auto weg. Dat is ook bij minimaal gebruik nog een flinke kostenpost

   Verwijderen
  2. Ik ben het met je eens, ik ben nog steeds lid van de vakbond en ik heb nog steeds een krantenabonnement. Wat ik eigenlijk bedoel is dat je je abonnementen en lidmaatschappen goed tegen het licht moet houden: wat is nuttig en nodig en wat kan weg?

   Verwijderen
 4. En doe je vrienden weg, ik gaf dit weekend een etentje, en we hadden twee verjaardagen. Van het geld dat ik uitgaf, had ik wel twee weken kunnen eten. Maar het was wel gezellig:)Julia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, ha, je kinderen wegdoen is in dit verband ook een goede! Die kosten heel veel geld. Maar je krijgt er ook veel voor terug, dus zeker niet wegdoen wat mij betreft.

   Verwijderen
 5. Met de meeste dingen heb ik op mijn manier wel wat gedaan. De auto weg doen is vanaf waar ik woon gewoon geen optie. Openbaar vervoer is niet tot slecht geregeld. Op die manier zou ik niet op tijd op m'n werk kunnen komen of wat dan ook kunnen ondernemen in m'n vrije tijd. Als ik in de 'grote stad' zou wonen zou ik dit wel overwegen. Mijn boodschappen voor één tot 2 personen liggen per week rond de € 40,- Vergeleken met mensen in mijn omgeving is dit laag. Ik shop in de basis bij Lidl en haal de luxe producten bij AH. Ik drink altijd Lipton thee en ga hier niet van afwijken, ook Calvé pindakaas koop ik daar. Bepaalde producten zijn echter ook goedkoper bij AH dan bij Lidl, dus dan is de keus ook snel gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar zelfs dan kun je bij AH nog goedkoper uitzijn dan bij Lidl of Aldi.
   Ik koop lipton thee bv alleen als het 1+1 gratis is: en dan gelijk 20 pakjes of zo. Genoeg tot de volgende aanbiedingsronde zo'n 3 maanden later.
   Let er maar eens op, er zitten rotaties in.

   Verwijderen
 6. Mijn afwas-, schoonmaakmiddel is goedkoop afwasmiddel. 2/3 azijn en 1/3 middel. Werkt prima.
  En voor de was gebruik ik Sunsoda. Als wasverzachter azijn en bij kunstvezelkleding wat "kleeft" 2/3 azijn en 1/3 wasverzachter.
  Heb het goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja hoor anoniem, alles kan een droom zijn.
  Wij dromen ervan om samen een kleine vakantie te maken. Dat is niet afhankelijk van geld maar van mijn mans gezondheid.

  maar in geld gesproken waarom de droom van een reis of een heerlijke verwendag geen droom noemen?

  Denk klein, dan ben/word je gelukkiger

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Theda: Bedankt voor je prachtinge opmerking, ik denk dat het klein denken een wijze levenshouding is, die je veel kan opleveren.
   Genieten van de kleine dingen, van de kleine overwinningen, van de fijne momenten en niet denken: had ik maar dit of had ik maar dat en je blind staren op vrijwel onbereikbare zaken.

   Verwijderen
 8. Dankjewel voor zoveel goede tips Zuinigaan. Goed om weer eens aan het weekbudget te worden herinnerd!

  BeantwoordenVerwijderen