Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 3 april 2013

Eigen risico zorgverzekeraar alweer bijna helemaal betaald

Mijn zorgverzekeraar verrekent altijd ingediende nota's met het eigen risico. Ik heb dit jaar uit de aanvullende verzekering en tandzorgverzekering over gedeclareerde nota's €302,53 vergoed gekregen, maar dat geld kreeg ik niet op mijn bankrekening, het werd verrekend met de tot nog toe gemaakte medische kosten. Aangezien ik begin dit jaar ook al weer voor €321,22 medische kosten gemaakt had, moest ik nog €18,69 bijbetalen .
Stand van zaken: er staat nu nog €28,78 wettelijk verplicht eigen risico. (€302,53 + €18,69 + €28,28= €350).
Ik heb als chronisch patiënt het verplichte eigen risico "gewoon" maar te betalen. Geen medische zorg afnemen = mijn gezondheid grote schade toebrengen.
Hoe staat het met jouw verplichte eigen risico?

36 opmerkingen:

 1. Dit vind ik raar. Onze verzekering verekend evt. tandartskosten niet met het eigen risico. Dat wordt verekend met wat ik vergoed krijg uit de aanvullende verzekering. Het valt immers niet onder de basisverzekering, maar je moet je apart hier voor verzekeren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zowel de tandarts als de aanvullende verzekering vallen niet onder de basisverzekering. Je hoeft de verzekering niet te nemen, je verzekert je er apart voor. Bovendien, wat maakt het uit als ik eerst de declaraties uitbetaald krijg en dan een week later ruim 300 euro eigen risico moet betalen? Op de afrekening staat het keurig berekend.

   Verwijderen
  2. Het hoort niet te verrekend te worden met het eigen risico, dat is wat ik er uit begreep, maar misschien begrijp ik het verkeerd? Als iemand een jaar geen zorgkosten heeft, maar wel tandartskosten en dat vervolgens via het eigen risico zou worden verrekend klopt dat niet.

   Verwijderen
  3. @breien maar - ik heb wel degelijk zorgkosten die vallen onder het eigen risico, ieder jaar wel ruim 1200 euro. Het gaat hierbij om medicijnen en tenminste 4 consulten bij specialisten. Die tandartskosten vallen inderdaad niet onder het eigen risico, de vergoeding van mijn declaraties worden met de kosten die wel onder het eigen risico vallen verrekend.

   Verwijderen
 2. Om redelijk pijnvrij rond te kunnen 'huppelen' moet 'k het eigen risico aanspreken om medicijnen te halen.
  Dus toch pijn maar dan in de portemonniks ;)
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tandarts betaal ik zelf, en aanvullende verzekeringen heb ik niet. Sinds 2 jaar heb ik elk jaar behandeling nodig, waarvan het van de ernst van de aandoening afhangt of die uit de basisverzekering vergoed zal worden. De behandelend specialist zegt dat hij dat wel voor elkaar krijgt, maar ik moet het nog zien. Dus heb ik een verhoogd eigen risico, vrijwillig. Krijg ik de behandeling niet vergoed uit de basisverzekering, dan moet ik toch alles zelf betalen, krijg ik 'm wel vergoed dan moet ik ook een deel zelf betalen, dus dat is om het even. Het hangt er dus echt van af of de specialist er in slaagt het behandelplan te verantwoorden voor de verzekeraar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb nog geen zorgkosten gemaakt, maar die komen er zeker wel vanwege astmamedicatie. Ik had nog wat op voorraad omdat ik vorig jaar een dubbele dosis nodig had en nu gelukkig weer op een enkele dosis zit.
  Verder had ik twee luchtwegverwijders gekregen van iemand die ze niet meer nodig had.
  Ik heb geen verhoogd eigen risico want dat levert me niets op. Manlief en oudste zoon hebben wel een verhoogd eigen risico. Jongste zoon en ik niet. We hadden al zo'n vermoeden dat hij naar de kaakchirurg zou moeten en dat is ook gebeurd. Mogelijk moet hij dit jaar nog een keer.

  Dat verrekenen zoals bij jou met de tandartskosten dat zou ik ook niet willen. Moet gewoon los van elkaar gebeuren. In jouw geval maakt het niet uit maar zoals Breienmaar al zei betaalt iemand die verder geen zorgkosten heeft dus teveel.

  VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zodra ik mijn spuiten haal wordt mijn eigen risico van de rekening afgehaald. Omdat ik in december nog voor 12 weken ingeslagen heb, hoefde ik pas in maart nieuwe te halen. De 350 euro staan al te wachten op de rekening om geïncasseerd te worden. Jaarlijks hetzelfde terugkerende ritueel.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, ik kan me voorstellen dat het voelt alsof je gestraft wordt voor het feit dat je chronisch ziek bent! Alsof dat op zich nog niet erg genoeg is. Zelf heb ik nu een maximaal eigen risico maar ik weet wel hoe het voelt. Ruim 25 jaar geleden moest ik verplicht van ziekenfonds naar particulier en toen mocht ik ook fors meer gaan betalen dan bv mijn man. Dit kwam doordat ik had aangegeven dat ik nog een kinderwens had en vlak daarvoor mijn dochtertje had verloren, vlak na de bevalling. Dan ben je natuurlijk een enorm risico voor een verzekering :(. Het voelde toen als een enorme trap na!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier was het 31 januari al verbruikt..

  BeantwoordenVerwijderen
 8. mijn tandarts kwam nog even met een rekening van 2011 aan van 376 euro. de deurwaarde brief lag al klaar om verstuurt te worden.nog nooit een rekening van gehad! zijn inmiddels al overgestapt naar zilverenklruis en de rekening kon niet meer ingedient worden bij de oude. en ben nu extra verzekerd voor de tandarts.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Tandartskosten vallen niet onder het verplichte eigen risico.
  Als ik jou was zal ik daar even contact over opnemen met de verzekeringsmaatschappij.

  Hier is een link waar dit te lezen is:
  http://blog.zorgkiezer.nl/zorgverzekering-2013-2/wanneer-betaal-je-eigen-risico/

  Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik betaal eigen risico voor medicijnen. Ik heb in januari en februari voor €321,22 medicijnen gehaald. Deze medicijnen komen helemaal voor rekening van het eigen risico.

   Verwijderen
  2. De vergoedingen voor gedeclareerde kosten voor tandarts en pedicure worden vervolgens verrekend met het "verbruikte" verplichte eigen risico.

   Verwijderen
  3. Sorry, verkeerd begrepen :)
   Ik meende te lezen dat de je tandartskosten van je eigen risico afgingen.
   Jannie

   Verwijderen
 10. Voor t eerst in jaren nog weinig zorgkosten dit jaar, voorheen was het in februari al op. Herstellen van een ziekte, levert dus veel geld op!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij hebben voor de tandarts dit jaar een lager pakket genomen. Daarnaast sparen we iedere maand een vast bedrag op een "medische spaarrekening". Zo gaat het geld niet iedere maand naar de verzekering en bouwen we een buffer op voor medische kosten waaronder de tandarts.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hier is meestal het eigen risico naar een paar maanden ook vol. Een grootverbruiker van bepaalde medicatie en ondergetekende als chronisch zieke. We storten elke maand 87,50 op een aparte rekening. Na 12 maanden is dan het eigen risico voor 3 personen vol. Tussendoor halen we er dan af wat nodig is als we de rekening van de zorgverzekeraar krijgen. Op de rekening stond al 300 euro van de WtcG van vorig jaar (helaas, vervalt dit jaar voor mij)dus dat gaan we wel redden. Maar er zijn mensen die niet naar de arts gaan of geen medicijnen halen omdat ze het geld voor het ER niet hebben. En dat zou in onze maatschappij niet mogen voorkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ben ik helemaal met je eens. Het is voor mensen met een smalle portemonnee een smak geld! Als je een hoog inkomen hebt en hier en daar leuke bonussen incasseert, dan is 350 euro peanuts, maar als je op het minimum zit, dan is het ontstellend veel geld. Bij mij gaat die WtcG bijdrage er helaas ook af. Geen extra geld meer uit dit potje, vorig jaar heb ik volgens mij al niets meer ontvangen, in december 2011 nog wel.

   Verwijderen
  2. Toch zou je er nog van opkijken, Zuinigaan, in hoeveel huishoudens met een hoger inkomen er al geen krant meer is, en bij de A.ldi boodschappen wordt gedaan. Ik weet het, we vallen in herhaling want dit is al veel vaker hier gezegd, maar huishoudens met hogere inkomens betalen ook veel meer belastingen en premies. Tenzij ze hun geld in een postbusfirma stoppen of een andersoortige constructie verzinnen..

   Verwijderen
  3. ...en mensen met een hoger inkomen krijgen sowieso geen zorgtoeslag iedere maand!

   Verwijderen
 13. Gelukkig nog weinig zorgkosten hier, want ik heb een maximaal eigen risico. Anders is het helemaal niet te betalen, helaas :( Maar ik kan tenminste nog kiezen, dat is voor veel mensen wel anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik had het eigen risico op 22 januari van dit jaar er al doorheen. Een week later dan voorgaande jaren. Ach ja het eigen risico zal nog wel verder omhoog gaan. Nog even en naar de dokter gaan is alleen voor echt rijken weggelegd......

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Volgens mij ligt er een plan om vanaf volgend jaar het eigen risico inkomensafhankelijk te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb vorig jaar 38 euro van eigen risico gebruikt. En ik hoop dit jaar niets te hoeven gebruiken. Is erg voor chronisch zieken maar zo heeft ieder misschien iets. Ik heb lenzen met hoge sterkte en erg grote cilinder. Zou graag zachte lenzen willen maar die kosten 450 euro per jaar. Heb nu harde lenzen en die kosten 400 euro per paar. Ik vind slechte ogen nu ook echt iets waarop je qua gezondheid niets aan kunt voorkomen. Toch zitten ze niet eens in het basispakket. Jammer. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik ben uit de tandarst verzekering gegaan en heb al wat
  gespaard voor de tandarstrekening .
  Niet veel maar toch alle beetjes helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Tja.....je kunt het ook zo zien dat je toch maar blij moet zijn dat je in NL woont en anderen via hun verzekering/belasting meebetalen aan het resterende deel van je 1200,- ziektekosten....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Pardon? Anderen betalen mee aan mijn resterende ziektenkosten? Nou, ik betaal niet alleen verplicht eigen risico, ik natuurlijk de verzekeringspremie à €1527,-per jaar en het eigen risico, in totaal €1877,- Dus hoezo betalen anderen mee aan het resterende deel van mijn ziektenkosten? Het zou geweldig zijn als ik met 350 euro per jaar klaar was!

   Verwijderen
  2. Maar 350 euro per jaar is ook wel weer heel erg weinig.

   Verwijderen
  3. ...maar beste Zuinigaan, ik neem aan dat je dan een goed inkomen hebt als je de volledige verzekeringspremie betaald en geen zorgtoeslag krijgt. Ik betaal ook het volle pond en krijg (ook) geen zorgtoeslag en slik een anti-depressivum, dat kost me ook nog eens iets meer dan de 350 euro eigen risico....

   Verwijderen
  4. Vergeten! Ik ontvang inderdaad zorgtoeslag: 40 euro per maand. De rekensom wordt er anders van, dan betaal ik ongeveer 1400 euro per jaar.

   Verwijderen
 19. Hier iets van 21 euro moeten betalen ivm bezoek tandarts. In mei moet ik naar het ziekenhuis en worden er röntgen gemaakt, dus denk dat er dan wel weer een mooie kap van het geld betaald zou moeten worden....Vorig jaar ontving ik in december nog "even" een afrekening van 142 euro eigen risico...Was van mn bezoek aan het ziekenhuis in maart nota bene!! Ik had het geld wel, maar zooo lang erop moeten wachten? Dat vond ik wat jammer...maarja, je weet dat het eraan zit te komen en ik hou er rekening mee.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Er was dit jaar een zorgverzekeraar die ook het het eigen risico dekte, echter deze is gelijk gestopt omdat mensen die jaarlijks het eigen risico opmaken allemaal deze verzekering gingen afsluiten.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Dit hebben wij direct in febuari mogen betalen voor Lege Zakken Man.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. welke verzekeraar is dit. ik krijg bij mijn verzekeraar een rekening van het eigen risico tot 350 euro. Dus wordt niet verrekend met vergoedingen van bijvoorbeel aanvullende verzekering. Dit is toch prettiger. bij de apotheek krijg je medicijnen mee, waar je later toch een rekening van ontvangt, omdat deze medicijnen niet vergoed worden of onder de eigen bijdrage ontvangen.
  anoniem

  BeantwoordenVerwijderen
 23. eh..........mijn eigen risico is helaas altijd in de eerste maand van het jaar al helemaal opgesoupeerd; bloedonderzoeken, sigmoïd scopie met sedatie en pijnstilling......vervolg afspraak met de internist en hoppa......'t is al weer gebeurd.
  niet gaan is geen optie, dankzij behandelingen en medicatie ben ik er nog. 't is dus kiezen tussen wel of niet verder willen..........en dat vind ik een keuze die niet gemaakt zou moeten worden omdat dat tegenwoordig ook afhangt van je fynanciële situatie.

  BeantwoordenVerwijderen